Alarm! Už ve středu přivezou do Prahy svou novinku The Exploding Boy

Tak trochu netradičně, uprostřed pracovního týdne, k nám v rámci Tour of Alarms 2018 zavítají švédští postpunkeři na vrcholu sil.

Pokud v poslední době na některé nezávislé scéně vládne pustpunk, pak jedním ze žhavých kandidátů na přední umístění je Švédsko. Bohatá historie žánru se zde táhne do osmdesátých let a v současné době ho podporují taková jména jako Then Comes Silence, INVSN, A Projection nebo RA.

Řada z nich s úspěchem v Praze nedávno koncertovala. Ne tak septet The Exploding Boy, který má přitom ze všech vyjmenovaných spolků největší šanci strhnout i neinformovaného posluchače na svou stranu. Jejich mix postpunku, indie a gotiky vycházející ze vzorů, jakými jsou The Cure, Adam and the Ants, Duran Duran nebo The Charlatans, je totiž neskutečně chytlavý, přitom v žádném případě ne podlézavý. Snaha Johana Sjöbloma a spol., o zaplnění mezery mezi gotikou a popem, alespoň podle ohlasů doma i v zahraničí, padla na úrodnou půdu.    

Stockholmskou formaci The Exploding Boy založili v roce 2006 kytarista Lars Andersson a zpěvák Johan Sjöblom. Už v následujícím roce vychází na švédském indie labelu Ad Inexplorata eponymní debutové album, které kapele rychle zajišťuje pozornost fanoušků i médií. Zároveň roste věhlas jejich živých vystoupení, v roce 2009 The Exploding Boy poprvé koncertují na Wave Gotik Treffen a vydávají druhou desku, kterou časopis Sonic Seducer označí jako "album, které bude ve vašem přehrávači rotovat dlouho".

 


The Exploding Boy - Alarms in Silence

 

V roce 2013 se kapela přemístila do stáje německého vydavatelství Drakkar Entertainmeint, u kterého vydává nejprve čtvrtou řadovku "Four" (recenzi na desku najdete ZDE) a letos v květnu také aktuální kolekci "Alarms!" (recenze k přečtení ZDE). Původní čtveřice k sobě přibrala navíc poprvé ve více než desetileté kariéře živou rytmiku, takže už tak strhující koncerty mají ještě větší údernost.  The Exploding Boy se v našem hlavním městě představí vůbec poprvé ve středu 28. listopadu 2018, místem konání bude smíchovský Underdogs' Ballroom & Bar.

"Před sebou tedy máme vážnou, emotivní a naléhavou desku, prošpikovanou hudebními nápady a odvahou experimentovat se žánry. Každá ze skladeb je trochu jiná, avšak pevně označená charakteristickým rukopisem The Exploding Boy. A ty silné refrény! Pokud chcete rozšířit svůj soundtrack pro letošní podzim a slyšíte na emotivní postpunk s přesahem do dalších stylů, neměli byste „Alarms!“ minout. Dřív, než bude pozdě a Dark City definitivně padne." Tolik část Ezechielovy recenze aktuální desky. 

 


Mayen - Red Clouds

 

Místní barvy bude hájit další těleso, které ve svojí tvorbě pracuje s hromadou silných emocí, i když s nimi nakládá trochu jinak. Pražská pětice Mayen tvoří poněkud poklidnější hudbu, která je doma zejména v indie/dream popových sférách. Poprvé se kapela výrazněji zapsala před pěti lety ípíčkem "Wonder Years", která jasně naznačila snivé směřování další tvorby. O dva roky později následovalo šest songů na EP "Elegy" a o rok později singl "April is the Crueletst Month/Bruise", který nabídl posmutnělý výlet klavesovými krajínami, protkanými přijemným kytarovým blouzněním. Nejčerstvější nahrávkou je momentálně nové EP "So Far So Good". které nám Mayen určitě bude chtít představit. Jejich diskografii si projděte na Bandcampu

Vstupenky seženete v předprodejních sítích GoOut.cz za cenu 220,- Kč (+ poplatky sítě), na místě potom zaplatíte 290,- Kč.

THE EXPLODING BOY (SE) + MAYEN (CZ)

středa 28.11.2018, 20:00 hodin

Underdogs' Ballroom & Bar, Nádražní 349/3, 150 00 Praha 5

Vstupné: předprodej v síti GoOut.cz 220,- Kč (+ poplatky sítě), na místě 290,-Kč.

 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.