Recenze Raskolnikov - Hochmut Kommt Vor Dem Fall

Meznárodní parta Raskolnikov se fandům poměrně nedávno představila první dlouhohrající deskou a 12. dubna dorazí premiérově i do Prahy. Už jste jejich debut slyšeli? 

Raskolnikov - Hochmut Kommt Vor Dem Fall
Vydal: Manic Depression (36 min)

Jako když vysvitne sluníčko a rozzáří rosu na pavučince, sotva znatelně povlávající v lehounkém ranním vánku. Uf. Líp to neumím! Ale přesně tak zní začátek otvíráku „Stockholm“ z debutové desky trojice Raskolnikov. Struny se opatrně rozechvívají do melancholických nálad a zbavují vás veškerých starostí. I když se později přidá basa, bicí i vokál, nadále se nikam nespěchá, ale v pozadí zase jakoby zvonily tající kousky ledu. Je to křehké, je to jemné, je to hladivé. Jestli je v hlavním městě Švédska aspoň z poloviny takhle hezky, bude stát za to se tam podívat. Až v závěru kytarista Pablo Garrido šlápne na bustr a prolomí ledy nátlakovým finišem jinak rozvážného songu, který je předzvěstí věcí příštích.

 


„Hunde Sind An Der Leine Zu Führen“ je už daleko živějším kouskem a čerpá z cold wave rytmiky i post-punkové naléhavosti. Jako by odtikávaly pomyslné hodiny, během nichž nám zpěvák s notně podezřelým jménem Mathieu Pawełski-Szpiechowycz zkrátka musí všechno sdělit. Tenhle pšonkofrantík je vůbec důležitým prvkem celkové tváře kapely. V plné nahotě to odhaluje „3:00 am“, která jakoby z nové desky She Wants Revenge vypadla. Pokud máte rádi tuhle kapelu, rovnou si přičtěte hned několik plusových bodů. Chladný, téměř nezúčastněný hlas, v němž stejně cítíte mraky výčitek, Justina Warfielda chtě nechtě připomene.

Trojice muzikantů, kterou doplňuje dosud nezmíněný bubeník Jérôme Blum, pendluje mezi Francií (Paříž, Remeš), Německem (Kostnice) a Švýcarskem a to se odráží i v jejich tvorbě. Ta je otevřená všem možným jazykům i hudebním výrazům. Song „Fire Bombing“ je tak třeba protkaný basou, kterou Mathieu vede rozvážně, leč přímočaře jako pilot svůj bombardér a v následující věci „Poddanie Bezwarunkowe“ zase na břehy představivosti bez ustání narážejí intenzivní vlny naléhavých kytar, které si nevydechnou ani na moment, aby je nakonec ještě podpořil příboj synťáků. 

 


Raskolnikov - Poddanie bezwarunkowe



Titulní track ke konci přináší na podnosu z hammondek také nějaký ten pozitivní náboj a energii, ale abyste si nemysleli, že jsou tu Raskolnikov pro srandu králíkům, tečka „It's Going To Be Fine, After All“ si nese málem tragické stygma, které vám vezme vítr z plachet raz dva. Ať je to jak chce, Raskolnikov si zvolili jméno naprosto přesně. Spousta výčitek svědomí, melancholií a depresí je usvědčuje z toho, že možná nejsou vinni vraždou jako Rodion Romanovič, ale minimálně oloupit o srdce a o čas se vás svým debutem nejspíš pokusí úspěšně. 

HODNOCENÍ: 75% 
 

 Tracklist:

01 Stockholm
02 Hunde Sind An Der Leine Zu Führen
03 3:00 am
04 Fire Bombing
05 Poddanie Bezwarunkowe
06 Hochmut Kommt Vor Dem Fall
07 It's Going To Be Fine, After All
 
 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.