Rozhovor s hlavním organizátorem Dark Malta Festivalu

V roce 2018 poprvé upoutal pozornost všech cestování chtivých  a na temnou alternativu zaměřených fans festival spojený s netradiční destinací - Dark Malta Festival. Naštěstí přežil i covidové nepříjemnosti a letos proběhl bez větších zádrhelů. Protože jsme měli na místě několik zvědů, přineseme vám ohlédnutí za touhle třídenní akcí (třeba váháte, jestli příští rok nevyrazit...) a pár dní před letošního ročníku se také přímo na místě podařilo vyzpovídat hlavního organizátora. Přečtěte si, jak se dělá festival na Maltě... 

ZBÝVAJÍ DVA DNY DO ZAČÁTKU FESTIVALU. JDE VŠE PODLE PLÁNU?

Rene' (Dj Hades): Ano, ale ještě se vzpamatováváme z posledních tří let. Bohužel organizovat něco, co se běžně organizuje šest měsíců za šest týdnů je trochu hektické, ale poslední dva dny jdou přípravy dobře, vystupující už sem přilétají.

JAK JSI OBJEVIL GOTICKOU SUBKULTURU?

Rene' (Dj Hades): Tady na Maltě je gotická subkultura poměrně malá, kolem 40 lidí, máme i větší metalovou scénu. Většinou spolu tyhle dvě subkultury vychází a vzájemně si navštěvují akce. Z toho se zrodil festival Dark Malta, byl to vždycky můj sen ho uspořádat a z malého jednodenního festivalu jsme vyrostli na třídenní festival s mezinárodními vystupujícími. 

JE TADY NĚJAKÝ KLUB, KDE SE POTKÁVAJÍ MÍSTNÍ GOTICI?

Rene' (Dj Hades): Ano, je tu jeden klub, který sám provozuji, jmenuje se „The Garage“. Potkávají se tam místní alternativci.

TAKŽE NEJSOU STRIKTNĚ ZAMĚŘENÍ JAKO JÁ JSEM GOTIK NEBO METALISTA.

Rene' (Dj Hades): Abych byl upřímný, máme tady i ty, které nazývám elitáře, ale hlavně jsme malá země s malými subkulturami, které se spolu prolínají a musí se naučit, jak se spolu žít.

 

 

SAMOZŘEJMĚ KAŽDÁ SCÉNA MÁ SVÉ ELITÁŘE A MY TO ZNÁME TAKÉ.. KDYŽ JSME SEM LETĚLI, VŠIMLI JSME SI, ŽE V MAGAZÍNU AEROLINIÍ AIRMALTA MÁŠ ROZHOVOR. ZNAMENÁ TO, ŽE MÁŠ PODPORU MÍSTNÍCH OBYVATEL A AUTORIT?

Rene' (Dj Hades):
Ano, ta novinářka, která napsala ten rozhovor, bude taky na festivalu, je gotička, má hodně ráda darkwave a industrial. Máme podporu místních úřadů například od ministra kultury nebo finanční prostředky z fondu festivalu Rock and Malta, které pomáhají alternativním hudebním akcím. A já jsem za to velmi vděčný především po pandemii. Úřady jsou si vědomy, že je tady alternativní scéna a dobré festivaly na mezinárodní úrovni jako je Dark Malta. Dalším příkladem může být festival s názvem „Rock the South“, kde se mísí rap, metal a další žánry.

KOLIK LETOS DORAZÍ NÁVŠTĚVNÍKŮ A JAKÁ JSOU OČEKÁVÁNÍ DO PŘÍŠTÍCH LET?

Rene' (Dj Hades): No před pandemií jsme měli velké plány. Bohužel po pandemii jsme skoro všechny vstupenky vrátili, jen pár jich zůstalo, takže teď očekáváme 600–700 fanoušků. Čekali jsme větší počet, ale mnoho potenciálních návštěvníků je z východní Evropy, kteří bohužel nemohli přiletět, asi víte proč, nebo ti, kteří se ještě kvůli covidu necítí bezpečně ohledně cestování. Věříme, že další rok bude lepší. 

KDY TĚ POPRVÉ NAPADLO USPOŘÁDAT FESTIVAL DARK MALTA? KLUB UŽ JSI MĚL A CHTĚL JSI USPOŘÁDAT NĚCO VĚTŠÍHO?

Rene' (Dj Hades): Ano, Dark Malta vznikla, když byl otevřen „The Garage“, protože tu vzniklo místo, kde mohl proběhnout první ročník. V podstatě to byl jednodenní festival a měli jsme tu Diary of Dreams a Gothminister, kteří byly hlavními hvězdami festivalu. K našemu překvapení dorazili vedle místních i zahraniční návštěvníci. Ti nám řekli, že Malta by mohla zaujmout – svojí historií, kulturou a podnebím. Druhý rok festivalu tu hráli Lord of the Lost, Suicide Commando, Clan of Xymox, celkem velký line up a počet návštěvníků z ciziny se zvýšil, tak jsme si řekli, že tenhle projekt, když mu dáme pět let, by se mohl vyvinout v opravdu úspěšný festival. Poslední dva ročníky musely být zrušeny a teď se chystáme na třetí, který bude mít tři dny. Snad zůstane jako třídenní i pro další roky. 

 

René "Hades" Farrugia



TAKŽE MŮŽEME ŘÍCT, ŽE KAŽDÝ ROK ROSTETE, ALE DOUFÁTE, ŽE ZŮSTANETE NA TŘECH DNECH.

Rene' (Dj Hades): Samozřejmě, nerosteme tak moc, jak jsme chtěli, ale věděli jsme, že si nemůžeme dovolit zrušit festival. Já věřím, že festivaly, které budou zrušeny letos, si uškodí do dalších let, protože lidé si chtějí užít festivaly a svobodu teď, takže pro nás bylo důležité, aby festival proběhl a aby návštěvníci měli skvělý zážitek.

JAKÁ JE TVOJE OBLÍBENÁ KAPELA, KTEROU BY SIS CHTĚL POZVAT, NEBO UŽ JSI JÍ POZVAL?

Rene' (Dj Hades): Některé z nich jsme kontaktovali a některé tu už zahráli jako Combichrist, Covenant, Suicide Commando, Nachtmahr nebo Clan of Xymox, které miluji, protože jsem fanoušek darkwavu. Byl to pro mě trochu sobecký dárek, ale samozřejmě vyjednáváme nějaké další kapely do budoucnosti, jedna z nich už je potvrzená na příští rok – Project Pitchfork. Měli být hvězdami tohoto ročníku, ale museli jsme dvakrát odložit festival a oni už měli potvrzené termíny jejich tour, tak nemohli přijet. Jsou tu další kapely, které budou příští rok a jsou také mé oblíbené, ale v tuhle chvíli nemůžu nic říct, budeme je teprve oznamovat.

JAK VELKÝ JE ORGANIZÁTORSKÝ TÝM?

Rene' (Dj Hades): No technicky vzato jsme dva. Jsem to já a Aleera de Lune, jsme oba organizátoři festivalu a pak samosebou máme vlastní tým, je tu stage crew, která se stará o zvuk, Aleera a její tým se bude starat o vstup, merch. Máme tedy dobrý tým spolupracovníků.

NAVŠTĚVUJEŠ JINÉ GOTICKÉ FESTIVALY A KTERÝ JE TVŮJ OBLÍBENÝ?

Rene' (Dj Hades): Ano, můj oblíbený festival je Amphi, protože je v centru Kolína, pro mě je to také dovolená a mám štěstí, že jsem si tam zahrál jako DJ v roce 2015, protože to pro mě byl sen, zahrát si na Amphi. Tento rok také navštívím Sinner´s day v Belgii a hodně se tam těším, protože mají skvělý line up. Také jsou festivaly v Londýně, které rád navštěvuji jako je Electrowerkz, Halloween Night v Reptile, tam jsem taky měl to štěstí DJovat. Preferuji akce v klubech, kdy mi přijde, že máš intimnější spojení s umělcem.

 

Combichrist na letošním Dark Malta Festivalu (foto Kevin Stevens - Coast to Coast Image Works)
 


ORGANIZUJEŠ TADY JEŠTĚ NĚCO DALŠÍHO?

Rene' (Dj Hades): Máme tu akci Halloween massacre, která je víc metalová, i když desátý ročník byli hlavními hvězdami akce Suicide Commando. Musel jsem je zahrnout na výročí, je to dlouhotrvající akce. Příští rok budeme mít 14. ročník. Koncem tohoto roku mám potvrzenou metalovou kapelu Pestilence, a také italské Nanowar of Steel, kteří parodují metal, viděl jsem je v Miláně a řekl jsem si, že si je jednou chci pozvat. My Malťané mluvíme italsky, protože jsme zvyklí na italskou televizi, tak se jazyk přirozeně učíme. A snad ještě tento rok budeme mít jednu velkou hvězdu symfonického metalu.

TAKŽE MŮŽEME ŘÍCT, ŽE JSI UŽ ZKUŠENÝ ORGANIZÁTOR.

Rene' (Dj Hades): Je to tak, příští rok budou Hades events slavit 20 let. 

NA CO BYS PŘÍŠTÍ ROK POZVAL NÁVŠTĚVNÍKY Z ČESKÉ REPUBLIKY?

Rene' (Dj Hades): Příští rok plánujeme úžasný line up a také budeme přidávat i další nová lákadla. Malta je krásná země se skvělým podnebím, a protože jsme malý ostrov, dá se tu jednoduše cestovat a užít si skvělý festival.

ZNÁŠ NĚJAKÉ KAPELY NEBO NĚCO Z ČESKÉ REPUBLIKY?

Rene' (Dj Hades): Znám jednoho DJe z Česka, hrál jsem s ním v Německu, ale nemůžu si teď vzpomenout na jeho jméno, má mysl je teď zaměřena hlavně na organizaci akce. Co se týče kapel, abych byl upřímný neznám žádnou. Ale jestli nám nějaká kapela chce poslat demo, poslechneme si je a proč ne? Hrají tu kapely z Mexika, tak proč ne z České republiky.

 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.