Rozhovor s Chrysalide

chrys_s

Chrysalide vznikli ve Francii roku 2003 jakožto elektro-noise-punková skupina, tvořená zakladateli labelu Audiotrauma, bratry Syco a Arcem Coefficovými (mimo jiné pořadateli slavného Noxious Art festivalu). Do Prahy přijeli na šesté pokračování Hell Party, aby zde představili nejen svůj neotřelý mix industrialu, punku a digital hardcore ve stylu poctivých ATR, Ministry či NIN, ale také uvedli v život novou desku "Don‘t Be Scared, It's About Life". S celou trojicí jsme po koncertu nad ránem probírali historii kapely, vedlejších projektů i vydavatelství, rozdíl mezi oběma deskami, ale i vztah k dalším zahraničním kapelám nebo proč nové tvrdě elektronické kapely z Francie mají podobně punkový přístup k muzice.

CZ SANCTUARY: DÍKY ZA DNEŠNÍ KONCERT NA HELL PARTY. JAK SE VÁM HRÁLO?

Syco: Díky za pozvání, hrálo se nám dobře.
Amnesy: Díky za možnost ukázat vám na této akci trochu jinou muziku.

CZ SANCTUARY: BĚHEM NECELÉHO ROKU JSTE V ČESKÉ REPUBLICE ODEHRÁLI UŽ ČTVRTÝ KONCERT – TO VYPADÁ JAKO MANŽELSTVÍ...


Syco:
Víš, nás už nebaví hrát pořád ve Francii, té staré a mrtvé zemi. Radši naší hudbu předvádíme tam, kde jí zatím neměli možnost slyšet. A v České republice jsme získali opravdu nadšené fanoušky, takže se sem vracíme rádi.

CZ SANCTUARY: OTÁZKA TROCHU DO HISTORIE – CO BYLO PRVNÍ? CHRYSALIDE, ARCŮV PROJEKT SONIC AREA, NEBO VYDAVATELSTVÍ AUDIOTRAUMA?


Syco: První byl bráchův projekt Sonic Area. To se psal rok 1997 a byl to první kámen do budoucí industriální katedrály.

CZ SANCTUARY: A LABEL VZNIKL KDY?


Syco: Vydavatelství Audiotrauma vzniklo v roce 2002 a Chrysalide rok poté.

CZ SANCTUARY: MEZI VAŠIMI ALBY JE ČTYŘLETÁ PAUZA. PROČ JSME NA NOVINKU MUSELI ČEKAT TAK DLOUHO?


Syco: Ona to zas tak dlouhá doba nebyla, protože mezitím vyšlo split album s Ambassador21 a Punish Yourself, kde máme celkem pět skladeb, takže to můžeš brát jako takové nadechnutí před letošní řadovkou.
Arco: A taky jsme nechtěli nic uspěchat. I na nové desce jsme chtěli přinést něco nového.

CZ SANCTUARY: JAKÝ JE TEDY ROZDÍL MEZI OBĚMA ALBY CHRYSALIDE?


Arco: Podle mě je žánrově čistší, divočejší, ale možná je trochu předčasné ji hodnotit. Je venku teprve dva dny, tak i nám nechte chvilku čas, abychom si ujasnili, co jsme vlastně vytvořili. Na její tvorbu bylo potřeba potkat hodně lidí, prožít spoustu zážitků a pak vše utřídit do hudebního výraziva.

CZ SANCTUARY: PODLE UKÁZEK, KTERÉ JSTE DNES ODEHRÁLI, SI TROUFÁM ODHADOVAT, ŽE DESKA JE POMALEJŠÍ, ALE JDE VÍC DO HLOUBKY. CO VY NA TO?


Syco: Já myslím, že dnešní zážitek byl ovlivněný tím, že jsme tři nebo čtyři novinky hráli vůbec poprvé naživo, takže jsme se hodně soustředili na to, abychom nezapomněli texty. Navíc jsme na pódiu měli příšerný zvuk, takže i to je důvod, proč jsme nebyli během nových skladeb tak energičtí jako obvykle.

CZ SANCTUARY: JE PRÁCE NA VAŠICH PROJEKTECH A LABELU VAŠÍM ZAMĚSTNÁNÍM, NEBO POUZE ČASOVĚ NÁROČNÝM KONÍČKEM?


Syco: Je to kombinace profesionality a čistého nadšení pro věc. Tím chci říct, že je občas zdravé se podívat na svoje snažení trochu s odstupem.
Arco: Rozhodně to není jen víkendový koníček. Naší hudbou žijeme a snažíme se jí dát každodenně maximum, které si zaslouží. A to i v obdobích, kdy se jí nemůžeme věnovat na sto procent. 



Chrysalide – Noize Guerilla


CZ SANCTUARY: KDYŽ DÁM VEDLE SEBE MLADÉ FRANCOUZSKÉ KAPELY, KTERÉ SE POSLEDNÍ DOBOU PROSAZUJÍ NA SCÉNĚ, JAKO TŘEBA KRYSTAL SYSTEM NEBO MALAKWA, PŘIJDE MI, ŽE MAJÍ PODOBNÝ PUNKOVÝ PŘÍSTUP K TVORBĚ. STEJNĚ JAKO VY...


Amnesy: Máš pravdu. Máme punkovější přístup. To víš, Francie, země postrkovaná kupředu velkými revolucemi. Myslím, že anarchistický podtón je nám všem společný a máme potřebu ho tlumočit.

CZ SANCTUARY: A JAKÉ JSOU PLÁNY CHRYSALIDE PO VYDÁNÍ DESKY?


Syco: Příště natočit ještě lepší album (smích). A samozřejmě teď co nejvíce koncertovat. Pojdeme na koncerty do Ženevy, do Auggen v Německu, máme potvrzených několik koncertů ve Francii, v listopadu se objevíme v Bratislavě na Induktiv večírku a další koncerty budou potvrzeny v následujících týdnech.

CZ SANCTUARY: A CO NĚJAKÉ FESTIVALY?


Syco: Možná si zahrajeme na našem vlastním Noxious Art festivalu, ale to není ještě jisté, protože jsme tam vystupovali poslední dva roky. Na podzim nás čeká Schlagstrom v Berlíně a na jaře příštího roku Elektroanschlag v Altenburgu. Takové ty největší festivaly nás míjejí.

CZ SANCTUARY: SYCO, TY JSI TEĎ ROZJEL NOVÝ PROJEKT REPUBLIC OF SCREENS – TO JE TVOJE SÓLOVKA?


Syco: Nene, je to kooperace mezi Paříží a Bardeaux. To znamená mezi mnou a Nasty Bugem. Charakterizoval bych ho jako "minimalističtější, rychlejší a ostřejší brácha Chrysalide".

CZ SANCTUARY: PŘIPRAVUJETE CD, KDY BUDE VENKU?


Syco: Do měsíce, maximálně dvou. Vyjde samozřejmě na Audiotrauma.

CZ SANCTUARY: MŮŽEME U AUDIOTRAUMA KROMĚ REPUBLIC OF SCREENS ČEKAT JEŠTĚ NĚJAKÝ DALŠÍ NOVÝ PŘÍRŮSTEK?


Syco: Moc bychom si přáli, aby Twinkle připravili nové album, ale asi si na něj ještě chvilku počkáme. Na přelomu roku by měla vyjít nová deska Sonic Area a hlavně v příštím roce budeme slavit deset let fungování labelu, takže teď přemýšlíme, jakým stylem tohle kulaté výročí pojmeme.

CZ SANCTUARY: JE PRO VÁS, JAKO VYDAVATELE, PRIORITOU VEDLE DOBRÉ MUZIKY TAKÉ JISTÉ DUCHOVNÍ SPŘÍZNĚNÍ S MUZIKANTY?


Syco: Bez dobré muziky to nejde. Přesto si nedokážu představit, že bychom vydali muziku projektu, se kterým bychom nebyli na jedné lodi.

CZ SANCTUARY: JAKÁ MIMOFRANCOUZSKÁ MUZIKA VÁS OSLOVUJE?


Arco: Rozhodně Ambassador21, ti rozhodně patří do rodiny. Také vaše Akimbo nebo Synapscape.

CZ SANCTUARY: A CO MÁTE OSOBNĚ RÁDI ZA MUZIKU?


Syco: Už dvacet let zbožňuji Depeche Mode. Jsem jejich chlapská groupie.

CZ SANCTUARY: ALE DEPECHE MODE VE SVÉ TVORBĚ, NA ROZDÍL OD TÉ VAŠÍ, MOC NEŘVOU...


Syco: Tahle láska leží v ženské polovině mé osobnosti (smích).

CZ SANCTUARY: ČEKAL BYCH, ŽE VYJMENUJETE NĚJAKÉ HARDCORE NEBO TVRDÉ HIP-HOPOVÉ SPOLKY, A ONI DEPECHE MODE...


Arco: Je hrozně těžké říci, co ovlivňuje proces naší tvorby. Jednodušší, než muziku kterou máme rádi, by bylo pojmenovat tu, kterou rádi nemáme.

CZ SANCTUARY: A CO TEDY TY OSOBNĚ NEMUSÍŠ?


Arco: Lady Gaga.  Možná jsem tu v místnosti jediný, ale je to tak.
Amnesy: Já osobně bych to shrnul obecněji: ceníme kapely se skutečnými pocity a postoji, které jim můžeme věřit.

 

chrys_live

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Tyjo, dobrá práce kluci, když si vezmu, jak už museli být po koncertě unavení:-)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.