Listopadové strašání

Začíná nám pomalu přituhovat, ale opravdu hooodně pomalu. Člověk tak ještě není nucen trávit většinu času doma za pecí u knížek nebo filmů. Ale ať už máte rádi halloweenské rejdění v maskách, nebo ty naše české dušičky se svíčkami rozzářeným hřbitovem, určitě si najdete čas i na horor v jakékoliv podobě.   

Pokud jste nestihli bizární muzikál "Jablko" v rámci podzimní sklizně Otrlého diváka, potom nezoufejte a dejte šanci francouzské podivnosti "Climax". Gaspar Noé v něm, zdá se, zdařile spojil horor a taneční film. Neumíte si tuhle kombinaci představit? Tak běžte do kina!

"Poslední noc v chatě uprostřed lesů, zima 1996. Třicítce tanečníků a tanečnic končí intenzivní trénink na turné v USA, zbývá už jen závěrečná party. Na vinylech Daft Punk nebo Aphex Twin. A k tomu jedna velká nádoba sangrii, která na chvilku zmizela z očí... Drogový muzikál či taneční horor Climax získal v Cannes pověst nejlepšího snímku režiséra Gaspara Noeho, zvítězil v sekci Quinzaine des réalisateurs a stal se jedním z největších překvapení celého festivalu. Zrození a smrt jsou mimořádné zážitky. Život je pomíjivé potěšení." 

 


Climax - trailer

 

Dalším ne zrovna tradičním snímkem v české distribuci bude také srbské kousek "Otevřená". Lesbičky, horor, bělehradské sídliště - to jsou hlavní záchytné body filmu Momir Miloševiće, který zaujme všechny hledače podivností.

"Sáru, samotářskou dívku žíjící s matkou v neutěšeném prostředí, trápí nevyřčená sexuální touha po její nejlepší kamarádce Alise. Když se konečně svěří, je jí odmítnuta. Se ztrátou přátelství dochází i ke zveřejnění Sářiny orientace. Náhlá samota a existenciální tíseň v ní vzbudí nejasné, ale stále děsivější představy a vize, u nichž se postupně stírá hranice mezi snem a skutečností. Elegantně nasnímaný černobílý psychologický horor se odehrává někdy koncem devadesátých let a na pozadí příběhu ukazuje nejistoty jedné ztracené generace."

 


Otevřená - trailer

 

No a aby těch podivností nebylo málo, k vidění bude tento měsíc i chorvatský snímek "Balkánský masakr paintballovou pistolí". Název tentokrát mluví za vše a připravit se můžete na team building, který bude, pod taktovkou režiséra Ivana-Gorana Viteze, o něco rušnější, než bývá většinou zvykem. 

"Chorvatská marketingová agentura má nového majitele - mladého Holanďana Rinuse, který přináší do firmy nový agresivnější styl práce. Novinky ale zdaleka nejsou po chuti všem stávajícím zaměstnancům, a tak pro ně Rinus zorganizuje akční team-buildingový víkend v přírodě.

Někteří z nich dávají od počátku jasně najevo svou nechuť k této aktivitě a místo toho, aby se dali dohromady, vzniká mezi nimi další pnutí. Jakoby od počátku tušili, že účelem společného víkendu není utužení týmu, ale odstranění nepohodlných zaměstnanců. Ideální příležitost k tomu nastává při společném paintballu hluboko v lese. Když do hry vstoupí podivná lesní rodina, mění se boj o vlajky v boj o život."

 


Balkánský masakr paintballovou pistolí - trailer
 

 

Pojďme si číst, protože opravdu bude co! Výsledek zajímavé spolupráce nám nabídne Beta-Dobrovský a když mluvíme o tomto vydavatelství, můžete vytušit, že se někde kolem bude potulovat Stephen King. "Kouzelná skříňka pro Gwendy" napsal král hororu společně s Richardem Chizmarem a my se znovu budeme moci přenést do městečka Castle Rock.

"Kouzelná skříňka pro Gwendy je dalším Kingovým dílem situovaným do fiktivního maineského městečka Castle Rock. Tentokrát se však, na rozdíl od těch ostatních, jedná o poměrně krátkou novelu, napsanou navíc ve spolupráci s Richardem Chizmarem. Na začátku příběhu je Gwendy 12 let. Je to bystrá holčička, která má problémy s nadváhou, s nimiž se dokáže svou vůlí a kázní vypořádat.
 

Jednoho dne ji v parku osloví záhadný černě oděný muž, který jí z neznámých důvodů dá jedinečný a nebezpečný dárek – kouzelnou skříňku s páčkami a různobarevnými tlačítky. Stisknutím páček skříňka vydává buď vzácné stříbrné dolary, nebo nesmírně chutné čokoládičky. Barevná tlačítka jsou destruktivní a mají přímo katastrofické následky. Co se stane, má-li osud města a vlastně i celého světa v rukách dvanáctiletá dívenka?"

 


Nakladateství Omega si připravila lahůdku pro všechny milovníky řádně uležených zombíků. Antologie povídek se stylovým titulem "Noc oživlých mrtvol" gurmána jen těžko zklame a navíc onen titul zdaleka není samoúčelný...

"Roku 1968 zakusil svět zbrusu nový druh hrůzy, který přineslo uvedení průlomového filmu George A. Romera Noc oživlých mrtvol . Nedávno zemřelí povstali, aby zaútočili na živé. Nebyli to upíři ani vlkodlaci. Šlo o něco nového... a děsivého. Od té doby zombies ovládli každý aspekt popkultury.  
 
Všechno ale začalo jedné hrůzostrašné noci na odlehlé farmě...
Noc oživlých mrtvol se vrací právě k oné noci, k momentu, kdy to všechno začalo. Úspěšný autor New York Times Jonathan Mabery spojil síly se samotným otcem živých mrtvých Georgem A. Romerem a společně představují sbírku zbrusu nových příběhů zasazených do období 48 hodin, během nichž došlo k propuknutí epidemie. . 
 
Antologie obsahuje povídky některých z nejznámějších současných autorů. Patří mezi ně: Brian Keene, Carrie Ryan, Chuck Wendig, Craig E. Engler, David J. Schow, David Wellington, Isaac Marion, Jay Bonansinga, Joe R. Lansdale, John A. Russo, John Skipp, Keith R.A. DeCandido, Max Brallier, Mike Carey, Mira Grant, Neal a Brenda Shustermanovi a Ryan Brown.
V knize navíc naleznete původní povídky z pera Romera a Maberryho!"

 


Pokud naopak hledáte nějaké nové a neokoukané bubáky, mohl by vás zaujmout "Kříďák". Toho dal světu a našim čtenářům C.J. Tudor a nakladatelství Kalibr.

"Všichni máme tajemství. Před některými utíkáme, ale ona si nás najdou. A některé hry končí vždycky stejně… Mysteriózní thriller Kříďák je tu – a nedá se před ním utéct.
Cítíte to v lese, ve škole i na hřišti, cítíte to v domech a v lunaparku. Cítíte to na většině míst v malém městečku Anderbury… strach, že vás někdo nebo něco sleduje. Začalo to na pouti roku 1986, kdy se stala ta nehoda. Toho dne potkal dvanáctiletý Eddie pana Hallorana – pana Křídu.

Ten přivedl Eddieho na myšlenku nevinné hry pro něj a partu jeho přátel: za pomoci křídových kreseb si mohli nechávat vzkazy. Byla to docela zábava – dokud je křídoví panáčci nedovedli k tělu. Mrtvému dívčímu tělu, rozřezanému na kousky. Tahle událost se jim nesmazatelně vryla do nočních můr. A třicet let poté najdou v dopisních schránkách záhadnou obálku – s panáčkem a kusem křídy. Strašáci z dětských let totiž možná stále dokážou zabíjet."

 


Zejména fanatické sběratele čehokoliv, co se týká H.P. Lovecrafta, by mohl zaujmout román Paula la Farge "Noční oceán". Ten u nás vydává Paseka.

"Doktorka Marina Willetová to vůbec nemá lehké, její manžel Charlie si totiž vypěstoval závislost na autorovi hororů H. P. Lovecraftovi. Zejména je fascinován událostmi z léta roku 1934, kdy samotářský spisovatel strávil dva měsíce se svým mladým fanouškem Robertem Barlowem. Co ty dva spojovalo a co k sobě cítili? Když už si Charlie myslí, že hádanku vyřešil, vypukne skandál a on zmizí. Policie to označí za sebevraždu, ale Marina této verzi nevěří. 

Ve snaze zjistit pravdu se vydává po manželových stopách, které ji zavedou nejen k Futuriánům, skupině mladých autorů science fiction, ale i k Williamu S. Burroughsovi nebo k takzvanému Erotonomikonu, jenž je považován za intimní deník samotného Lovecrafta." 

 


V knížce Jason Arnoppa "Poslední dny Jacka Sparkse" si našinec může připomenout, že není radno dělat si šoufky z rohatých. Kniha vychází u nakladatelství Fobos.

"Jack Thorton během psaní své knihy zemřel. Zaznamenal tak své poslední dny.

V roce 2014 Jack, kontroverzní popkulturní novinář, zemřel za záhadných okolností. Pro své fanoušky byl Jack neohrožený rebel, pro kritiky nebezpečný hacker. Ať tak či onak, jeho smrt byla neočekávanou událostí, které zasáhla široké okolí. Nebylo žádným tajemstvím, že se Jack při sbírání materiálu pro svou novou knihu začal zabývat okultismem. Jeho příspěvek na Twitteru a parodující video na YouTube, ve kterých se vysmál rituálu vymítání ďábla na italském venkově, vyvolal zuřivou bouři nevole a nenávisti.

Za pár dní se na jeho YouTube kanálu na objevilo nové video, 36 vteřin hrůzných záběrů. Jack však opakovaně tvrdil, že ho nenatočil… Nikdo nevěděl, co se dělo v následujících dnech. Kniha, sestavená z nalezených souborů po jeho smrti, odhaluje mrazivé podrobnosti o posledních hodinách Jacka Thortona."

 


Vyhlížíte toužebně (a marně) duchny sněhu za oknem? Potom by vás mohl potěšit román "Peklo z Araratu", který u nás vydal Baronet. Christopher Golden v něm posílá své hrdiny do značně nehostinných podmínek.

"Noční můra biblických proporcí. Puklina, vzniklá při zemětřesení, odhalí ve svahu turecké hory Ararat jeskyni a v ní cosi podivného – prastarou loď pohřbenou v masách zeminy. Mezi odborníky i laickou veřejností vypukne poprask: vážně se vynořila biblická Noemova archa?

Tým badatelů, archeologů a dokumentaristů, vyslaný na místo, objeví v jejích útrobách záhadnou zdobenou truhlu… Silná sněhová bouře uvězní všechny vysoko v horách a dávno pohřbené zlo se dává do díla!" 

 


Byla by asi škoda opomenout tituly, které vycházejí u našich sousedů. Pokud vám slovenčina nedělá problém, můžete se vrhnout třeba na "Ostrov Itongo" polského spisovatele Stefana Grabinského. O ten se stará Európa.

"Stefan Grabiński je dodnes najznámejším poľským autorom hororovej fantastiky (weird fiction). Až po svojej smrti (podľahol tuberkulóze takmer zabudnutý a osamotený) sa stal kultovým žánrovým autorom, známym i za hranicami svojej vlasti – výbery z jeho próz vyšli v Nemecku i USA, kde mu okamžite dali prídomok „poľský Poe". Bol predovšetkým majstrom fantasticko-psychologickej poviedky s temnou gradujúcou atmosférou a ostrou, no nejednoznačnou pointou: vydal napríklad poviedkové zbierky Démon pohybu (1919), Šialený pútnik (1920), Desivý príbeh (1922), Kniha ohňa (1922). Je tiež autorom temných okultistických románov Salamander (1924), Tieň Bafometa (1926) a Kláštor a more (1928).

Jeho posledným románom bol Ostrov Itongo (časopisecky 1930 – 1931, knižne 1936). Podľa vlastných Grabińského slov je témou tohto diela boj hrdinu s predurčením a jeho porážka – boj o to ťažší, že proti hrdinovi stoja sily zásvetia, ktoré si ho vybrali za vykonávateľa svojich temných zámerov.

Všetko sa začína jednej desivej noci v strašidelnom dome pri križovatke zabudnutých ciest. Zo šerosvitu interiérov starých domov a špiritistických seáns uteká hlavný hrdina Gniewosz na zaoceánsku loď: do okultného románu nečakane zavanie morský vietor exotiky južných morí v štýle próz Roberta L. Stevensona. Grabiński napája okultný román zo žriedla tej najlepšej tradície dobrodružných príbehov – sám svoj výtvor označil za fantasticko-exotický román. Ostrov Itongo, na ktorom hrdina stroskotá, je obývaný záhadnými domorodcami s ich čudesnými poverami a vierou v duchov. Tajomný ostrov však nepôsobí ako celkom z tohto sveta... Kto vlastne v skutočnosti ovláda dianie na ostrove? Podarí sa Gniewoszovi uniknúť? Stane sa jeho porážka zároveň jeho víťazstvom?" 

 


Európa se zhostila také společného díla Alice a Claude Askew "V cudzom tele", v jejichž povídkách se vypravíme daleko proti proudu času, po stopách Aylmera Vance a jeho tajuplných případů.

"Príbehy slávneho "krotiteľa duchov" sa datujú do edwardiánskeho obdobia a je v nich cítiť ozvenu dobrodružstiev Sherlocka Holmesa. Aylmer Vance a jeho spoločník Dexter pristupujú k svetu nadprirodzeného s rovnakým dôvtipom a neohrozenosťou, s akými sa postavy sira Arthura Conana Doyla približujú k svetu zločinu.

Hlavní hrdinovia poviedok publikovaných v tejto zbierke v mene tajomného spoločenstva odhaľujú a vysvetľujú nadprirodzené javy, komunikujú s mŕtvymi, odhaľujú šarlatánov a často zisťujú, že duchom je oveľa lepšie v svete neživých. Rozpadajúce sa vidiecke domy, hlboké lesy, ale aj šľachtické sídla s pohnutou minulosťou tvoria dokonalú kulisu pre pátranie dvoch slávnych vyšetrovateľov okultných záhad."

 


Dejme si taky trochu klasiky. U Vyšehradu vycházejí "Vrby" Algernona Blackwooda a pokud vás zajímají dějiny hororu, rozhodně byste tuhle útlou knížečku neměli minout.

"Anglický spisovatel Algernon Blackwood (1869–1951) je pevně spjat s duchařskými a mysteriózními příběhy. Ve Vrbách se dvojice osamělých cestovatelů v kánoi vydává na výpravu po proudu Dunaje. Doplují do končin, kterým vládnou mocnosti lidskému světu cizí. Novela Vrby (1907) tvoří nedílnou součást kánonu literatury s nadpřirozenými prvky. H. P. Lovecraft uvádí, že v tomto žánru nic lepšího nevzniklo. České vydání klasiky po více než stu letech splácí dluh kořenům všech současných hororů i tzv. weird fiction."

 


A jdeme zpět na Slovensko a slovenčinu. Tentokrát si však musíme připomenout také novinky místních autorů, kteří už mají nějaký ten zářez na pažbě. Jozef Karika o sobě dává vědět novinkou "Priepasť", kterou rozhodně nedoporučíme nikomu, kdo má strach z výšek. Vydává Ikar.

"Bývalý lezec trpiaci panickým strachom z výšok narazí na legendu o skalnej plošine v Tatrách, kde neznáma sila núti ľudí, ktorí tam zablúdia, skočiť do priepasti a zabiť sa. Nezvyčajné množstvo smrteľných nehôd v tejto oblasti mu nedá spávať. Rozbehne pátranie na vlastnú päsť, lenže skutočnosti, ktoré odhalí, sa vymykajú ľudskej predstavivosti a chápaniu. Za svoju zvedavosť kruto zaplatí – sám sa ocitne na hrane priepasti.

Je stará legenda horských vodcov o nadprirodzenej sile zhadzujúcej ľudí do hlbín iba strašidelná fáma, alebo obsahuje zrnko pravdy?" 

 


S novinkou se hlásí také Mark E. Pocha, který si tentokrát vzal na mušku haunted house tématiku a výsledkem je dílo "Dom 490", který se zdá být, proti předchozím dílům, úkrokem k vážnějšímu a psycholgičtějšímu hororu. Vydává Artis Omnis.

"Zuzana už dávno vedela, aký zavádzajúci je pojem „materská dovolenka“. Akáže dovolenka! Byť doma s deťmi sama, to nemá s oddychom nič spoločné. Je to robota, dokonca viac než to. Hotová rehoľa. Najmä keď sa vám muž túla po Slovensku a vy ste na všetko sama. Je to o nervy. Je to akoby vás spúšťali do studenej čiernej jamy, čoraz hlbšie a hlbšie a vy si idete pľúca vykričať, no nikto nepočúva...

Ju trápi materstvo, on sa neúspešne borí s novým románom. No problémy, o akých sa im ani nesnívalo, ešte len prídu... Spisovateľ Martin Lutziak sa s manželkou Zuzanou a dvoma malými deťmi presťahuje z rušnej Nitry do nenápadnej stredoslovenskej obce Kriváň. Manželom neprekáža, že v ich novom príbytku kedysi umreli štyria ľudia – z duchárskych historiek predsa dávno vyrástli. Sotva sa však do domu nasťahujú, začnú sa diať zvláštne veci. Prebúdzajú sa tiene minulosti, ktoré mali ostať navždy pochované. A život mladej rodiny už nikdy viac nebude ako predtým..."

 


A abychom nevynechali taky naše krvavé políčko, musíme si povědět také o povídkové knize Petra Bočka "Nekrosarium". Pořádná porce české hrůzy je doma u Netopejra.

"Více jak 70 hororových povídek v jednom svazku, přes 300 stran hrůzy, napětí a černého humoru.

„Co vás na stránkách této knihy horrorových povídek čeká? Ironický, černý humor na hranici škodolibosti. Realistická lidská hrůza a zrůdnost, bez nadpřirozena a magie, strach, zlo a děs v nejryzejší lidské podobě. Pohled na člověka z nezvyklých úhlů, ovšem zcela v intencích horroru a thrilleru a brodění v hlubinách lidského hnusu a ohavnosti. Nadpřirozené atmosférické příběhy z lesů, vod a strání, kde strach může přijít odkudkoliv. Texty kratičké i delší, vážné, až smutně chmurné i poeovsky atmosférické a mrazivé. A nechybí, samozřejmě, specialita obou autorů: Síla pointy, posledního slova či věty. Shrnuto, čeká vás již třetí horrorová kniha jedněch z nejzajímavějších, nejdůkladnějších a nejpůsobivějších českých horrorových autorů.“

 


No a tohle československé okénko si sympaticky uzavřeme antologií "Může se to stát i vám" Honzy Vojtíška a Kristiny Haidingerové. Ti sestavili knihu z povídek českých i slovenských autorů a vydává ji Netopejt.

„Třináctka česko-slovenských autorů a autorek extrémní literatury udeřila podruhé. A nebála se přitvrdit. V zatuchlých sklepeních či potem a krví páchnoucích bytech vašich sousedů rozehrála morbidní divadlo, v němž místa se špatnou pověstí, kostlivci z minulosti nebo duše zemřelých jsou pouhými kulisami. Hlavními aktéry se stávají samotní lidé, jejichž slabosti a posedlosti brzy dostihnou i vás…"

 


To je nálož, co?! Poslední dva jmenovaní autoři navíc stojí za pražským Horrorconem, který se odehraje 17. listopadu v klubu Cross. Vstup je zcela zdarma a čeká nás bohatý program. Více podrobností najdete ZDE.

"Můžete se těšit například na koncert skupiny Ľahká můza, nový dokument od Paranormal Týmu, filmy Psychopompos, Nenasytná Tiffany či Kyselý dech, audioknihu Exorcista, putování za filmovým a knižním Draculou, živé maskování, autogramiádu Svatopluka Doseděla, křty žhavých knižních novinek z nakladatelství Netopejr a Carcosa, výstavu slovenského tvůrce masek Petera Cwoky Murína, noční kino pro dospělé, soutěže o ceny a mnoho dalšího." 

 


No a aby toho nebylo málo, k mání je už i očekávaná hra "Call of Cthulhu". Pokud si chcete mezi strašidelnou četbou odskočit do světa H. P. Lovecrafta a propadnout šílenství na vlastní kůži (potažmo na vlastní monitor či televizi), rozhodně se může jednat o zajímavou alternativu!

"Psychologický horor Call of Cthulhu je oficiální videoherní adaptace ikonické papírové hry od Chaosium. Plíživé detektivní RPG vás zavede na temný a znepokojivý ostrov jménem Darkwater, kde se vžijete do Edwarda Pierce, někdejšího válečného veterána a soukromého detektiva z Bostonu 20. let 20. století. Ten bude vyšetřovat tragickou a záhadnou smrt uznávané malířky Sarah Hawkinsové, která se na Darkwater nedávno přestěhovala s manželem a rodinou." 

 

 

Musím říct, že takhle by mě to opravdu bavilo a doufám, že i vy si s přehledem vyberete. Tak na Horrorconu na viděnou!

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.