Květnové strašání

Zdá se, že nás po delší době v kině čeká pořádné tajení dechu. Knihomolové si mohou doplnit klasické hororové vzdělání a radost budou mít i fandové Nicka Cavea.

Zdá se, že po nějaké době zase bude mít smysl navštívit kino. John Krasinski sice zatím s hororem příliš zkušeností nemá a zaregistrovat jste ho mohli spíš díky Mupetům, leč zdá se, že jeho snímek "Tiché místo" ("A Quiet Place") slibuje kvalitní děsivou zábavu. Bez velkých štráchů nás čeká hon na lidi, kterým vévodí Emily Blunt. 

"Lee (John Krasinski) a Evelyn (jeho životní partnerka Emily Blunt) Abbottovi vychovávají tři děti. Všichni jsou zatím naživu. Velmi rychle si totiž osvojili pravidla, která začala platit po Jejich příchodu na Zemi. Kdo jsou ti Oni? Nikdo neví. Ví se jen to, že mají mimořádně vyvinutý sluch a každičký zvuk přiláká jejich pozornost. A jejich pozornost pro lidi znamená jistou smrt, což záhy na vlastní kůži poznají i Abbottovi.

Ti dosud jako jedni z mála přežívali i díky tomu, že je jejich nejstarší dcera Regan neslyšící, a tak pro ně byla znalost znakové řeči absolutní nutností i v „normálních dobách“. Kromě toho vyvinuli na odlehlé farmě, kde žijí, celou řadu bezpečnostních opatření, jež je mají chránit, počínaje zvukově izolovaným sklepem a konče molitanem obalenými kostkami k Monopolům. Bude to ale k bezpečí stačit? Takový život totiž připomíná tanec v minovém poli a čekání na jednu jedinou, leč osudovou chybu. Evelyn je navíc těhotná a termín porodu se kvapem blíží. A některé životní události se bez křiku jednoduše neobejdou."

 


Tiché místo - trailer

 

Pakliže honička tichošlápků květen načíná, zakončit by jej měl horor "Delirium". Dennis Illiadis vcelku obstál remakem "Posledního domu nalevo" a pokusem "+1". Nyní se pouští do klasické látky strašidelného domu. Jak se mu vedlo, to se přesvědčíme sami.

"Muž se vrací z psychiatrické léčebny do rodinného panství, které zdědil po svých rodičích. Po několika paranormálních jevech začne věřit, že v domě straší a číhá v něm příšerné zlo."

 


Delirium - trailer

 

Pojďme si rozdělat deku (pokud máte odvahu k nastavování tělesné schránky zhoubnému slunci) či vyložit nohy na oblíbeném kanapi a vzít do ruky knihu. Předně nemůžeme vynechat další příležitost k pořízení klasiky Richarda Mathesona "Já, legenda". Drásavé postapo, které odolává zubu času, si rozhodně zaslouží vaši pozornost a k nám na knižní pulty je vrací nakladatelství Argo. 

"Svět zdevastovala hrůzná epidemie a ti, kteří neměli to štěstí a přežili, byli přeměněni v krvechtivá stvoření noci. Až na Roberta Nevilla. Zdá se, že pouze on byl vůči nákaze imunní, jenže krutá ironie z něj učinila vyvržence. Ve dne zabíjí a v noci se schovává s nadějí na další den prázdného života. Je legendárním monstrem, které musí být zabito, protože se odlišuje od všech ostatních…

Já, legenda je jedním z nejslavnějších upírských románů dvacátého století. Pravidelně se umísťuje mezi deseti nejlepšími díly v mnoha kritických studiích hororového žánru. V době vydání byl prezentován jako science fiction – poprvé vyšel v roce 1954, ale jeho děj se odehrává v budoucnosti roku 1976. Vliv románu na pozdější generaci hororových autorů je nepopiratelný, stejně jako vliv na tvůrce celé řady hororových snímků. Jde o dodnes čtivou, nestárnoucí klasiku, která u nás nevychází poprvé a jistě ani naposledy."

 

 

Milovníky duchařin by mohl potěšit u nás už dobře známý Markus Heitz. Ten se nejdřív uvedl jako autor fantady, ale už několika tituly dokázal, že mu ani horor není cizí. Fantom Print mu vydává román "Válka Starých duší", což by měl být první titul ze série "Exkarnace".

"Jmenovala se Claire… tedy až do chvíle, kdy zemřela. To auto se vynořilo odnikud a srazilo Claire ve chvíli, kdy sledovala, jak neznámý útočník vraždí jejího manžela. Claire zemřela na místě, jenže její duše odmítla opustit svět, dokud nepomůže milovanému muži – nebo ho alespoň nepomstí. A tak se Claire místo smrti probouzí v těle Lene von Bechsteinové, bohaté podnikatelky a čerstvé sebevražednice.

Jenže Lenino tělo bylo posledním krůčkem v pečlivě připravovaném plánu mocné staré duše, která si chtěla život Lene ukrást pro sebe. Plánu, který Claire nechtěně překazila. Plánu, který ji zatáhne přímo doprostřed války mezi putujícími dušemi, jejichž pozornost znamená smrt, před jakou nelze utéct ani se schopností stěhovat se z těla do těla. Claire bude muset našlapovat opatrně, pokud se chce vyhnout starým duším, fanatikům a intrikám svého nového života a hlavně splnit úkol, který si předsevzala: ochránit svou rodinu."

 

 

Jistou dávku napětí slibuje i thriller z blízké budoucnosti z pera švédské spisovatelky Åsy Avdic. Jeji dílo "Hra na smrt" u nás vydává Knižní klub.

"Mistrovská švédská variace záhady zamčeného pokoje plná napětí, nečekaných zvratů a psychologických pastí, zasazená do blízké a ne tak nepravděpodobné budoucnosti. Sedm lidí na odlehlém ostrově v orwellovském státě. Dvoudenní test, který má rozhodnout o jejich začlenění do tajných služeb.

A jedna žena, která musí předstírat svou smrt... aby si zachránila život. Píše se rok 2037 a tajný pokus na ostrůvku Isola kus od pobřeží právě začíná. Jednou z účastnic je i Anna Francisová, velmi schopná pracovnice Protektorátu Švédsko. Dostane nezvyklou roli: pozorovat chování zbylé šestice, izolované od světa a vystavené těžké zkoušce – vědomí, že mají mezi sebou vraha. Ale ani Anna netuší o experimentu všechno…"

 

 

Komiks a strašení spojuje společné dílo Cullena Bunna a Tylera Crooka "Pochmurný kraj 1: Krajina běsů". Jeho vydání si vzalo na triko nakladatelství Comics Centrum.

"Vítejte v pochmurném kraji. Ema vždycky věděla, že lesy kolem její rodné farmy jsou plné duchů a příšer a že Harrow County skrývá celá hejna běsů. Ale v předvečer svých osmnáctých narozenin se dozvídá, že ona sama má s těmito bytostmi – a s celým tímto zvláštním místem – společného více, než kdy tušila, a navíc způsobem, který by nikdy nečekala."

 

 

Jako bonus nemůžeme nezmínit lahůdku pro fandy Nicka Cavea. Argo totiž vydává komiks Reinharda Kleista "Nick Cave, Mercy on Me" a slibuje silný a nevšední zážitek!

"Zpěvák. Hudební skladatel. Textař. Herec. Spisovatel. A především kultovní postava světové kultury. Tím vším je Nick Cave, rozervanec a současně workoholik, člověk posedlý až manickou potřebou tvořit. Německý kreslíř Reinhard Kleist, mistr životopisného komiksu (v Argu už vyšly jeho knihy Boxer, Johnny Cash, I see a darkness, Sen o olympiádě), vytvořil ve své dosud nejobsáhlejší biografii strhující panorama nespoutanosti i závislosti, vášně i zkázy, lásky i smrti a již poněkolikáté prokázal, že umí překročit hranice běžného komiksu.

Jeho výbušná směs tvořená Caveovými písněmi, historickými (polo)pravdami a zábavnými spekulacemi představuje veskrze bizarní návštěvu caveovského světa a je skutečnosti mnohem blíž než jakýkoli Caveův životopis. Husí kůže zaručena!"

 

 

A pozor. Zdá se, že příští měsíc si zase užijí všichni fandové komiksových bublin a H. P. Lovecrafta. Co říkáte na tohle spojení?

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.