Hněv boží, netolerance a přestřižené kabely

PhotobucketAneb report z Alternative Fortress 2008. Zpráva Karoliny Moszkowicz ze sesterského serveru yesternight.pl a komentář člena nevystoupivších Diary of Dreams jsou krutým, ale výstižným souhrnem jednoho zmařeného večírku na tvrzi nedalekého Klodzka, jemuž po nevysvětlitelných zásazích pařátů ortodoxní víry patrně navždy odzvonilo. Přinášíme Vám jejich překlad.

 

 

Autor: Karolina Moszkowicz (yesternight.pl) , Adrian (Diary of Dreams)
Foto: Mirage
Překlad: Paesant

Photobucket

Vyjádření Karoliny, yesternight.pl

Naučit se přemýšlet nezávisle (zopakuji ještě jednou PŘEMÝŠLET) je bolestivé. Pro některé je bolest z přemýšlení natolik nesnesitelná, že raději nechají ostatní přemýšlet za ně. Ať už na mediích, církvi, všemožných předsudcích nebo pověrách...všechny nabízí jednodušší cestu než přijmout onu bolest, kterou přináší zapojení vlastního rozumu.

Stejně tak zvážení situace, dospění k objektivním závěrům nebo alespoň probrání se a uvědomění si, že žijeme v jednadvacátém století, nikoliv ve čtrnáctém.

Předpokládám, že nemusím nikoho přesvědčovat o tom, že Polsko je země plná absurdit. Přesto ale pokaždé stále naivně věřím, že problémy se dají řešit používáním mozku, nikoliv kříže, nenávisti, netolerance a ignorance...

V každém případě, dvanáctého července to vůbec nedopadlo tak, jak jsem doufala. Vypadá to, že všichni z nás: organizátoři, kapely a účastníci festivalu se stali terčem zatraceně ukrutného žertu nějakých zbožných Klodzkých obyvatel - Ano, Polsko = Bašta křesťanství. Přála bych si vidět jak se ti počestní křesťané cítí teď, když vyhnali Ďábla z města.

Ale co naplat, už se tak stalo a my s tím nic nenaděláme. Můžeme snad jen soucítit se všemi lidmi, kteří dorazili úplně zbytečně (jak jsme se dozvěděli, cestovali desítky kilometrů), ale hlavně s organizátory, kteří zápolili s přestřiženými kabely...nejpodivnější okolností...Že by prst Boží? Že by to byl sám Bůh, kdo v obou případech odstřihl elektřinu?

Ani nejde popsat to, co někteří z nás prožívali, když jsme se dozvěděli, že všechny koncerty byly zrušeny a když jsme později zjistili proč...Zármutek, vztek, zklamání, nedůvěra...a nakonec...Stud. Co víc říct? Dnes už na to mohu reagovat snad jen stupidním, hořkým smíchem.

Alternative Fortress 2008, koncert, na kterém NEZAHRÁLY následující kapely:

Diary of Dreams
Digital Factor
Daimonion
Deathcamp Project


Photobucket

Vyjádření Adriana, Diary of Dreams
Je náročné napsat, co se vlastně stalo na včerejší akci v Polsku. Hledal jsem správná slova a nejprve je důležité zdůraznit, že včerejší událost byla výsledkem ideologické extremity několika málo lidí a nereprezentuje situaci v celé zemi.

Zaprvé, chci zdůraznit, jak hluboce se omlouváme, že jsme nemohli vystoupit. Všichni jsme se na koncert zde těšili...

Ano, může se stát, že naše tvorba a texty nejsou vždy jednoznačné, jednoduché k pochopení a nebudu tvrdit, že posluchačům nabízíme přesné vysvětlení. Ale ze všech textů co jsem doteď napsal, jedna věc musí být jasná:

Nejsme žádní černokněžníci, natož satanisti. Neoslavujeme a nepodporujeme tyto ideologie - a to ani trochu. A doufám, že to konečně bude jasné.

Mám velmi kritický pohled na svět a jsem často šokován tím, jaké věci se ve světě dějí. Ale co ještě více podpořilo můj skeptický pohled na lidskou inteligenci byl fakt, že nějaký náboženský fanatik odstřihl minulou noc v Klodzku kabely, aby tak celý festival zruinoval. Pro mě samotného to byla pouze demonstrace jejich netolerance a neschopnosti žít v moderním světě, komunikovat v něm.

Já respektuji víru a náboženství lidí. To jsem tvrdil vždy, ale pořád si myslím, že základ společně žijícího a fungujícího lidstva je v respektování-? a to může fungovat jen tehdy, pokud je respektování vzájemné.

Útoky tohoto druhu nás nezastraší nebo nevyštvou pryč, naopak. Znovu pojedeme do Polska zahrát hudbu našim věrným fanouškům. Jedna věc je stejně jasná: Problémy se dají vyřešit jen když se nebudeme bát otevřít ústa a mluvit...

Photobucket

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

ja rikam porad, ze nejvetsi srazka je s blbcem cili fanatikem.
Teda.. to je mi vážně líto. ):
No jistě.. banda lidí v černém, hlasitá hudba-to budou jistě satanisti, že? :D<br />Opravdu názorná ukázka netolerance, co víc k tomu říct..?
Sakra to jsou ale blbci. Fakt ty jo....oni jim snad nic neudělaly , nebo ano? Tak proč jim sakra znemožnili hrát. Nebo mi jim snad taky rušíme mše a ničíme jejich kostely? ....ale proč já se tu vůbec rozčiluju....
Netolerance? Rekl bych spis neschopnost a hlavne nechut chapat cokoliv odlisne. Velka skoda ze tahle akce se nesdarila, vypadalo to nadmiru zajimave :-(
Chm, tak jaksi jsem z toho clanku moc nepochopila co se stalo, ale vyplyva z toho, ze nejaky magor proste odstrihnul kabely... tudiz se jedna o jedince a ne o celou polskou krestanskou oblast, na kterou se v clanku narazi. To, ze se nekde objevi nejaky fanatik neni nic noveho a neni to zalezitosti stoleti a urcite to neni jen zalezitosti krestanskeho nabozenstvi a Polska (aneb pripomenme si satanisty v Norsku). Takze ano, ten jedinec (nebo dejme tomu par jedincu) je samozrejme bezinteligentni zpomaleny tvor, ale hazenim automaticky vsechny Polaku do jednoho pytle je taky dost velka znamka omezeni a netolerance ;-) ovsem pokud melo tohle na svedomi obrovske seskupeni, pak by to v tom clanku melo byt take lip vyjadreno..
Onnea: Blizsi detaily se dozvime primo od Karoliny nebo ucastniku z Cech. Nam jen pripadalo zajimave ukazat, ze at uz se o nasi scene a reakcich na ni tvrdi leccos, alepson se nemusime potykat s takovym fanatismem a bojkotem akci. Proto ten narychlo-preklad.
[7] ano, to je pravda, ze goticke akce v CR nejsou bojkotovany. Ale s fanatismem se muzes setkat kdekoli, to je zase druha vec. To neni jen o nejakem kontrastu mezi scenu PL a CZ, kazdy ma neco. Me jde spis ale o to, ze pojem fanatismus se hodne lidem poji hlavne (pokud ne jen) s krestany/katoliky, a to zase prijde smesne me..
[7] No respektive tady nám zrušili jen jednu akci, nebo dvě? Ale pravda, u nás se furt řeší jen, kdo je víc goth a kdo mín :-D
Onnea: Tohle neni clanek o tom, co se tam stalo, ale preklad dvou textu ucastniku. Presnejsi mozna je oficialni clanek od organizatora, ktery je v polstine na jejich strance: http://www.twierdza.electro-robot.com/2008.php?AT=7cabae03a90ff4a71d11a4513caea1c6<br /><br />Pro ty, co neumi polsky (meli byste uz zacit trenovat do Bolkowa ;-) se tam ve strucnosti tyce, ze par dnu pred akci organizovala nejaka krestanska skupina petici proti akci s tim, ze se tam bude propagovat Satan, myslim, ze jsem jinde cetl, ze to podepsalo asi 300 lidi a petici dali starostovi. Tez prelepovali plakaty svymi, ktere hlasalo specialni protisatanovskou msi v kostele ve stejne dobe jako mel byt festival (od 21.00 h).<br />V noci na sobotu nekdo prestrihl el. draty vedouci k hlavni scene, oprava zpusobila 3 hodinove zpozdeni zvukovych zkousek a 15 min pred zahajenim se nekdo vloupal do rozvodne mistnosti a opet poskodil privod el. proudu ke hlavni stage (pouze) a elektrikari rekli, ze to neopravi drive nez za 6 hodin.<br />Pokud oni zverejnuji, ze za tim stoji fanaticti uctivaci boha, tak asi k tomu maji duvod a dukazy.<br />Jinak nikdo negeneralizuje, ze by to bylo stejne v celem Polsku, viz napr. Bolkow, kde si obyvatele jiz zvykli a problemy nedelaji, naopak radi pronajmou svuj dum ci vyndaji stanky s jidlem a vyuziji pocetne navstevy k vylepseni sveho rozpoctu.
Ne všichni křesťané jsou fanatici, ne všichni muslimové teroristi, to je jasné. Ale co provedli na tom festivalu, je hnus. Zajímalo by mě, jestli ty pánbíčkáře zavřou nebo jim alespoň napaří tučnou pokutu a nebo je papež osvobodí a následně odmění za šíření pravé víry a ničení satanistů. To že tam žádní satanisti nebyli už nikdo řešit nebude...:sad:
[10] diky, kouknu na to jak bude cas..<br /><br />[11] vis co, tim slovem "panbickar" jsi se dostala na uplne stejnou uroven jako ti, kteri maji vsechny gothy za satanisty ;-) ale to me vubec neprekvapuje..
vcera o tom vysel clanek i na Sideline i s tou fotkou prelepeneho plakatu, kde vzyvaji ke spolecne msi v 21.00 vecer: http://www.side-line.com/news_comments.php?id=33931_0_2_0_C<br /><br />Jinak v tom clanku od organizatoru se pise, ze by to melo mit dohru u soudu.
něják tam nevidím ten důkaz toho, že to byl náboženský fanatik..viděli ho?chytili? nechal dopis?hmm..
Pořád lepší žít v zemi kde jsou různý fanatici než v ČR, kde je všem všechno u zadnice. On ted náboženský fanatizmus nutí normálního myslícího člověka procitnout, vymanit se z davu a najít sám sebe.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.