Electroexit Vol. 3 boří hranice v elektronické hudbě

V pořadí již třetí ročník podzimního festivalu elektronické hudby.


**Zdroj:** Tisková zpráva pořadatele

Pro každého z vás by zde něco mělo být...Pokud si budete chtít v klidu "zameditovat" u šálku horkého čaje, pak vám mohu doporučit vystoupení Tomáš Chmela, který vás pomocí své léčivé esoterické hudby nechá příjemně bloudit ve svých krajinách pozitivních melodií a energií.

U vystoupení synthypopových Phonetix bude asi nejvhodnější si dát pár (nebo raději více) piv, abyste si pak eventuálně mohli pořádně zatančit na jejich "vesele posmutnělé" písně a pokud si třeba někteří z vás budou chtít pořádně zadepresit nad panáky něčeho tvrdšího, nejlépe bude, když tak učiní například při vystoupení Arise-X nebo Nuclear Storm.

Ale nejde jen o hudbu... jde o osobní setkání s přáteli. S přáteli, se kterými si vždy rádi sednete k jednomu stolu a proberete nejen to, co se zrovna děje na pódiu...A samozřejmě pokud budete chtít, tak i zapaříte na tu "svou" muziku.Po vystoupení kapel bude electroparty, jako vždy též s písněmi na vaše přání.

**Arise -X**

Německá kapela Arise -X vznikla v roce 2003 rozdělením skupiny Mechanical Horizon, která se rozpadla z důvodu dlouhodobých neshod se svým vydavatelstvím. Do svého odchodu od německého labelu Maschinenwelt stačili Mechanical Horizon vydat dvě oficiální CD: New Horizons (2001) a Love and Agony E.P. (2002). Jedna část kapely se přejmenovala na MH (future synth pop) a druhá právě na Arise -X (dark electro/EBM/industrial/new clubsound). Sound kapely Arise -X je taneční, skládá se z tvrdých a extrémních prvků, které jsou ověřené a v oblibě především v německých klubech.

Arise -X vyšli dále například na těchto samplerech: Goth is what you make it 3 s písní My Dreams a na Extreme Sündenfall 2007 s písní Welcome to Suicide. Texty kapely se zabývají různými lidskými problémy, jsou to příběhy všedního dne. Jsou o životě, ale i o smrti, lásce, sexu, radosti i o neštěstí. Live show kapely je zaměřená na budoucnost (future) a vždy obsahuje různá překvapení, z nichž některá jsou připravená extra jen pro pražské vystoupení. Je to prostě divadlo pro dospělé.



**Tranzy**

S hudbou začal už v roce 2002, kdy se poprvé snažil vytvořit nějaké zvuky s projektem DTD, který s kamarádem vytvořil jen tak pro radost. Neuměli na nic hrát, byl to jen industrial / noise... Prostě jen taková hlučná legrace. Postupně do noiseu zařazovali digitální synthetické prvky a Tranzy zjistil, že ho to začíná opravdu bavit, tak začal experimentovat s elektronikou.

Stylů si vyskoušel opravdu hodně od techhouseu, přes industrial, minimal až po ambient... z čehož ambient ho chytl opravdu asi nejvíc, protože člověk do něj prý může opravdu vložit sám sebe díky možnostem rozvětvení stylu a především možností experimentovat... V roce 2005 konečně zakoupil potřebné vybavení v podobě sampleru, sequenceru a mixážního pultu. V tento rok začal mimo jiné hrát s indie kapelou Scissorhands, kterou má na svědomí Robert orG.

Za podpory počítače skvěle využil slušných možností tvoření hudby až konečně v letošním roce vydal své první dlouho očekávané ambient experimentální album Saturn. O spolupráci požádal dva pány z podobného hudebního žánru a sice pana P67K , a druhého hudebníka, který si říká Metheora. Je nutno podotknout, že Metheora je součástí projektu Tábor Radosti, který patří mezi špičku dark ambientu v České republice... Tranzy již nyní chystá své druhé album, resp. EP a prý bude v podobném stylu i když ne tak konzervativně ambientní...budou zde prvky DnB, breaku a ambientu... Celé to bude okořeněno špetkou minimalu.... Toto EP bude o samotě a smutku.

O tom, že Tranzy patří mezi špičkové a velmi nadějné ambientní projekty svědčí i to, že se jako jediný one man project dostal do finále letošního Nokia Garážmistr a též vysoká návštěvnost na Bandzone, jakou se tam nemůže pravděpodobně pochlubit jiná nekomerční či masmédii nepodporovaná elektronická kapela či projekt. Projekt Tranzy patří mezi ty, které se velmi úspěšně vyhýbají vystupování na pódiích, proto si jej určitě nenechte ujít.



**Nuclear Storm**

Také tento projekt uvidíte na koncertech velmi málo a vzhledem k neshodám v kapele to vypadá na to, že bude hůř...Skupina Nuclear Storm vznikla koncem roku 1993 jako alternativa ke komerčnější hudbě Phonetix. Jejími jedinými zakladateli a trvalými členy jsou Marek Zajac a Robert Žák. V současné době můžete vidět na koncertech Nuclear Storm půvabnou Vinny, známou například z kapely Katarina's Perverses. Kapela se vždy vyznačovala brutální šokující jevištní show, nekompromisními texty a exaltovaným zpěvem. Hned po legendární skupině Vanessa (s níž měla hodně koncertů) patřila k nejskandálnějším projektům na české E.B.M scéně o čemž mimo jiné svědčí doživotní zákaz vystupování tohoto projektu ve dvou pražských klubech. Kapela se ve své tvorbě věnovala temným stránkám života (osobního, společenského a politického), vždy však s nadhledem sobě vlastním.

Mnohdy kapela parodovala a paroduje i sama sebe. Nyní koncertuje jen velmi vzácně, ale s o to větší razancí. U této kapely skutečně nikdy nevíte, co se může v příští chvíli stát...



**Tomáš Chmel**

Jeho styl hudby je esoterická. Optimismus, zvídavost, kreativita - to je několik vlastností na úvod, které částečně charakterizují osobnost začínajícího varhanního skladatele a tvůrce relaxační a filmové hudby Tomáše Chmela. Tomáš Chmel se narodil v roce 1975 ve vesničce Svijany u Turnova. Právě příroda a rodná krajina Českého ráje je právě tím místem, kterým se nechává při komponování inspirovat - nevyčerpatelnou studnicí Tomášových hudebních nápadů, místem, od kterého se jeho tvorba odvíjí.

Po ukončení studií a vystřídání mnoha profesí (dělníka, brusiče, chemika, kontrolora, strážníka) se Tomáš vrací opět k profesionální hudbě, která ho od dětství tolik přitahovala. V současné době se může pochlubit několika nahrávkami, převážně s hudbou s léčivými a terapeutickými účinky - např. CD: Masážní relaxační hudba, vitalizačně-relaxační CD: Slunečnice a CD: Virtuální svět - a také současnou spoluprací s Richardem Pachmanem, Josefem Psohlavcem a s firmou Videotour, který si vybral Tomáše pro dokumentární filmový projekt, na motivy řecké hudby, Kréta-Ostrov krále Mínoa a Korfu-Zelený ostrov a s nímž plánuje spolupráci i na dalších projektech.

Tomáš Chmel měl například několik společných koncertů s českým J.M. Jarrem Richardem Pachmanem.



**Phonetix**

Kontroverzní pražská elektronická formace Phonetix vznikla na podzim roku 1991. V současnosti je původním členem kapely pouze leader H.H.Christian. Zpívá, komponuje, píše texty a na syntezátory jej doprovází manažer skupiny Robert Žák a Jan Kulík. Skupina nyní hraje hudbu ovlivněnou též 80.léty. Kapela prošla velikým vývojem, od novoromantismu přes orientální hudbu až k nynějšímu soundu, který lze prostě nazvat popem. Na nejnovějším demu, které vyjde v roce 2008, uslyšíte písně, kde Phonetix využije v doposavadní historii nezvykle velké množství kytarových samplů. Kapela nemá přátelský postoj vůči tuzemskému hudebnímu průmyslu, tvrdíc, že je to jedna velká mafie.

Stoupající zájem o skupinu v posledních letech potvrzuje umístnění kapely v soutěži časopisu Bravo Zlatý Otto 2004 na neuvěřitelném 20.místě v kategorii pop a v anketě Český slavík, kde se v roce 2004 kapela umístnila na 169. místě a v roce 2005 dokonce poposkočila na 94. místo. Úspěch zopakovala i v roce 2006, kdy se umístila ještě výš a to na neuvěřitelném 86. místě! A to vše zatím bez velké podpory masmédií... Kdo neviděl a neslyšel Phonetix , tak si na ně nemůže udělat svůj vlastní názor.



**Pcb Flare**

Pražský jednočlenný projekt, který již více než 15 let produkuje skladby v rozmezí od ambientu, přes breakbeat k současné E.B.M. Název P.c.b. vznikl z "poisonous cyberpunk beast" a Flare je název pro fiktivní drogu z knihy Oceán prachu od Bruce Sterlinga. Na koncertě uslyšíte to nejlepší nejen ze CD Redsky, ale výběr toho nejlepšího z celé historie Pcb Flare.



**Acid Cucumber**

Tento nový projekt, hrající pornometal s prvky elektronické hudby vznikl v srpnu letošního roku. Oba členové tohoto projektu však nejsou v hudbě úplnými nováčky. Hráli či hrají například v těchto kapelách: Infernal Blaze (black metal), Malum (black metal), Katarina's Perverses (E.B.M./metal) či Gralloch (black metal).



DJ´s: Mirage, Insider; DJane: Vinny

**ELECTROEXIT Vol. 3 - Arise-X (DE), Tranzy, Nuclear Storm, Pcb Flare, Phonetix, Tomáš Chmel, Acid Cucumber**
10. listopadu 2007, 20:00
Praha, Exit Chmelnice (Koněvova 219, Praha 3)
Vstup: **ZDARMA**

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Doufám, že se příště ukáže více lidí pak by to mohla být celkem zajímavá akce. Kažodpádně mě mile překvapili Arise-X na které si i většina účastníku zatančila.
Mám moc rád,synthpopovou ,pražskou legendu Phonetix a Robert Žák je návíc i můj přítel.Jinak se u mě na blogu vyskytuje jak recenze na zatím poslední demo :"Navždy" 2004,tak i nejdelší rozhovor s Phonetix,který jsem dělal+ ještě rozhovor na EBM projekt Nuclear Storm,takže pro zájemce doporučuji,případně,rád umístím i na Sanctuary.Uvidíme co nám Phonetix připravý na rok 2008,mám rád jejich svěží mix mezi Camouflage a De Vision+spousty vlastních zajímavých nápadů od orientu až poklasický elektro pop.Arise X musel být teda dobrý mazec. :-P Příjemná akce.
To mysliš s těma Phoenix vážně, Bobe? Podle mě je to děs a hrůza..... a to mám elektropop typu Tear, Lakeside X atd. docela rád....
[3] Nevím co říci,myslím v tomhle stylu není mnoho synth pop kapel u nás. možná je to u mě dané tím,že mám rád zahraniční synth pop z 80 let jako Ultravox,Visage,Talk Talk,Japan,Cary Numan,M Almond,A-ha atd.Samozřejmě,že Ters For Fears atd ,je lepší.Neříkám taky,že mám rád všechny písně.U nás jsou jen Strange Day atd,asi bych toho musel slyšet i více.
To si poslechni..... jak ty Tear, tak Lakeside X, Love Gansters nebo teď nově Bullerbyne...... těch kapel je docela dost....
[5] Bullerbyne...,to by mě zajímalo už jsem o nich něco slyšel,Lakaside X neznám,tak snad si to někde seženu,díky ahoj Bobas
Všichni mají Myspace stránky nebo webovky: "Tear":[http://www.tear.eu], "Lakeside X":[http://www.lakesidex.com], "Love Gangsters":[http://www.lovegangsters.com] a "Bullerbyne":[http://www.myspace.com/bullerbyne]. Příjemný poslech :-)
[7] Tak jsem si to všechno poslechl,pěkný.Nejvíc mě osobně dle poslechu, zaujali Tear.Protože mám hodně rád i The Cruxshadows,P Pitchfork,D Lakaien atd.takže díky za tip. :-P 8-) :-)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.