Lednové strašání

Začátek roku přináší hned několik milých příspěvků do krvavé debaty a věříme, že si to svoje najdete i vy...


Pokud jste si mysleli, že s Wesem Cravenem odešla i série "Vřískot", pak jste na velkém omylu. Matt Betinelli-Olpin a Tiler Gillett (pracovali spolu už na filmech "Krvavá nevěsta", "Southbound", "Zrození ďábla" nebo "V/H/S") znovu dali hlavy dohromady a na světě je film s jednoduchým, ale trochu matoucím jménem "Vřískot" ("Scream"). Ve filmu potkáme spoustu starých známých a první reakce slibují, že by tento restart nemusel být průšvihem. 

"25 let po brutálních vraždách v městečku Woodsboro se na scéně objevuje nový vrah, který si nasadil na obličej kultovní bílou masku. Tentokrát se zaměří na teenagery, oživí tím dávno pohřbenou noční můru a opět odkryje strašidelnou minulost města."   

 


Vřískot - trailer

 

Převážně zábavu a taky další díl do zaběhlé série slibuje i novinka "Krotitelé duchů: Odkaz" (Ghostbusters: Afterlife"). Tady samozřejmě horor nehledejme, ale původní roztomilou taškařici máme rozhodně v oblibě a po dámské jízdě z roku 2016 se tentokrát dostane ke slovu potomstvo legendárních bojovníků s bubáky.

"Režisér Jason Reitman a producent Ivan Reitman uvádějí další kapitolu z původního příběhu Krotitelů duchů. Ve filmu Krotitelé duchů: Odkaz se přestěhuje svobodná matka se svými dvěma dětmi na maloměsto, kde společně objeví svoje spojení s původními krotiteli duchů a tajemný odkaz, který po sobě zanechal jejich dědeček." 

 


Krotitelé duchů: Odkaz - trailer
 
Ne každý je v dnešní době svolný běhat po kinosálech a proto se možná bude hodit seriál "Archive 81", který je momentálně k vidění na Netflixu. Rebecca Sonnenstein v něm rozehrála zábavnou atmosferickou hru, která by mohla hlad po televizním hororu ukojit ve velmi příjemné míře.
 
"Archivář dostane za úkol dát do pořádku sbírku poškozených videokazet a zjistí, že je filmařka natočila během vyšetřování nebezpečné sekty." 
 
 

Archive 81 - trailer

 

Pravidelné bombardování Stephenem Kingem spouští letos Beta Dobrovský dietářským kouskem "Zhubni", který mistr původně vydal pod pseudonymem Richard Bachman. Rozhodně to s hubnutím nepřehnějte a snažte se taky nepřejíždět cikánky. 

"Billy Haleck má všechno, co si může přát - drahý dům, hezkou rodinu a výnosné zaměstnání v advokátní kanceláři. Má však také silnou nadváhu a jeho doktor ho varuje před infarktem. Ve chvíli nepozornosti za volantem přejede cikánku, jejíž starý otec nad ním vysloví podivnou kletbu: "Zhubni," řekne mu a pohladí ho po tváři. Jedno jediné slovo, ale za šest týdnů je Billy o třiadevadesát liber lehčí a naprosto zoufalý a vyděšený. Vsadí všechno na jednu kartu a dostává se do souboje se silami zla, které způsobují, že dál nedobrovolně hubne..."




Dalším klasickým kouskem nás v rámci edice Temnosti oblaží nakladatelství Carcosa. Čtvrtý svazek má ve své režii skotský spisovatel George MacDonald a jeho "Lilith".

"Mladý učenec zdědí dům s velkou tajemnou knihovnou. Při bádání v ní se mu jako průvodce nabídne havran, s nímž se dostane do paralelního světa „za zrcadlem“, kde neplatí pozemské zákony a realitu tvoří sedm rozměrů. Při cestě podivuhodnou říší se setkává s řadou bytostí, mezi nimi i s krásnou démonickou Lilith, a zažívá hrůzná i povznášející dobrodružství, jejichž hlavním rysem jsou proměny – metamorfózy těla i duše.

Lilith (1895) je nejvýznačnějším a také nejtemnějším dílem skotského spisovatele George MacDonalda (1824–1905). Pro Lovecrafta, jak píše ve slavné eseji „Nadpřirozená hrůza v literatuře“, jde o román vyznačující se „nutkavou bizarností“. Obecně se považuje za jeden z vrcholů viktoriánské fantastiky a měl velký vliv na pozdější autory, jako jsou C. S. Lewis a J. R. R. Tolkien. Důmyslně slučuje tradici romantické fantastické prózy s tradiční heroickou romancí, pohádkovým dobrodružstvím a duchovní alegorií." 

 


Další nové jméno světového hororu českému čtenářstvu představí agilní nakladatelství Golden Dog. Tentokrát si nás svými povídkami ve výběru "Vztek a další příběhy" vezme do parády Lucy Taylor. 

"První česky vydaná ucelená sbírka povídek americké hororové autorky Lucy Taylor, která vás provede temnými zákoutími lidské mysli, ale nebojí se vám ukázat ani drsná místa naší planety. V knize Vztek a další příběhy na vás čeká celkem osm povídek, jimiž vás Lucy Taylor přesvědčí o tom, že patří mezi nejlepší hororové autorky současnosti."

 


Ani Fobos se nenechal zahanbit a vytasil se dokonce s armádou autorek hororových příběhů v povídkové antologii s všeříkajícím titulem "Královny hrůzy", kterou sestavil Graeme Davis. 

"Tato nová antologie strašidelných a hororových příběhů z per význačných britských a amerických spisovatelek představuje současným čtenářům klasické povídky jako „Žlutá tapeta“ Charlotte Perkins Gilman, i zapomenuté mistrovské kousky.

Je všeobecně známo, že Mary Shelley je autorkou Frankensteina, avšak její další hrůzostrašné příběhy jsou o poznání méně známé. Harriet Beecher Stowe, proslulá zejména díky Chaloupce strýčka Toma, napsala několik překvapivě působivých hororových povídek. V témže roce, kdy jí vyšel román Malé ženy, vydala Louisa May Alcott jednu z vůbec prvních strašidelných povídek s tématikou mumií. A tyto dámy nebyly samy. Už od počátku gotické a hororové literatury zkoumaly spisovatelky hranice strachu a snily temné sny, ze kterých čtenáři dodnes nemohou spát.

Tato antologie zahrnuje hororové a strašidelné povídky známých spisovatelek i díla pozapomenutých autorek jako Mary Cholmondely a Charlotte Riddell, které si nicméně zaslouží, aby se o nich dozvěděli i současní čtenáři. Povídky doplňují krátké medailonky, které čtenáře seznámí se spisovatelskou dráhou i s životními osudy těchto pozoruhodných a nadaných žen."

 


Drobnou libůstku si pro fans Daria Argenta přichystal kulturní čtrnáctidenník A2, který věnoval prostor na svých stránkách nejen mistrovi, ale i jeho dceři či nesmrtelným klasikům Goblin. Koupit si jej můžete ZDE.

"Nápad udělat tematické číslo o Dariu Argentovi jsme dostali společně s hudebním publicistou Milošem Hrochem na loňské Letní filmové škole (další téma, také italské, které jsme tam vymysleli, zní Pizza, tak doufejme, že na něj brzy dojde). Miloš chtěl psát hlavně o hudbě v Argentových filmech, zvláště o progrockové skupině Goblin, která vytvořila ikonické melodie ke snímkům Suspiria nebo Temnota. Při přípravě textů se ale postupně ukázalo, že problematika hudby a zvuku bude svým způsobem tématu dominovat.

Práci se soundtrackem se ve svém příspěvku věnuje i odborník na italskou kinematografii Jan Švábenický (jemuž mimochodem právě vychází kniha o italském westernu), zvukové efekty jsou hlavním motivem filmu Berberian Sound Studio, o němž v souvislosti s Argentem píše Anna Krejčířová, a úzkého propojení Argentovy práce s hudbou se dotkl i Tomáš Stejskal, jenž popisuje, jak ve snímcích italského režiséra různé umělecké artefakty v lidech vyvolávají vražedné pudy. Jana Patočková se pak zabývá nedávno vydanou autobiografií režisérovy dcery, herečky a režisérky Asie Argento, která v knize mimo jiné popisuje své leckdy hororové dětství. Aktuální číslo doporučuji číst uprostřed noci ve strašidelném domě a samozřejmě za poslechu italského progrocku, drásavých ženských vokálů Ennia Morriconeho nebo aspoň zvuku melounů porcovaných řeznickým sekáčkem."

 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.