Srpnové strašání

Várka tropických hrůz pro zbytek prázdninového dovádění je tu.

Když jsem před pár týdny vyrazil trochu prohřát staré kosti do Egypta a na cestu jsem si přibalil "Čelisti" Petera Benchleyho, ještě jsem netušil, nakolik stylovou literaturu jsem si s sebou vzal. Brzy na to, jak jste možná zaregistrovali, byl poblíž jeden z našinců spořádán jedním z těchto (dle dokumentů) neškodných mazlíků. A chvíli na to se jeden žralůček bude prohánět také na plátnech kin. Jon Turteltaub se nás pokusí osvěžit snímkem "MEG: Monstrum z hlubin", původně "The Meg". Zdá se, že budete mít co do činění s poněkud dražší "Asylumovkou".

"Jason Statham hraje kapitána Taylora, který před pár lety musel opustit na dně Mariánského příkopu svou posádku, když na podmořskou stanici cosi zaútočilo. Teď je to cosi zpátky a vypadá to, že jde o pravěkého žraloka megalodona a Taylor dostane šanci se mu postavit znovu. Má ale vůbec proti největšímu predátorovi šanci?"

 


MEG: Monstrum z hlubin

 

Další lokální povídačku se nám pokusí osvětlit Sylvain White svým snímkem "Slender Man". Těit se můžete na dlouhatánského a vyzáblého chlapíka s chapadlovitými prsty a zálibou v mordování nevinných školáků. Zajímavostí budiž, že bylo natáčení filmu na čas přerušeno kvůli nedostatku financí, i když je snímek docela nízkorozpočtový. Snad všechny ty trable stály za to...

"V malém městě v Massachusetts chtějí čtyři středoškolačky rituálem popřít existenci tajemného Slender Mana. Když však jedna z nich záhadně zmizí, vše nasvědčuje tomu, že je ve skutečnosti jeho poslední obětí..."


 


Slender Man - trailer

 

Napínáků československé provenience není mnoho a proto by byla škoda nezmínit psychologický thriller Karla Janáka "Důvěrný nepřítel". Všechny strašidelné domy nemusejí být jen prastaré viktoriánské barabizny...

"Andrej (Vojtěch Dyk) pracuje jako programátor u nadnárodní firmy, která se zabývá vývojem tzv. inteligentního domu, který má znamenat revoluci v bydlení. Dům je ovládaný pouhým hlasem a má obyvatelům zajišťovat maximální luxus i stoprocentní bezpečnost. Andrej je pověřen finalizací projektu. Spolu se svojí čerstvou manželkou, ambiciózní sochařkou Zuzanou (Gabriela Marcinková), se nastěhují do funkčního prototypu, luxusního domu ze skla a kamene uprostřed nádherné přírody. To, co se ze začátku jevilo jako pohádka, se však pomalu ale jistě mění v noční můru."

 


Důvěrný nepřítel - trailer

 

Nejste na jmenované novinky ani trochu zvědaví? Potom vás třeba donutí zajít do některého z pražských kin promítání kultovního snímku "The Rocky Horror Picture Show". Postupně se film Jima Sharmana z roku 1975 prožene kiny Oko, Mat, Světozor a Veletržní palác. 

"Kuriózní parodie na béčkové horrory s trochou sci-fi a rockové muziky, která vznikla podle již 25 let úspěšného britského muzikálu. Film i muzikál se záhy po uvedení staly kultovním hitem. Je to taková erotická noční můra, která neuznává žádné hranice. Mladý pár Janet (Susan Sarandon) a Brad (Barry Bostwick) se ztratí na silnici v dešti a narazí do kostela doktora Frank-A-Furtera (Tim Curry) - transvestity, který zrovna pořádá výroční shromáždění návštěvníků z planety Transsexual galaxie Transylvania."

 


The Rocky Horror Picture Show - trailer

 

V nekonečném toku reedicí románů Stephena Kinga si můžete posvítit na bichli "Pod kupolí". Jeden z novějších příběhů mistra je říznutý sci-fi nápadem a nakolik by se vám zamlouvalo, kdyby vás najedno někdo přiklopil pomyslnou skleněnou mísou, to už si můžete představovat díky nakladatelství Beta Dobrovský.

"Malé městečko odřízne od okolního světa neproniknutelná bariéra neznámého původu a obyvatelé jsou náhle ponecháni svému osudu. Ovzduší je postupně znečišťováno, zásoby se tenčí, energetické zdroje docházejí, pokusy o proražení bariéry jsou marné. Vláda státu je bez ohledu na veškeré své zdroje bezmocná a může pouze přihlížet zvenčí. Radní s diktátorskými sklony, ilegální výrobna drog a jediná slyšitelná radiostanice, vtloukající lidem do hlavy jen boží lásku – to jsou přísady, které působí jako katalyzátor už beztak výbušné situace. Výsledkem je postupný rozklad lidského společenství, kde přestávají platit pravidla civilizace. To vše nabízí Kingova mistrná studie lidské bezmoci, arogance a násilí."

 


Jack Ketchum se svého čtvrtého do češtiny přeloženého románu naneštěstí nedožil, ale jeho fanoušci na něj alespoň tímhle způsobem můžou vzpomenout. Nakladatelství Maťa do našich knihkupectví doručilo jeho horor "Schovka".

"Hry mohou být různé. Dětské i dětinské. Zábavné. Dospělácké. Sexuální. Poučné. Napínavé. Dobrodružné. Hrdinské. Hloupé a pitomé. Kromě hry samotné závisí i na prostředí. Sexuální hrátky na hřbitově mohou být poučné. Krást v obchodě sušenky může být dětinskou hrou. Vloupačka zase dobrodružnou. Rozbíjení oken může být hra na pomstu. Noční jízda autem dospěláckou zábavou. Ale zahrát si dětskou hru na schovku v opuštěném domě s tajuplnou minulostí a tvářit se jako hrdina se může ukázat jako pěkná hloupost."

 


Nakladatelství Gnóm vyhledává literární pochoutky a náležitě se s nimi mazlí, co se vizuální podoby týče. Další porce strachů, kterou nám naservíruje, je kniha "Hleď, prázdnota" z pera Philipa Fracassiho. 

"Devět děsivých příběhů vznášejících se v temnotě mezi retro hororem 80. let a stylem new weird. Povídky, ve kterých nikdo není v bezpečí. Brána do pekel se může klidně otevřít v plaveckém bazénu nebo na dálnici a kterákoli matka se může proměnit v monstrum... S předmluvou oblíbeného tvůrce hororů, Lairda Barrona. První kniha nové edice Pulp Robot nakladatelství Gnóm! Praktický paperback, který je ideálním čtením na cesty a na dovolenou."
 


Nakladatelství Host si pro nás připravilo román, který neovládají klasičtí bubáci, nýbrž ti, kteří nám občas straší ve věži. Dílko A. F. Brady se jmenuje "Slepí".

"Strhující román o psycholožce, která sama balancuje na hranici šílenství. Sam Jamesová si po léta budovala pověst nejlepší psycholožky na psychiatrické klinice Typhlos na Manhattanu, kde se léčí ty nejtěžší případy. Doufá, že když už nedokáže zachránit sama sebe, zachrání alespoň jiné. Samin spasitelský komplex pomáhá pacientům bojovat s jejich démony, ale jí se při terapiích zároveň otevírá pohled do hlubin vlastního chaotického nitra.

Jednoho dne se v Typhlosu objeví záhadný pacient Richard, kterého ostatní terapeuti odmítají léčit. Sam si usmyslí, že odhalí jeho tajemství i temná zákoutí jeho duše. Jak je možné, že se Richard na klinice plné šílenství chová oproti ostatním pacientům tak normálně? Sam postupně rozkrývá Richardovu spletitou minulost a to ji přiměje analyzovat vlastní život. Psychologická hra začíná. Kdo koho ale ve skutečnosti zachraňuje?

Tento překvapivý a poutavý psychologický román zavede čtenáře do duše psychicky narušené ženy, která se zoufale snaží udržet nad vodou. Ukáže nám, že největší běsy si někdy nosíme sami v sobě."

 


Druhou knihou pokračuje série "Všemi dary obdarovaná". M. R. Carey ji nazval "Chlapec na mostě" a i tentokrát ji k nám přivezl Host.

"Svět napadla epidemie, jež proměnila většinu populace v nemrtvé hladovce, kteří požírají všechno, co jim přijde do cesty, a dál šíří nákazu.

Z posledního lidského sídla v jižní Anglii vyráží na cestu do Skotska napůl vědecká a napůl vojenská výprava. Jejím cílem je nasbírat vzorky plísňových kultur, které po sobě v terénu zanechala předchozí expedice, a získat tak o patogenu informace, jež by později mohly vést k objevení léku.

Jedinou nadějí na přežití lidstva jsou doktorka Samrina Khanová a výjimečně inteligentní chlapec s poruchou autistického spektra Stephen Greaves, kterého Khanová zachránila před hladovci.
A nepřítel venku má hlad."

 

 

A pojďme na tuzemskou scénu. Nakladatelství Carcosa si na pažbu zapíše první domácí zářez a bude jím román "Mainstream" Miroslava Pecha. 

"Současný mladý český pár - Matěj je začínající spisovatel, Klára je na mateřské s dvouměsíční Sárou. Vše by mělo být fajn, jenže Matěj najednou o Klářině minulosti zjistí něco, co mu vyrazí dech. Něco se naruší, zvolna se roztočí spirála pochybností, která se jako naostřená vývrtka začne zarývat do míst, kde to dost bolí. Hlavní hrdinové se vydávají na výlet poznat sami sebe, obnažit svou podstatu. A to doslova. 

Miroslav Pech je výrazný hlas nové české prózy. Po několika mainstreamově laděných titulech, v nichž jako soustředěný pozorovatel realisticky nahlížel na život běžných smrtelníků v naší nedávné minulosti či bezprostřední současnosti, provádí smělý úkrok do sféry hororu, dveře žánru zničehonic rozkopává způsobem, jaký tuzemská literatura patrně ještě nezažila.

K románu, který si premiéru odbyl počátkem tohoto roku překvapivě v Polsku, v našem vydání přidáváme několik temně laděných povídek."

 


Povídkovou knihu "Fantom a jiné horory" Janě Pacákové vydává nakladatelství Viking.

"Na některých místech v našem světě, dokonce i v dnešní době, přetrvává spící temnota. A není zas tak těžké tam spadnout. 
V knize najdete čtrnáct povídek, které vyvolávají příjemné mrazení v zádech. Některé příběhy pochází z dávných časů, jiné jsou až znepokojivě současné. Možná na vás při četbě padne černý stín transylvánských lesů, zahlédnete v zrcadle bledou tvář přízraku, uslyšíte teskné vytí vlků a ozvěny dávných hrůz v chodbách starých hradů, kde se za vlády šlechty, podezřívané z vampirismu, odehrávaly velice podivné věci.."

 


Soubor kratších prací vychází také J. J. Hamplovi pod názvem "Mortonvillské povídky" v péči Sfx.

"Když se Deena se svými rodiči přestěhovala do malého městečka, byla donucena začít vše od nuly. Nová škola, noví přátelé a nový dům... ve kterém straší. 
Deset hororových povídek spojeních společnými hrdiny a městečkem na rozhraní dvou světů.  Našeho a světa mrtvých."

 


Minout nemůžeme ani netradiční spojení komiksu a díla H. P. Lovecrafta. Argo totiž vydává zajímavé dílo nazvané "Z neznámého světa a další příběhy".

"Z neznámého světa a další příběhy holandského kreslíře Erika Krieka je komiks s jedním z nejdokonalejších vizuálních provedení, jakých se zatím král hororu H. P. dočkal. Původní chuť, ba nebojme se v tomto případě říci i pachuť, zůstává dokonale zachována, i když se autorovi daří vyhýbat se přílišné doslovnosti. V jeho černobílé kresbě zůstává čirá esence strachu nezměněna a stejně intenzivní. Adaptaci Erika Krieka docení všichni milovníci žánru hororu, ale i milovníci komiksů."

 

 

Tak kteroupak knížku z nabídky si přibalíte na dovolenou vy? A pozor. Někdy se i z válení na pláži může stát horor!

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.