Dva dny industriálního lomozu v Olomouci

Moravský industriální festivalV rámci Moravského industriálního festivalu bude od šestnáctého do sedmnáctého dubna 2010 Olomoucí dunět výběr těch nejprogresivnějších současných evropských electro/ambient/industriálních kapel. 








 

Mezinárodní „Moravský industriální festival“ je nástupcem tradice, započaté v dubnu loňského roku pod názvem „Šumperský industriální festival“. Ze Šumperka se však akce musela přesunout, neboť byl původní prostor konání zrušen a okolí neposkytovalo dostatečné zázemí. Co tedy festival, přesídlený do olomouckého S-klubu, přinese?

Především zástupce mnoha evropských zemí, jako je Francie, Polsko, Německo, Slovensko, Bělorusko, Itálie, Maďarsko a samozřejmě Česká republika. Už samotná skladba vystupujících umělců posunuje Moravský industriální festival na úroveň renomovaných a mezinárodně uznávaných akcí typu Wroclavský industriální festival.

Mezi hlavní hvězdy lze počítat kupříkladu italský postindustrial-electro psychedelický projekt Bahntier, který roku 1999 založil Stefano Rossello. K němu se později přidal Filippo Corradin a Justin Bennett, který je zároveň koncertním bubeníkem industriální legendy Skinny Puppy a dalších velkých jmen (Pig Face, či Peter Murphy). Uznávanou pozici na scéně potvrzují i hudební kritici, kteří zatím poslední album Bahntier „V3nall“ z roku 2008 označují jako „nejočekávanější, žánr přepisující desku posledních let“. 

Určitě znáte ten druh hudby, který děsí starostlivé rodiče - mají tvrdý zvuk jako Skinny Puppy nebo Ministry, zkreslené zpěvy a explozivní množství energie. Jednou takovou je i další host Moravského industriálního festivalu – francouzští zvukoví anarchisté Chrysalide, svou syrovostí a přímočarostí bez smilování terorizující hudební kruhy od roku 2003. Industrialem ovlivněný cyberpunk zde jako hlavní výraz manifestuje postoj rozzlobených umělců vůči zkaženosti moderního světa. A jejich poselství rozhodně nelze přeslechnout.



Moravský industriální festival


Pokud přijde řeč na tvrdě elektronickou scénu v Bělorusku, právem je jedním z prvních zmíněných jmen celoevropsky ceněná formace Ambassador21, která se objevila i na Šumperském industriálním festivalu. Ústřední dvojice Natascha a Alexej Protasov se však na Moravu vrací znovu, tentokráte se svým vedlejším projektem Suicide Inside, rozkročeným někde na pomezi punkindustrialu, digital hardcore a temné elektroniky.

Z dalších zahraničních hostů si určitě zaslouží zmínku německý projekt 100 Blumen, míchajících industriální rytmiku s technem a ambientem, jejich kolegové na prestižnm vydavatelství ant-zen Twinkle z Francie, charakterističtí šamanskými electrobeaty s úspornými melodiemi a pronikavým vokálem, či krajani Twinkle Sonic Area a jejich experimentální hluk, připomínající ze všeho nejvíc rozpadlou opuštěnou továrnu za větrné noci. Maďarskou scénu přijede reprezentovat svéráz First Aid 4 Souls, volný pokračovatel jedné z nejzásadnějších formací tamější scény, Vacuum, protínající celou řadu alternativních elektronických žánrů – od industrial metalu přes trance až k noise a new wave.

Ale ani československé špičky žánru nezůstanou na Moravském industrialním festivalu opomenuty.  Za Slovensko dorazí trnavští electroindustrialisté KIFOTH se svou zbrusu novou deskou „Violence Corporation“, tuzemskou část soupisky pak tvoří po čtrnácti letech obnovené industriální zjevení Akimbo (jehož členové zároveň tvoří část organizátorského týmu festivalu), Depressive Disorder z Brna, kteří se na Moravském Industriálním festivalu vůbec poprvé představí v rozšířené sestavě, avantgardní zvukový alchymista Vladimír Hirsch a ostravští hlukaři Sklo.

Samozřejmostí budou i afterparty po koncertech, které bude mít na povel DJ Lunatic, jenž je zároveň aktivním polským propagátorem industrialu a členem redakce respektovaného e-zinu www.postindustry.org, nebo běloruský DJ Knüppel aus dem Sack.

Pokud k vám tedy promlouvá elektronická alternativa, hučení ambientních strojů, syrová energie prorezlého industrialu, či upřímné výpovědi nekonvenčních umělců, poskytne vám Moravský Industriální festival příležitost prožít vpravdě netradiční víkend. Připravit se na něj můžete již o týden dříve, devátého dubna, kdy proběhne v brandýském klubu Golem oficiální warm-up party za účasti DJů z Akimba a DJe Nephilima.

Moravský industriální festival
16. – 17. dubna 2010 (19:00)
Olomouc, S-klub (17. Listopadu 43)
Vstup: 200,- Kč předprodej (na adrese sumperkindustrial@gmail.com) / 250,- Kč na místě – cena zahrnuje vstup na oba dny
Více na www.myspace.com/sumperkindustrial

Moravský industriální festival - warm-up party
9. dubna 2010
Brandýs nad Labem, Golem  (Masarykovo náměstí 62)
Vstup: zdarma

Moravský industriální festival

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.