Report z Bat Moon Rising

Bat Moon RisingGotické/electro/industrial akce jsou doménou především dvou největších měst naší republiky: Prahy a Brna. Ale koncerty a parties mimo tato teritoria navíc oplývají kouzlem undergroundu a opravdovosti, které mnohdy předčí plný klub. Na jednu takovou jsme se vypravili do Pardubic, kde se uskutečnil premiérový díl akce nazvané Bat Moon Rising.




 

Průmyslová metropole na východě Čech v minulosti hostila především akce z produkce Mirage Productions, např. sérii Darkdubice. Organizace Bat Moon Rising se chopili přímo členové vystupující formace Phosgene Girls, kteří do pardubického klubu Ponorka pozvali spřízněnou formaci Výsměch? a slovenské kabaretní deathrockery The Last Days Of Jesus.

Oslavy letošních "čarodějnic" byly zřejmě divočejší než obvykle - jak jinak si vysvětlit skromnou návštěvu zhruba tří desítek návštěvníků, kteří během sobotního večera dorazili do Ponorky. Nevděčné pozice otevírající kapely se tentokrát chopili gothic-rockoví Výsměch? z Borové u Poličky, působící na české scéně již od roku 1996. Vystoupení kapely bylo postaveno především na skladbách z novinkového demoalba "Cestou prokletých", ale svůj prostor dostala i starší tvorba z jedenáct let staré nahrávky "Spánek bez bolesti". Výsměch? svojí tvorbou i vokálním projevem zpěváka Jendy nápadně připomínají ranou tvorbu jesenických Priessnitz a tak jejich set ocenili především oldschoolověji zaměření posluchači. Zhruba třičtvrtěhodinové vystoupení skupina zakončila titulní skladbou "Cestou prokletých" ze svého aktuálního dema.



Výsměch? - Peřeje


Ale to už přichází čas na set pánů organizátorů, aneb přeloučsko/pardubické formace Phosgene Girls. Ti na svou hudební pouť nastoupili v roce 2007 a publiku se doposud představovali především na lokálních akcích. Přesto na pódium nastoupila sebevědomá kapela, která již od prvních tonů úvodní skladby "Occupant Oppressor" dokázala rozhýbat většinu přítomných diváků. Vokální party v Phosgene Girls obhospodařuje především kytarista/klávesista Al, kterému zdatně sekunduje zpěvačka Sunja. Kapela zdatně míchá v jednom kotlíku electro podklady (včetně automatického bubeníka), basové vyhrávky ne nepodobné práci Petera Hooka z Joy Division, kytarové party načichlé street rockem a zpěv subtilního Ala, mířící do hlubin až někam k Eldritchově barytonu. Překvapení večera, o téhle kapele ještě hodně uslyšíme!



Phosgene Girls - Renovatio Vitae


Třetí místo v koncertním seznamu zabírá kapela, která přijela do Pardubic z největší dálky - tedy slovenští The Last Days of Jesus. Od doby, co jsme tuto death/gothic/punkovou sebranku viděli v ČR naposledy, se jejich řady rozrostly o basáka Baja, a tak se jistě nejeden fanoušek TLDOJ těšil, jak se to na vystoupení podepíše. A stačí pár tracků, abychom věděli, že živá basa kapele rozhodně prospěla a přidala ji na živelnosti. Jakkoliv výsledný zvuk nebyl zrovna ideální (Feššyho nepřeslechnutelná kytarová dřeň občas přebíjela vyhrávky klávesáka Anjou de Cou-Cou a naopak), rytmická sekce držela pěkně pohromadě, nechyběla jí energie, drzý, správně špinavý punkový feel, ani dostatek instrumentálního nadhledu (kmitajícího bubeníka Vajca je občas radost pozorovat). A nebyli by to TLDOJ bez hlavní persóny - jako vždy charismatického šviháka maryA, který se nedal odradit nepříliš naplněným prostorem klubu a do show se položil poctivě (a zároveň intonačně čistě). Během setu jsme mohli slyšet nejen to nejlepší z již vydaných desek formace, ale i závdavek z připravovaného alba "Vtedy na východě", které bude poctou oblíbeným kapelám východního bloku. Coby přídavek jsme si tak mohli užít třeba i punkovou hymnu z raných devadesátých let "Potopa" od Zóny A, která příjemně zakončila našlápnutý a přesvědčivý set.



The Last Days Of Jesus - Freedom Factories


Pak je ale čas na afterparty pro ty, kteří se rozhodli klub neopustit. Nepříliš vysoký počet zůstavších (pozůstalých?) byl vyvažován zájmem, a když se k tanci přidali i členové kapel, vypadalo to, že je na decentní, ale intenzivní večírek zaděláno. Jen škoda, že jsme byli v půl čtvrté upozorněni nekompromisním vyhazovačem, že "je náš problém, kdy nám jede vlak, nebo jak jsme domluvení s kapelami, protože ve čtyři poletíme i s věcmi po dobrém či po zlém". Pravděpodobně set, prokládaný i některými punkovějšími věcmi, neladil s jeho přesvědčením. Nedá se tedy nic dělat, než se symbolickým coverem "People Are Strange" v podání Echo and the Bunnymen sbalit svá fidlátka, nechat s pocitem vítězné soudržnosti agresivitu daleko za sebou a vyrazit do pardubických ulic. Ale to už je jiný příběh. Tak či tak se (navzdory nedomluvě s ochrankou a nepříliš nafouknuté návštěvnosti) první Bat Moon Rising vydařil a nezbývá, než popřát jeho organizátorům mnoho štěstí do dalších ročníků a zasloužený větší počet účastníků.

Videoreport najdete na našem Youtube profilu, za fotky děkujeme Lyrel.

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

No, to byla ale výborná párty. Až na ty nácky.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.