Recenze The Foreign Resort – Outnumbered

Rezonují ve vás odkazy The Cure a hledáte soundtrack na léto? Dánští postpunkoví kralevicové vám ho připravili.


The Foreign Resort – Outnumbered
Vydal: Artoffact Records

 „Temná scéna v Kodani? Prostě to vezměte z Hamburku bez zastávky přímo až do Stockholmu, Dánsko rovnou projeďte.“  Tak v našem posledním rozhovoru charakterizoval předák The Foreign Resort Mikkel své domácí hudební podhoubí. O to úctyhodnější je, když navzdory takovým  podmínkám postpunkové trio už deset let tvrdohlavě piplá svou tvorbu, opuštění jako pověstný poslední dánský pěšák v dark wave poli. A určitě ne zbytečně. Kapela i bez zázemí domácí scény mockrát projela Evropu, Spojené státy i Kanadu a objevila se na spoustě velkých festivalů.

Nic z toho by nebylo nejen bez odhodlání a píle muzikantů, ale bez strhujících koncertů a hlavně bez silných skladeb. Najdou se takové i na novém albu „Outnumbered“? Očekávaní vybudovala už před drahnou dobou singlová vypalovačka „She Is Lost“, která se v DJ setech některých našich redaktorů pravidelně točí dodnes (okay, vinen).  Tak šup, šup otvírák „In Gloom“ do ucha a jedeme.

The Foreign Resort

 

Tahaná přebuzená struna, hravé synťákové basy, dynamický beat a stylový zvuk kytar s pěknými vyhrávkami. Navíc zpěv, u kterého budou „RobertŠmídovci“ zaslouženě jihnout. Zase se spolu s ostatními natupírovanými floutky s černě nalakovanými nehty vracíme domů. V rozevlátých rukou šplouchají polovypité lahve alkoholu a my se motáme dolů po soumračné Fascinační ulici sem a tam. Náš hood. Možná, že se k nám v mezihře přidal na kotle někdo jako Larry Mullen Jr. Má to tah, je to hitové... jo, to by šlo. Dalo by se říct, že tenhle sympatický 80s inspirovaný feel je jedním z opěrných bodů celé desky (dál třeba u „Hot Summers“ nebo  „Cloud“).

Tím druhým bodem je pak chorusem vykrmená zkreslená basa, která nás vítá v hybné „Burn in the Night“, vyrýsované „Obsessing“, ale i zatěžkanějších skladbách jako „Cloud“ či atmospheričtější (sic!) „Send Your heart to Riot“. Ač je pokaždý charakterem trochu jiný, zvuk baskytary hrne jak Absalon na Balt a vytváří příjemný kontrapunkt letícím ztraceným kytarám, kolikrát vlastně i dost (v nejlepším slova smyslu) upovídaným („Burn In the Night“). Stejně tak povětšinou dravý beat Mortena Hansena vyrovnávají lehké, přesto neposedné synťákové přehozy. Zásadnější zklidnění desky nastává jen ve dvou hudebních skitech „Fall“ a „Summer“, který vydrážďuje cestičku klimaxu „She Is Lost“.
 

The Foreign Resort – She is Lost


Což nás oklikou vede ke třetímu bodu, charakterizujícímu novou desku The Foreign Resort – aranže. Všechny výše zmíněné nástroje se totiž podařilo podbarvit vlastně poměrně velkým množstvím nejrůznějších pa/zvuků, samplů, efektů (zphasované bicí „Send Your Heart to the Riot) a rytmických ozdůbek. Třeba klokotající synťáková arpeggia v druhé půlce „Burn In The Night“ jsou výborný občerstvující prvek, který je však použitý tak dospěle, že nepožírá veškerou posluchačovu pozornost. Jasně, třeba v „Hearts Fade Out“ si syntetických zvuků nejde nevšimnout, ale i lead synťák, který by se charakterem neztratil v žádném tracku VNV Nation, je tu použitý přesně tak akorát.

Novinka „Outnumbered“ vlastně celkem plynule navazuje na předchozí album „New Frontiers“, bere si z něj to nejlepší a posouvá to dál. Je o těch pět let vyzrálejší a aranžérsky promyšlenější, aniž by to působilo samoúčelně nebo okázale. Rychlejší, lépe smíchaná a plná silných melodií. Stačí tomu jen dát pár poslechů, aby se (stejně jako u vína), postupně projevily všechny její odstíny a finesy. Ano, vypomoci si přípodobou k „The Cure“ je v případě The Foreign Resort dost nasnadě, na druhou stranu to vůbec ničemu nevadí. Pokud vám tyhle polohy a nálady vyhovují a hledáte něco příbuzného (ovšem s notnou dávkou vlastního rukopisu a možná o kus nakopnutější), právě jste našli svůj soundtrack na léto. Skvělá práce a deska, která si rozhodně zaslouží objevit se mezi tím nejzajímavějším, co letošek hudebně přinesl.

Hodnocení: 80 %

The Foreign Resort – Outnumbered

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.