Rozhovor s Apoptygmou Berzerk

Stephan GrothApoptygma Berzerk se konečně premiérově představí v České republice. Neponechali jsme proto nic náhodě a zavolali hlavní a jediné stálé postavě formace Stephanu Grothovi, abychom se ho zeptali, proč mu to s tou návštěvou ČR trvalo tak dlouho. Kromě toho ale došla řeč i na konspirační teorie, Johna Lennona, žánrové veletoče, časté změny v sestavě, dělání předělávek, Amandu Palmer, souvislost mezi křesťanstvím a temnou hudbou a celou řadu dalších zajímavostí, které se dočtete v prvním letošním rozhovoru exkluzivně na CZ Sanctuary.




CZ SANCTUARY: AHOJ STEPHANE, DATUM VŮBEC PRVNÍHO VYSTOUPENÍ APOPTYGMY BERZERK V PRAZE SE KONEČNĚ BLÍŽÍ. ČÍM TO, ŽE SE ZROVNA NA TUHLE KONCERTNÍ ZASTÁVKU ČEKALO TAK DLOUHO?

Stephan Groth: Ahoj, ani Ti vlastně nevím, ale je to bláznivé. Do Prahy jsme se chystali už několikrát, ale pokaždé to buď odpadlo, nebo do toho něco vlezlo. Bohužel pro tuto situaci nemám žádné vysvětlení, ale můžu aspoň říct, jak jsem nadšený, že se tam konečně podívám. Slyšel jsem chválu na místní hudební scénu a říká se, že je to jedno z nejhezčích měst v Evropě, takže se hodně těším. A to, i když vlastně moc nevím, co nás čeká, kolik tam máme fanoušků a podobně…

CZ SANCTUARY: ...Z ČEHOŽ VYPLÝVÁ, ŽE JSI TU NIKDY NEBYL ANI SOUKROMĚ NA NÁVŠTĚVĚ...

Stephan Groth: Ne, vůbec nikdy jsem v Praze ani nehrál, ani nebyl na dovolené nebo tak něco. Bude to pro mne zbrusu nová zkušenost.

CZ SANCTUARY: KOUKAL JSEM, ŽE PO KONCERTĚ MÁTE TŘI DNY VOLNA, TAK TŘEBA TOHO STIHNEŠ VIDĚT VÍC NEŽ JEN ŠATNU V KLUBU...

Stephan Groth: To zní skvěle. Sice nevím, kdy z Prahy odjíždíme, ale moc rád bych viděl alespoň nějaké krásy města, o kterých tolik slýchám.

 


Apoptygma Berzerk – Weight of the World


CZ SANCTUARY: SNAD BUDEŠ MÍT PŘÍLEŽITOST. ALE PONOŘME SE DO HUDBY. APOPTYGMA BERZERK PROŠLA BĚHEM SVÉ HUDEBNÍ KARIÉRY MNOHA RADIKÁLNÍMI ZMĚNAMI, AŤ UŽ PERSONÁLNÍMI NEBO ŽÁNROVÝMI. KAŽDÁ KAPELA BY SE SICE MĚLA V PRŮBĚHU ČASU VYVÍJET, ALE APOPTYGMA JE V TOMTO OHLEDU DOST EXTRÉMNÍ A KOMPLIKOVANÁ. ČÍM TO JE?

Stephan Groth: Asi proto, že jsem dost komplikovaná osobnost (smích), tedy myslím. Ale vážně. Řekl bych, že to byl naprosto přirozený vývoj během let, a to jak z hlediska různých hudebních stylů, tak personálního složení kapely. Kapelu jsem založil já, vždycky to byla moje vize a moje nápady ale měl jsem velké štěstí na skvělé muzikanty, se kterými jsem hrál. Na druhou stranu, když jsme byli na intenzivním turné k desce „Rocket Science“, celá kapela se shodla, že je potřeba něco do příštích let změnit. Proto se naše cesty rozešly, ale opět se mi podařilo sestavit velmi silnou formaci, s níž přijedu i do Prahy.

CZ SANCTUARY: TAKŽE TO BYLO I ČASTEČNĚ ROZHODNUTÍ KAPELY...

Stephan Groth: Přesně tak, šlo o domluvu, ne že by oni odešli nebo že bych je já vyhodil. Prostě jsme se dohodli, že každý teď budeme dělat něco jiného, což bylo asi to nejlepší, k čemu jsme mohli dospět.

CZ SANCTUARY: A JAKÉ TO JE, MÍT V KAPELE VLASTNÍHO BRATRA, KTERÝ JE SOUČÁSTÍ "NOVÝCH" APOPTYGMA BERZERK?

Stephan Groth: On už zase v kapele není, zaskakoval jen chviličku na klávesy. Nicméně už jsme spolu v minulosti mnohokrát spolupracovali při různých příležitostech, ve studiu pracujeme dohromady apod. Čili to bylo opět takové další přirozené rozhodnutí, kdy jsme potřebovali posilu na naše jihoamerické turné a dvě šňůry po Státech. Aktuálně ale na jeho místo přišla klávesistka, která je zároveň vůbec prvním ženským členem kapely v historii Apop. Současnou sestavu tedy tvořím já, kytarista Brandon Smith a Thomas Jakobsen na bicí – to je jádro kapely. K tomu navíc máme hostující klávesistku Leandru, která s námi jede i toto turné,

CZ SANCTUARY: JE TO TA SAMÁ LEANDRA, KTERÁ DĚLÁ VLASTNÍ MUZIKU A VYDÁVÁ VLASTNÍ CDČKA?

Stephan Groth: Přesně ta.

CZ SANCTUARY: TAK TO BUDE ZAJÍMAVÉ. NICMÉNĚ KDYŽ UŽ NÁS ČEKÁ TEN PRVNÍ KONCERT, MŮŽEŠ PROZRADIT, ZDALI SE CHYSTÁTE OPRÁŠIT I NĚKTERÉ STARŠÍ PECKY? TŘEBA NĚCO Z VAŠEHO EBM OBDOBÍ?

Stephan Groth: Ano. Není sice možné uspokojit úplně každého, ale hrajeme i nějaké dvě tři věci z našich raných alb. Momentálně je to taková koncertní směs starých a nových skladeb, které nás baví hrát živě. Plánujeme hrát zhruba devadesát minut, pokud dostaneme tolik času a lidi nás budou chtít poslouchat tak dlouho, takže tam určitě prostor i na starší písně je. Řekl bych, že teď hrajeme takový „best of“ playlist, protože nejedeme na turné ke konkrétní desce. Mělo by tam tedy být z každého alba něco a na své by si měl přijít každý, kdo má Apop rád.

 


Apoptygma Berzerk – Deep Red


CZ SANCTUARY: PŘESTO SE TEĎ NA KONKRÉTNÍ DESKY PODÍVEJME, PŘESNĚJI NA ZATÍM POSLEDNÍ ŘADOVKU "ROCKET SCIENCE", KTERÁ JE ZAJÍMAVÁ NEJEN HUDEBNĚ, ALE I Z HLEDISKA NÁMĚTŮ. CELÉ ALBUM JE TOTIŽ PRODCHNUTO TÉMATIKOU KONSPIRAČNÍCH TEORIÍ – BEREŠ JE VÁŽNĚ, NEBO JE TO PRO TEBE SPÍŠ JEN TAKOVÝ HEZKÝ NÁMĚT, SE KTERÝM SE DÁ DOBŘE HRÁT?

Stephan Groth: Já se o konspirační teorie velmi, velmi zajímám. Dokonce bych řekl, že jsem v tomto tématu aktuálně ponořený ještě víc než v době natáčení alba. Pro mne už spousta těch věcí není ani „teorie“, ale realita, která v mnoha ohledech značně ovlivnila můj život.

CZ SANCTUARY: TÍM, ŽE JSI O TOM VŠEM VYDAL DESKU, SES MOŽNÁ TAK TROCHU DOSTAL DO POZICE VŮDCE, KTERÉHO TEĎ BUDOU NÁSLEDOVAT DALŠÍ PODOBNĚ SMÝŠLEJÍCÍ LIDÉ...

Stephan Groth: Ne, to si nemyslím, protože já v podstatě neříkám nic nového – jenom opakuji to, co vyslovili jiní. Neukazuji, co je dobře a co špatně, co je pravda a co ne, jenom se pokouším spojovat jednotlivé body celkového obrázku, aby se do něj ten, koho to zajímá, mohl ponořit. Nevytvářím svoje vlastní teorie, jen předávám to, co o tom říkají jiní. Něco podobného dělá například i Robbie Williams nebo Matthew Bellamy z Muse, jen jsem možná ve srovnání s nimi o něco ostřejší. Přijde mi totiž, že některé konspirace, o kterých zpívají Muse, jsou pojaty spíš takovou „Disney“ formou pro děti, já to vidím o dost temněji. Přesto bych neřekl, že jsem nějakým mluvčím této komunity, pouze předkládám myšlenky svých „hrdinů“. Nechci, aby lidi poslouchali mě, ale raději Alexe Jonese nebo Billa Schnoebelena, zkrátka lidi, kteří vědí, o čem mluví – já jsem jen posel. Muž se souvislostmi – to jsem já (smích).

CZ SANCTUARY: SLYŠEL JSEM, ŽE V AMERICE DESKA "ROCKET SCIENCE" DLOUHO NEMOHLA VYJÍT... MOHLO TO NĚJAK SOUVISET?

Stephan Groth: Ne, že by nemohla vyjít, jenom byla vydána o mnoho později než v Evropě. Konkrétně teprve před rokem, kdy jsme tam byli na turné.

CZ SANCTUARY: A MYSLÍŠ, ŽE BY TO MOHLO MÍT SOUVISLOST S TÍM, ŽE NA DESCE ZMIŇUJEŠ HLAVNĚ SITUACE A UDÁLOSTI, KTERÉ SE STALY VE SPOJENÝCH STÁTECH?

Stephan Groth: Neřekl bych, že by to mělo něco společného, protože já ani v nejmenším nejsem protiamericky zaměřený. Jenom se to všechno v Americe vždycky prolomí dřív, protože je prostě vůči Evropě o pár let napřed. Nejde tedy o americkou věc, ale o záležitost globální, která se děje všude po světě, jenom se ve Státech stane dřív.

 


Apoptygma Berzerk – Apollo (Live On Your TV)


CZ SANCTUARY: JE PRAVDA, ŽE NA DESCE MÁŠ I AMERICKÉ HOSTY. V ROZHOVORECH SE HLAVNĚ MLUVÍ O BENJI MADDENOVI Z GOOD CHARLOTTE, ALE NÁS BY ZAJÍMALA SPÍŠ SPOLUPRÁCE S AMANDOU PALMER – JAK SE TOHLE PODAŘILO?

Stephan Groth: To je takový vtipný příběh. Já osobně Amandu velmi respektuji a myslím si, že je geniální. Má úžasný hlas, je skvělá pianistka, zábavná osobnost – opravdová umělkyně. Když se točila „Rocket Science“, přemýšleli jsme s manažerem, že bychom na desku použili do jedné skladby nějaký dámský hlas. Jednou mi volal a navrhoval pár možných jmen, mezi kterými byla i Amanda Palmer. A protože jsem takový fanoušek této dámy, řekl jsem „ne“, jelikož jsem se bál, že by to mohla odmítnout. Manažer mi řekl, že se jí tedy ptát nebudeme, ale nakonec to stejně udělal, protože zrovna na něčem pracoval s její agenturou. Aniž bych to tedy chtěl, nakonec ji oslovil a já to zjistil až po pár dnech, kdy si otevřu email a najdu tam vzkaz od Amandy Palmer. Psala: „Ten song se mi moc líbí, nemůžu ho dostat z hlavy, kdy to natočíme?“ (smích). Takový je tedy příběh o tom, jak se Amanda dostala na desku Apoptygmy Berzerk – vůbec jsem ji předtím osobně neznal. Ale jsem samozřejmě moc a moc šťastný a hrdý, že ji mám na albu.

CZ SANCTUARY: NÁS TO TAKY TROCHU PŘEKVAPILO, PROTOŽE SE AMANDA PŘECI JENOM ZABÝVÁ SPÍŠE TĚMI KABARETNĚJŠÍMI VĚCMI A V ELEKTRONICE JEJÍ HLAS NESLÝCHÁME PŘÍLIŠ ČASTO...

Stephan Groth: Podle mého má tak skvělý hlas, že by s ním mohla dělat cokoliv. Nemám dojem, že by byla jakkoliv omezena ve způsobu, jakým svůj vokál použít. Když si třeba pustíš živák Dresden Dolls, kde zpívá předělávku Black Sabbath, zní to výborně. Budu se opakovat, ale myslím, že by mohla zpívat prostě cokoliv.

CZ SANCTUARY: POKUD NĚKDO POSLEDNÍ DESKU APOPTYGMY NESLYŠEL, MOŽNÁ BY Z NAŠEHO ROZHOVORU MOHL NABÝT DOJMU, ŽE JE DOPRESIVNÍ A PONURÁ, ALE PODLE MÉHO MÁ I ZNAČNÝ DUCHOVNÍ ROZMĚR. MUSÍM ZÁROVEŇ ŘÍCT, ŽE JE TO PO DELŠÍ DOBĚ, CO MLUVÍM S NĚKÝM Z GOTICKÉ SCÉNY, KDO BY MĚL TAK SILNÉ KŘESŤANSKÉ SMÝŠLENÍ. JAK TI TO JDE DOHROMADY, HRÁT TEMNOU HUDBU A BÝT KŘESŤANEM?

Stephan Groth: Myslím, že je to velmi, velmi přirozené spojení. Pokud čteš Bibli, zjistíš, že je ve skutečnosti velice temná. Pokud je pravdivá, a já věřím, že něco z ní určitě pravda je, směřujeme k neuvěřitelně temným dobám. Když nevěříš v Bibli, nemáš jistotu kam a proč jdeme, ale pokud ano, víš, že nás čekají opravdu zlé časy. Věřím, že jediná věc, kterou můžeš udělat, je svěřit svou naději Bohu a Ježíši Kristu, protože to bude jediné, čeho se bude možné držet, až jednou všechna ta hovna napadají do větráku. Na druhou stranu jsem se nikdy neztotožnil s křesťanskou hudbou, protože mi všechny tyhle „veselé a šťastné“ písně nic neříkaly. Ve své podstatě totiž není mnoho důvodů k tomu být takhle šťastný. Je důležité být soustředěný a upřímný ve svém pohledu na věci a my nesměřujeme k ničemu hezkému. Pro mne jde tedy hraní temné hudby ruku v ruce s tím, čemu věřím.

CZ SANCTUARY: ONA TAHLE KOMBINACE NA DRUHOU STRANU NENÍ ZASE AŽ TAK NEOBVYKLÁ, PROTOŽE V GOTICKÉ SUBKULTUŘE JE ZNAČNÉ PROCENTO VĚŘÍCÍCH A APOPTYGMA JE VNÍMÁNA JAKO SOUČÁST TÉTO SCÉNY. CITÍŠ TO TAK I TY, ŽE JSTE STÁLE SOUČÁSTÍ "GOTICKÉHO NÁRODA"?

Stephan Groth: Ó, ano, tam jsou moje kořeny. Je spousta kapel jako Depeche Mode, které jsou částečně jednou nohou v gotické scéně, i když s původní gothic hudbou vlastně nemají zase až tolik společného. Myslím, že to není jenom o muzice, ale i o určitém pocitu a vibracích. Já vyrůstal v osmdesátých letech se synthpopem a gothic rockem přelomu osmdesátých a devadesátých let a myslím, že je to nedílná součást mé osobnosti. Na druhou stranu bych nikdy neřekl, že Apop je čistě industriální nebo čistě gotická nebo čistě synthpopová kapela. Je to směs, hybrid mnoha věcí a „gotika“ je určitě jeden z nejdůležitějších pilířů Apoptygmy Berzerk. Přesto bych Apop neoznačil za goth kapelu – čili stejně jako u těch Depeche Mode. Sice to přesně nezapadá do hudebního „gothic“ šuplíčku, ale kde by byla scéna bez Depeche Mode…?

CZ SANCTUARY: POJĎME JEŠTĚ K NAHRÁVKÁM. ZATÍM POSLEDNÍM POČINEM APOPTYGMY BERZERK JE ŽIVÁK "IMAGINE THERE'S NO LENNON" – KDO PŘIŠEL S TAK NÁPADITÝM NÁZVEM?

Stephan Groth: (smích) Hehe, to jsem byl já. Je to ve skutečnosti verš z první skladby „Weight of the World“ na naší poslední řadové desce „Rocket Science“. Takový trochu vtípek na Johna Lennona, ale zároveň na druhou stranu opět i upozornění na tak zvané „konspirační teorie“, kterým věřím. Podle některých byl Lennon zavražděn, protože říkal mnoho věcí, které se nelíbily vládnoucímu systému. Jsou to v podstatě podobné věci, které sděluji nyní já, o třicet let později. Už v sedmdesátých letech se projevovala jeho otevřenost a veřejně říkal věci, o kterých podle vlády vůbec mluvit neměl. Myslím, že proto byl i nakonec zastřelen. Johna Lennona velmi uznávám pro jeho odvahu otevřeně mluvit o spoustě témat a samozřejmě ho cením i jako skvělého hudebníka. To dalo vzniknout i větě: „Imagine there’s no Lennon“ („Představ si, že není Lennon“, parafráze na první větu skladby „Imagine“ od Johna Lennona, kde se zpívá „Imagine there’s no heaven“ – představ si, že není nebe – pozn.), představě, jak by asi dnešní svět vypadal, kdyby se John Lennon nikdy nenarodil. Anebo jaký by svět byl, kdyby Lennona nezastřelili, kdyby tu byl s námi, co by asi dělal. Řekl bych, že by byl každý týden v Alex Jones Show (Alex Jones je americký hlasatel, moderátor a konspirační teoretik – pozn.). Lennon byl podle mého také konspirační teoretik a hlavně se snažil hledat pravdu, což je něco, co velmi respektuji, neboť to dnes velmi postrádáme. Chybí nám lidé jako John Lennon – obrovské hvězdy, které otevřeně vystoupí a sdělí světu přesně to, co mají na srdci – to je velmi důležité. Takových dnes moc není.



Apoptygma Berzerk – Imagine There's No Lennon Trailer


CZ SANCTUARY: TO JE, BOHUŽEL, NAPROSTÁ PRAVDA. ALE ABYCHOM SE OD TEORIÍ VRÁTILI ZPĚT K APOPTYGMĚ BERZERK – OD VYDÁNÍ DESKY "ROCKET SCIENCE" UPLYNLULY JIŽ DVA ROKY, BUDE NĚJAKÝ POKRAČOVATEL?

Stephan Groth: Momentálně jsme na turné a pracujeme na několika nových skladbách, ale je velmi obtížné psát, když jsi na cestách – je pořád spousta jiných věcí, které musíš dělat. Jedině po hotelích se najde čas tvořit nové skladby, čerstvý materiál, ale snažíme se. Máme hotových zhruba pět šest skic písní, a mělo by to být ve výsledku opravdu dost dobré. Po návratu z turné, což bude někdy v polovině února, si dáme asi pár týdnů oraz, ale pak naběhneme přímo do studia a začneme nahrávat. Doufám, že by tedy nová deska měla být k disposici v průběhu léta.

CZ SANCTUARY: TO BY BYLO HEZKÉ, MÍT DALŠÍ DESKU DO SBÍRKY. NICMÉNĚ I O TOBĚ SE VÍ, ŽE JSI NADŠENÝM SBĚRATELEM HUDEBNÍCH NOSIČŮ. CO TĚ V POSLEDNÍCH MĚSÍCÍCH HUDEBNĚ ZAUJALO?

Stephan Groth: Upřímně jsem od té doby, co jsem na turné, neměl čas objevovat něco nového, takže jsme v šatnách klubů poslouchali v podstatě jen to, co už máme ve svých iPodech a počítačích. Poslední dobou si pouštíme hlavně White Lies, kteří nám v backstage aktuálně hrají asi nejčastěji, dále Daft Punk a soundtrack k filmu „Tron“, Justice a vůbec spoustu francouzské elektronické hudby. Pak taky IAMX, Ash, The Saints…zkrátka takový mix elektroniky a rocku. Teď také dost posloucháme německou kapelu Mono Inc., se kterou jsme právě na turné.

CZ SANCTUARY: DÍKY ZA KONKRÉTNÍ JMÉNA, JE VIDĚT, ŽE HUDBOU DOOPRAVDY ŽIJEŠ A MILUJEŠ JI. MŮŽE TO BÝT I TEN DŮVOD, PROČ DĚLÁTE TOLIK PŘEDĚLÁVEK?

Stephan Groth: Ano, miluji předělávky, je to jeden z mých největších životních koníčků – předělávat a remixovat skladby ostatních. Můžu tak být kreativní v úplně novém směru. Vyberu si skladbu, kterou mám opravdu rád, a pokouším se předstírat, že je to moje píseň, udělat ji tak, jako bych ji sám napsal. Je to skvělý způsob, jak dát průchod svým tvůrčím ambicím.

CZ SANCTUARY: A JE NA CESTĚ NĚJAKÝ NOVÝ COVER?

Stephan Groth: Ano (smích).

CZ SANCTUARY: AHA, TAKŽE JE TO TAJNÉ...

Stephan Groth: (smích) Připravujeme nějaké dobré předělávky, ale budete si na ně muset počkat, nebudu nic prozrazovat.

CZ SANCTUARY: A JE NĚJAKÁ SKLADBA, KTEROU BYS TŘEBA STRAŠNĚ RÁD PŘEDĚLAL PO SVÉM, ALE ZATÍM K TOMU NEBYLA PŘÍLEŽITOST?

Stephan Groth: Ano, je jich ve skutečnosti hned několik, ale když jsem se je pokoušel ve studiu znovu vytvořit, nějak nefungovaly. Na některých takových písních už průběžně pracuji třeba i několik let. Ale ani tady neřeknu jména, protože na nich stále makám a nechci nikomu dalšímu dávat dobré nápady, neboť tyhle skladby jednou určitě dopracuji. Znáš desku „Sonic Diary“?

CZ SANCTUARY: ANO

Stephan Groth: Bude vycházet druhý díl, takže na něj chystám nové coververze, a kdybych teď prozradil, o co půjde, někdo by mne mohl předběhnout a to bych nerad (smích).

CZ SANCTUARY: TO CHÁPU. TAK JEŠTĚ NA CHVILINKU ZŮSTANEME U SNŮ – NĚKDE SE PSALO, ŽE BYS MOC RÁD SPOLUPRACOVAL S JACKEM WHITEM. DOŠLO V TOMHLE OHLEDU K NĚJAKÉMU VÝVOJI?

Stephan Groth: Musím přiznat, že jsem na tom poslední dobou nepracoval (smích). Ale doufám, že se mi s ním podaří jednou alespoň setkat, protože je jedním z mých osobních idolů. Jack White a Martin Gore – to jsou dva lidé, se kterými bych moc rád jednou něco dělal.

CZ SANCTUARY: DÍKY MOC ZA TVŮJ ČAS, STEPHANE, A TĚŠÍME SE NA VIDĚNOU V PRAZE!

Stephan Groth: Taky díky, jsem zvědavý, jak ta naše premiéra dopadne. Apop loves You!

Apoptygma Berzerk

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

super rozhovor - moc díky! :roll:
Hlavně super podívaná :-)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.