Listopadové strašání

Je tu čas panického nakupování dárku a není překvapením, že hororovému čtenářstvu právě v tuhle dobu co navršit pod strom.
 

Listopadový program kin nenabízí fanouškům hororů nikterak bohatý jídelní lístek. Náladu vám třeba zvednou některé filmy Larse von Triera, které si můžete v posledních dnech zopáknout, ale jinak je v nabídce pouze labužnický snímek "Menu" režiséra Marka Myloda.

"Margot (Anya Taylor-Joy) a Tyler (Nicholas Hoult) se vydávají na rande na pobřežní ostrov v severozápadním Pacifiku, kde mají povečeřet v luxusní restauraci Hawthorn. Tam pro ně a pro další vybrané vzácné hosty připravil samotářský a celosvětově proslulý šéfkuchař Julian Slowik (Ralph Fiennes) opulentní degustační menu. Dále jsou mezi pozvanými tři alkoholem opojení zaměstnanci technologické firmy Bryce (Rob Yang), Soren (Arturo Castro) a Dave (Mark St. Cyr), starší bohatý pár a stálí klienti Anne a Richard (Judith Lightová a Reed Birney).

A nakonec renomovaná kritička restaurací Lillian Blomová (Janet McTeerová) se slabošským šéfredaktorem časopisu Tedem (Paul Adelstein) a slavná filmová hvězda středního věku (John Leguizamo) se svou asistentkou Felicity (Aimee Carrerová). Strávníky obsluhuje dokonale oblečený personál v čele s generálkou Elsou (Hong Chauová). Během večeře začíná houstnout atmosféra, jak dochází k odhalování tajemství jednotlivých hostů a šéfkuchař Slowik servíruje jeden nečekaný chod za druhým. S přibývajícími dramatickými a násilnými událostmi Slowik hosty čím dál tím víc znervózňuje, jelikož je stále patrnější, že jeho propracované menu má vyústit v pořádně šokující finále."  

 


Menu - trailer

 

Oč méně je k vidění, o to více máme ke čtení. Tady si vybere opravdu každý. Třebas takoví sběratelé díla Stephena Kinga budou nejspíš zvědaví na knihu "Poslední úkol pro Gwendy". Třetím pokračováním série "Kouzelná skříňka" oprášil mistr spolupráci s Richardem Chizmarem, s nímž napsal i první díl. Ten druhý zvládl pan Chizmar sám. Vydala Beta Dobrovský.

"Když bylo Gwendy Petersonové dvanáct let, dal jí cizinec jménem Richard Farris do úschovy tajemnou skříňku. Nabízela pamlsky a staré mince, ale byla také nebezpečná. Stisknutí kteréhokoliv ze sedmi barevných tlačítek přinášelo smrt a zkázu. O několik let později skříňka znovu vstoupila do jejího života.

Jako úspěšná spisovatelka a vycházející politická hvězda byla Gwendy opět nucena vypořádat se s pokušením, které představovala – úžasný pocit pohody vyvážený děsivě temným nutkáním vyvolat katastrofu. Ve třetí, závěrečné knize bojuje Gwendy Petersonová, nyní senátorka Spojených států, s ranými příznaky Alzheimerovy choroby, které se snaží tajit. Ale čeká ji mnohem náročnější úkol, tajná mise, aby zachránila svět."

 


Došlo i na Kingova synátora a to díky novému vydání jeho díla. "Rohy" patří bezesporu mezi to nejlepší, co Joe Hill napsal a Dobrovský je posílá na pulty knihkupectví s novou, poněkud kontroverzní, obálkou. Co na ni říkáte?

"Abychom pochopili přítomnost, musíme se někdy vrátit hluboko do minulosti Před rokem přišel Iggy Perrish o jediného člověka, kterého skutečně miloval. Ráno po prvním výročí té strašné události se probouzí s kocovinou – a s rohy na čele. Stal se z něj děsivý ďábel, za kterého už ho stejně mnozí mají?

Iggy záhy zjišťuje, že k rohům dostal i zvláštní schopnosti, s jejichž pomocí dokáže odhalit zlo, jež ho připravilo o jeho lásku. Hranice mezi andělem a ďáblem je však nebezpečně tenká a nejkrutější pravda se skrývá tam, kde by ji nikdo nehledal. Joe Hill po úspěšném debutu Černá krabice opět napsal knihu, která se čte jedním dechem. Příběh o lásce, pomstě a temných stránkách lidské duše se vine jako cesta krajinou plnou překvapení a nečekaných zvratů, z nichž největší čeká samozřejmě na konci."

 

 

Nového vydání se u Fobosu dočkala taky nesmrtelná klasika Roberta Blocha "Psycho", ke které je asi zbytečné cokoliv vyprávět. Říct si k ní určitě můžeme, že vychází v pevné vazbě a s novou obálkou.

"Mary Craneová sedí za volantem auta, které se řítí hustým deštěm. Je na útěku. Pronásledují ji vina a výčitky svědomí, protože právě ukradla čtyřicet tisíc dolarů, aby splatila dluhy muže, kterého miluje. Když poté na jedné křižovatce špatně odbočí, netuší, že se jí kvůli tomu život právě převrátil o sto osmdesát stupňů. Před ní, na okraji zatuchlé bažiny, se totiž vypíná temný obrys motelu, jehož majitel Norman Bates vede osamělý život, řídící se vůlí jeho kruté a majetnické matky.

Norman Mary připadá jako trochu zvláštní, ale jinak docela milý chlapík, a tak ji neodradí ani skutečnost, že pokoje jsou staré a nepříliš udržované. Jediné, po čem v ten moment touží, je odpočinek a horká sprcha, jež by smyla špatný den, který má za sebou. A právě v koupelně se nakonec seznámí i s Normanovou matkou… a jejím nožem."

 

 

Další velké jméno hororového literárního světa, jehož knihu si můžeme dopřát, je Dean Koontz. Fobos mu totiž vydává román "Až za hrob", který v originále vyšel před dvěma lety a u nás si jej tudíž přečteme poprvé právě teď!

"Woody Bookman za jedenáct let svého života nepromluvil ani slovo. Ani když jeho otec zemřel při hrozné nehodě. Ani když mu jeho máma říká, že ho miluje.

Jediné, na čem Megan záleží, je bezpečí a štěstí jejího syna. Jenže Woody věří, že za smrt jeho otce může nestvůrné zlo, které nyní ohrožuje jeho i jeho matku. A nemyslí si to sám. Slyší ho i spojenec, jehož doposud nezná. Woodyho strašlivé podezření se potvrdí. Zákeřný muž hnaný zlem uvede do pohybu svůj zvrácený plán. A jde po Woodym a jeho matce. Ze zvířecích důvodů. A jeho síla roste. Navíc není sám."

 

 

Výživnou antologii hororových povídek slibuje nejnovější titul v nabídce nakladatelství Carcosa. "Stíny Halloweenu" vám zpříjemní studené večery i mlhavé dny.

"Antologie šestnácti povídek předních tvůrců angloamerické temné fantastiky a hororu. Halloween je čas kouzel, divů a děsů. Dlouho předtím, než jeho tradici začaly definovat sériově vyráběné masky, krvavé filmové horory a vyřezávané dýně, spočívala podstata předvečera slavnosti Všech svatých v temných obřadech a černé magii, v příbězích o prokletých duších, pomstě a podvržencích.

Povídky v tomto sborníku na ně navazují v moderním duchu - poeticky, atmosféricky, syrově i experimentálně. Halloween zde můžete zažít ve strašidelném domě, na hřbitově, v léčebně pro choromyslné, v minulosti, současnosti i v budoucnosti na Měsíci. Autoři: John Langan, Seanan McGuire, Jeffrey Ford, Kelley Armstrong, Jonathan Maberry, Brian Evenson a další."

 

 

Americký autor Bentley Little se u Fobosu zdá se uchytil a v katalogu nakladatele najdete už jeho třetí dílo, kterým je román nazvaný "Konzultant". Poměrně originální námět vám možná ukáže, že se v práci nemáte zase tak zle...

"Po pádu dohodnuté fúze se CompWare nachází ve vážných problémech, a tak si najme poradenskou firmu, aby zrevidovala a zefektivnila jeho podnikatelské praktiky. Jenže na firmě, kterou si CompWare najme, je něco divného. Přesněji – divný je ten džentlmen, který přichází řídit požadovaný projekt. Pan Patoff, vysoký, hubený muž s motýlkem a prapodivným úsměvem, jehož se jeho oči neúčastní.

Již při prvních společných jednáních konzultant tu a tam pokládá nemístné otázky a celkově je otravný. Postupně si uzurpuje čím dál víc moci, až to vypadá, že celý podnik řídí on sám. Svévolně zavádí invazivní změny ve firemní etiketě; po celé budově rozmístí kamery, čímž vyvolává v zaměstnancích paranoiu; telefonuje zaměstnancům v noci; k některým i chodí domů a vyhrožuje jejich rodinám…

Lidi, kteří se vzpírají, propustí… nebo něco horšího. Zaměstnanci si brzy uvědomí, že nebojují jen o svá místa: že bojují o život. Konzultant je sžíravá satira z pracovního prostředí oděná do hororového hávu, jak to umí jen Bentley Little."

 

 

Jistý úspěch u Fobosu nejspíš zaznamenal i už více než dvě dekády nežijící americký spisovatel Michael McDowell se svým dílem "Elementálové", protože bude následovat jeho další dílo, které nás vezme do tradičních jižanských kulis, kde rozehraje příběh nazvaný "Chladný měsíc nad Babylonem".

"V Babylonu, typickém ospalém jižanském městečku se žhavým sluncem, hustou mlhou a zrádnými bažinami, vzrůstá děs – kdosi tu totiž připravil o nevinnost i o život Margaret Larkinovou, mlčenlivou čtrnáctiletou dívku. Vrah je zdánlivě nepolapitelný a místní šerif si s případem neví rady. Zabiják se však rád zbavuje důkazů v řece Styx. A Styx je zdrojem nadpřirozené síly.

Čím více hrůz tedy tento vrah spáchá, tím silnější zdejší entity jsou. Nevinní byli zavražděni... řeka chce vykoupení. V temných hlubinách vody a bahna se pomalu rodí zvláštní, téměř lidská postava, která vraha začne pronásledovat. Sleduje ho ze stromů. Pohrává si s jeho smysly. A když pak večer vyjde chladný měsíc, začínají se dít příšerné věci..."

 

 

Milovníci mysteriozních příběhů by mohl potěšit román "Poslední dům v Needless Street", kterým nakladatelství Fobos českým čtenářům poprvé představuje americkou spisovatelku Catrionu Ward.

"Ústřední postavou románu Catriony Ward je vrah. Není to však ledajaký vrah. Je to vrah, jehož identita uniká nejen nám čtenářům, ale i jemu samému. Příběh vypráví o pohřešovaném dítěti. A o pomstě. Je to příběh Teda, který žije s dcerou Lauren a s kočkou Olivií v obyčejném domě na konci obyčejné ulice.

Všechno v tomto příběhu je pravdivé. Jenže něco z toho jsou ve skutečnosti lži. Připadá vám, že dobře víte, co se děje v posledním domě v Needless Street. Připadá vám, že podobný příběh jste už přece četli. V temném lese na konci Needless Street je cosi pohřbené. Jenže to není to, co si myslíte…"

 


Rozkrývání tajemství jedné osobní tragédie vás čeká v románu "Pojď se mnou" dalšího amerického nováčka na domácím trhu. Ronald Malfi se nám představí opět díky Fobosu.

"Aaronu Deckerovi se jednoho prosincového rána obrátí život vzhůru nohama: jeho žena Allison tragicky zemře při střelbě v nákupním centru nedaleko domova. Pronásledován manželčinou ztrátou i jejím duchem Aaron prohledá její věci a najde účet za pobyt v motelu v jiné části země. Plný zármutku a rostoucí zvědavosti se vydává na cestu s cílem zjistit, co Allison v týdnech před svou smrtí dělala.

Není však připravený na děsivá tajemství, která před ním Allison umně skrývala, na smrt a hrůzu tvořící předivo jejího vnitřního života. S každým dalším odhaleným tajemstvím Aaron stále více propadá posedlosti dozvědět se děsivou pravdu o ženě, která byla jeho manželkou, i kdyby to mělo ohrozit jeho vlastní život."

 

 

Máte rádi manžele Warrenovi a jejich boj se světem duchů? Bavila vás kniha Geralda Brittleho "Démonologové"? Potom si nejspíš nenecháte ujít druhý kousek do série "Démonologové: Ďábel v Connecticutu", který vyšel opět u nakladatelství XYZ.

"Ed a Lorraine Warrenovi bojovali s nadpřirozenými silami po celé planetě, ale případ ďábla v Connecticutu patřil mezi ty nejděsivější. Vše začalo, když se jedenáctiletému Davidovi zjevila temná nepřátelská postava. Chlapec najednou mluvil démonickými hlasy a na jeho těle se objevovala nevysvětlitelná zranění. V tu chvíli vstoupili na scénu Warrenovi – a i přes veškerou jejich snahu měl celý případ smrtící následky. Nyní se o něm můžete dozvědět všechno."

 

 

Nakladatelství Protimluv vydalo výběr textů sestavených Martinem Jirouškem, která dostala jméno "Ďáblovy knihy aneb Krvavá antologie". Pokud rádi pátráte po kořenech hororu, potom si tuhle laskominu nenechte ujít...

"Zamořily české domácnosti jako kobylky. Krvavé romány prodávané v sešitech v době Rakousko-Uherska. Psali o nich s nadšením Hrabal, Čapek, Vančura, Nezval, Hašek, Klíma, ale v podstatě je dnes téměř nikdo neviděl. Editor Martin Jiroušek, který již dříve připravil antologii Fialoví ďábli, se ponořil do hlubin soukromých archivů, zaniklých knihoven, ztracených pozůstalostí, aby vydoloval jedinečné svědectví o prvotní dobrodružné lidové literatuře plné vražd, lásky i strašidel.

Ukázkový výbor z deseti mnohasetstránkových románů seznámí nadšence literárního podsvětí s fragmenty jedinečné čtenářské kultury z přelomu 19. a 20. století, kvůli kterým čtenáři dokonce neváhali vraždit. Tvrdili to aspoň lovci ďáblových knih, kteří je pronásledovali a upalovali daleko dříve před nacisty nebo komunisty. Váchal, když vydal svoji ódu Krvavý román (1924), už je nemohl sehnat. Obávaný druh literatury plný hrůzy a děsu včetně nezapomenutelných groteskních scén a kolapsů je nyní opět vytažen na světlo. Antologie, která tady ještě nebyla."

 

 

Z folkloru ve své sérii "Šumavský děs" těží také Václav Votruba, jehož novou povídkovou sbírku "Šumavský děs - Paměti okultní" vydalo nakladatelství Golden Dog.

"Opět se ocitáme ve světě Šumavského Děsa. Bájné bytosti, která žije celá staletí ve stínech, odkud sleduje všemožné temné a strašlivé rejdy. Bytosti, která se straní lidí, ale k jednomu člověku má důvěru. K Václavu Votrubovi. Ten již roky sepisuje Děsovy memoáry, čímž vrací na světlo světa pradávné krví zalité příběhy. V knize vás jich čeká šest, přičemž se podíváme i daleko za hranice Šumavy. Všechny mají jedno společné – okultismus, jímž jsou prodchnuty. Tak jaké příhody se mohly stát i ve vašem okolí? Než se naplno ponoříte do čtení, raději zamkněte, zavřete okna a podívejte se pod postel!"

 

 

Venku je také další "Zrnko temnoty", které si pro sebe tentokrát uzmul již prověřený Jiří Sivok se svým kratičkým dystopickým hororem, který pojmenoval "Líp už bylo". Vydavatelem je samozřejmě Golden Dog.

"Dvanáct let po atomové sprše. Osm let po všudypřítomné temnotě jaderné zimy. Šest dlouhých roků od doby, kdy lidé zjistili, že z nitra planety Země uniká plyn hubící plody v tělech matek. A pak je tu Cappy. Jako jeden z mála přežije útok ruských nájezdníků na Temelín a chce se dostat zpět do Českých Budějovic. Cesta je však nebezpečnější, než si dokáže přestavit. Neuvědomil si totiž, že…LÍP UŽ BYLO."

 


Nu a pokud máte rádi povídky a chybí vám tištěný hororový časopis, potom si určitě sežeňte druhé (případně rovnou i první) číslo "Krátkého řezu", který má na triku nakladatelství Golden Dog.

"Z českých hororových luhů a hájů se můžeš těšit rovnou na trojici spisovatelů. Jediným autorem je Daniel Barták, který se představí atmosférickou duchařinou. Spolu s ním se pak ve druhém čísle objevují autorky Madla Pospíšilová a Alena Čadová. Obě ti ukážou, že horor lze pojmout skutečně různorodě a že na tebe i jeho psaná forma dovede silně zapůsobit. Hvězdou světového hororu je v Krátkém řezu 2 americký autor John Everson, který tě naladí na Halloween. Jeho povídka Dýňohlav se totiž odehrává právě během tohoto svátku. A je pěkně úchylná. Kromě povídky se uvnitř můžeš těšit i na rozhovor s Johnem.

Není to samozřejmě jediný zahraniční zástupce v tomto čísle, protože i tentokrát se Honza Vojtíšek, který povídky vybíral, vydal na Slovensko a do Polska. Od našich východních sousedů přichází povídka Rudy od Andrey Farkašové, což je čisté bizarro. A kdo byl vybrán z Polska? Karolina Kaczkowska, která se uvádí povídkou Noc koprovampýrů. A to je opravdu lahůdka. Ale rozhodně ne pro každého. Kromě klasických povídek pro tebe máme malý dárek. Na drabble zářezy už sis možná zvykl, tentokrát je ale prezentujeme trochu jinak. Nejedná se o drabbly na vybrané téma od několika autorů, ale čtyři drabbly poskytl jeden z nejznámějších slovenských hororových spisovatelů, samotný Mark E. Pocha!

A aby toho nebylo málo, Honza Vojtíšek, Kristina Haidingerová a Kira Bulat si pro tebe připravili poetické okénko. Pokud jsi nikdy neslyšel pojem akrostich, tak teď už budeš vědět, o co jde. A jasně, jedná se o básně hororové!"

 


To je tedy bohatá nadílka a před koncem roku 2022 to ještě není všechno! Máte vybráno?

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.