Reportáž z Gothic Party Brno

Již po desáté se příznivci gotického hnutí sešli v Brněnské metropoli, aby dokázali, že domácí scéna se zdaleka neomezuje jen na území matičky Prahy. Desáté jubileum činnosti GP crew, to už je přeci jen úctyhodná událost, na kterou se nejen brněnští gotičtí štamgasti těšili již dlouho předem. Vypravit se 24.11. do klubu Faval bylo povinností každého subkulturního nadšence, omluvit mohla snad už jen svatební cesta po Transylvánii. Pojďme se s CZS podívat, jak se za několik let své existence vyvinula a sepjala brněnská scéna.

 

 

 


Report Vám přináší: Paesant a Lyrel

Letošní GP Brno byla krásnou ukázkou toho, jak jsou jinak mírně lenošiví gotici z různých končin republiky schopni slétnou se a shromažďovat se jako netopýři na ovocný salát. A že těch netopýrů bylo na každém rohu požehnaně jak v období páření, ale nebudeme předbíhat!
Začátek akce byl stanoven na úder sedmé hodiny večerní ve Favalu na periferii města. Nicméně již o dvě hodiny dříve se to na hlavním nádraží hemžilo černokněžníky, bubáky i hastrmany, jako by Mikuláš tento rok přišel již o dva týdny dříve. Pražští, ostravští a další hosté se na autobusové zastávce začali přičleňovat k domácím a společně pak vystrašili cestující linky směr stanice Velodrom.
Na místě nás však s mírným skluzem čekala fronta na vstup a dovnitř se vpouštělo netradičním způsobem ve skupinkách zhruba po pěti. To přidávalo akci ještě více na charakteru soukromého dekadentního večírku a skoro jste nabyli dojmu, že bez černé kápě nebudete dovnitř vpuštěni.
Ve srovnání s předchozím místem konání byl Faval music circus příjemnou změnou a svými interiéry dokázal rok od roku se množící gotiky a gotičky relativně slušně pojmout.
Uvnitř se to v záři svíček a zmiňovaných netopýrů odrážejících neonovou záři začalo hýřit modely pokrývající kromě klasické zimní čenočerné kolekce i červené či bílé variace a rozhodně bylo na co koukat. Někteří sice vypadali, že si právě odskočili na moment nakouknout z koncertu blackmetalových bijců z Dark Funeral, ale jinak klasická gotická romance k charakteru GP Brno odjakživa patří a také ji v pravdě sluší.

Pořádná fashion show ale teprve měla přijít. Na podium byly navěšeny provizorní kusy látky, které měly navodit teatrální atmosféru a večer byl zahájen v duchu prezentace Gothic Habitus modelů. Tento internetový obchod se za dobu své působnosti stal díky kreativitě jeho tvůrkyně Raveny předním dodavatelem klasickou cestou zhotovovaných oděvů pro gotiky. Jeho sortiment se silně rozrostl a na akcích se představuje stále častěji. Jen možná škoda, že přehlídka byla založena v podstatě jen na živoucích modelech a o nějaké poutavé choreografii se příliš hovořit nedalo. Fotoaparáty dohasly a publikum se potleskem rozloučilo s modelkami i jejich krotitelkou. Na podiu se to začalo hemžit, přišel čas na hudební část večírku.

Za nedlouho ze tmy vyklouzla čtveřice melancholických gothic rockerů Alvaréz Peréz, aby nás oblažila svým playlistem plným procítěných hitovek. Vystylovaná, načesaná pánská sekce Yyan (kytara) a ell Pollo (elektronika) jako vždy dotvářeli imageově silné zázemí pro charismatické dámy Ellen (vokál, baskytara) a Ralucu (klávesy, doprovodný zpěv). Kdo by měl problém u AP poznat, kdo že je tady vpředu, tentokráte mu jasně napomohla signální extravagantní stříbrná paruka madam Ellen, odvážný krok na naší scéně!:)
Protože jsem měl tu čest už párkrát vystoupení temných brněnských rockerů shlédnout, nemůžu říct, že by mě nějak zvlášť překvapili. Každopádně pro milovníky darkrockových pomalých kytarových riffů podkreslených atmosferickými klávesy s dominantním, velmi charakteristickým až psychedelickým zpěvem jsou Alvarézové zaručenou cestou ke kvalitnímu zážitku. Jediné s čím jsem měl trochu problém byl právě zmiňovaný dominantní zpěv, který byl zřejmě kvůli špatnému nazvučení dominantnější než by se slušelo. A tak jsem raději s větším nadšením vychutnával tišší pasáže s krásně zabarveným doprovodným zpěvem. AP dohráli a černokněžníci se rozutekli schladit rozněžnělá srdce domácím pivovarem.

Jestliže byl až dosud v sále malinko znuděný klid a publikum bylo spíš vlažné (a mohla zato zase nevyplněná mezera mezi koncerty, škoda, že nikdo nepustil alespoň reprodukovanou hudbu), s příchodem drážďanského bandu Expretus se publikem rozlilo vzrušení plné očekávání a pod scénou se mačkal prozatím nevídaně hustý dav. Když už napětí skoro jiskřilo, tlumená světla se zapálila do červené a zelené, reprobedny se zachvěly a hned první tóny jasně ukázaly, že tohle bude prostě nářez. Na pódium mezitím vkročil éterický Andre Alabaster, zpěvák a autor textů a kotel se rozproudil. Expretus je mnohaletá hudební stálice a my jsme měli to obrovské štěstí, že jsme je tentokrát mohli slyšet s živými bicími a nejen se syntetickými rytmy. Zvuk působil plněji a živěji, a i když se bubeník ne vždycky trefil, na kvalitě to ničemu neubralo. Sálem se nesl gothic rock se silným nábojem, kapela ukázala, že to s divákem umí, hrála energicky, skvěle pracovala s jednotlivými nástroji, melancholickou kytarou, výraznou basou a jednoduchým, dobře čitelným, ale nikoliv nudným podkresem (experimentu se nikdy nebáli). Přesto tváří a duchem bandu zůstal André sám. Jeho nadšením a živostí se dav brzy nakazil a kromě paření se hromadně zpívaly refrény. Nebylo se tedy čemu divit, kdy sálem zaburácelo: ?need one more? a přidávalo se.

Pokud Expresus neznáte, podívejte se na stránky http://www.expretus.com/, na kterých je i odkaz na jejich MySpace, hvězda deváté WGT si svým přirozeným charismatem získala Brno a já jen doufám, že jsme je u nás neviděli naposled.

Aplaus pomalu dozněl a uřícení gotici se vydali ulovit si nějaké to pivko. Scéna se mezitím začala měnit a nabírat známou podobu...dva pulty, plátno...a i kdyby jste nečetli program, bylo by vám jasné, že teď přijde Tábor radosti. Ještě než se oba pánové zamaskovali, stihla jsem si znovu obejít Danteho kresby vystavené ve vedlejším sále, pobrat pár sklenic, pozdravit pár lidí a už slyším hřmot elektroniky. K TR musím říct, že i když nepřinesli nic nového ve stylu, nebyla z nich cítit ani únava, ani "ohranost". A oproti minulým ročníkům GP bylo vidět, že si na popularitě polepšil. Pro mě to byla srdcovka, Tábor radosti zahrál své nejznámější a nejsilnější hity a po předchozím paření se publikum uvolnilo a otevřelo, nechalo se polapit hutným ambientem a několik dívek předvedlo stylový ghost dance. Bohužel i přes hřmot sálu TR nepřidali a odpluli v závalu umělé mlhy.
Chvíli ještě trvalo, než se stageová část klubu probrala z hypnotické performance štamgastů brněnské Gothic Party Tábora Radosti. Druhá barová část zato vřela bujarým hlukem těch, které dění na podiu zrovna nezaujalo.

Další pauza byla jen krátká, na pódium vstoupila spoluorganizátorka v krátkých šatech a losovala se tombola. Pojali to dobře, losovalo se rychle, žádné zbytečné vyřvávání a opakování čísel, hezky se počítalo do desíti a pak smůla. Lístky s číslem "tisk" bohužel nic ani tentokrát nevyhrály, tak snad příště:)

S produkcí živé hudby a výherním šílenstvím se skončilo tedy něco před 12 hodinou a předmětem diskuse se stala jednoduchá otázka "a co bude dál?".
Slíbená afterparty mohla přinést cokoliv a záviselo teď už jen na člověku za DJ pultem jaký bude osud těch, kteří ještě neupadali únavou či nepřebrali tamějších lihovin. Přiznávám se, že jsem se obával setu gothic a deathrockových kapel, které si rád poslechnu v denní bdělosti, ale na noční párty zapůsobí nadměrně mrtvolným dojmem. Pak mě i ostatní ale nakopla nevídaná vlna uchu a tančícímu tělu velmi líbezné rázné elektroniky s našlapanou rockovou úderností. Ještě překvapivější byla rychlost, se kterou se zaplnil tančící parket a počet návštěvníků, kterým výběr přišel stejně po chuti a rozhodli se příkladně strhnout bariéru studu a vybít stávající energii tancem. Zazněla řada výborných remixů skladeb skupin například jako Siouxsie, které potěšily příslušníky jak staré, tak nové generace.

Co se mě osobně týče, nejvíce si mě z DJ setu získali coverem na píseň Warm Latherette v podání Trenta Reznora za klávesy a Petera Murphyho jako vokalisty. Po pravdě jsem vůbec nečekal, že bych ho měl kdy tu čest na jakékoliv z domácích akcí vychutnat. Za sebe dávám nejen díku tomu GP afterparty 10 z 10bodů vydařené atmosféry a vzdávám se nadobro předsudků o konzervativnosti akce.

Jediný problém byl v naší životnosti, která vyprchala asi se třetí hodinou ranní. Pak už cestou znaveným tělům nepomohly ani chemické životabudiče. Zbývalo už jen zažít tradiční komickou situaci v šatně "no ten kabát, takový ten černý dlouhý" a vydat se na cestu domů proslulým brněnským nočním rozjezdem...

Fotky jako vždy v naší Galerii

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Uprimne sa priznam, ze ma celkom prekvapila reakcia ludi na moje hranie. Ocakaval som, ze z vacsej strany budu ludia tie veci poznat... Kazdopadne remixy Tuxedomoon, Siouxsie, Warm Leatherette od Trenta - Petra a ine fajnsmekrovske zalezitosti si mozete vypocut kazdy mesiac na bratislavskej BatCave Party! ;-)
Skvělá akce, Expretus jednoznačně nejlepší skupina večera, Alvaréz Peréz mně osobně dost zklamali, čekal jsem víc... jinak pokud jde o Afterparty a uspávací gothic rock...Takový The Cure-Just Like Heaven nebo Sisters- This Corrosion nebo More, to se mi opravdu spát nechtělo :-P, ale jasně bez té elektroniky by to asi nešlo. A jestli se nepletu, zaslechl jsem nějakou novou verzi na See you in hell od Suicide Commando nebo se pletu?...Každopádně moc dobrej výběr písní ;-)<br />A ještě maličkost, kde jste přišli na výraz "brněnský gotický štamgast"? :-D
DJ Marklyn: Bylo to výborné, opravdu, hodně těch hitů, co jsi hrál jsme měli ještě v živé paměti z letošní sezony a hrozně se nostalgičilo...u witches, IMX a ostatních.
Foto od Cassandrose: http://www.imperials.zabukem.cz/GP/index.html
Akce byla dobrá, jen návrat dom byl drsný. :-)
Hm, ze začátku nuda, mohli to teda nachystat předem a Alvarez Perez sucks, ale jinak to bylo skvělý. Aj bych si to dal znova...
Joo, pokud jste viděli holku s dvěma copy (nápad kamarádky) v dlouhých lackových šatech, tak to jsem byla já.
[7] ukaz fotku to bude lepsi ;-)
http://www.imperials.zabukem.cz/GP/gp2007/picture/35.jpg no ano, takto se bavi nova generace gothu na Gothic Party... komicke, ne?
[9] to ano a tuhle jsi videla? :-D http://galerie.sanctuary.cz/albums/userpics/10002/3%7E31.jpg
[10] hej, tak ta je dobra, nevim proc, ale chytla jsem u ni mensi zachvat smichu... kurnik no :D
JJ, akce byla fajn, jsem ráda že jsem se po dlouhé době někam dostala...
Onnea: Tak je nech, když je to baví. Já ostatní nechávám, ať si dělají co chtějí. Pořád lepší mladí a rozverní, než staří a zapšklí :-)
http://www.imperials.zabukem.cz/GP/gp2007/47.html Tady mám pěkný záda :D(s tým korzetem přes šaty)
[10] eh co se ti na ty fotce nezda ? dit je to skupinka jako kazda jina ?
[13] nj, piti krve je opravdu intelektualni zabava no :D
Na GP nejde a nejspíš nikdy nešlo o intelektuální zábavu. :] Lepší, když se domluví, než aby tu krev brali od někoho násilím, nicht warh? :D
*wahr..nesnáším své překlepy... :-/
HellLord: Já taky nevím, co je na nich divného. Mě záplava omladiny nijak nešokuje, ikdyž se musím přiznat, že se občas na některých akcích připadám jako důchodce. A to mi v lednu mi bude 22. Ale nevadí. Já se cítím od 18 pořád tak nějak stejně, a na akce přestat chodit nemíním ani v pozdějším věku :-)
[17] nj, mam pocit ze gotika vubec nejak s intelektualitou posledni dobou nejde dohromady :D a co se do toho zas pletu, dyt je to jedno..:D
Onnea: Snažím se představit si intelektuálního gotika...mno...nejde to. :] Ale fakt je lepší, když se domluví...teď jsem ve Filmagu četla povídku, ve které zombíci zazvonili u dveří a ptali se "Dobrý den, můžeme sníst vaše mozky?" A představ si, že by takhle pobíhal někdo s žiletkou po gothparty a tázal se náhodných kolemjdoucích "Dobrý den, mohu se napít vaší krve?" :D Zase na druhou stranu by to bylo velmi zábavné, to zase ano. Hm, možná to někdy udělám...ale co kdyby někdo souhlasil? =-O Napít se cizí krve fujky, těch nemocí... :-X I když by to byl třeba zajímavý začátek ještě zajímavější konverzace "No..víš..já s tím teprve začínám..nemohli bychom si ještě chvíli povídat..." Existuje něco jako gothic Česká Soda? Tam by to asi sedělo.. :]
[21] no myslim, ze by si tohle tihle gotici predevsim nedovolili, jelikoz by taky mohli narazit nekoho, kdo je posle dost vyraznym zpusobem nekam :D A konverzace? Nj, uz to vidim :D "Hej, vcera jsem narazila na jednu starou babu, ta mela pekne hnusou krev, takovou moc zelezitou" "ani nemluv, zelezita krev je fujky" "nj, ale kdzy ona je kazda krev zelezita, tak co s tim?" "To nevim, asi ji budem muset prestat pit..." "Achjo..." :D gothic Ceska Soda? Tak to by bylo dobry, ono totiz clovek k tomuhle ani nepotrebuje moc fantazie :D Taky mame na DE nejlip zasobouvanou sekci Humor, no :D

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.