Gotika jako inspirace

csfgoth2_sTentokráte je příspěvek do rubriky Média o goths, kde pro zajímavost archivujeme pokud možno každý převzatý článek o subkultuře, který v našich končinách vyjde, obzvláštně pikantní. Vyšel totiž v magazínu Československá fotografie jako součást vyhlášení fotografické soutěže na téma "Gotika", jejímž jsme mediálním partnerem. Ke škodě všech jsme však bohužel následující článek viděli až v tištěné podobě, kdy už bylo na úpravy pozdě...




Ještě než se však do skenu začtete, je nutno na obranu Československé fotografie jako takové zmínit, že paní/slečna šéfredaktorka má snahu vzniklou situaci řešit a uvést zavádějící informace na pravou míru. Pokud půjde vše podle plánu, měl by se v příštím vydání magazínu objevit článek, který na předchozí publikované nepřesnosti upozorní a vysvětlí je. Přesto jsme chtěli naše čtenáře s touto statí seznámit, neboť jasně ukazuje, že se i v roce 2010 najdou pojednání plná klasických blogových omylů, jež se nám evidentně za pět let existence a "osvětových" snah CZ Sanctuary nepodařilo zcela vymýtit. Budiž to poučením všem.

Autor: neuveden
Zdroj: Magazín Československá Fotografie č. 02/2010


Strana 1 Strana 2

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Původní gothic rockové skupiny: Sisters of Mercy, The Cure, Within Temptation:D
Tak, mají v tom zmatek, jako určitě každý mimo scénu, ale na druhou stranu (po přečtení dalších článků k tématu na webu CSFotografie) mi přijde roztomilé, jak se nevtíravou formou snaží prohnat četnáře jakýmsi rychlokurzem gotiky. Popravdě moc nechápu co s tím má společného renesance, ale budiž. Třeba se v tom někdo najde a probudí v sobě podřimující temnou duši. :D <br />Ono to celé naráží na problém smyslu současné gotiky - odkud čerpá? Z historie středověku? Nemyslím, že nějak výrazně, spíše se odvíjí až od gotického románu 18. století. Přičemž inspirační vlivy můžou přijít z čehokoliv odkudkoliv a z jakékoliv doby. <br />Potom je složité a rozhodně nevděčné shrnout takové téma do jednoho článku pro "laiky", když to tak řeknu. :-)
V pravdě se nedá nevšimnout si několika velmi zajímavých kontrastů, v jednom okamžíku autorem jest tvrzeno, že Evanescence je formou gothmetalu zatím co WT jsou zástupci gothrocku. Snad nikoho neurazím podotknu-li, že zmíněné kapely jsou téměř identické, co do tematiky texů,hudebního zpracování, atmosféry i cílové a zasažené skupiny fanoušků.<br />Nejvíce mne však na článcích tohoto typu zamrzí opomíjení skutečnosti, že Goth či Gothic není jen jeden. Veškeré články toto téma rozebírající, zaměřený jsou pouze jedním směrem. Tento konkrétně rozebírá pouze variantu jež nazvati by bylo možno Victorian Goth, opomíjí, však původní Glam zněhož Gothpunk vychází a stejně i druhý konec, čili časově takřka nejmladší podobu a sice Cyber Goth... je věčnou škodou, že jsem doposud na komplexní text objímající celou Gothickou historii a veškeré její odvětví...
Souhlas. A přesně to je i důvod, proč jsme na Cz Sanctuary rozdělili jednotlivé hudební proudy do samostatných článků (viz. sekce gothic, kde najdete všechny ty gothic/death rocky, darkwave, post/horrorpunk, industrial, elektroniku, cyber, dark kabaret....). <br /><br />Historie žánrů, protínajících a formujících gotickou scénu, je totiž poměrně rozsáhlá – každá má svá specifika, svůj vývoj. Jediný způsob, jak si udělat jakýs-takýs obrázek o celku, je poznat (načíst/naposlouchat) jednotlivé kousky skládačky a pozvolna z nich stavět mozaiku. Alespoň podle mého soudu...
némým co bych namítnul...
Absolutně souhlasim
"Gothic rock získal popularitu zejména díky skupině Depeche Mode..." No, pamětník 80.let nejsem, ale to se mi moc nezdá :)) V té době s rockem neměli nic společného. I když je fakt že řada DM fans inklinovala i ke kapelám typu The Cure a naopak.
Hodně špatný článek. Aspoň hezké obrázky, když už, ale jinak pěkná ostuda.
ten článek se mi dostal do rukou až teď a takhle sem se fakt dlouho nezasmála :D máme se inspirovat středověkem, číst dějiny umění a poslouchat při tom gothic metal. wtf??? to co tam píšou sou vyloženě blogískový výkřiky do tmy. když už začnou psát něco skoro pravdivě zabijou to jedním slovem (původní gothic rock Sisters of mercy, The Cure, Within Tempation). celý zadání soutěže mi nedává smysl...tak chtějí gotiku nebo zlogothic fotky??? z textu není přímo patrno. a renesance už vůbec s tím nemá nic poslečnýho :lol: chvíli sem uvažovala, že zkusím něco zlogothic vytvořit (však mi to jde) jen kvůli foťáku Canon, ale po přečtení sem usoudila, že toto je pod mou úroveň :lol: a přesně sem si říkala, proboha, proč je Sanctuary mediální partner! :)
hele, jak koukám na ten web, ty už rozjeli takovou mediální masáž plnou nesmyslů a velkou soutěž, že to jen tak jedním článkem neodčiní. to by museli zrušit celou tu blbou soutěž, protože je prostě celá nesmyslná!!

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.