RecenzeThe Deadfly Ensemble – An Instructional Guide For Aspiring Arsonists

TDE_guideforaspiringarsonists_SV jaké skladatelské kondici se nachází asi nejvýraznější postava deathrockové obrody, Lucas Lanthier? Kam dál se posunuje jeho projekt The Deadfly Ensemble? A jak do toho zapadají "začínající žháři"? Na to vše si posvítil Pavel Zelinka.






 

The Deadfly Ensemble – An Instructional Guide For Aspiring Arsonists
Projekt, 2012, 56:40

Pokud se někteří posluchači rozčilují nad ztrátou výrazných osobností v rockovém pelotonu, měli by zkusit tvorbu Lucase Lanthiera. Tohoto hudebníka můžeme pro neznalé charakterizovat jako křížence Antonyho Hagarthyho (Antony And The Johnsons), Davida Tibeta (Current 93) a Petera Murphyho (Bauhaus). 


Lucas se nejdříve proslavil se svou kapelou Cinema Strange, v současné době je ale mnohem více činný se svou druhou partou The Deadfly Ensemble. Právě této pětici právě vychází třetí album An Instructional Guide For Aspiting Arsonists.


The Deadfly Ensemble - Commercial Success 


Na rozdíl od předchozích počinů se kolekce prezentuje ve dvou rovinách. Jako hlučná rocková sebranka, které není nic svaté, neboť do své hudby zamíchává vše od kabaretních vložek, přes postpunk až k tvrdé novovlnné elektronice. V mnoha skladbách se ale ústřední postava prezentuje mnohem střídměji, pouze s akustickou kytarou v ruce, dávající důraz na svůj andělský vokál plný emocí. Hudba The Deadfly Ensemble znovu vychází nejvíce z tradic Výmarského kabaretu, přesto se dočkáme asi nejvíce odboček k seriózním rockovým vodám.



The Deadfly Ensemble – The Glorious Immolation of the Holy Order Of the Sun 

V textech nás ale Lucas rozhodně nešetří. Jak už název napovídá, tentokrát budou příběhy plné ohně a bizarnost zkazek a tragédií se stále drží na nejvyšší úrovni. Spousta kapel útočí na posluchačovo vnímání tvrdostí své hudby, šokujícím outfitem nebo explicitností za hranicí obecně přijímaného vkusu.

Vedle nich je tu pan Lanthier, který využívá nevinné prostředky, přesto mírou hudební i lyrické imaginace a především rafinovanou, navíc přirozenou originalitou, dokáže mnoho těchto „tvrďáků“ hravě překonat. Nová deska není výjimkou.

TDE_guideforaspiringarsonists

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.