Bowieho singl Space Oddity slaví padesátiny

Jedna z nejikoničtejších skladeb dvacátého století má za sebou půl století existence.

Dnes uběhlo přesně padesát let od prvního vydání singlu Space Oddity, písně, která se díky správnému načasování nesmazatelně zapsala do dějin populární hudby.

Psal se rok 1969, kdy do té doby nepříliš úspěšný, avšak nadaný a odhodlaný hudebník David Robert Jones, s uměleckým pseudonymem Bowie, přišel s hitem o majoru Tomovi.

Na písni inspirované filmem Stanleyho Kubricka "2001: Vesmírná Odysea" pracoval Bowie od ledna 1969. Samotné vydání bylo strategicky načasováno na pouhých pět dní před startem kosmické mise Apollo 11. Ta krátce poté 20. července úspěšně přistála na Měsíci. Jedním z hlavních médií, které tuto dějinnou událost pokrývalo, byla britská BBC, která u té příležitosti použila Space Oddity jako jeden z hudebních podkresů vysílání.

V listopadu téhož roku se píseň objevila na Bowieho druhém sólovém albu, které v Británii vyšlo pod stejným názvem jako debut, tedy "David Bowie". V USA pak neslo titulek "Man of Words / Man Of Music", jež se v roce 1972 dočkalo reedice s eponymním názvem "Space Oddity".

Bowieho kariéra tak konečně mohla vyletět do závratných výšin.

Připomeňte si i původní klip z roku 1972:

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.