Stereo Songbird: Nedělá mi problém žít jako poustevník

Instrumentální new wave/postpunk vypalovačka "Heartburner" projektu Stereo Songbird zaujala mnohé posluchače z "Dark Tunes 2". Proč je bez zpěvu? Co má společného s dungeon synth, chiptune nebo black metalem? A párem držícím se za ruce? Všechno se dozvíte tady...

SANCTUARY.CZ: AHOJ STEREO SONGBIRD! JAK PŘEŽÍVÁŠ VŠECHNA CORONAVIROVÁ OMEZENÍ, KTERÁ MUZIKANTŮM DVAKRÁT NEPŘEJÍ? AŤ UŽ V OSOBNÍM, NEBO HUDEBNÍM ŽIVOTĚ? PODAŘILO SE TI NA TOM NAJÍT NĚCO POZITIVNÍHO?

Stereo Songbird:
Čau, Sanctuary! Musím říct, že corona opatření byla pro mé muzikantské já spíš pozitivní záležitost. Všechny moje projekty jsou v současné době “studiové” (čti domácí), takže jsem měl spoustu času na nahrávání a skládání.

Co se týče osobního života, pandemie a lockdown na začátku rozhodně byly zajímavé záležitosti. Člověk nevěděl, co bude dál a jak moc nebezpečný ten virus je; nečekal jsem, že se něco takového může stát v tak širokém měřítku.  Teď už to samozřejmě takový odvaz není, ale jelikož mi nedělá problém žít jako “poustevník” (když už máme digitální nomády, proč ne poustevníky), nemůžu říct, že mě to nějak psychicky ubíjí. Jo a taky jsem si uvědomil, že bych neměl tolik zanedbávat chození na koncerty – celkem mi chybí.

SANCTUARY.CZ: PŘIZNÁVÁME, ŽE TVOJE JMÉNO JE PRO NÁS ÚPLNĚ NOVÉ. PŘEDSTAV SE TROCHU NAŠIM ČTENÁŘŮM. JAK DLOUHO MÁŠ STEREO SONGBIRD, KDE JSI HRÁL PŘEDTÍM, JESTLI NĚKDE HRAJEŠ TEĎ... MŮŽEME TĚ TŘEBA ZNÁT Z NĚJAKÉHO JINÉHO PROJEKTU ZE SCÉNY?

Stereo Songbird:
Stereo Songbird vznikl během jarního lockdownu, kdy jsem se hodně zaposlouchal do synth a gothic rocku z dob minulých a napadlo mě, že se tomu zvuku pokusím přiblížit. Rád totiž zkouším nahrávat skladby různých žánrů co se mi líbí, abych pochopil, jak fungují. Zároveň jsem chtěl vytvořit něco jen tak pro radost, něco lehčího a zábavnějšího, než jaká byla moje obvyklá tvorba do té doby. Tak vznikla skladba “Joyride” a následně “Heartburner”. Připravil jsem základ i pro další songy, ale k jejich dodělání a nahrání jsem se zatím nedostal.  

Nedivím se, že ti moje jméno nic neříká, protože jsem začal “vystrkovat růžky” až poměrně nedávno. Hudbě se věnuju už hodně dlouho, ale většinou šlo všechno jen do šuplíku. Teda pokud nepočítám svojí odpadně-punkovou kapelu Pilsen Dogs, kde jsem hrál na kytaru v letech 2007 a 8 :-D.


Stereo SOngbird


Můj hlavní, nebo spíš nejdéle aktivní, projekt se jmenuje Garadrak; dřív to byl neo-classical, teď je to spíš dark ambient, ale souhrnně to řadím pod nálepku Dungeon Synth. Mám rád fantasy a Garadrak tak nějak naplňuje moje potřeby po “prožitku” jakéhosi života mimo naší realitu.

Ohledně dalších projektů – brzy by mělo vyjít první album atmospheric black metal dua ONOK, na kterém pracuji s kamarádem z Ameriky (venku je zatím jen demo singl) a venku je i první skladba multimediálního projektu Raiders of the Lost Arcade, kde kombinuji bezstarostný chiptune a synthwave a jiný kamarád (tentokrát z Čech) k tomu píše příběhy. Celé to je taková videoherní mystifikace/love letter americkým 80. létům.

SANCTUARY.CZ: SLUŠNÁ SBÍRKA! NICMÉNĚ PRO STEREO SONGBIRD SÁM SEBE OZNAČUJEŠ JAKO „ONE-MAN BEDROOM PROJECT“ – JE TO SÓLOVÝ PROJEKT SCHVÁLNĚ, NEBO JSI JEN K SOBĚ ZATÍM NENAŠEL NIKOHO DO LOŽNICE/DO PARTY?

Stereo Songbird: 
Je to schválně. Jsem zvyklý pracovat hlavně sám, takže jsem ani o spolupráci na Stereo Songbird s nějkým jiným neuvažoval.

SANCTUARY.CZ: A KOMPILACI „DARK TUNES FROM CZECH AND SLOVAK CAVES“ JSI PŘISPĚL VYPALOVAČKOU „HEARTBURNER“. MŮŽEŠ NÁM O TÉHLE KONKRÉTNÍ VĚCI ŘÍCT NĚCO VÍC?

Stereo Songbird:
Ten úvodní riff jsem nosil v hlavě už pěkných pár let. Vzniknul potom, co jsem z okna zahlédl nějaký zamilovaný pár, jak se vede za ruce. V té době jsem to měl se vztahy dost nahnuté a z určitého důvodu na mě ten pohled udělal dojem. Tak jsem v reakci na to nahrál kousek Heartburnera (tehdy to jméno nemělo), dal ho do šuplíku a nechal zrát. No a když jsem po “Joyride” vymýšlel co dál, najednou se ten riff vynořil a přesně seděl do konceptu Stereo Songbird. Je to takový archetyp skladeb, co mám rád – je tam melancholie, naděje a má to drive.
 


SANCTUARY.CZ: SNAD ÚPLNĚ KAŽDÝ Z NÁS PŘI POSLECHU TÉHLE PECKY ŘEKL: „TYJO, TO JE SKVĚLÝ! PROČ TAM NENÍ ZPĚV?“ TAKŽE – PROČ TAM NENÍ ZPĚV? ?

Stereo Songbird:
Díky, jsem rád, že se líbí! Zpěv tam není proto, že zpívat neumím. Jak jsem psal, rád hudbu dělám sám a už od začátku nějak automaticky počítám s tím, že bude instrumentální. Ale zpěvu se samozřejmě nebráním a kdyby se někomu kdo zpívá chtělo, může se mi ozvat… *mrk mrk*

SANCTUARY.CZ: CHYSTÁŠ NĚJAKÉ DALŠÍ TRACKY SE STEREO SONGBIRD? NEBO I NĚJAKÉ DALŠÍ PLÁNY?

Stereo Songbird:
Chystám. Ty skladby mě pořád baví a necítím, že bych to téma vyčerpal. Taky mě upřímně překvapil zájem, který „Heartburner“ vyvolal. Další plán je stíhat dělat dost hudby tak, aby se všechny projekty nažraly a já zůstal celej.

SANCTUARY.CZ: JAKÉ JSOU REAKCE NA TVŮJ TRACK NA KOMPILACI? ZAUJALA TĚ NAOPAK TŘEBA NĚJAKÁ KAPELA ČI PROJEKT Z „DARK TUNES“? A POKUD ANO, TAK ČÍM? JE TŘEBA NĚKDO, S KÝM BYS CHTĚL SPOLUPRACOVAT NA NĚJAKÉM TRACKU?

Stereo Songbird:
Je fajn, že se něco takovýho děje. Nejen z hudebního, ale i lidského/kulturního hlediska; jsem rád, že lidi tvoří, snaží se a baví je to. V hudbě mě snad nikdy nezajímalo nic, co by se nedalo označit jako “counter-culture” a poslech kompilace je ideální způsob, jak nasát atmosféru scény určité doby, její nálady, jak se přiblížit těm lidem. S přibývajícími roky bude takový poslech čím dál tím lepší a zajímavější (miluju nostalgii). Prostě zeitgeist.

Hodně se mi líbí příspěvek Schwarzprior. Text je kouzelně bizarní počin, lze se s ním snadno ztotožnit a hudba má koule. Je to chytře vtipný a zajímavý, to mám rád. Taky mě chytla skladba „Stupid game“ od Isiolie (jestli se to tak dá časovat), která představuje takový náladový opak té od Schwarzprioru. Nejdřív to prostě přeženu v podniku, válím se na zemi, a pak si na uklidnění pustím „Stupid game“ :-D. Jo a taky Bolehlav, Bratrstvo Luny, Project Jara-J a další ...

SANCTUARY.CZ: JSOU DO BUDOUCNA V PLÁNU TAKY NĚJAKÉ KONCERTY?

Stereo Songbird:
Už je to fakt hodně dlouho, co jsem naposledy vystupoval živě a čím déle dělám hudbu doma, tím víc se chci dostat “ven”. Potřebuju vymyslet jak dát dohromady něco, s čím bych mohl vystupovat živě a nepotřeboval k tomu celou kapelu (jednoho dva lidi bych k sobě asi snesl) a počítač. Učím se, jak používat a ovládat hardware syntezátory v kombinaci s kytarou atd. Je to zábava.

SANCTUARY.CZ: DÍKY ZA ODPOVĚDI A POKUD MÁŠ POCIT, ŽE TU NEZAZNĚLO NĚCO, CO BY MĚLO ZAZNÍT, TAK PRÁVĚ TADY JE PROSTOR…

Stereo Songbird:
Moc upovídanej nejsem, ale ještě jednou díky za možnost přispět do kompilace. Ať se daří!

Stereo Songbird

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.