Rozhovor s Freakangel

Freakangel_-_Dmirty_cropTrojice Freakangel z Estonska je důkazem toho, že prorazit dnes může v mezinárodním měřítku jakákoliv kapela. Chce to jen originální silný materiál, ctižádost a být ve správnou dobu na správném místě. Dmitry Darlingovi a spol. se to podařilo a i z toho důvodu jsme ho vyzpovídali v předvečer premiérového pražského koncertu. Bavili jsme se metalových základech kapely, o tom, co znamená jejich značka 'alternative industrial core', co pomalu dějá trio rockovější a rockovější a na konci jsme probrali, co se děje zajímavého na temné estonské scéně.



 

CZ SANCTUARY: AHOJ DMITRY, JAK SE MÁŠ?

Dmitry Darling: Díky za otázku,. Mám se dobře. Zrovna se plně zaobírám novými písničkami, které máme s Freakangel připraveny na novou desku.

CZ SANCTUARY: MOHL BYS NÁM PROZRADIT NĚCO O TVÉM HUDEBNÍM BACKGROUNDU? VÍM, ŽE JEŠTĚ PŘED ZALOŽENÍM FREAKANGEL ROZJEL PROJEKT SUICIDAL ROMANCE.

Dmitry Darling: Suicidal Romance byla má první elektronická kapela, ale já fungoval na scéně ještě mnohem déle, když jsem hrát v řadě metalových kapel, black metalových. Užil jsem si s metalisty spoustu zábavy.

CZ SANCTUARY: JAK DLOUHO SES NA TÉHLE SCÉNĚ POHYBOVAL?

Dmitry Darling: Pár let určitě. V Estonsku každej poslouchá metal. Tak to prostě je. Mám ho doteď rád.

CZ SANCTUARY: PAK JSI ALE PŘESEDLAL NA ELEKTRONIKU? PROČPAK?

Dmitry Darling: Protože jsem chtěl konečně pracovat sám. Moje tehdejší přítelkyně nenáviděla, že jsem pořád zalezlej s kámošema ve zkušebně, tak jsem se rozhodl, prozkoumat seriózně syntetický svět. Brzy jsem si naše pár kapel, které mne z elektronického zástupu hudebníků bavili, a ty jsem se rozhodl následovat.

CZ SANCTUARY: PO SUICIDAL ROMANCE SIS ALE BRZY ZALOŽIL DALŠÍ KAPELU. PROČ?

Dmitry Darling: Pokud děláš muziku delší dobu, nebo se o elektroniku zajímáš, tak musíš na první poslech zvuk Suicidal Romance a Freakangel rozeznat. Nejdřív jsem založil kapelu jemnou, až romantickou – to jsou Suicidal Romance, ale po pár letech jsem dostal chuť na něco ne vysloveně brutálního, ale rozhodně ostřejšího.

 

Freakangel - Used


CZ SANCTUARY: JAK SI MÁ NIC NETUŠÍCÍ FANOUŠEK VYKLÁDAT VAŠE MOTTO „ALTERNATIVE INDUSTRIAL CORE“?

Dmitry Darling: Základem je fakt, že ze srdce miluju muziku. Širokou škálu muziky od hip hopu přes rock až třeba ke grindcoru. „Alternative Industrial Core“ je tedy opis otevřené náruče pro nezávislou hudbu, v základu s industriální vyzněním, ovšem bez dalších žánrových omezení, která míří nesmlouvavě k prapodstatě silných citů. Na nové desce, která vyjde snad na podzim, budete moci uslyšíte více „core“ prvků. Slibuju.

CZ SANCTUARY: KOHO NAPADLO ZÚČASTNIT SE SOUTĚŽE PRO ZAČÍNAJÍCÍ KAPELY, KTEROU VYPSALO VYDAVATELSTVÍ ALFA MATRIX?

Dmitry Darling: Když si to zpětně uvědomuji, tak to byla v základu pěkně naivní myšlenka domáhat se pozornosti u tak významného vydavatelství po pár měsících fungování! Ale z nějakého záhadného důvodu je naše nahrávka zaujala. A protože v tu dobu jim podobných promáčů došlo hned několik, rozhodli se, že nechají na fanoušcích, aby rozhodli, koho nakonec vydají. A my vyhráli!

CZ SANCTUARY: ZAČÍNALI JSTE JAKO AGGROTECH KAPELA, ALE TEĎ JE VE VAŠÍ HUDBĚ STÁLE VÍCE ROCKOVÝCH ELEMENTŮ. PROČ?

Dmitry Darling: Protože milujeme rock! Freakangel vznikly nejprve jako snaha po mém metalovém období přijít s něčím úplně odlišným. Teď mám ale chuť zakomponovat do elektronického základu co nejvíce elementů ze všech možných směrů. Navíc na rozdíl od prvních dvou desek, se na skládání podílí i kytarista Art.

CZ SANCTUARY: UŽ JSI NAZNAČIL, ŽE LETOŠNÍ ROK BUDE VE ZNAMENÍ NOVÉ DESKY. KDY JÍ MŮŽEME OČEKÁVAT?

Dmitry Darling: Věřím, že pilotní singl vypustíme ven příští měsíc, nejhůř v červnu. Celou desku doufám vydáme na podzim, ale to zatím nemáme vůbec potvrzené.

CZ SANCTUARY: KOUKAL JSEM, ŽE O MIX A MASTERING NOVÉ DESKY SE STARÁ JAN Z X-FUSION. JAK JSI S JEHO PRACÍ SPOKOJEN?

Dmitry Darling: Jan už se takto staral o mé tři předchozí nahrávky. O dvě alba Freakangel a poslední kolekci Suicide Romance. Doposavad jsem proti jeho práci neměl jedinou výhradu.

 

 

Freakangell_-_line-up_2012

 

CZ SANCTUARY: NA KONCERT PŘIJEDETE S ŽIVÝMI BÍCÍMI. JE MOŽNÉ Z TOHO USOUDIT, ŽE BUBENÍK ROMAN SE STAL REGULÉRNÍM ČLENEM KAPELY?

Dmitry Darling: Ano, je to tak. Dokonce má prsty v pár písničkách, které se objeví na připravované třetí řadovce.

CZ SANCTUARY: TAKŽE DALŠÍ METALÁK V ŘADÁK FREAKANGEL...

Dmitry Darling: Jojo. Co je na současné sestavě kapely dobré, je skutečnost, že i když všichni pochází z metalového podhoubí, jsme otevřeni hromadě další muziky. Neuzavíráme se dogmaticky pouze v jedné žánrové škatulce.

CZ SANCTUARY: JAK DŮLEŽITÁ JE PRO TEBE TVORBA REMIXŮ?

Dmitry Darling: Velmi důležitá. Za prvé je zábavné si hrát se skladbami jiných autorů a snažit se je posunout jiným směrem. Zadruhé, z opačné strany, je občas velmi poučné slyšet vlastní materiál v jiné perspektivě, která může být třeba i směrovkou pro tvůj vlastní vývoj. A za třetí, je to stále docela silný a přitom zábavný propagační nástroj, ne?

CZ SANCTUARY: NA VAŠEM FACEBOOK PROFILU TAJEMNĚ NAZNAČUJETE, ŽE BUDETE NĚCO PÁCHAT S PROJEKTEM SHIV-R. JE MOŽNÉ PROZRADIT O CO SE JEDNÁ, NEBO JE TO PŘÍSNĚ TAJNÉ?

Dmitry Darling: Prozatím to tajné bylo, ale možná bych mohl něco naznačit. Na naší připravované desce budeme mít řadu zajímavých hostů..... a Pete Crane bude jako vokalista jedním z nich. A je to oficiálně venku (smích).

 

Freakangel - Porcelain Doll


CZ SANCTUARY: JAK TO VLASTNĚ VYPADÁ V ESTONSKU S TEMNOU SCÉNOU? MÁTE ZDE NĚJAKÉ DALŠÍ ZAJÍMAVÉ KAPELY?

Dmitry Darling: Dobrá otázka. Scéna v Estonsku je opravdu velmi malá. Žádné velké párties nebo koncerty, pouze pár akcí tu a tam. Jsou tady kapely, které se snaží tvořit hudbu spadající do elektroindustriálního ranku, ale také nic speciálního ke vzpomenutí.

CZ SANCTUARY: TAKŽE STEJNÁ SITUACE JAKO U NÁS V ČESKÉ REPUBLICE....

Dmitry Darling: Ale teď jsem si vlastně vzpomněl. Je tu jeden borec, který tvoří hudbu jako Sinine. Perfekcionista a kritik, zvlášť když se trochu napije, ale jinak dobrej kámoš (smích). Je upsaný u Accession records (label Diary Of Dreams – pozn. autora) a vydal zde dvě desky. Ale hraje spíš takový temnější elektropop.

CZ SANCTUARY: JO, O NĚM JSME UŽ U NÁS REFEROVALI! A CO KLUBY PŘÍVĚTOVĚ ELEKTROINUSTRIÁLNÍMU NEBO GOTICKÉMU FANOUŠKU?

Dmitry Darling: Nic. Ale to bych ti odpověděl to samé, i kdyby ses mne ptal na metalové kluby. Je tu ale borec z kapely Forgotten Sunrise (jé, na tuhle kapelu jsem úplně zapomněl) a ten pořádá pravidelné večírky nazvané Beats From The Vault. Myslím, že probíhají jednou za jeden nebo dva měsíce.

CZ SANCTUARY: DÍKY ZA VŠECHNY ODPOVĚDI DMITRY A MOC SE TĚŠÍME NA KONCERT. CLAUS LARSEN Z LEATHER STRIP, KTERÝ TU HRÁT V SOBOTU, VÁS MOC VYCHVALOVAL!

Dmitry Darling: Opravdu? Ten je hodnej. Koncertu Leather Strip jsem si všimnul na Facebooku. To byla asi dobrá párty, co? My už se také moc těšíme. Tak brzy naviděnou a připravte nám nějaký dobrý pivka!

 

2013-04-12_-_Freakangel_flyer_02

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.