Zářijové strašání

Školáci si od začátku měsíce zažívají svůj vlastní horor, ale my se pojďme raději bavit.

"V zajetí démonů" Jamese Wana je spolehlívá značka, ze které se rozhodně ještě nějaký ten dolárek vytáhnout dá. Toho jsou si ve výrobně snů dobře vědomi a tak tenhle fenomén ždímají co to dá. Pamatujete si jeptišku z druhého pokračování tohoto hitu? Právě ona bude ústředním bubákem nového filmu "Sestra" ("The Nun"), který dějem předchází jak oběma filmům "The Conjuring", tak "Annabelle". Režii dostal na starost Corin Hardy a ten nás vezme do temných rumunských hvozdů. No - uvidíme...

"Démonická řádová sestra z hororu V zajetí démonů 2 se vrací, aby šířila zlo ze záhadného kláštera v Rumunsku, ve kterém řád jeptišek ukrývá děsivé tajemství. Nejtemnější kapitolu ze světa filmu V zajetí démonů Vám přináší legendární James Wan, filmový tvůrce, který stojí za touto úspěšnou filmovou sérií." 

 


Sestra - trailer


Tak trochu strach v poněkud méně lichotivém duchu mám o snímek "Hell Fest: Park hrůzy" Gregoryho Plotkina, který se dosud dostal tak maximálně ke stříhání některých pokračování série "Paranormal Activity". Samotný námět vypadá hodně klišovitě a příliš důvěry v tuto jízdu nevkládám.

"Představte si, že na Matějské pouti vjedete do strašidelného zámku a do klína vám tam spadne nepříjemně skutečná useknutá hlava. Nemůžete ani mluvit, ovšem nikoho jiného to nevzrušuje, protože useknutá hlava ke strašidelnému zámku tak nějak patří. Přesně tak se cítí hrdinové hororu Hell Fest: Park hrůzy. Sériový zabiják v masce si totiž z celého lunaparku Hell Fest udělal dokonalé maskování a svoje vlastní smrtonosné hřiště. Panoptikum strašidel skropí skutečná krev, na velevážené publikum čeká opravdový děs a smrt."

 


Hell Fest: Park hrůzy


Už v ohledu na vlastní zdraví bychom neměli obejít ani Predatora. Tenhle oblíbený emzák se vrací nejen na naši planetu, ale také do kin, novým kouskem Shanea Blacka "Predátor: Evoluce". Nuže uvidíme zda si dredatí sympaťáci neuřiznou ostudu.

"Před více než třiceti lety jsme se s nimi střetli poprvé. A byl to pořádný nářez. Teď se Predátoři, jedni z největších lovců celého vesmíru, opět vrací na naši planetu. Jsou však mnohem silnější a chytřejší než kdykoliv předtím. Lov a zabíjení jsou pro ně stále největší zábavou. Predátoři se geneticky zdokonalili pomocí DNA jiných vesmírných bytostí. Když jeden kluk nešťastnou náhodou zapříčiní jejich návrat na Zemi, vůbec není jisté, kdo před nimi ochrání lidstvo tentokrát. Najde se někdo, kdo nebude jen lovná zvěř, ale dokáže se jim postavit jako rovnocenný soupeř? Poslední šancí lidstva na záchranu před vesmírnými nimrody se stává už jen malá parta bývalých a naprosto šílených vojáků a jedna mladá evoluční bioložka. Jen ti mají aspoň malou šanci zabránit vyhubení našeho živočišného druhu."

 


Predátor: Evoluce


Poslední film o kterém se dnes zmíníme není horor, nýbrž dokumentární snímek o módním návrháři. Ptáte se proč o něm píšeme právě tady? Alexander "McQueen" šel totiž na věc poněkud excentricky a skrze návrhářství vypouštěl do světa vlastní démony. A třeba by bylo škoda podobné netradiční dílo režisérů Iana Bonhôteho, Petera Ettedguie minout...

"Příběh Alexandra McQueena je moderní, leč poněkud gotická pohádka o obyčejném chlapci z dělnického Východního Londýna, který spoutal vlastní démony a stal se globální hvězdou módního návrhářství. Film McQueen sleduje mimořádný osud jednoho z nejvýraznějších umělců našeho tisíciletí, který v 27 letech stanul v čele Givenchy, aby následně založil svou vlastní úspěšnou módní značku. Ukazuje divokou krásu a odvážnost jeho originálních modelů, které šokovaly veřejnost a nadchly zástupy celebrit od Lady Gaga po Sarah Jessicu Parker, a současně nahlíží do niterného světa inspirativní i zmučené duše radikálního génia. Skrze rozhovory s jeho nejbližšími kolegy a přáteli, rodinou i s návrhářem samotným poprvé rozkrývá i jeho osobní traumata, která silně ovlivnila jeho tvorbu a zřejmě mu také předčasně zkrátila život."

 


McQueen - trailer

 

Svět by nebyl tak docela v pořádku, kdyby se neukázala na pultě nějaká reedice klasik Stephena Kinga, o nějž se ukázkově stará nakladatelství Beta. Tentokrát to zas taková vykopávka není, nového designu a vydání se totiž dočká soubor několika novel "Černočerná tma"

"Ve čtyřech temných příbězích nám mistr napětí Stephen King připomíná, jak iluzorní je bezpečí známého prostředí a každodenního života. Nejenže si nemůžeme být jisti, jestli opravdu známe své nejbližší, ale ani nevíme, čeho jsme v jistých situacích sami schopni. „V každém z nás se skrývá cizinec…,“ tvrdí autor.

Znásilněná žena v povídce Velký řidič nepochybně neměla tušení, že dokáže převést svou teoretickou znalost vraždění do praxe (je spisovatelkou detektivních románů) a farmář z úvodního příběhu jenom toužil dál nerušeně hospodařit na svém pozemku. Ostatně ani v Prodlužování času, kde zdeptaný muž uzavře velmi podivnou smlouvu s velmi zvláštním obchodníkem, nakonec překvapivě není hlavním nositelem zla ďábel."

 


Je libo staré dobré smradlavé zatuchlé zombie? Populární Sergej Lukjaněnko se ve spolupráci Tritonu a Arga dočká českého vydání románu "Kvazi", který vás právě mezi nemrtvé zavede.

"Zombie apokalypsa nakonec neznamenala konec světa. Nenávratně však pokřivila jeho tvář. Lidstvo přežilo, ale jeho životní prostor se zmenšil. Města se změnila v pevnosti, za jejichž betonovými hradbami číhá smrt. Rozsáhlé oblasti zůstávají zamořené „povstanci“, krvelačnými netvory, bažícími po mase živých.

A stále větší úlohu hraje také nový druh živých mrtvých, kterým se říká kvazi. Nejedná se o žádné tupé, zabijácké stvůry – kvazi jsou silní, houževnatí, ale hlavně inteligentní, se všemi vzpomínkami ze svého předchozího života. Kapitán Denis Simonov z moskevské policie, který během katastrofy přišel o ženu a syna, nemá kvazi vůbec rád. A povstance už vůbec ne. Při své práci dává před plastovými pouty přednost mačetě. Když s ním jeho nadřízeným dojde trpělivost, přidělí mu nového parťáka – starého (a mrtvého) policistu."

 


Na divokém východě, ale přeci jen trochu blíž k nám, se odehrává druhá kniha ze série "Upír z činžáku" Andrzeje Pilipiuka. Tohle pokračování nese jméno "Upír z okrsku" a u nás tuhle odlehčenou upírárnu vydává Laser. 

"Dcera komunistického funkcionáře Manka se po sebevraždě probudí v hrobce. Domnívá se, že byla omylem pohřbena zaživa, při návratu domů však před ní všichni prchají. Příslušník varšavské komunity upírů jí vysvětlí, že se stala jednou z nich. Připojí se tedy k nim a prožívá polskou realitu sklonku socialismu se všemi jeho zádrhely..."

 


Ale konec legrace. Jestli si při tlačenicích v MHD rádi představujete konec světa, bude právě pro vás další druhé (volné) pokračování. Tentokrát je řeč o sérii "Apokalypsa Z" Manela Loureira. Tahle kniha se má podtitul "Temné dny" a vychází u Arga.

"Nadešel konec civilizace. Pryč jsou internet, televize i mobilní telefony. Není nic, co by člověku připomínalo, že je stále lidským tvorem. Apokalypsa začala. Zbývá už jen jediný cíl: PŘEŽÍT! Španělsko se zmítá se v osidlech globální pandemie měnící lidstvo v nenasytné zástupy krvelačných monster. Ze slibovaných bezpečných úkrytů se staly smrtící pasti, bezpráví a chaos pohltily zbytky dřívějších symbolů autority, občanská válka zničila byť jen stíny zaniklé civilizace.

Snad jediným dosud bezpečným místem jsou odlehlé Kanárské ostrovy, kde se ukrývají uprchlíci před běsnícím virem. Jakýkoli jejich pokus o zvrácení situace však hrozí navždy zmařit neúnavně narůstající zástupy nemrtvých spolu s neméně osudovou lidskou zbabělostí a zradou…"

 


Pojďme domů. Zajímavou povídkovou sbírku dal dohromady Honza Vojtíšek, s nímž jste se u nás už mohli seznámit v rozhovoru (ZDE). Honza oslovil s nabídkou spolupráce několik spisovatelských kolegů z Čech, Slovenska a Polska a v tandemu (jednou dokonce ve trojici) s nimi napsal práce, které si můžete přečíst v knížce příznačně nazvané "Sešívance". Zanedlouho si u nás na tuhle zajímavost budete moci recenzi. Vydal Golden Dog.

"Jihočeský horrorový autor Honza Vojtíšek se pro svou třetí povídkovou knihu proměnil v doktora Frankensteina. pozval si k sobě horrorové autory a autorky z Česka, Slovenska a Polska a z každého si odřezal to nejlepší, aby získal deset povídek a jeden komiks.

Každý příběh má ty správné kousky z Honzy a spoluautorů, čímž vznikla pevně sešitá monstra, pochodující přímo k vám. Jedno děsivější než druhé. Kniha obsahuje deset povídek napsaných společně mimo jiné se Svatoplukem Dosedělem, Janko išou, Markem E. Pochou, Kristinou Haidingerovou či Łukaszem Radeckým nebo Sylwií Błach, jeden komiks vytvořený společně s autorem obálky Dávidem Marcinem a jednu samostatnou povídku. Předmluvu ke knize napsal překladatel a nakladatel Milan Žáček."

 

 

U našich východních zase vznikl zajímavý soubor povídek, které spojuje hrůza na kolejích. Na sestavení knihy "Koleje smrti" se podíleli Lenona Štiblaríková, Katarína Soyka a Mark E. Pocha. O vydání se postaralo vydavatelství Hydra.

"Určite ste niekedy využili ten či onen dopravný prostriedok na koľajniciach. Aké pocity ste pri tom mali? Poznáte moment, keď zrazu vozňom hrkne, a vy sa musíte kŕčovito pridŕžať, aby vás neoplieskalo o stenu? Situáciu, keď sa kupé s cudzím chlapom, ktorý má v tvári prázdny výraz, ponorí do tmy tunela? Neprepadla vás voľakedy úzkosť, že sa železný kolos vykoľají a vy skončíte v jeho poskrúcaných horiacich troskách?

A čo stavy bezmocnosti v metre? Zmeškali ste posledný spoj a hore už zamkli mreže? Neozval sa náhodou z tmy tichý zvuk? Šuchot cudzích krokov? Myseľ vás presviedčala, že to bol určite len zatúlaný potkan alebo nejaký úbožiak bez strechy nad hlavou... No čo ak tam dolu striehne beštia?Čo ak striehne na vás? Rovnako ako v trinástich poviedkach známych českých a slovenských autorov?Takže pokiaľ ste vzali túto knihu do rúk, radšej si držte klobúky.Lebo vás čaká doslova pekelná jazda!"

 


A ještě jednou povídky tuzemské provenience. Povídkový antologie "Uchovej mou duši" je k mání pouze jako e-kniha, ale možná o to je pro vás snazší si ji okamžitě pořídit. Stahovat ji můžete třeba ZDE

"Antologie čtyř povídek dříčů z portálu sci-fi Vanili.cz a pěti nejlepších povídek fanoušků Vanili.cz –patero povídek vzešlo z literární soutěže Uchovej mou duši, kterou organizovalo Vanili.cz v roce 2017. Povídky devíti českých autorů na téma duše jsou průřezem všech subžánrů fantastiky."

 

 

Vybírejte tedy a v nejbližších týdnech očekávejte recenze hned dvou knih české hrůzné provenience.

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.