Der Blutharsh - Uniformy se pořád mění, ale rock´n´roll zůstane navždy!

Hned dva koncerty u nás odehrají za pár dní Der Blutharsch and the Infinite Church of the Leading Hand ve společnosti Olaf Olafsonn and the Big Bad Trip. Těžko se dá najít lepší důvod položit svérázným hudebníkům několik otázek.

KDYŽ SE PROBÍRÁM DISKOGRAFIÍ DER BLUTHARSCH, NEMŮŽU SE NEZEPTAT – EXISTUJE KROMĚ TEBE SAMOTNÝHO V CENTRU VŠEHO DĚNÍ JEŠTĚ JINÁ SPOJNICE, KTERÁ PROCHÁZÍ CELOU KARIÉROU KAPELY? CO JE TEN ELEMENT, KTEREJ TVOŘÍ DER BLUTHARSCH STEJNÝM ZPŮSOBEM JAKO PŘED 20 LETY?

Albin: To je popravdě dost těžká otázka, obzvlášť pro mě, když jsem, jak říkáš, v centru všeho dění. Vlastně nevím, jestli tam kromě mě je ještě něco, co z toho dneska dělá stejnou kapelu jako před lety. To kontinuum je možná vážně jenom v tomhle – jedna a ta samá osoba, která dělá muziku, tenkrát jsem na to byl sám, teď v partě pěti dobrejch přátel. Pak se taky ještě nezměnil ten fakt, že si pořád odmítám klást jakýkoliv mantinely, ať už hudebně nebo zvukově. Jsem a vždycky jsem byl otevřenej všem možnejm druhům hudby – kromě tý špatný samozřejmě.

A to platí i v naší vlastní tvorbě. Děláme věci tak, jak je chceme dělat a vlastně ani moc nepřemýšlíme dopředu nad tím, jakej bude výsledek. Takže to by vlastně mohla být další spojnice – ta zábava při tvorbě novejch věcí. Taky mě občas překvapí, když mi lidi říkaj, že v naší nový tvorbě slyší elementy starších Der Blutharsch. Ale možná je to i tím, že ty starý věci sám moc neposlouchám. Nedávno jsem si něco pustil (plánujem některý věci znovu vydat na vinylu) a byl jsem sám překvapenej z toho, jak psychedelicky i některý ty starý martial počiny zní. A pak tě napadne, že to je možná proto, že za tím vším pořád stojí dodneška ten samej starej dědek jako tenkrát.

 

BYLO TĚŽKÝ UDRŽET SI BĚHEM TĚCH LET A ZMĚN SVOJI FANOUŠKOVSKOU ZÁKLADNU? NEBO JSOU VAŠI FANS LOAJÁLNÍ, AŤ UŽ JSTE ZNĚLI V DANOU DOBU JAKKOLIV?

Albin: Tak určitě se za tu dobu ta základna trochu proměnila, stejně jako se změnila celá scéna. Dneska máme určitě víc fanoušků z různejch hudebních „scén“, pokud to tak chceme nazývat. Víc jsme se otevřeli a v tom procesu jsme určitě ztratili některý starý fanoušky, ale zase na druhou stranu získali nový. Občas mě ale překvapí, kolik starejch skalních fanoušků s náma zůstalo po celou tu dobu. Samozřejmě se ale taky vyvinuli společně s náma a jsou teď otevřenější novejm vlivům. „Uniformy se pořád mění, ale Rock´n´Roll zůstane navždy!“ – teda alespoň pro ty, co tohle myslí vážně.

TOHLE UŽ JSME TROCHU NAKOUSLI V TVOJÍ PRVNÍ ODPOVĚDI, ALE STEJNĚ – VYVÍJÍ SE VÁŠ SMĚR K TRADIČNĚJŠÍM FORMÁM A PÍSŇOVEJM STRUKTURÁM VĚDOMĚ, NEBO JE TO SPÍŠ TAKOVÁ PŘIROZENÁ NÁHODNÁ EVOLUCE?

Albin: Myslím si, že je to spíš náhoda. Jak jsem říkal, moc nepřemejšlím o tom, jakým směrem se ubírá to, co dělám a co z toho vyleze. Nepíšem songy tak promyšleně jako ostatní kapely. Začnem vlastně bez většího plánu a postupně to vrstvíme na sebe. Když se mě lidi ptaj, proč jsme změnili zvuk, většinou dojdu k tomu, že to začalo tím, když do kapely přišel před 16 lety Jörg, takže jsme najednou měli opravdovýho talentovanýho kytaristu s black metalovejma kořenama. Náš zvuk se tudíž logicky začal ubírat trochu kytarovějším směrem. A to, že je teď kapela plná všech těchhle skvělejch lidí, to zase posouvá na další level. A já to tak prostě chci. Je úžasný, jak si do tvorby každej přidává to svoje. Nechtěl bych si uzurpovat DBaticotlh jako svůj majetek. Snažím se vést konvoj temnou nocí, ale za tím vším do toho tlačí pár pěkně ujetejch lidí.

 

JAK JE TO S TVÝM VZTAHEM K ČESKÝ REPUBLICE? JE V NĚM NĚCO VÍC NEŽ V BĚŽNÝM VZTAHU MEZI RAKUŠANAMA A ČECHAMA? JAKÝ JSOU UPŘÍMNĚ TVOJE VZPOMÍNKY NA HRANÍ U NÁS? KLIDNĚ MŮŽEŠ ZMÍNIT I COKOLIV DIVNÝHO NEBO NEGATIVNÍHO.

Albin: Tak v první řadě musím zmínit, že mi v žilách koluje česká krev. Moje rodina je původně z Jihlavy, proto se příjmením jmenuju Martinek. Můj děda se před první světovou válkou přestěhoval do Vídně, aby pracoval jako císařskej zahradník. Takže jsem s vaší zemí pokrevně spřízněnej.

Ale i nehledě na to Čechy prostě miluju! Když jsem vyrůstal, Pan Tau byl například jeden z mejch dětskejch hrdinů a stejně tak jsem miloval český pohádky. Už tenkrát jsem se zamiloval a trvá to doteď. Poprvý jsem byl v Brně krátce potom, co se otevřely hranice, a od tý doby jsem u vás pravidelně dvakrát nebo třikrát do roka. Miluju to kouzlo, který vaše země má, jídlo, atmosféru a taky ten fakt, že je tam všechno pořád daleko víc původní než u nás. Praha je moje nejoblíbenější město na světě, ale líbí se mi, že v Čechách můžu zabrousit do úplně neznámýho malýho městečka a objevit tam naprostý poklady. Taky jsem obrovskej fanoušek Jana Švankmajera a celý řady dalších českejch umělců.

Co se týče koncertů (a že jich nebylo u vás málo), tak jsme doopravdy byli vždycky přijatý vřele. První koncert, na kterej si pamatuju, jsme s DB odehráli v Klubu 007 na Strahově. Legendární klub, naprosto skvělá atmosféra. Tak nějak si tam člověk připadal, jako kdyby byl doma. Špatný zkušenosti jsme nikdy neměli. Snad jenom, když jsme se potkali s BBT, haha! Olaf je nebezpečnej člověk! Když přijede do města, radši schovejte děti!

Olaf: A radši schovejte úplně všechno, když jsme tam oba dva spolu.

Albin: Společně jsme jako nukleární zbraň hromadnýho ničení.

PROPOJENÍ DB A OOBBT NENÍ ÚPLNĚ TO NEJOČIVIDNĚJŠÍ NA PRVNÍ POHLED, ALE VE FINÁLE TO DÁVÁ SMYSL. PROČ SI MYSLÍTE, ŽE JE LOGICKÝ, ŽE HRAJETE SPOLEČNĚ KONCERTY?

Albin: Kvůli všem těm příjemnejm večírkům po koncertech? A proto, že se rád pohybuju ve společnosti příjemnejch lidí a trávím s nima čas. Ne, vážně – láká mě hudebně spolupracovat se zajímavejma lidma, neustále hledám nový věci a vlivy. A ve zkratce – s nima jsme si hrozně sedli a baví mě jejich živý koncerty, tak nejjednodušší věc, kterou jsme mohli udělat, bylo spolu hrát. Olaf nám taky dost pomoh se zabookováním koncertů u vás. Bez něj by k tomu pravděpodobně ani nedošlo.

Olaf: Já jsem poslouchal DB už na střední a popravdě by mě nikdy nenapadlo, že budem společně hrát, natož že se z nás stanou kámoši, nebo jak říká Albin – zbraně hromadnýho ničení. Jsem fanoušek jak starejch DB, tak DBaticohl, takže bylo fakt super s nima sdílet stage a samozřejmě se i dobře bavit po koncertě, například tak jako loni na Hradbách Samoty, kde jsme v neděli ráno zůstali mezi živejma už jenom my.

Albin: Přesně. Obě naše kapely byly poslední, kdo stál na nohou.

A NA HRADBÁCH SAMOTY JSTE SE SPOLU SETKALI POPRVÝ?

Albin: Ne, hráli jsme spolu už asi rok předtím v Praze na skvělým místě, tuším, že to byl bejvalej kostel.

Olaf: Přesně tak, bylo to o rok dřív v Žižkostele ještě spolu s Do Shaska!, ten koncert dělali lidi z Heartnoize. Tam jsme se potkali.

Albin: Tam jsme se ale podle mě ještě spolu vůbec nebavili. Ale jelikož jsem ten den měl narozeniny, tak se pak pokračovalo na Újezd, kde se k nám připojil i Olaf a prožili jsme první společný chvíle. Myslím si, že to byla dost dlouhá noc, haha!

Olaf: Určitě aspoň do 6 do rána.

Albin: Újezd je rozhodně místo, který člověk musí navštívit, když je v Praze. Máte tam spoustu skvělejch podniků, ale Újezd je takovej druhej domov.

 

 

POSLEDNÍ OTÁZKA ZNOVU PRO VÁS PRO OBA – EXISTUJE MOŽNOST NĚJAKÝ HUDEBNÍ SPOLUPRÁCE MEZI OBĚMA KAPELAMA NAD RÁMEC SPOLEČNEJCH KONCERTŮ, NEBO SE STRIKTNĚ DRŽÍTE KAŽDEJ TOHO SVÝHO?

Albin: Právě naopak! Já pro takový spolupráce dejchám! Myslím tím kompletní spolupráci dvou kapel, takhle jsme to udělali s White Hills, Aluk Todolo nebo třeba Mhönos a hrozně mě to baví. Myslím si, že s BBT budem mít asi dva dny volna po společnejch koncertech, tak možná budeme jamovat a něco z toho vznikne. I když si taky musíme nechat čas na všechny ty nebezpečný věci. Nejradši tvořím doma ve svým chrámu. Ale kdo ví? Může se stát cokoliv!

Olaf: Přesně tak. Budeme společně trávit dva dny u mě doma na venkově, kde se určitě bude dít spousta různejch věcí, ale mohlo by z toho samozřejmě i vzniknout něco kreativního. Tyhle věci samozřejmě přicházej spontánně a tak trochu shůry, takže se to nedá nutit, ale určitě by bylo super společně něco vytvořit. A v červenci spolu budem hrát ve Vraclavi, takže si sebe navzájem užijem letos víc než dost.

Albin: Určitě v budoucnu něco společnýho vznikne, to je jasný. Miluju pracovat s kapelama, jejichž muziku obdivuju. Určitě na to přijde řeč, až budeme u Olafa doma. A nebo možná budem jenom sedět a pozorovat barvy v místnosti, kdo ví?

NĚJAKÝ SLOVA NA ZÁVĚR? NEBO NASRAT? BYLO ŘEČENÝ VŠECHNO, CO JSTE CHTĚLI?

Albin: Nasrat! Zlobte a užívejte si! O tom to celý je!

SKVĚLE! OLAFE? CHCEŠ NĚCO DODAT?

Olaf: Chci určitě znova říct, že se fakt těšíme na další hraní po boku Der Blutharsch, bude to super, nová deska DB je naprosto skvělá a s BBT taky makáme na novým materiálu a na společnejch koncertech s DB asi poprvý zahrajeme právě něco z novejch věcí. Takže zůstaňte na příjmu a JOIN THE RITUAL!

Der Blutharsh and the infinite church of the leading hand + Olaf Olafsonn and the big bad trip
13. 4. 2019 Praha, klub FAMU
Facebook event

Der Blutharsh and the infinite church of the leading hand + Olaf Olafsonn and the big bad trip
12. 4. 2019 Brno, klub m13
Facebook event

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

tesim se velmi...

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.