Výtěžek z koncertu XIII. století věnujeme Ukrajině a náš celkový postoj k věci

Všechny v redakci nás niterně zasáhlo, co se děje na Ukrajině. Takhle se k tomu postavíme.


Znáte nás. Podporujeme českou gotickou scénu už od roku 2004 a celou tu dobu jsme ctili jednu z jejích hlavních zásad – držet se stranou od politiky. A rádi. Politika většinou vede lidi "od sebe" (co člověk, to názor) a naším cílem vždycky bylo především lidi spojovat. Vytvořit pro nás všechny místo, kde se můžou rozdíly odložit, a my se můžeme věnovat tomu hlavnímu – sdílené radosti z "divné" hudby i módy, fanouškovské sounáležitosti a propojení spiklenců temné scény.

To, co poslední dny vidíme na Ukrajině, ale zdaleka přesahuje hranice pouhého "rozdílného vidění politiky". Napadení suverénního státu, útoky na civilní infrastrukturu, ostřelování nemocnic a školek... celá tahle věc je prostě hnus, který nejde přejít jako nějaký "odlišný politický názor". Šok, znechucení, smutek a frustrace z toho nás v redakci silně zasáhly. To je i důvod, proč se k situaci vyjadřujeme až teď. Nicméně rozhodli jsme se, že se tím tísnivým pocitem z agrese nenecháme zmáčknout, ale vyrazíme přímo proti němu. Rozhodli jsme se, že:

1) Veškerý výdělek ze sobotního koncertu XIII. století v Akropolis věnujeme na přímou humanitární pomoc Ukrajině. Tuhle sumu pak ještě navýšíme z vlastních zdrojů, věříme, že každá koruna se teď hodí. 

2) S okamžitou platností přestáváme na webu, v playlistech i jinde podporovat kapely, které schvalují Putinův postup vůči Ukrajině. Bohužel se jich na scéně objevilo víc, než bychom chtěli...

3) Pořád je pro nás priorita, aby naše scéna zůstala apolitická a otevřená. Aby nám tu všem bylo dobře. Proto nechceme na našich akcích vidět symboly vyjadřující podporu systémů, která utlačují lidská práva (hákové kříže, srpy a kladiva...) nebo vyjadřují sympatii ke konkrétním politickým stranám. Tady to prostě nemá co dělat. 

Držte se a uvidíme se v sobotu. Zkusíme aspoň na chvíli zase vybudit krásu temné scény a podepřít se navzájem. 

Sanctuary.cz

XIII. století

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.