Hudba související s goth subkulturou

První, obecný a rozhodně ne kompletní článek, který má za cíl spíše uvést naše další snahy - přeložit a přiblížit Vám jednotlivé hudební styly, které se nějak dotýkají, prolínají, nebo ovlivňují s gotickou subkulturou...
 

Bohužel jsem tento článek začal překládat, doplňovat a kompilovat před velmi dlouhou dobou, a našel (a dopracoval) jej teprve nedávno. Proto už nikde nemůžu najít autora původního zdroje. Samozřejmě budu ve svém pídění pokračovat, ale vzhledem k tomu, že se s vámi chci o článek co nejdříve podělit, doufám, že mi autor tuto prozatimní troufalost odpustí. Ezechiel

Zdroj: Internet

Poznámka: Existuje mnohem víc způsobů rozdělení hudby (škatulek), než je vůbec možno vyjmenovat. Toto je stručný popis toho nejrelevantnějšího ke gotické scéně. V žádném případě se však nejedná o oficiální nebo definitivní výčet, pouze o obecného a užitečného průvodce.

Alternativa - Tento termín je zastřešuje veškerou hudbu, která není součástí mainstreamu, včetně takových stylů jako je punk, modern, gothic, industrial, techno, ska apod. Původně byl tento termín zamýšlen pro popis hudby, která je jiná, undergroundová, avantgardní, která není součástí hlavního proudu, a v tomto slova smyslu "ne-populární", nicméně v současné době se jedná spíše o úsměvný protiklad, neboť většina "alternativní" hudby nyní zaplňuje TOP 40 v mainstreamu. Obchodníci hudebních společností rádi používají tento termín, aby prodali kapely, které ovšem jen zřídka dělají něco nového nebo jiného. Od té doby, co termín 'alternativní' ztratil svůj původní význam, je celé undergroundové komunitě spíše pro smích.

Punk - Oldschool punková hudba, kterou představovaly kapely jako Dead Kennedys, Sex Pistols a Circle Jerks se svými urážlivými, anarchistickými a protistátními tématy, zemřela v sedmdesátých letech. Punk coby subkultura však žije dál. Většina mladých se sice v sedmdesátých letech klonila k discu, ale i přesto popularita punku neustále vzrůstala, až dostala tuto hudbu na zcela opačnou stranu barikády – z klubů a squatů do středního proudu. Právě to (spolu s faktem, že se z provokativních společenských témat stalo upsáním punkových kapel velkým nahrávacím společnostem ideologicky prázdné klišé) zabilo celé původní punkové hudební a hlavně myšlenkové hnutí. Punk však po sobě zanechal kořeny, ze kterých se zrodila dvě dítka: nejprve industriální hudba v roce 1976 a pak gotická scéna roku 1979. Ne až tak stylově příbuzný povstal v osmdesátých letech i hudební směr new wave (modern music) . Punk má (jak je z názvu patrné) největší vliv na postpunk a následně gothicrockovou odnož gotické hudby v čele s kapelami Joy Division, The Cure, Siouxsie and the Banshees a The Damned.

Modern/New Wave - Vzpomeňte si na Pet Shop Boys, Duran Duran, Adama Anta, New Order a další. New wave (nová vlna) velmi zpopulárněla (zejména na počátku osmdesátých let) a proto je občas označována jako 'modern music'. Termín new wave byl původně užíván pouze k popisu faktu, že se tyto 'novovlnné kapely' způsobem tvorby odlišovaly od toho, co bylo v té době považováno za běžné. Byl to všezahrnující pojem pro všechny druhy jiné, podivné, výstřední hudby a jejich posluchačů, včetně např. novoromantismu (jako Adam Ant), death rocku, post-punku, moderny apod. V současné době vnímáme spojení new wave spíše jako termín popisující jistý undergroundový vzhled a 'feeling' osmdesátých let. Na této scéně vznikla například první forma popmusic, která používala k vytvoření regulérního základu skladby pouze syntetizátory a klávesy. Bylo zde i jisté uznávání kouzla osobnosti protagonistů, vedoucí někdy až téměř ke zbožňování. Jestli stále nevíte, cosi pod pojmem new wave představit, koukněte se na 'brat pack' filmy (teenage komedie z osmdesátých let – pozn. Ezechiel), jako třeba "The Breakfast Club", "Sixteen Candles", cokoliv s Molly Ringwald, vyberte si jakoukoliv 80's CD kompilaci, nebo si zajděte na nějakou 'flashback', 'deja vu', nebo '80's' party do klubu. Mnoho starších goths miluje 80's hudbu, protože na ní vyrostli. Modern music je také pojem, který se používá (hlavně v Británii) k popisu kapel typu Depeche Mode, The Smiths a The Cure. Mají dostatečnou dávku popularity a 'dlouhověkosti', i když stále zůstávají hudebně 'podivní'. Lidé, kteří vyznávají tento druh hudby, se nazývají 'mods' anebo 'wavers', přičemž jakkoliv je termín 'wavers' poněkud staromódní a zastaralý, stále se používá. V osmdesátých letech patřili mods mezi nejviditelnější formu temnější hudby a kultury - byli divní, ale přesto ne ještě zcela bizarní. To, co nyní chápeme pod pojmem 'gothic', byla v tu dobu jen úplně malá skupinka lidí, pro kterou se navíc 'gothic' jako termín tou dobou ještě nepoužíval. Proto byli goths často zařazováni mezi další undergroundové skupinky, většinou mezi wavers, anebo freaks. Koncem osmdesátých a počátkem let devadesátých nabyla gotická scéna na viditelnosti postupným vznikem 'druhé generace' (The Shroud, Rosetta Stone, Nosferatu, London After Midnight). Mods zůstali se svou láskou k hudbě, módě a britskému popu osmdesátých let jaksi 'retro'. Mezi moderní a gotickou hudbou existuje silné stylové prolínání, ačkoliv se jedná o dvě odlišné hudební 'škatulky'.

Industrial - Abychom to vzali od základu, řekněme si, že roku 1976 dal label Industrial Records název tomuto stylu, a kapely jako Throbbing Gristle patřily mezi jeho průkopníky. Nicméně coby subkultura je industrial mnohem mladší, prvně identifikovatelný pravděpodobně až v polovině osmdesátých let. Jeho příznivci si někdy říkají rivetheads (rivet - nýt, skoba; head - hlava = doslova tedy asi něco jako "nýtovaná hlava" pozn. Ezechiel). Industriální hudba má vlastní podkategorie - existuje široké stylové rozpětí - od kytarověji orientované industriální rockové hudby (KMFDM, Ministry, Nine Inch Nails), přes elektroničtější taneční hudbu EBM (Electronic Body Music), představovanou například kapelami jako jsou Front 242 a Front Line Assembly, až po experimentálnější projekty, využívající široké elektronické zvukové palety - kapely typu Coil a Download. Osobně vidím industrial a gothic jako dvě strany stejné mince - jin a jang, muže a ženu. Gothic vyjadřuje emocionální, krásné, nadpřirozené, ženské, poetické, teatrální stránky, zatímco industrial ztělesňuje stránky mužské, plné vzteku, agresivní, hlučné, vědecké, technologické, politické. Industriální hudba často využívá elektroniku, syntetizátory, samply, úryvky z filmů nebo politických projevů, smyčky a zkreslené zpěvy. Inklinuje k tomu být ovládaná muži - jak těmi, kdo hudbu tvoří, tak jejich posluchači. Příznivci industriální kultury OBECNĚ většinou nevypadají tak bizarně jako goths. To, včetně relativní novosti této subkultury, způsobuje, že rivetheads jsou daleko méně znatelní a rozpoznatelní než goths. Ohromně často dochází k mnoha stylovým prolnutím mezi gotickou hudbou a industrialem, čímž pak vznikají různé gothic-industriální, nebo industrial-gotické kapely. Já osobně bych tyto kapely, jako třeba Attrition a Die Form, nazval electro-goth, ale to je jen čistě můj názor.

Gothic rock/death punk/death rock/batcave - Takhle gotická hudba vznikla – jako temnější forma punku se sklony ke škarohlídství, děsu, záhadnu, zármutku a odcizení. Vyrostl do této odlišné podoby z punkového hnutí během pozdních 70. let. Někteří lidé tvrdí, že to bylo prostě tak, že se 'strašidelní' punkeři zkrátka jen stávali čím dál strašidelnějšími a strašidelnějšími. To, co nyní nazýváme gotickou hudbou, bylo později pojmenováno jako 'gothic rock' nebo 'death rock' (zejména v USA). Death rock je charakterizován například hudbou Christian Death (kteří byli první pozorovanou americkou kapelou tohoto žánru), gothic rock pak třeba The Sisters Of Mercy, Siouxsie & The Banshees, Bauhaus a další. Tento styl většinou obsahuje charakteristické kytary, typické pro rockovou hudbu, ale s mnohem apokalyptičtějším cítěním a jistou kapelní (hlavně vokální) strojeností (divadelností). Gothic rock je tou nejpůvodnější hudbou gotické subkultury a nemá pranic společného s heavy, symphonic, doom, nebo death metalem, ačkoliv najdete mnoho zmatených zdrojů, které budou tvrdit opak a mylně tyto dva nesouvisející žánry spojovat. Právě gothic rock jako hudební styl je nejpřímějším rovnítkem k tomu, co je dnes chápáno pod pojmem "gotická hudba" ve smyslu současné subkultury.

Horrorpunk/psychobilly/gothabilly – Horrorová tématika a gotický "feel" si často našel své příznivce i mezi posluchači jiných hudebních žánrů. Ti nejkreativnější z nich se pokusili tyto světy spojit a dali tak vzniknout zcela novým žánrům, ať už jde o dravější spojení horroru s punkem (který reprezentovali kultovní Misfits) nebo s punkem a rockabilly (za zakladatele psychobilly jsou považování The Meteors).

Apocalyptic/martial/occult/neo folk - Tato hudební podskupina se označuje mnoha různými jmény, například "středověká folková hudba", a často se zaměřuje na evropskou náboženskou nebo okultní historii. Hudba zní nezřídka folkově, někdy až dokonce 'domorodě' (obskurní nástroje, akustické kytary, housle, flétny apod.). Mezi typické kapely se řadí například Current 93, Sol Invictus, a Death in June. Zdali jsou tyto kapely brány jako gotické nebo ne záleží na tom, koho se ptáte. Tato kategorie není jasně definovaná, nicméně pokud budeme brát v potaz termín 'gothic' obecně, jistě by se tam dala zahrnout.

Darkwave - Poměrně nový termín, označující introspektivnější, náladovou, emocionální, uměleckou, méně rock and roll orientovanou odnož gotické hudby. Ačkoliv i zde se dá narazit na nejistotu, zdali je darkwave podkategorií gotické hudby, nebo samostatným sesterským stylem, jako např. industrial. Termín darkwave původně sloužil k označení temnějšího elektronického zvuku (slovně asi vzniknul z 'new wave') a používal se velice zřídka, dokud se nezrodila distribuční služba se stejnojmenným názvem. Tady je stručná historie darkwave:

(část předmluvy z "Darkwave" katalogu) Sam Rosenthal spustil "Projekt" v roce 1983, jako (citujme) "kazetový label pro svou sólovou elektronickou hudbu. To byla fáze hudebního růstu, takže některé rané počiny byly nenávratně smazány. V roce 1986 jsem se přestěhoval do Kalifornie a navzdory depresím a osamělosti jsem začal dělat hudebně příjemnější, introspektivní osobní muziku. A tak se zrodili Black Tape For A Blue Girl (Samova kapela - pozn. Ezechiel). "Projekt" sloužil jako způsob, kterým jsem mohl vydávat své umění bez zbytečných starostí s vrtochy nahrávacích labelů. V roce 1989 jsem vydal své první CD (Ashes In The Brittle Air) a brzo začal vydávat hudbu i jiných umělců, jejichž práce mne zaujala tím, že vyšla jakoby ze stejné, vášnivé vnitřní sféry (Attrition a pak LYCIA). Věci se vyvíjely, "Projekt" zabíral víc a víc mého času a hudba se taky začala dostávat až k příznivcům do Evropy. Na tomto novém území jsem objevil další labely se silnou vizí a směrem: německý Hyperium Records (který sloužil jako evropský distributor "Projektu"), a také Cold Meat Industry. Frustrován tím, že tak kvalitní hudbu není v Americe možné najít, jsem na podzim roku 1993 začal provozovat distribuční servis, abych tuto hudbu dostal k fanouškům - tak začal "Darkwave".

Na světě existuje vpravdě obrovské množství hudby, a já jsem se rozhodl být náročný a vybíravý v tom, co bude "Darkwave" přinášet, protože věřím, že soupiska vydávané hudby musí mít celistvost a úroveň - prostě něco víc, než pouhé chrlení masivního počtu hudby. Chci, abyste si byli jistí, že dostáváte něco dobrého, víc než něco prostě "gothic", nebo něco "ethereal", či "ambient". Proto přidávám pouze ty labely a nahrávky, které mne zaujmou. Jedině tak bude "Darkwave" správně sloužit svému účelu - prezentováním zajímavé hudby, kterou by jinak nebylo možné sehnat, nebo slyšet - hudby umělců, tvořících silná, mocná a odvážná díla. Abych to trochu objasnil - "Darkwave" je distributorem hudby, kterou cítím hodnou vaší pozornosti, zatímco "Projekt" vydává hudbu, kterou miluji a ke které cítím vášeň. Založil jsem i "poddivizi Projektu" (zvanou RELIC), která bude dotiskovat desky, které už nejsou k sehnání, i když třeba nebudou hudebně přesně sedět do ryzí vize "Projektu". Tyto desky poskytnou horizont říše, kde vznikla hudba Darkwave. Sam Rosenthal"


Ethereal - Slovník definuje význam slova 'ethereal' jako: "vysoce čisté, nádherné, z nebeských sfér, nebeské, nadpozemské, duchovní". Ethereal hudba je nejvíce charakterizována ženským sopránem, kombinovaným s téměř klasickým či folkovým instrumentálním osazením (akustická kytara, piáno, cello, flétna, housle buď samotné, nebo pohromadě s klasickou basou, el. kytarou a bubny), což vytváří surrealistický, andělský nebo nadpozemský efekt, jako například u Love Spirals Downwards a Cocteau Twins. Hudba ethereal často nese operní, nebo jakoby operní vokály a používá ženský zpěv coby samostatný nástroj. Občas se ve skupinách spolu s pěvkyní objeví i mužský hlas. Ještě mimořádněji se objeví pouze mužský zpěv, ale pokud je nálada, kterou vytváří, 'nadpozemská', nebo surrealistická, stále můžeme mluvit o stylu ethereal (někdy též 'heavenly voices'). Taktéž hudební pozadí může být elektronicky nebo zvukomalebně orientováno. V současné době je tato hudební odnož dost malá a její posluchači se často rekrutují z řad goths, ačkoliv je ethereal samostatnou hudební podsekcí, která má blíže spíše k darkwave, než ke gothic rocku.

Darkambient - Ambientní hudba se většinou spojuje s typem tvorby opakujících se motivů, jako je tomu například u stylů techno a trance. Darkambient je naproti tomu podskupina darkwave se zaměřením především na emocionální, náladotvorné zvukové plochy (které se vrství na sebe) s hučícími či tajemnými zvuky a minimálním (pokud vůbec nějakým) vokálem. Vše je podřízeno snaze o vytvoření jakéhosi hypnotizujícího introspektivního efektu. Často kmenové nebo elektronicky orientované odnože vytvářejí daleko temnější atmosféru, než jejich protějšek ambient na techno scéně. Darkambient je často ve zkratce prezentován jako ambient, ale když se podíváte do sekce 'ambient' v obchodech, většinou zde najdete hudbu více podobnou technu. Pokud má obchod i sekci 'gothic', pravděpodobně byste našli darkambientní hudbu právě tam. Řekl bych, že protagonisté Steve Roach, Vidna Obmana a Soul Whirling Somewhere jsou dobrými příklady této hudby.

 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Folk/occult gothic? Hmm, řekl bych spíše neofolk...
nj, já vím že jsem otravná ale... díky za to že jsi tady nedal "gothic metal"!!! ;-)
jo, budu zase otravná, ale... aaa, Specimen se dali dokupy a 19. června vychází nové album!
moc zajimavy clanek a kdyz uz se o tom mluvi gothic metal tam nepatri? gothic metal neni gothic?
moc pekne napsany clanek, ktery je i odpovedi na tema "gothic metal": <br />http://boblucan.bloger.cz/Hudba/Clanky/gothicky-rock-stale-zije
Sirael: gothic metal má s gotikou společný tak možná název... kdy už lidi konečně pochopí, že gothic metal je prostě odnoží heavy metalu, a s batcave a gothic rockem, či i s industriálem nemá nic společného? Už jen proto, že metal rozhodně není žádný underground...<br /><br />DarkOrion: jo, Bobovy články jsou dobré, ten člověk se opravdu vyzná.
To se ovsem tezko vysvetluje, kdyz na vetsine plakatu metalovych akci je dole uvedeno: Na místě zajištěn prodej UG materiálů. !!! SUPPORT THE REAL UNDERGROUND !!! Nedovedu si predstavit tohle napsat na plakat goticke akce. Je to o (ne)pochopeni rozdilu mezi metalem a postpunkem nebo cyberpunkem. A me osobne se termin UG do dnesni doby uz nejak ani nehodi k cemukoli, spis alternativa. A pak uz jde jen o to, kdo a nakolik odola komerci.
Aby nevznikla mylka... Pojedu jako kazdy rok na WGT, Castle Party, Wroclaw Industrial Festival i Brutal Assault do josefovske pevnosti, kde vystoupi i Katatonia, na kterou bych na WGT nesel. BA urcite neni tim, co by me zavalovalo z TV, kdybych ji mel, ale take neni tim, cim je WGT. Katatonia na BA je pro me zazitek, Katatonia na WGT je o nicem. Na WGT se kazdy rok sejdu se stejnymi lidmi ve Werk II Halle na deathrocku. Staci jen videt, slyset a nazyvat vse spravnymi jmeny.
[4]nemluví se tam o gothic metalu,protože ten patří k metalové,nikoli gothické subkultuře.A jak řekla Onnea-gothic metal má zcela odlišné kořeny(vychází z metalu,hlavně doomu),narozdíl od gothic rocku,který je příbuzný s industrialem,postpunkem,glam či progressive rockem,prostě jsou to zcela nesouvisející jednotky,toť vše.Stačí mrknout do historie a hned je jasné že gothic metal do gothic skutečně nepatří. :-)
[8] nj, pojem underground je dneska spise predispozici dobreho prodeje ci uspechu celkove, nez oznaceni hudby, ktera je "pod zemi"...<br /><br /><br />[9] heh, to by ale vetsina lidi nesmela pouzivat argumenty typu "nemusim znat historii, nejsem teoretik gotiky..."
[10]a jo vlastně,nemusím znát čísla abych byl matematik ani bibli abych byl křesťan,nejsem totiž teoretik :-D jsem zapomněl...Ale jak se pak lidi divěj když jim vysvětlíš že třeba David Bowie je v podstatě gotičtější než celý gothic metal ;-)...ale historie přeci není důležitá...
**Onnea napsal/a:** >>heh, to by ale vetsina lidi nesmela pouzivat argumenty typu ?nemusim znat historii, nejsem teoretik gotiky??<<<br /><br />Ale jak můžou mít v jůesej gotiku, to nechápu dodneška ... ;-) Ale FatM mě příjemně přesvědčují o opaku a lejdy Iustitii zabandážovali kukadla taky až v šestnáctým století :o)
dobre asi chapu co tim myslite ze gothic metal ma jine koreny nez gothic ale co ma tedy spolecneho gothic metal s gothic? proc se jmenuje gothic?
[13]Ten název se tam cpe hlavně proto,aby se to lépe prodávalo,jméno gothic je dnes především zárukou dobré prodejnosti.To je asi hlavní důvod označování různorodých odvětví metalu,ať už doomu/symfo/death/blacku za gothic metal...pokud chceš něco společného s gothic tak sem tam image,občas trochu podobné texty a nějaký ten temnější zvuk no...
rozumim ale kdyz tedy ma gothic metal podobnou atmosferu a sem tam i image patri tedy gothic metalisti do gothic sceny? ja mam pocit ze vypadaji premysli a maji radi stejne veci jako gothici ne?
[15]Ponurost a temné zvuky najdeš v mnoha hudebních stylech a nedělá je to gothic,protože pak by muselo být gothic třeba blues,vážná hudba...a nemyslím že lze říct že by Carl Orff nebo Mozart byli goths...Gothic metal patřil a patří do metalové,nikoli gothické scény.A ta atmosféra je sice temná,ale pořád má mnohem blíže k doomu než gothic nebo deathrocku.Myslím že když si pustíš nejdřív třeba něco od Williama Rozze,Bauhausu,Fields of the nephilm nebo třeba TSOM a k tomu Joy division a pak jakýkoli "gothic" metal,že ten rozdíl bude velice patrný.A s tím přemýšlením to taky nebude nijak horké.
[15] podobrnou atmosféru? To jako všechno co má jistý melancholický nádech má hned podobnou atmosféru jako gothic rock či batcave? Navíc, zkus si nějaký ten batcave psolechnout, já tam teda žádnou podobnou atmosféru nevidím...
Díky Onni,něco málo o tom vím.David Bowie byl vzorem pro Petra Murphyho to snad hovoří za vše!Pokud jde o historii ta je pro mě vemi důležiá.Bob :-P
*"Folk/occult gothic"* hudba - to už spíše patří do sféry hudebního zájmu Gothic subkultury a nikoliv Goth subkultury...<br /><br />Podobně nejspíše v případě stylu *"Ethereal"* - neslyšel jsem, ale podle popisku to vypadá na něco spřízněného se *symphonic metalem* - což je patrně nejvyznávanější hudební směr uvnitř Gothic subkultury...<br /><br />[13] Rozdíl je v tom, že kolem metalu, vážné hudby, etc. se točí především Gotici - fantasáci, šermíři, filosofové, mágové...cca ze 70% bývalí, nebo stávající členové Skautských oddílů...<br /><br />Kdežto kolem většiny v článku zmíněných stylů se točí především Goths - temní pankáči... Pankáči, kteří částečně vykradli gotickou kulturu a propojili ji s punkem do podivného, občas si i odporujícího spletence...
super článek, moc zajímavej. na "Adam and the Ants" sem už úplně pozapomněl, hned si jdu vygooglovat klípek Prince Charming - snad nejujetěší song 80's
[19] chlape z tebe já jednou umřu a to myslím vážně!
Comodore, nic proto, ale pokud je mi dobre znamo, tak existuje jen jedna goticka subkultura, a je jedno jestli to napises Gothic nebo Goth (ackoli by spravne melo byt gothic jako pridavne jmeno)<br />A symfonicky metal ze je nejvyznavanejsim smerem Gothic subkultury? Tohles vzal zase kde? Metal, jakykoli, patri hlavne do metalove subkultury!<br />"Pankáči, kteří částečně vykradli gotickou kulturu a propojili ji s punkem " - he? Jaksi mi unikla logika této věty...
[19] Chlape já z tebe jednou umřu!
[19]jsem rád že existují lidé,kteří mě svým projevem dnes a denně dokážou pobavit tak jako to umíš ty.Bez vás by byla nuda :-)
[23] To jsem rád... já se zase chodím bavit čtením článků od Goth... Mno bavit... Vlastně hledám co nejlepší mantinely, na základě kterých už brzy vypracuji bakalářku, která finálně oddělí Gothiky od Goths...<br /><br />[21] Mno, rozdíl to je poměrně zásadní... Už proto, že Gotikové tu byli dávno předtím, než se přívalil punk a začali se vyskytovat Goths...<br />Ta logika je jasná... Koukni se na půlku těch co o sobě prohlašují že jsou Gotici... Jsou to jen černí Pankáči...<br />V oblečení z pofiderních, černých lesklých materiálů, bez trochy elegance, zmalovaní jak klauni - samozřejmě "temně"...<br />...kolik takových pankáčských zjevů bylo například vidět na videu z jakési Castle Party, které tak obdivovali Goths z Lide.cz... Hafo z lidí na videu zjevně nakupuje v podobných Goth shopech jako 666.cz... Místo oblečení sítě, na nohou soustavu pásků na vysokém podpatku, na obličeji tuna make-upu... Snaha se za každou cenu odlišovat... Co nejztřeštěněji... Dárk punk... :-x
[24] Stejne nechapu tvoje deleni na gotiky a goths, gotik je jen fonetickym prepisem slova gothic. Nezapomen ze goths vznikli v Anglii ;-) A pokud s nekdo stylizuje do tebou nazyvaneho dark punku je jen na nem jestli se bude hlasit k punku ci goths...
Comodore, gotika nespočívá v oblečení, tudiž tvoje argumenty pokládám za bezpředmětné. <br />A za slovo "Gotikové" by ti nejeden jazykovědec dal přes hubu...
[26] Je to jednoduché - všechny 3 směry, v současnosti označované často souhrnně jako Gothic mají rozdílnou členskou základnu, rozdílné zájmy, rozdílný vkus, rozdílné hodnoty...<br />Je to podobné jako rozdíl mezi náckem od holé hlavy až k patě v Thor Steinarovi a policistou ze zásahovky v policejní uniformě.... 2 holé lebky... A to je tak všechno, co mají společného... (Tak jako se Goths údajně také inspirovali gotikou... )<br />...a jaký význam že je to obvykle dáván holé lebce...?<br /><br />[27] To nespočívá... Ale oblečení, něco o tom člověku vypovídá... O tom co za hodnoty vyznává... Věci z Nosferatu atp. jsou vesměs neslučitelné se základními hodnotami gotické subkultury, ke které náležím...<br />Možná... To nelze říci s jistotou... Jazyk není statický... ;-)
[28]nebudu se s tebou prit o tvem nazoru protoze je videt ze to ho nevymluvim.....<br />Ukaz mi na jedineho cloveka,radiciho se mezi gothics, ktery nespojuje ty tvoje gotiky, gothiky, a goths??? Hmm??<br />A to porovnavani nacku a zasahovky radeji no comment<br /> :-)
[28] vís co je tvůj problém? Že hážeš všechny do jednoho pytle... nic proti, ale u nás teda málokterý goth nosí hadry z Nosferatu, pač s normální českou výplatou na to nemá. (aspoň teda podle toho co je mi známo). Druhá věc je, že já bych na sebe třeba věci z Nosferatu nikdy nevzala. Už dost dlouhou dobu se oblíkám normálně, barevně, občas spíš punkově. A lidi jako já je spousta. Navíc, gotická subkultura není odkazem jen na Gotiku ve středověku, ale možná ti uniklo, že slovo Goth v angličtine znamená vandal/barbar, od čeho můžes odvodit přímy odkaz na punkovou anarchii. Ale to by taky musel být někdo nezaujatý...
asi tohle téma už raději moc neřeším, ale musím dát za názory Sirael ;-) Gothic metal já budu vždycky považovat za Gothický..
cerna_slecna: no to klidně můžeš... ale jen to vypovídá o tom, kolik toho o gotické hudbě víš... nebo spíš nevíš...
[29] Tak těch by bylo celkem dost... Většinou ne přímo, nicméně kontextuálně to poznat je...<br />Je rozdíl mluví-li s přátelským nádechem o "lidech jako my" nebo s despektem o "těch pankáčích"...<br /><br /><br />[30] Tak to možná platí pro Goth subkulturu...<br />Gothic subkultura se vztahuje nejen ke gotice, ale i k pozdějším stylům ve smyslu honby za elegancí, krásou...<br />Je v ní obsažen ten pocit, který má člověk když stojí uprostřed nějaké gotické stavby a nechá se unášet její monumentálností....z níž vychází řada pozdějších slohů...<br />...což nutně neznamená, že by bylo nutné se promenovat po městě v dobovém oblečení...<br />...elegantně lze vypadat i v kraťasech a tričku s krátkým rukávem...<br />...no a pochopitelně - oblečení většinou odpovídají volní vlastnosti - ostatně, je to právě láska ke kráse, eleganci a smysl pro duchovní aspekty, jež lidi přivádí...<br /><br />A ještě něco - anarchie je svým způsobem sprosté slovo... Je to synonymum pro destrukci...
me prijde ze se snazis rozdelit gothiku na to co se ti na ni libi a na to co ne i stari batcave deathrockeri kterym rikas punkaci muzou obdivovat gothicke stavby vnimat jejich krasy a cist fantasy nebo nikdo s kohoutem na hlave nemuze napriklad sermovat? gothiku je tu uz tak dost malo tak je prosimte nerozdeluj a vsechno to ma spolecne koreny v nooromantice a postpunku v navaznosti na goticke romany atse ti to libi anebo ne
[33]To je vtipné...copak každý kdo dokáže obdivovat krásu gotické stavby je nějaký gotik či co?A propo...elegantně lze vypadat i v kraťasech,takže jsou všichni svým způsobem elegantní,takže jsou všichni góti,takže gót nebo gotik nebo jak ty to nazýváš je synonymum pro člověk,protože každý dokáže nějak vnímat krásu a každý jje děsně elegantní a to jsou znaky gotika...Ale můj názor je asi irelevantní pač ty bys mě asi zařadil mezi ty temné punkáče(což mi vůbec nevadí,bylo by mi ctí být řazen po bok chlapsů ze Sex gang children či Specimenu).Jak řekl Samgarr,s tvým názorem asi nikdo nepohne,tak si ho nech,i když to jsou s prominutím hovadiny..<br /><br />mimochodem,Anarchie (z řec. an, arché) znamená bezvládí,najdeš to v každém slovníku ;-)
Comodore, nic proti, ale goticka subkultura je jen jedna a je jedno jestli ji nazves Goth subkulturou nebo Gothic subkulturou. Gothic je substantivum i adjektivum, goth pouze substantivum (coz ale malokdo vi, a pouziva to i jako adjektivum). <br />Urcite ale neni kriteriem zarazeni se do teto subkulturty schopnost vnimat krasu gotickych katerdal :D jako, tohle je fakt super hlaska :D<br />Takze de facto kazdy student dejin umeni je goth? Kazdy clovek, kteremu se libi goticke katedraly je goth? Nebo gothic?:D<br />Hej, ses fakt vtipnej, ano, opravdu nadherne vtipnej :D<br /><br />Jo, a slovo anarchie a destrukce opravdu nejsou synonima... To je pouze tva interpretace... Muzes mi rict, jakou skolu to studujes??
Ethereal - moc pekny clanek konecne mam pojmenovani co opravdu rad posloucham :-)
Patří do Gothic Rocku Within Tempation???
Někde jsem to četla.
No Within temptation tam rozhodne nepatri, to je blbost. a kdyz uz sme u toho : The 69 eyes se da brat jako gothic rock ne?
A znáte the Gathering?.......co je to za žánr?
WT jsou docela často řazeni do kategorie symfonic metal. Oni sami se řadí do symfonic rocku...(našla sem to někde v jednom rozhovoru s nimi, dál rozvádějí svůj styl akorát tak, že "semtam" mají songy odlišné od jiných-tedy NEZAŘADITELNÉ...)<br />WT- gothic rock? gothic a symfonic je celkem rozdíííííl ne?????<br />možná, že se cítí být GOTHS....ale každý má na to jiný názor...<br />Kdyby se WT zařadili fo gothic rocku, kam pak zařadit Epicu???<br /><br />Já fakt nechápu(...a taky jsem z toho celkem zmatená), proč mají lidé neustálou potřebu "něco" "někam" řadit?? Proč si prostě neřeknou: "ano, tohle se mi fakt líbí. Tahle hudba( tenhle band) je opravdu příjemné poslouchat." Todle škatulkování hudby mi přijde opravdu zvláštní( a ještě zvláštnější mi přijde u lidí, kteří by teda jako podle mě, neměli řešit takové kraviny. Goth je podle mě o emocích- o pocitech z věcí(např.hudby,...) a ne o "nějakém přiblblém řádu věcí"...Ale asi se pletu, pardon.<br />"Goths všech zemí spojte se a vytvořte pro sebe seznam povolených gothic skupin"!!!(*sarkasmus a ironie*)<br />jinak...ty rozhovory TADY jsou opravdu FAJN...takové přínosné :-) fajn Útočiště-hezké stránky
Koukám, že Falkon opravdu nemá nic jiného na práci než zmiňovat i některé svoje problémy a verze, které mu už byly tisíckrát vykládány. Leč docela se divím, že tu ještě nezmínil svoje problémy s bývalou skupinou,to určitě přijde.....
tuhle hudbu jsem si oblíbil já: http://www.gothrock.wbs.cz/
Není pravda, že by alternativa a underground vymizeli. Znám desítky skupin, který do toho patří. Nevím proč všichni goth metal tak odsuzujou a myjou si nad ním ruce, jako kdyby to byl nějakej bod komerce. Je pravda, že skupiny typu Evanescence si říkaj goth metal, ale ve skutečnosti maj máloco společnýho i s metalem, naproti nim stojí spousta skupin jako třeba Chaostar, Theatres Des Vampires, La-Ventura a další, který maj s gothem společnýho spoustu. Mimochodem, metal by se dle mě osobně měl též řadit do undergroundu, vyjma pop-metalu, industrial-metalu, glam-metalu, shock rocku, grunge a sludge metalu všechny další metalový sub-žánry patří do undergroundu. Naopak nevím proč se goth tak spojuje s punkem a antikřesťanstvím. Gothic sice možná vyšel z punku, ale v dnešní době s ním nemá s punkovou hudbou ani myšlenkou nic společnýho. A co teprve anti-křesťanství. Copak nikdo nevíte, že gotika byla vždycky spojovaná a zaměřená na boha??? Například gotický kostely se svýma úzkýma špičatýma stropama měly symbolizovat ruce modlící se a natahující se k Bohu. Nechápu to...
BTW: Within Temtation, stačí si poslechnout pár songů a zjistíte, že se symphonic metalem to nemá moc co dělat. Symphonic je jednoduše od slova symfonie, tzn. využívá symfonickýho orchestru nebo hrajou na nástroje v něm používaný, tam patří například Hollenthon, Apocalyptica, Chaostar, částečně Children Of Bodom, Blind Stare atd. Within Temptation je teda měkkej gothic metal... gothic může být cokoliv co má gotickou myšlenku, tudíž i metal. Goth rock je goth rock, protože je o tom o čem všechny "goth" žánry a hraje rockovým stylem. Goth metal má stejnou myšlenku, jenom způsob vyjádření je jinej...
nj, v dnesni dobe totiz povetsinou nema gothic spolecneho s puvodni myslenkou a stylem nic, takze pojdme posloucha gothic metal, ktery ma teda jinu myslenku nez goth rock pokud vim, ale budiz...
[47] Jasně "gothic metal" je už větší underground :-P Ale než W T bych tam asi dal bandy jako Evereve,Sundown,Meridian,Vasaria nebo tak něco :-D Ty jóóó Bobe zalez :-D
Musím říci, že v tohle jsem ani nedoufal. Mám téměř všechna jejich alba. Pagan goth metal...už se nemůžu dočkat!
Souhlasím s tím, že gothic metal, symphonic, power a pod. nepatří ke gotice. Jediný metal, který si ke gotice dovolím přiřadit, je industrial metal, popř. cyber metal. Třeba něco jako Deathstars. Řekla bych, že ten industrial metal svým způsobe patří k military goth stylu, ale jen můj názor, nemusíte souhlasit.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.