Strašání v září

Další várka filmových i knižních Kingů, nový Dan Simmons, mix Lynche a Argenta, Critters, Japonsko a hlavně setkání fans hororu v Praze! TO všechno vám bude drásat nervy v září!

O hororové události tohoto měsíce je v kinech vcelku jasno. Je jí druhá polovina nového zpracování opusu magnum Stephena Kinga. "To - kapitola 2" je veřejností netrpělivě očekáváno, ale za sebe musím říct, že už první poločas Pennywisova dovádění mne příliš nenadchl. Přijde mi to celé jaksi nefunkční. Andy Muschietti a jeho štáb to neflákají, ale zrovna v tomhle příběhu jsou alfou a omegou vztahy. Ať už dětí či dospělých. A ty mi tu zkátka prostě nějak nefungují. Člověk si spíš připadá jako na horské dráze v lunaparku. Inu uvidíme.

"V pokračování nejúspěšnějšího hororu všech dob, se do města Derry vrací zlo a členové Klubu smolařů spojují své síly na místě, kde to všechno začalo. Uběhlo dvacet sedm let. Nyní již dospělí přátelé se dávno rozešli a žijí vlastní životy. Mike, jediný, který zůstal v jejich rodném městě, ale svolává ostatní členy klubu domů. Přestože jsou poznamenaní hrůznými zážitky z minulosti, musí každý z nich překonat svůj nejniternější strach… a čelit klaunovi, který je nyní mnohem nebezpečnější než kdy jindy."   

 


To - kapitola 2 - trailer

 

Pokud si příliš nepotrpíte na popcornové prznění literární klasiky, možná vás víc potěší snímek Petera Stricklanda "Takové krásné šaty". Rafinovaný mix žánrů se točí kolem rudých šatů, které jsou zároveň hlavním záporákem příběhu. Uvidíme, zda se skutečně dočkáme zábavné podívané, která je někde na půl cesty mezi Lynchem a Argentem. Trailer vypadá slibně!

"Každý nový film režiséra Petera Stricklanda je s netrpělivostí očekáván nejen zástupci světových festivalů a kritiky, ale také stále se rozšiřující fanouškovskou základnou. Takové krásné šaty padnou do jeho filmografie jako ulité – opět se jedná o precizní poctu několika žánrům natočenou s obsedantní péčí o detail. V centru děje stojí prokleté červené šaty, které se postupem času stanou hlavním hrdinou filmu.

Okolo nich korzují další postavy, které se více či méně zmítají mezi dvěma slogany charakterizujícími děj filmu: „such a pretty dress“ a „dressed to die“. Po hypnotických úvodních titulcích tak na diváky čeká cinefilní smršť, ve které je každé filmové políčko pečlivě propracované. Oblečte se do unikátního filmového zážitku!"

 


Takové krásné šaty - trailer

 

Filmové radosti tentokrát příliš neužijem, povězme si tedy ještě třeba o novém seriálu, který mohl nadělat spoustu radosti, ale zatím to spíš vypadá na průšvih. Osmička epizod "Critters: A New Binge" logicky čerpá inspiraci v klasických osmdesátkových sci-fi hororových komediích s pažravými vesmírnými ježoury v hlavních rolích. Jestli se však budeme bavit jako tenkrát, to už je otázka.
 


Critters: A New Binge - trailer
 
 
Září patří především slušné hromádce reedicí románů Stephena Kinga. Proto si dovolím na začátek očekávaných knižních hororů zařadit někoho jiného. Konečně totiž vychází očekávaný román Dana Simmonse "Zimní přízrak".
Zbystřete zejména pokud se vám líbil mistrův horor "Temné léto", který se nedávno také dočkal znovuvydání. Na tohle dílo vydané Fobosem a přeložené Milanem Žáčkem dejte pozor!
 
"Spisovatel a univerzitní profesor Dale Stewart, jeden z hlavních hrdinů Simmonsova slavného hororového románu Temné léto, se po desítkách let vrací do Elm Havenu. V místě, kde prožil své dětství, nyní hodlá čerpat inspiraci pro napsání knihy o všech dobrodružstvích i děsivých věcech, které se jemu a jeho kamarádům přihodily ve zdánlivém bezpečí tohoto amerického maloměsta. Na sklonku roku, v období Halloweenu, přijíždí na opuštěnou farmu, kde bydlel jeho dávný geniální kamarád Duane McBride, nejen s touhou po klidu, nýbrž i se svými vnitřními démony, pachutí z rozklíženého manželství, ztrátou elánu, za štěkotu černých psů melancholie a před zraky záhadných postav, které jeho návrat upřeně sledují z místního hřbitova.
 

Dale vchází do mrazivého domu minulosti a sám netuší, jestli z něj ještě někdy vyjde. Zimní přízrak není přímým pokračováním Temného léta, je s ním v dialogu, novou optikou nahlíží na jeho události, ale lze jej číst i samostatně, jako jeden ze Simmonsových vrcholných, vyzrálých románů, který jen jakoby mimochodem dokáže být i značně děsivý."

 


Jsou tomu tři roky, co u nás naposledy vyšlo "To" Stephena Kinga. Tahle hororová klasika se nejspíš stále prodává dobře, neboť po posledním luxusním vydání vychází znovu a jedinou specialitou nové emise je filmová obálka, což se dalo tak trochu očekávat. Pokud jste tenhle epický boj se zlem ještě nečetli, vybodněte se na kino a raději si kupte knihu. Vydává ji Beta Dobrovský.

"Bylo jich sedm a byli velmi mladí, když se jejich první klopýtnutí změnilo v horor. Jako dospělí se teď rozprchli do světa, aby v něm dosáhli úspěchu a štěstí. Minulost je ale stále živá – živější, než by si přáli. Nikdo z nich se nemůže ubránit síle, která je táhne zpátky na ono zvláštní místo jejich dětských let, do městečka Derry, kde se před lety spojili, aby čelili nezvladatelnému zlu. Vracejí se tedy, aby stanuli tváří v tvář noční můře bez konce a beze jména… Dokážou se jí postavit i dnes?"

 


Další znovuvydanou klasikou z pera Stephena Kinga je "Mrtvá zóna". Tenhle příběh potvrzuje, že všechno zlé je k něčemu dobré. Třeba to, že se praštíte do hlavy, člověka rozhodně nepotěší. Ale může mu přinést do života něco nového. Novou schopnost, která sice vypadá skvěle, ale zase potvrdí, že všechno dobré může být nakonec pořádně zlé. Vydává samozřejmě Dobrovský s poněkud divoce barevnou obálkou.

"Hlavní hrdina, John Smith, se jako malé dítě při bruslení ošklivě praštil do hlavy. Na záblesk jasnovidectví, který se u něj v té chvíli projevil, sice zapomene, ale tato schopnost se znovu přihlásí o mnoho let později. Na pouti, kde je se svou dívkou Sárou, nejprve zázračně vyhrává v kole štěstí, ale vzápětí ho strašlivá autonehoda uvrhne na pět let do kómatu. Když se z něj probudí, probouzí se spolu s ním i jeho jasnovidecká schopnost.

John nedokáže svůj dar nijak ovládat, netuší, kdy znovu z pouhého dotyku něčí ruky dokáže odhalit minulost i budoucnost. Pro okolí se ovšem stává monstrem, příšerou vhodnou tak pro bulvární plátky, od které je lepší se držet dál. Když si jednoho dne náhodou potřese rukou s vlivným politikem, spatří budoucnost celé Ameriky, která je temná, velmi temná…, a John je postaven před nelehké rozhodnutí, co má s touto svou znalostí udělat."

 

 

A to stále není vše. Beta Dobrovský to hrne ve velkém a s měkkou vazbou znovu vychází i Kingův "Ostrov Duma Key". Tohle dílo už patří k těm novějším zářezům krále hrůzy (momentálně má malinko přes deset let) a zachycuje tedy jinou etapu tvůrčího života slavného spisovatele.

"Edgar Freemantle je bohatý stavař, který při nehodě na stavbě utrpí zranění mozku a přijde o pravou paži. Během zdlouhavého léčení propadá takovým záchvatům zuřivosti a výpadkům paměti, že ho opustí manželka. V hluboké depresi a s myšlenkami na sebevraždu uposlechne rady svého terapeuta dr. Kamena, aby "změnil prostředí". Odstěhuje se tedy z Minnesoty na Duma Key, maličký, téměř pustý ostrůvek u floridského pobřeží.

Lékař ho pobízel: "Nenajdete ve svém životě kromě stavařiny ještě něco jiného, co by ty deprese oslabilo?" A Edgar Freemantle si vzpomene, že kdysi kreslil. Zjistí, že je velmi nadaný malíř, a začne na ostrově malovat. Jenže s obrazy se začnou dít zvláštní věci. Cokoli namaluje, objeví se i ve skutečnosti, a pokud to vymaže, zmizí to. Ostrov má podivnou moc zesilovat a umocňovat jeho talent, protože tam přebývá cosi zlého..."

 

 

Pokud patříte mezi fans Thomase A. Harrise, otce legendárního Hannibala Lectera a "Mlčení jehňátek", potom vás možná potěší jeho novinka. Jmenuje se "Cari Mora" a ani tentokrát nebudete ošizeni o nebezpečného žločince. Vydává Argo.

"Tvůrce Hannibala Lectera přichází s románem o zlu, nenasytnosti a temných obsesích. Cari Mora uprchla před válkou v rodné zemi do USA a pod dohledem imigračního úřadu žije na dočasné povolení pobytu v Miami. Aby se uživila, jde ze zaměstnání do zaměstnání a teď se stará o luxusní sídlo přímo na slavné pláži Miami Beach.

Nemá tušení, že pod domem je ukryto půl tuny ryzího zlata. To se však dozví jistý Hans-Peter Schneider, který po tomto zlatě slídí už roky, a zdaleka není sám. Krásná Cari stojí tomuto úchylnému zločinci v cestě a jejich střet, po němž zůstane celá řádka mrtvol, je nevyhnutelný… Na šestý román autora Mlčení jehňátek čekal celý svět. Teď se dočkal… "

 


Jdeme do Japonska. Povídkovým souborem "Balónky oběšenců" nás totiž díky péči nakladatelství Crew oblaží Džundži Itó. 

"Tvůrce Ryb se vrací v parádním sborníku svých osobně vybraných nejlepších hororových povídek. Najdete tu létající hlavy, obludné modelky, díry v těle, duchy, temné uličky i obludy. Bizarní svět Džundžiho Ita je děsivý i fascinující! A pozor, ke každé z povídek patří i autorova předmluva, ve které vysvětluje tajemství jejího vzniku… a původní náčrtky a rozepsané nápady!"

 


Máte rádi povídky a československé autory? Potom by vás mohla potěšit zářijová Pevnost. Nejen, že obsahuje materiál o zmiňovaném filmovém zpracování "To". Hlavní věcí je, že v ní najdete povídky od Marka E. Pochy, Miroslava Pecha a Martina Paytoka. Prvně jmenovaný tu má také text o hororu jako takovém - zkrátka se zastavte v trafice, tentokrát se to vyplatí.

 


No a určitě se horormilcům vyplatí 21. září nahlédnout do Městské knihovny v Praze. Koná se tu totiž známý con CONiáš, který je však tentokrát zaměřený na prokletí, horor a strach. Těšit se můžete na známé spisovatele, nadějné nováčky, hry, filmy, projekty, bohatý doprovodný program, a spoustu dalších tradičních CONiášovských radovánek.

"Nebudeme o nic horší, budeme jen lepší" slibují pořadatelé. Už teď je jasné, že se potkáte s Františkou Vrbenskou, Leonardem Medkem, Kristinou Haidingerovou, Haninou Veselou či s Karlem Doležalem a to program zdaleka není kompletní. Aktualizace sledujte na Facebooku akce a určitě doražte podpořit horor. Potřebuje to jako sůl.

 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.