Rozhovor s Digital Factor

Digital_Factor_-_Trialog_cropMůžete namítnout, že s německými elektroniky Digital Factor jsme si na našich stránkách povídali už loni v zimě. A měli byste pravdu. Ale když už jsme tuto trojici viděli na šestém Prague Gothic Treffen (kde se představili jako DJs na electro stage) a navíc se do Prahy za pár dní opět vrátí jako předskok Front Line Assembly, nemohli jsme tuto příležitost minout. V následujícím rozhovoru se tedy dozvíte o rozdílech mezi českými a německými parties, o tom, jak natočit klip za týden, nové sestavě, desce "Trialog", hraní v Praze, jak se dostat k labelu Black Rain nebo před Front Line Assembly a dalších zajímavostech.


CZ SANCTUARY: AHOJ KLUCI, JAK SE MÁTE?


Leo: Ahoj, máme se fajn, jen jsme trochu unavení.

CZ SANCTUARY: A Z ČEHO?

Leo: Včera jsme hráli jako DJs na jedné docela dobré party, dali si pár drinků a užili si spoustu zábavy.

Mike: A bylo velké vedro.

CZ SANCTUARY: MOHLI BYSTE SROVNAT PARTIES V NĚMECKU A V ČESKÉ REPUBLICE? JAK PARTY VYPADÁ, JAK SE LIDÉ CHOVAJÍ, JAKÉ HUDBĚ DÁVAJÍ PŘEDNOST…

Mike: Myslím, že u nás v kapele je přes parties spíš Leo...

Leo: No, zas takový vymetač večírků nejsem… Myslím, že to vždycky záleží na konkrétních lidech v konkrétním klubu v konkrétním městě a na celkové náladě, ale řekl bych, že v Německu jsou lidé odměřenější, nemají moc v lásce experimenty a neposlouchají moc rádi nové věci. Zato tady u vás se dá míchat old school EBM s novými věcmi. Lidé jsou otevřenější, v jednom kuse tančí a zkrátka to víc připomíná party. V Německu jsou lidé celkově odměřenější.

Mike: Ze včerejška jsem měl dojem, že se lidem líbily starší věci. A to bylo pro nás dobře, protože my máme také rádi starší věci. Atmosféra mi trochu připomínala atmosféru na koncertech. A myslím, že to, že jsme dnes unavení, je známkou toho, že to byla dobrá party.

CZ SANCTUARY: TO ANO. ALE PŘEJDĚME TEĎ K NOVÉMU ALBU. S TEBOU, MIKU, JSEM PŘED NECELÝM ROKEM MLUVIL O HISTORII KAPELY, O TOM, ŽE SE KE KAPELE PŘIDÁVÁ LEO… BYLO TO PŘED VAŠÍM PRVNÍM KONCERTEM V PRAZE, KDE JSTE HRÁLI SPOLU S VANESSOU. MÁTE NA TEN KONCERT NĚJAKÉ VZPOMÍNKY?

Mike: Na každý koncert máme vzpomínky, i na ten loňský koncert v Praze, ale myslíme, že všechno říkat nemůžeme (smích). Ale na koncertě jde hlavně o spolupráci s publikem, takže můžeme říci, že to byl skvělý koncert, protože publikum krásně spolupracovalo. Vlastně nevím, kolik z těch lidí, co tam byli, nás tenkrát znalo. Neměli jsme žádný problém s komunikací s publikem. Podle mě to byl opravdu moc krásný večer. A také všechny ty věci okolo. Byli tam milí, zajímaví lidé, takže máme hezké vzpomínky. A jsme moc šťastní, že se v září vrátíme a budeme hrát s Front Line Assembly. Jsem si jistý, že s novým materiálem předvedeme dobrou show.

djleo


CZ SANCTUARY: KDYŽ JSME TEHDY MLUVILI O PRÁCI NA NOVÉM MATERIÁLU, ŘÍKAL JSI, ŽE BUDE JINÉ, PROTOŽE SE  PŘIDÁVÁ LEO. VYDÁNÍ DESKY „TRIALOG „ SE BLÍŽÍ. JAK SE TEDY NOVÉ ALBUM LIŠÍ OD PŘEDCHOZÍCH? JAKÁ TÉMATA ZPRACOVÁVÁ V TEXTECH A V HUDBĚ?

Mike: První věc, kterou bych chtěl zmínit, je, že s Torstenem jsme v kapele spolupracovali sedmnáct let. Každý člen měl v té době pevně stanovenou roli. S Leem nastala úplně nová situace. A to bylo dobře, protože jsme se tak dostali k jinému postupu práce na albu. Řekl bych, že je to jedna z věcí, které jsou na albu slyšet. Uslyšíte starý Digital Factor, ale ve zcela novém pojetí produkce. Myslím, že je to zajímavé i pro nového člena, ale mně jakožto jednomu ze zakladatelů kapely to trochu připomnělo začátky kapely – všechno bylo nové a krásné a tak… měl jsem tu dobu rád.

Leo: V projektech, kterých jsem se účastnil předtím, jsem dělal hlavně na produkci a psaní písniček od začátku do konce. A teď, s Digital Factor, pro mě nastala naprostá změna, protože jsem mohl přeskočit první skici, hrubé náčrty skladeb, a skočil jsem rovnou do druhé nebo třetí fáze, jako je design zvuku, aranže a takové věci. Pak jsme pracovali na nahrávání vokálů, produkci vokálů… Takže to bylo něco úplně jiného, protože jsem se tolik neúčastnil skládání melodií, ale byl jsem až na konci toho procesu. Mohl jsem se zaměřit na kreativitu zvuku a na produkci a ne na psaní písniček. A myslím, že to je možná ten rozdíl mezi novými a předchozími věcmi. Torsten a Mike dřív psali písničky nezávisle na sobě a i je produkovali.

Mike: Řekl bych, že je to takový čerstvý vzduch v produkci, a to je po sedmnácti letech velice důležité. Myslím, že jsme tak zajistili, že nebudeme vykrádat sami sebe. Kdybychom pracovali pořád stejným způsobem, asi by se naše nové album mnohem víc podobalo tomu poslednímu, „Look Back To Go Forward.“

CZ SANCTUARY: VAŠE NOVÉ ALBUM SE JMENUJE „TRIALOG“ ASI PROTO, ŽE JE TO DIALOG MEZI VŠEMI TŘEMI ČLENY KAPELY, NE?

Mike: Máš pravdu.

CZ SANCTUARY: NA FACEBOOKU JSEM ČETL, ŽE ZAČÍNÁTE NATÁČET VIDEO KE SKLADBĚ „I HAVE TO HIT YOU“ A ASI ZA TÝDEN KOUKÁM, ŽE UŽ JE ONLINE. JAK JSTE TO ZVLÁDLI TAK RYCHLE?

Mike: Jsme děsně rychlí (smích).

CZ SANCTUARY: NO TO ROZHODNĚ…

Leo: Nemáme co na práci (smích).

Mike: Řekl bych, že pro nás všechny to byl zábavný a příznivý den. Rádi využíváme momentální nálady konkrétního dne, a tak jsme se sebrali a natočili video. Ale hlavní důvod byl, že jsme na to neměli moc času, protože jsme měli turné a promo akce, a tak jsme na to video měli tak týden, čtrnáct dní.

Leo: Tohle je Mikova oficiální verze, ale ve skutečnosti řekl: „OK, bude to trvat tak deset, čtrnáct dní, než to dokončím“, ale na konci dne, natáčeli jsme to v sobotu, šel do studia stříhat a první verzi dodělal v neděli v noci. Nemohl se dočkat, až to bude hotové (smích).

CZ SANCTUARY: KDYŽ PRACUJETE TAK RYCHLE, TO ZVLÁDNETE NATOČIT KLIP KE KAŽDÉ SKLADBĚ NA ALBU…

Mike: S tím by asi byly problémy, ale je pravda, že když jsme natáčeli klip k „I Have To Hit You“, všichni jsme si uvědomili, že nás baví natáčet videoklipy. A jsem si jistý, že to nebyl poslední videoklip k novému albu. Ale natočit klipy ke všem skladbám by dalo hodně práce, museli bychom sehnat herce a tak. Ale myslím, že ještě jeden klip k novému albu natočíme.



Digital Factor – I have to hit you



CZ SANCTUARY: NOVÉ ALBUM VYDÁVÁTE  U NOVÉHO VYDAVATELE A TÍM JE BLACK RAIN. JAK JSTE SE TAM DOSTALI?


Leo: To je krátký příběh. Prostě jsme se zeptali Jörga a Geralda, kteří historii naší kapely nějakou dobu sledovali. Jörg, jeden ze zakladatelů Black Rain, viděl Digital Factor tak dvakrát, třikrát, na festivalech a při jiných příležitostech, líbilo se mu to, chtěl ten materiál slyšet, a tak jsme hned podepsali smlouvu.

Mike: Bylo pro nás dobré k nim přejít z toho důvodu, že do Chemnitzu, kde Black Rain sídlí, to nemáme moc daleko. A pak, je znát, že v Black Rain pracují lidé, kteří mají hudbu rádi. Mnohokrát jsme s nimi probírali svoji představu. Jiná vydavatelství o takových věcech často nepřemýšlejí, plánují vydání alba, potřebují peníze a tak, ale u Black Rain se cítíme jako doma.

CZ SANCTUARY: TO RÁD SLYŠÍM. MÁM DOJEM, ŽE JEJICH MOTTO ZNÍ „HUDBA JE NAŠÍ VÁŠNÍ“.

Mike: Ano, to je jejich krédo. Podle toho žijí. To je opravdu dobré a v dnešní době ojedinělé.

CZ SANCTUARY: TEĎ MÁTE PŘED SEBOU DLOUHÉ TURNÉ. KOLIK KONCERTŮ VÁS ČEKÁ?

Leo: Myslím, že do konce roku tak třináct, patnáct.

Mike: Pojedeme na turné s Front Line Assembly a potom, do konce roku, máme v plánu hrát po klubech a na festivalu.

CZ SANCTUARY: BUDETE HRÁT I V PRAZE. JAK SE BUDE LIŠIT NOVÁ SETLIST OD TOHO LOŇSKÉHO, KDY JSTE TADY HRÁLI S VANESSOU?

Mike: Máme nové album, takže publikum uslyší nový materiál, ale i nějaké ty staré věci. A myslím, že je to moc pěkná směs. Budeme hrát tvrdý electro/EBM set.

Leo: Řekl bych, že jsme celý set list změnili za účelem propagace nových věcí. Bude to dobrý mix starých věcí a zbrusu nového materiálu. Zaměřili jsme se na opravdu tvrdou hudbu, abychom lidem předali nějakou tu energii.

CZ SANCTUARY: JAK JSTE NAVÁZALI TAK BLÍZKOU SPOLUPRÁCI S FRONT LINE ASSEMBLY?

Leo: I to je krátký příběh. Znám se se Sabine z agentury IBT Booking a doporučil jsem jí kontaktovat Front Line Assembly, protože hledali evropskou agenturu. A od toho už byl jen krůček k otázce, koho z PromoFabrik bychom doporučili…

CZ SANCTUARY: BUDETE HRÁT JAKO PRVNÍ, NEBO DRUZÍ?

Mike: Nevíme přesně. Jako poslední budou hrát Front Line Assembly, to je jasné.

Leo: Myslím, že to bude v tomhle pořadí: Digital, Factor, Conjure One, Front Line Assembly. Tak se usnadní příprava pódia, protože Conjure One sdílejí s Front Line Assembly část vybavení.

CZ SANCTUARY: KDE SE DAJÍ NAJÍT INFORMACE O DIGITAL FACTOR NA INTERNETU?

Mike: Najdete nás na YouTube, na Facebooku a také na www.digitalfactor.de. A co je velice důležité, na našich stránkách si můžete zdarma stáhnout náš první singl „I Have To Hit You“ i jeho remix. Můžete nás kontaktovat na Facebooku, jsme tam hodně aktivní a máme radost z každého přátelství přes tuhle sociální síť.

CZ SANCTUARY: DĚKUJEME VÁM, PÁNOVÉ, ZA ROZHOVOR A ZA PÁR DNŮ SE TĚŠÍME NA VIDĚNOU...


digitalfactor_1

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.