Report z koncertu Front Line Assembly, Conjure One a Digital Factor

FLAlbm2011Jen rok od posledního vystoupení a Front Line Assembly jsou znovu na křížové výpravě napříč Evropou. A jak je jejich zvykem, ani tentokrát nevynechali naší domovinu. Asi nás mají rádi, či co. Letos s sebou přibrali na cestu rovnou dvě kapely, dlouholetého člena FLA Rhyse Fulbera a jeho sólový projekt Conjure One a také německé Digital Factor.

 

 

 

 

 

Ale začněme pěkně od začátku. Ještě než organizátoři vpustili první návštěvníky do sálu Lucerna Music Baru, podařilo se nám dojednat s promotérem možnost prvního domácího „meet & greet“ na naší temné scénce. To, že nikdo z nás netušil, co od čekání s FLA čekat se promítlo do prvních, trochu nervózních minut, kdy kapelu reprezentovali pouze bubeník Jason a kytarista Jared. Teprve s přibývajícími minutami se atmosféra rozproudila, desítka šťastlivců využila popovídat si s kapelou, nechat se se svými hrdiny vyfotit nebo si nechat podepsat obaly desek, případně další propagační předměty, dokonce hand made vyrobené jen pro tuto příležitost! Pětadvacet minut uteklo jako voda a byl nejvyšší čas se věnovat muzice.


V půl deváté na polokruhové pódium vyrazila trojka Digital Factor, která se premiérově představila domácímu publiku na konci loňského roku jako předskok domácí Vanessy. Trio playlist výrazně obměnilo a nové skladby daly živému provedení větší švih. Přicházející album dostalo název „Trialog“ a dialog probíhal i mezi všemi třemi aktéry koncertu. Všichni se vystřídali na mikrofonu i u některých nástrojů, nejdříve začali ve středním tempu k pelem první poloviny 90. let, aby ke konci setu přiostřili už v čistě německém pochodovém stylu, který korunovala povedená vyřvávačka Electronic Body Makers. Rozpačitý výkon z prosince loňského roku byl rozhodně překonán.

Tracklist Digital Factor:
1.    Force Of Unknown People
2.    Dein Herz
3.    I Have To Hit You
4.    Superlife
5.    Look Back To Go Forward
6.    Falling Down
7.    You´re Going Down
8.    Electronic Body Makers
9.    Links Rechts Links

 

FLA011


Jako prostřední část dnešního temně elektronického menu následovala domácí premiéra sólového projektu Conjure One bývalého parťáka Billa Leeba z Front Line Assembly, Rhyse Fulbera. Kdo se obával, že se snivé orientálně zabarvené skladby ve středním tempu, plné melancholie a snivého popu neslučují s živým provedením, toho Rhys po tajemném intru rychle vyvedl z omylu. Pětice skladeb, které během svého setu předvedl dokázat představit v mnohem rtuťovitějším podání, i bez zrychlování BPM. Výborný zvuk, vokodérové příspěvky samého autora, to všechno bylo v pořádku. Živému provedení jen chyběla vokalistka, která zněla z nahrávek pouze ze záznamu. Jedinou kaňku, bohužel trochu většího rozsahu, by mohl Rhys vyzmizíkovat příští rok, kdy prý s Conjure One přijede do Evropy znovu, tentokrát prý ne jako one man project.

Tracklist Conjure One:
1.    Intro – improvise
2.    Like Ice
3.    Places That Don´t Exist
4.    Demon Inside
5.    Dying Light
6.    Centre Of The Sun
7.    Outro

 

Front Line Assembly (feat. Rhys Fulber) - Liquid Separation (live at Prague, 2011)


Pak už přišel hlavní chod. Čtveřice Front Line Assembly v čele se šlachovitým padesátníkem Billem Leebem nastoupila na scénu. Od začátku se silnějším zvukem, od začátku s mnohem ostřejším tahem na bránu. Kapela letos do tracklistu zařadila jen ty nejrazantnější kousky a hrnula celou káru skrze natěšené publikum do cyberpunkových dálav. Razantní bicí Jasona Bazineta možná až příliš zahltili prostor přímo pod pódiem, po stranách ale nové instalovaná aparatura jasně dokazovala, že chudý monozážitek u je v bývalé tančírně minulostí. Bill se nezdržoval s průpovídkami a to koncertu jen prospělo. Průřez zásadní částí diskografie FLA samozřejmě minul osobní favority leckterého fanouška, přesto si myslím, že se jednalo o vyvážený výběr, do kterého čtveřice dala maximum možné energie. Tu pak pětistovka fanoušků házela na kapelu nazpět, a tak se ani moc nepřemýšlelo, jestli po hlavním setu přijde nějaký nášup navíc. Přišel, a co naznačoval Rhys v rozhovoru i zvěsti z předchozích zastávek, rovnou s Rhysem Fulberem na klávesách. Trojitá vzpomínka na zlaté období se základními kameny FLA vehnala leckomu slzy do očí, a tak není divu, že ve vroucím prostředí LMB se končilo kolektivním klimaxem.

 

Front Line Assembly - Plasticity (live at Prague, 2011)


Tracklist Front Line Assembly:
1.    Gun
2.    Circuitry
3.    Angriff
4.    Resist
5.    I.E.D.
6.    Vigilante
7.    Plasticity
8.    Prophecy
9.    Shifting Through The Lens
10.    Millennium

Přídavek s Rhysem Fulberem
11.    Liquid Separation
12.    Mindphaser
13.    Bio-Mechanic

 

FOTOREPORT z koncertu naleznete v naší galerii.

 

 

PS: Front Line Assembly 6.9. ve Vídni pohledem Kootchy s podtitulem "doma nejsi prorokem"

... Přijeli sme ke klubu, chteli zaparkovat na BP benzíně a už tam nás mělo varovat, že hajzly jsou mimo provoz a že nesmíme parkovat na parkovišti!!!!! Vlezli sme dovnitř očekávajíce řvoucí dav a tam bylo cca 150 přiblblejch Vídeňáků, cucající kvasnicový pyfko na baru a v smoking zoně, na podiu se placatili nejaký příšerný místní supporteři a pred podiem nebyl vůbec nikdo!!!! Jeremy nam řikal hned, že je to nějaký divně v prdeli a že to nebude dobrý! ....

.... FLA přišli už od pohledu nasraný a Bill měl v xychtě takovej ironickej výraz a rovnou spustil : "gutte abend, wir sind VNV Nation enjoy this big show" tlemili sme se jenom my tři, Rakušáci byli nějaký překvapený:)). No když ani po druhý pecce nepřišel žádnej potlesk, tak Leebonator pravil před Angriff, že je to pecka vod Falca pro všechny žrouty wienerschnitzelů!!!! Tak to uz ten týpek vedle mě koukal dost zle, no a když jim po Vigilante řekl, že netušil, že dneska hrajou na plese císaře Ferdinanda pro důchodce a né v klubu pro mladý, tak bylo hotovo.... Kapela nasraná, diváci nasraný, my tři se tlemili, tak Bill po Millennium zavelel a uz se nehrálo:)))) takže žádnej Likvid Seprejšn, žádnej Majdfejzr, žádnej Bijo Mechanik, prostě se na ty přídavky vysrali a už se nevrátili:)))

Leeb pak před klubem hulákal (a to on je prosim Vídenskej rodák) "no more fucking Wiena" když sem s nim chtel Elišku vyfotit, tak nechtel, dělal vohrouzky:)) a až když sem mu řek že sem s Prahy a né z tý fucking Vídně, se zacal chovat normálně, tlemil se a byl sprostej. Prej je to ve Vídni normální, že ty konciky stojej za hovno, ale tohle byl totální vrchol....

... Koncert to mohl bejt dobrej, protože zvuk byl bezvadnej a ten prostor taky, kapele to hrálo, ale bez těch lidí to nejde. Fakt mužem bejt rádi, jak sme si to v Praze kurva dobře udělali!!!! tak asi tak..:)

 

 

 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Bylo to proste super! 8)
Aj v Bratislave sme si to užili. Myslím že aj FLA sa to páčilo lebo sa tam pomerne dlho zdržali. Úžasné bolo ako sme okolo jednej hodiny stáli pred klubom spolu so skupinou a nezáväzne sa bavili o všetkom. Počúvam ich 25 rokov, bol som na ich koncerte po štvrtý krát a myslím že bol zatiaľ najúžasnejší. Arogantný Viedenčania ani nevedia akého majú krajana
Tiez si myslim ze sa im u nas pacilo... Este som nebol doma z koncertu a na stranke na FB mali prispevok "Slovakia rules. That`s all".

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.