Jak je to vlastně s tou "gotikou"?

Jak je to vlastně s tou gotikou?Pamatujete si ještě na článek "Gotika jako inspirace", který vyšel minulý rok v magazínu Československá fotografie jako součást vyhlášení fotografické soutěže na téma "Gotika"? Pokud ano, mohlo by vás zajímat, jak to celé dopadlo... a rovnou dalším přírůstkem do archivu článků, které na CZ Sanctuary sbíráme.





Začátkem prosince 2010 jsme na webu lkali nad článkem "Gotika jako inspirace" (jistě si vzpomínáte), která měla potenciální účastníky fotografické soutěže na téma "Gotika" inspirovat a motivovat. Jak si ovšem vybavíte, příliš důvodu k radosti tehdy nebylo. Mohli jste se dočíst spoustu zavádějících nebo mylně vyložených informací, které spíše než jako osvěta působily jako další hadr přes již tak dost slabě mihotající plamínek veřejné informovanosti o naší scéně.

Naštěstí se i v těchto dobách najdou jedinci, kteří jsou ochotní přiznat chybu (dokonce i veřejně) a uvést věci na pravou míru. Mezi takové patří i šéfredaktorka Československá fotografie Soňa Karbusická, která dostála svému slovu a v dalším čísle magazínu vyhradila stránku opravnému článku. A co víc – hned na straně 3, takže pěkně zkraje. Článek "Jak je to vlastně s tou gotikou?" tak dostal na prostoru A4 možnost uvést alespoň ty nejzákladnější omyly na pravou míru a seznámit čtenáře s úplnými základy gotické scény.

Samozřejmě, že se jedná o velmi vyčerpávající téma, které lze jen velmi těžko vtěsnat na jedinou stránku, přesto jsme rádi alespoň za to. Vidět totiž v současné době tak okrajovou záležitost, jakou gotická subkultura v ČR bezpochyby je, ve veřejném tiskovém médiu, je třeba považovat za úspěch. Zvlášť, když namísto utvrzování v bloggerských domněnkách prezentuje fakta. Ale dosti oklik, udělejte si obrázek sami.

Zdroj: Magazín Československá Fotografie č. 01/2011


Jak je to vlastně s tou gotikou?

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

pěkné
Ano, pěkné. Kéžby něco podobného napsali i do Brava, nebo do něčeho podobného, co všichni čtou... Tohle si myslím opravdu nečtou všichni.
Troufnu si tvrdit, že drtivá většina návštěvníků tohoto webu Bravo nečte... ;-)
Pamätám sa, že pred rokom či dvoma, keď som bola tak podráždená tým, čo písali v našom Kamarát-ovi, som im chcela poslať nejaký schopný a normálny článok. Ale potom som to nechala. Dostať nejaké normálne info do hlavičiek malých detičiek by bolo síce fajn, ale bojím sa, že by to rozpútalo novú vlnu čiernych detí a normálne info by boli dosť naprd ak by zadali do googla slovo gothic a objavili tie "skvelé" blogísky a super ívl temné obrázky :D
spis to asi bylo mysleno jako zvolani po osvete blogiskovych bravickaru
Řekla bych, že v tomhle případě nešlo o osvětu mainstremové veřejnosti jako takové, ale hlavně o nápravu chyb, kterých se v tom časopise dopustili v předchozím čísle a protože CZS je jim mediální podporou v rozjeté fotosoutěži, nešlo jinak, než obrátit ten z ostudy kabát na správnou stranu.
ale na webu te souteze maji porad jako inspiraci cradle of filth a nightwish, dokonce jako gothic rock...
jj - opravnej článek vyšel jenom v tištěný verzi, bez který se případný soutěžící stejně neobejde
Je to krátké, výstižné, a srozumitelné i pro čtenáře "Bravíčka" :) Doporčuju vytisknout na kartičku a rozdávát na parties :)
Hehe, je fakt, že by to byl zajímavej průzkum – jak by se na tuzemskou informovanost a přírůstek mladé krve na gotickou scénu podepsal podobný článek v Bravu :D . Pokud tedy ještě Bravo má nějakou platnost a současná generace už nesjíždí čistě jenom online magazíny...

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.