Recenze: The Birthday Massacre - Fascination

Jde to s partou zkušených kanadských chlupáčů z kopce, nebo mají pořád dost sil, aby udrželi krok s dobou? Možná budete překvapení!

The Birthday Massacre - Fascination
Vydal: Metropolis Records. (39 min)

Fascinující! Alba The Birthday Massacre u nás recenzujeme s železnou pravidelností dlouhé roky. Už tenhle fakt samotný svědčí o tom, že se kapela stále drží na špici a pořád má k dění na temné scéně co říct. Někdy to bylo lepší, někdy slabší, ale vlastně nikdy nedošlo na ušatý průšvih. Ale že se do nové porce králíka na fialovo pustím s takovou chutí, to mne samotného překvapilo. Tahle deska je čirá radost a na všechny fans kanadské party by měla působit jako živá voda.

Devítka tracků je pestrá, plná energie a jestli některé předchozí nahrávky těžily hlavně z celkového zvuku, který je poznávacím znamením kapely, tady se povedla napsat i slušná nálož hitovek. Dokonce se odvážím říct, že jde o nejlepší králičí desku za posledních deset let. Do karet The Birthday Massacre navíc hraje i to, že kdysi dávno, když to ještě nebylo moderní, kapela do svého ikonického zvuku implementovala osmdesátkový vibe a také proto zní současně i dnes.

 


The Birthday Massacre - Like Fear, Like Love

 

Titulní otvírák zvoní přesně tak, jak to mají mazlíčci rádi. Nikam nechvátá a za ručičku vás odvede do kouzelného světa, který vás svým dnes už tradičním vizuálem donutí zírat s otevřenou pusou. Překvapí i příjemný mužský hlas, který jen okoření song, který vás pohladí a těží hlavně ze synťákových orgií a hlasu Chibi, který je roztomilý jako vždy. I přes rozvážné tempo track mocně graduje a připravuje živnou půdu svižné hitovce „Dreams of You“, která vás rozeskáče a nakazí totálně pozitivní energií i erupcí synťáků, které popohání kytarová vozba. 

Skladba „Cold Lights“ zase zvolňuje, ale je tak chytlavá, že si zasluhuje vypálit přímo na parket. Bez hradeb kytar pulzuje hypnotickým tempem stále vpřed a neztratí se ani na žádné synthwave party. Na podobné vlně startuje i „Stars and Satellites“. Tady naopak kytary hrají důležitou roli a neúprosně krouhají fialovou mlhu kláves. Ale „One More Time“? To jsou po menším zívnutí v předchozím songu další orgie radosti, které se sic znovu pohybují ve středních tempech, ale přesto chytí a nepustí. Finále vygradované kytarou a zpestřené ještě jedním návratem čistého mužského vokálu je přímo pohádkové. Cením a tleskám.

 

 

Zvuk kytary v úvodu „Like Fear, Like Love“ mne překvapivě nechal vzpomenout na Prouzu a jde o další skvělý vypalovák, který funguje od první vteřiny, aby ho v parádním refrénu úplně rozflákal návrat oné rozechvělé kytary. Jsem ochoten uznat, že poslední třetina alba už tolik nabušená není, ale přesto je dostatečně fajn na to, aby mi nepokazila celkový dojem. „The End of All Stories“ vás potom v samotném závěru znovu chytí za tlapku a odvede zpět do reality všedních dnů v dojákově cajdákovém tempu.

Věřím, že konec všech králičích příběhů to ještě zdaleka není, protože kapele to pořád hraje náramně a bez uzardění přiznávám, že jsem příjemně překvapený, jak mi tahle kapela svou novinkou zvedla náladu. Máte-li chuť na trochu nenáročné nostalgie, možná dopadnete stejně jako já. A říkám si. Jak to ta Chibi dělá???

Hodnocení: 85%

 

 

Tracklist:

01. Fascination
02. Dreams Of You
03. Cold Lights
04. Stars And Satellites
05. One More Time
06. Like Fear, Like Love
07. Once Again
08. Precious Hearts
09. The End Of All Stories

Sestava:

Sarah “Chibi” Taylor – Vocals
Michael Rainbow – Rhythm Guitar, Programming, Backing Vocals
Michael Falcore – Lead Guitar, Programming, Backing Vocals
Owen Mackinder – Keyboards, Keytar
Phillip Elliott – Drums
Brett Carruthers – Bass

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.