Hororový květen

Ani květen zrovna neslibuje hrůzostrašné hody. Nicméně je tu "Vetřelec", který nám snad všechno vynahradí. A pravdou je, že i mezi okolními mimožánrovými kousky se dá najít ledaco zajímavého. 

Deset let po událostech filmu "Prometheus" se začne na plátnech odvíjet nový vetřelčí opus, který stvořil Ridley Scott. Jeho jméno zní "Vetřelec: Covenant" a bez přehánění jde o jeden z nejočekávanějších filmů letošního roku. Věřme tedy, že se v něm dočkáme více aliení atmosféry, než tomu bylo u na začátku zmíněného snímku...

"Ridley Scott se vrací do vesmíru, který stvořil ve své kultovní sérii Vetřelec. Vetřelec: Covenant je novou kapitolou, ve které posádka vesmírné lodi Covenant směřuje na vzdálenou planetu na druhé straně galaxie, která se zdá být neobjeveným rájem. Ve skutečnosti ale skrývá nebezpečí, které si nikdo z členů posádky nedokázal představit." 

 


Vetřelec: Covenant - trailer
 

No a to je tak všechno, vážení, co se hororu týče. Nicméně. Pokud se chcete v kině napínat, nemusel by být špatnou volbou ani makedonsko kosovský film "Tři dny v září". Darijan Pejovski si v něm vystačí s několika málo postavami a pořádně zahuštěnou atmosférou. Inu, strčte pod jednu střechu několik ženských a uvidíte, co natočíte dramat!

"Při náhodném setkání Jany a Mariky ve vlaku se rozehrává příběh plný tajemství a pochybností. Jeho pokračování se uskuteční na dlouho neobývané chatě na samotě uprostřed lesa. Ve třech dnech se postupně odhalují důvody a skutečné záměry jednání obou žen. Jana je vražedkyně na útěku a Marika je na misi, kterou chce zúčtovat se svou minulostí. Film se zabývá důsledky sexuálního násilí a utrpením, kterým ženy na Balkáně procházejí."  

 


Tři dny v září - trailer
 

Na našich stránkách jsme už psali o veleúspěšném polském snímku Jana P. Matuszynského "Poslední rodina". Možná si vzpomenete na náš plakát koncertu Christian Death a Whispers in the Shadow. Byla na něm stvůra, kterou svým štětcem vyvolal z pekel malíř Zdzisław Beksiński. Možná jste také četli rozhovor s Petrem Štěpánem, který hovořil o podpoře, kterou Třináctce v Polsku pomohl prorazit Tomasz Beksiński, syn slavného malíře. Ten se u našich sousedů stal legendou překládáním filmů a svými pořady v rádiu, kterými se snažil tlačit západní muziku a mimo jiné tak stál u zrodu gotické scény v Polsce. Uznejte sami, že film o téhle rodině vás nemůže nezajímat a sami za Sanctuary.cz shlédnutí můžeme jedině doporučit.

"Malíř Zdzisław Beksiński tráví své dny mezi čtyřmi zdmi varšavského bytu, obklopen pouze svou rodinou. Navzdory socialistické šedi okolního prostředí je jeho vnitřní svět plný surreálních vizí, barev, vášně a perverzních fantazií. Píše se rok 1977 a život rodiny se točí kolem syna, neurotického Tomka, který se právě odstěhoval do protějšího domu. Neustálý boj s vnitřními démony mu znemožňuje normálně žít, noří se však do světa hudby a filmů a navzdory svému handicapu se stává průkopníkem západní popkultury v Polsku. Strhující filmová kronika je natočena podle neuvěřitelného skutečného příběhu prokleté rodiny polského malíře."

 


Poslední rodina - trailer


No a právě dnes mají důvod běžet do kina všichni depešáci. Jenom dnes totiž můžou v kinech vidět koncert "Depeche Mode live in Berlin". K tomu asi není moc co dodat"

"Záznam koncertu jednoho z nejúspěšnějších turné odehraného pro 2,5 milionu fanoušků ve 32 zemích světa, zvěčněné tím  nejžádanějším režisérem Antonem Corbijnem."
 


Depeche Mode live in Berlin - trailer
 

V knihkupectvích je to zase bída. Tedy ne, že by nebylo co číst, ale žánrově čistou látku aby člověk pohledal. Pojďme si tedy říct alespoň o tom, že na pultech najdeme mimo jiné další dílo, které za svou bohatou kariéru napsal R. L. Stine. Druhý svazek série "Návrat do Ulice strachu" se jmenuje "Nebuď dlouho vzhůru", vydal jej Baronet a navazuje na děj přechozího titulu "Ostrov strachu".
 
"Lisu Brooksovou pronásledují dnem i nocí noční můry a halucinace. Mohla je způsobit hrůzostrašná nehoda, kvůli které strávila dlouhou dobu v nemocnici? Když Lisa zjistí, že žena z Fear Street hledá chůvu pro malého syna, skočí po té příležitosti, aby přišla na jiné myšlenky a něco málo si vydělala. Její kamarádi však o ni mají obavy. Opravdu chce pracovat na Fear Street? Jenže Lisa není pověrčivá. Navíc je ten chlapec, na kterého dohlíží, okouzlující a roztomilý. Nedělá si starosti, ani když jí jeho matka dá jasný příkaz: Nenechávej ho dlouho vzhůru."

 


"Hon se smrtí" se dá označit spíš za detektivku, ale protože jej napsal hororový spisovatel Peter James, byla by škoda tuhle knihu nezmínit. Navíc se v ní kšeftuje s orgány a dětičkami, což je dozajista atraktivní materiál! Vydává Brána.

"Z moře nedaleko pobřeží Sussexu je vytaženo tělo teenagera, kterému chybí životně důležité orgány. Brzy jsou nalezena další dvě těla mladých lidí… Caitlin, patnáctiletá dívka z Brightonu, zemře, pokud jí nebudou rychle transplantována játra. Její matka v panice najde na internetu obchodníka, který jí za náležitě vysokou cenu dokáže potřebný orgán opatřit na černém trhu. Ohledání těl přivede Grace na stopu gangu obchodníků s dětmi. Tehdy začíná pro detektiva a jeho tým závod s časem. Jedině když budou dostatečně rychlí, dokáží zachránit život dítěte z ulice. Zoufalou matku, která chce získat játra pro svou těžce nemocnou dceru, totiž nic nezastaví…"

 


Třetí rafinovanou vraždu ve třetí knize se snaží rozlousknout hlavní hrdina série "Akta Enzo". Peter May ji nazval "Černé světlo" a o její vydání se postaralo nakladatelství Host. 

"Třetí díl série Akta Enzo Enzo Macleod, Skot vyučující biologii na univerzitě v Toulouse na jihozápadě Francie, se rozhodl, že s využitím svýchznalostí vyřeší sedm nechvalně proslulých vražd popsaných v knize odložených případů pařížského novináře Rogera Raffina. Enzo už dokázal rozlousknout první dva zločiny, ale na třetí případ teď nemá ani pomyšlení. Právě mu diagnostikovali rakovinu, a navíc se objevil někdo, kdo má v plánu zničit jeho pověst i vztahy."

 

 

Český prapor tentokát pozvedá Jan Míka, jemuž vydalo nakladatelství Moba román "Ďábelské desatero". Vzhůru na Barrandov!

"Na Barrandově existuje pověra, že kdo se pokusí zpracovat Desatero, nedopadne dobře. Začalo to smrtí scénáristy před válkou a pokračovalo dalším skonem v šedesátých letech. Tentokrát se látky ujímá profesor Sedlák, vedoucí katedry scénáristiky, s bývalou studentkou Evou. Jakmile se však pustí do práce, profesor umírá. Eva se nechce vzdát a v díle pokračuje se svým bývalým manželem. Jenže všechno nasvědčuje tomu, že ani v tomto případě nebude Desatero dokončeno."

 

 

A na závěr ještě jedna hudební libůstka. "Píseň z pytlíku na zvratky" určitě udělá radost všem fandům Nicka Cavea. Kdo někdy četl některou z jeho knížek, ten může tušit, na co se připravit. Vydává Argo.

"Píseň z pytlíku na zvratky je uměleckou kronikou Nickova turné s kapelou Bad Seeds po dvaadvaceti severoamerických městech během léta 2014. Sestává z deníkových záznamů, dávných vzpomínek, intimních úvah, fantaskních představ, písňových textů a básní. Hlavními tématy této působivé epické skladby jsou inspirace, tvořivost, ztráta, láska a smrt. Nick Cave ve své vášnivé zpovědi rozvíjí svébytnou mytologii, prosycenou motivy z čínských, řeckých a aztéckých mýtů, starozákonních příběhů, lidových balad i kultovních hollywoodských filmů."

 

 

To je pro tentokrát vše a je pomalu čas projet postupně všechny "alieny". Do toho!

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.