Actors: To, co slyšíte, je, kdo jsme

O vinylových závazcích, hraní rolí, osmdesátkách i devadesátkách, scéně v Kanadě a dalších zajímavostech s Jasonem z Actors jen pár dní před jejich vystoupením na Prague Gothic Trefen.


For English version click here.

SANCTUARY.CZ: Ahoj Actors! A VŮBEC – Proč vlastně „Actors“? Cítíte se být tak trochu herci? TŘEBA jako v případě jiných kapel, které si tak zakládají na image a chování k fanouškům? JAK MOC JE pro vás image důležitá?

Jason: Život je moc krátký na to, abychom se po světě vydávali za někoho, kým nejsme. Všechno je to nakonec o sdílení zkušeností a emocí. Já jsem v hudbě vnímal určitou magii už odmala. A tohle kouzlo chci sdílet s co nejvíce lidmi. 

SANCTUARY.CZ: Hodně kapel se v současnosti věnuje spíš vydávání singlů a kratších nahrávek, třeba jako She Pleasures Herself. Vás jsme znali taky tak a s vydáním první desky jste zrovna nespěchali. Bylo to schválně nebo si teď fanoušci budou muset počkat i na druhé album?

Jason: Začínal jsem pomalu. Nejdříve jsem si myslel, že budu vydávat jenom singly. Změnilo se to až s nabídkou od Artoffact Records natočit dlouhohrající desku. Zkusil jsem to a jsem rád, že jsem to udělal. Reakcí byl přímo příliv fanoušků a podpory. A dnes, skoro dva roky po téhle nahrávce a o 150 vystoupení později, to pořád roste! Rozhodně na rok 2020 chystáme pár singlů a klipů, které povedou k druhému albu, ale to je vše, co teď můžu říct.

Actors


SANCTUARY.CZ: Můžete trochu zavzpomínat a prozradit nám, jak jste se dali dohromady se svými spoluhráči? Myslím tím... jaké hudební zkušenosti už máte za sebou a jak fungujete jako  kapela. Je mezi vámi jasný leader, nebo pracujete spíš jako tým rovnocenných parťáků?

Jason: Naše kapela je jako rodina. Každý hraje svou vlastní roli k udržení rovnováhy. Dobře fungující vztahy mezi čtyřmi lidmi tak, jako to máme my, jsou vzácné. Věděl jsem, že přišel čas postoupit k vydání alba. Já sice píšu hudbu, ale nejlépe fungujeme, když na pódiu hrajeme společně jako rovnocenní členové.

SANCTUARY.CZ: Mezi členy naší redakce se bavíme tím, že minimálně v každém druhém článku na Sanctuary.cz zmíníme jméno The Cure. Ani vás to neminulo, díky vašemu coveru „One Hundred Years“. Co pro vás tahle kapela znamená, co si myslíte o jejich neslábnoucí koncertní formě? Mohli byste jmenovat nějaké jiné kapely, které tak silně ovlivnily zvuk The Actors?

Jason: Jsem rozhodně fanoušek The Cure, ale ještě větší fanoušek Bowieho. Mohl bych jmenovat všechny evidentní velikány, ale inspirace a vliv přichází odevšad a proměňuje se od písně k písni. Mám rád spoustu hudebních stylů. Bicí a basová linka můžou pocházet z jednoho žánru, melodie nebo způsob produkce zase z jiného. Nemám zájem být „revivalovým“ umělcem. To, co slyšíte, je, kdo jsem. 

Actors - We Dont Have to Dance

SANCTUARY.CZ: Jak se daří post-punkové kapele ve Vancouveru? Jsou tam nějaké kluby, kde se postpunk, goth rock nebo darkwave hraje pravidelně? Jak se to s darkwave/goth scénou má v tomto ohledu v Kanadě obecně

Jason: Ve Vancouveru je scéna určitě, stejně jako spousta talentů. Mohlo by tu být více prostoru k vystupování, ale vzhledem k tomu, že je čím dál dražší tady žít, bude těch míst možná ještě ubývat. 

SANCTUARY.CZ: Vy už jste v Evropě pěkných pár koncertů odehráli. Můžete nějak porovnat americké publikum s tím evropským? Překvapilo vás v Evropě něco? A jak jste si užili Wave Gotik Treffen, největší evropskou goth událost vůbec?

Jason: Turné po Evropě bylo velkým překvapením. Bylo přímo bizarní vidět efekt našeho online působení živě. Zažili jsme tu nadšení, které jsme v Severní Americe ještě neviděli. WGT byl skvělý a ještě více strhující zážitek, než nám slibovali. Nemůžu se dočkat, až vyrazíme na další turné. 

SANCTUARY.CZ: Od počátku vydáváte také vinyly. Sbírá je někdo z vás? A jak se vůbec prodávají? Vyplatí se to nebo je to spíš takový hudební fetiš?

Jason: Vinyly jsou skutečné. Je to současně taktilní formát, krásný merch i umělecké dílo. Když se mi líbí tvorba nějakého umělce, snažím se sehnat jeho vinyl. Když už tu gramofonovou jehlu položíte, zavazujete se k poslechu skladeb v zamýšleném pořadí. To je super. 

Actors vinyl



SANCTUARY.CZ: Myslím, že jako kapela překračujete žánrové hranice a dokážete zaujmout lidi napříč žánry... Všímáte si téhle diverzity také v publiku, které na vás chodí nebo je tam spíše víc gotiků, post-punkerů, fanoušků darkwave...?

Jason: Naše publikum je rozmanité, což se nám moc líbí. Je naprosto v pořádku poslouchat různé hudební žánry. To se snažím v našich písničkách obsáhnout a zároveň hranice jednotlivých žánrů ještě posouvat. Z nějakého důvodu se ale vždycky objeví ona spojující linie, takže to všechno společně funguje. 

SANCTUARY.CZ: Váš dlouhohrající debut "It Will Come to You“ se vyznačuje určitými osmdesátkovými elementy. Jak současnou vlnu popularity 80´s vnímáte vy? Zaujala vás některá současná kapela použitím tohohle zvuku? A umíte si představit, že se za pár let takhle vrátí i hudba devadesátek?

Jason: Když vyrůstáte v osmdesátých letech, je to na vás znát. Nesnažím se psát songy inspirované osmdesátkami, tyhle prvky se zkrátka přirozeně objevují.  Sleduju vznik i zánik spousty osmdesátkových revivalů už od pozdních devadesátých let. Internet poskytuje všem těmto subžánrům možnost existence a koexistence. A spousta kapel přiznává devedesátkové vlivy už dlouho

SANCTUARY.CZ: Co od vás mohou fanoušci očekávat během živého vystoupení? Byl to důvod pro vznik vašeho EP? Ukázat, jak vlastně zníte naživo i těm, kteří vás ještě neměli příležitost vidět?

Jason: Rádi hrajeme pro své publikum. Je úžasné být součástí téhle synergie. Kytary jsou hlasitější a celkově je to méně zdrženlivé než album. Živé EP bylo nahráno na pravidelné události Part Time Punks v Los Angeles, které jsme se zúčastnili. Byla to pro nás příležitost ukázat, že nejsme jen studiová kapela. 

Actors - Mining for heart (The Sound)

SANCTUARY.CZ: Vaše nejnovější studiová věc je další předělávka, jmenovitě remake songu „Mining the Heart“ od The Sound. Proč zrovna tahle píseň? Hrajete covery i na koncertech?

Jason: Hudba The Sound je velmi dojemná. Skrývá se v ní romantická temnota. Oni si vážně si zaslouží, aby se o nich vědělo mnohem víc. “Mining for Heart” je cover, který jsme nahrávali pro charitativní kompilaci, která snad vyjde někdy v budoucnu. Nejsem si jistý, v jaké fázi ten projekt teď je. Známější songy z jejich diskografie už byly rozebrané, takže jsem zalovil trochu hlouběji a narazil na tuhle skladbu. Je velmi krásná, stejně jako celá spousta jejich písní.

SANCTUARY.CZ: Víte něco o České republice nebo o Praze? Moc se těšíme na váš koncert na PGT!

Jason: Musím být upřímný. Nevím skoro nic o České republice ani o Praze. Zato ale vím, že se těšíme, až k vám přijedeme zahrát a potkat nové přátele a fanoušky. 

Actors

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.