Ultra Sunn: Musíte být sami sebou a dělat hudbu, kterou chcete sami slyšet

O "zvuku Belgie", novoročních předsevzetích, mistrovství světa ve fotbale, Front 242 a Rendez Vous nebo o tom, když váš úplně první track nečekaně zahrají na party pro 10 000 lidí. Rozhovor se Samem a Gaelle, kteří za týden poprvé dorazí do Čech.

For English version click here.  

SANCTUARY.CZ: AHOJ ULTRA SUNN, TAK JAK SE MÁTE V NOVÉM ROCE?

Ultra Sunn: Ahoj, máme se fantasticky!

SANCTUARY.CZ:  TO JE DOBŘE. DÁVÁTE SI DO NOVÉHO ROKU NĚJAKÁ PŘEDSEVZETÍ? A POKUD ANO, CO JSTE SI NA SEBE UŠILI LETOS?

Ultra Sunn: Možná více kardiotréninku a lepší spánkový režim :D. Ale jinak jsme nadšeni, že na labelu Fleisch vydáme své další EP s názvem 'Kill Your Idols' a že máme naplánovanou spoustu fakt skvělých koncertů po celém světě. Rok 2023 pro nás bude rokem velkých zlepšení a my se do nich strašně rádi vrhneme.

SANCTUARY.CZ: VY JSTE UŽ TEN LOŇSKÝ ROK UKONČILI VE VELKÉM STYLU – KONCERTEM S FRONT 242. JAKÝ TO BYLO?

Ultra Sunn: Bylo to skvělý! Strašně se nám líbilo to supervnímavé publikum tam, fakt skvěle jsme se bavili a bylo super pokecat s klukama z Front 242. Byli jsme hrdí na to, že jsme mohli být součástí belgické sestavy a ukázat naše elektronicko-hudební know-how. V únoru budeme mít to potěšení si s nimi zase zahrát, tentokrát v Belgii.

SANCTUARY.CZ: PODLE VAŠICH SOCIÁLNÍCH SÍTÍ JSTE TEN VEČER BĚHEM ZVUKOVKY KOUKALI NA FINÁLE MISTROVSTVÍ SVĚTA VE FOTBALE. KOMU JSTE FANDILI? 😊

Ultra Sunn: Haha, jo! Technici se rozhodli promítat zápas na obří obrazovku za námi (naštěstí jen během zvukové zkoušky). Abych byl upřímný, fotbal vůbec nesledujeme a ani jsme nevěděli, že se ten den něco hraje. Sam se dívá na tenis (fandí Rogeru Federerovi) a chodí běhat, ale tím náš vztah ke sportu končí. Čili nevíme, jak na to odpovědět. Víme, že všichni přítomní belgičtí kolegové fandili Argentině (asi kvůli nějaké staré sportovní rivalitě). Každopádně bylo to zábavné a následná show nezapomenutelná!

Ultra Sunn

SANCTUARY.CZ: KDYŽ JSME UŽ ZMÍNILI TY FRONT 242 – JAK MOC DŮLEŽITÁ BYLA TAHLE KAPELA PRO VÁŠ HUDEBNÍ VÝVOJ? ZAPRVÉ SE NÁM ZDÁ, ŽE JEJICH OZVUKY VE VAŠEM SOUNDU TAK TROCHU SLYŠÍME A NAVÍC SI TADY POHLEDEM ZE STŘEDNÍ EVROPY ŘÍKÁME, ŽE SNAD KAŽDÁ BELGICKÁ KAPELA MUSÍ TYHLE PRŮKOPNÍKY EBM POSLOUCHAT POVINNĚ UŽ S MATEŘSKÝM MLÉKEM… 😊.

Ultra Sunn: Přesně jak říkáte, Front 242 jsou kmotři – a zejména pro naši generaci. My se do toho skutečně narodili, vyrostli jsme na EBM a new-beatu. Mluvíme o "zvuku Belgie", na který jsme velmi hrdí. Je to poměrně unikát, je potřeba mít takové zvláštní, surrealistické a zvláštní myšlení, které je pro naši malou zemi typické. Je to nějaká kulturní věc. Hráli jsme třeba s kapelami jako A Split Second nebo Absolute Body Control a máme to štěstí, že jsme si nimi padli do noty a máme k sobě blízko; nikdo z nich si nehraje na divu nebo superstar (i když by úplně klidně mohli, protože jsou to prostě legendy). Tihle chlápci jsou součástí kořenů elektronické hudby, jak ji známe dnes, ale zároveň jsou prostě pokorní, zvídaví a zajímají se o novou scénu. Nakonec se stejně všechny věkové kategorie smísí, protože prostě máme stejného ducha.

SANCTUARY.CZ: TO JE SUPER. TÍM SE TAKY TAK TROCHU DOSTÁVÁME K VAŠIM ZAČÁTKŮM. A MUSÍM ŘÍCT, ŽE INFORMACÍ O TOM, JAK ULTRA SUNN VLASTNĚ VZNIKLI, PO INTERNETU NENÍ ZROVNA MOC. MOHLI BYSTE NÁM NĚJAK STRUČNĚ ŘÍCT, JAK JSTE SE DALI DOHROMADY, KDY, PROČ, KDE JSTE HRÁLI PŘEDTÍM… PROSTĚ TROCHU POODHALIT ZAČÁTKY PROJEKTU?

Ultra Sunn: Kapelu jsme založili na konci roku 2019. Sam završoval studium archeologie a Gaelle zrovna končila se svou prací módní návrhářky. Sam se hudbě věnuje asi 15 let, Gaelle se v mládí učila na klasický klavír, ale Ultra Sunn byla její úplně první kapela. Pustili jsme se do toho, protože jsme prostě chtěli tvořit spolu, chtěli jsme dělat hudbu bez omezení; bylo to čerstvé a spontánní. Měli jsme záměr udělat moderní projekt, něco, co odpovídá naší době. První skladba, kterou jsme vydali („Night Is Mine“), skončila v DJ setu jedné masivní party v Bruselu. Na naši hudbu najednou tančilo 10 000 lidí, dostávali jsme videa od kámošů, kteří tam tehdy byli – úplně stejně překvapení jako my. Naše další skladby se také rychle dostaly do mnoha DJ setů a do rádií. První koncert (který byl zároveň Gaelliným úplně prvním vystoupením v životě) byl předskok francouzské kapele Rendez-Vous. To byl opravdu skvělý zážitek. Poté jsme jeli turné po Belgii a během pandemie podepsali smlouvu se španělským labelem Oraculo Records, kde jsme vydali své první EP. Během lockdownu jsme dělali spoustu streamů, několik živáků na Twitchi… bylo to opravdu zvláštní období. Když se situace znovu uklidnila, hned jsme vyrazili hrát do Německa, Španělska, Nizozemska, Francie, Portugalska a pak postupně po celé Evropě. No a teď jsme tady!

Ultra Sunn – Night Is Mine
 

SANCTUARY.CZ: JO, JE PRAVDA, ŽE VÁM SE PODAŘIL KOUSEK, KTERÝ JSME VIDĚLI NAPOSLEDY SNAD U SHE PAST AWAY – HNED PRVNÍM SINGLEM JSTE NADCHLI FANOUŠKY, DJE I HUDEBNÍ PUBLICISTY… A PAK JSTE JE DORAZILI HNED DALŠÍ HITOVKOU „KEEP YOUR EYES PEELED“…

Ultra Sunn: Máme fakt radost, že jsou naše písně součástí každodenního života lidí. Kromě toho, že pozorujeme růst streamů a zhlédnutí našich videí, vidíme i stories a TikTok videa lidí, kteří žijí svoje životy a u toho poslouchají naši hudbu, a to pro nás hodně znamená. A ano, naše úplně první vydaná skladba 'Night Is Mine' se začala hned hrát v klubech a rádiích. V té době jsme ještě ani neuvažovali o vydání desky. Zmiňovaný singl „Keep Your Eyes Peeled“ jsme vydali v létě pár měsíců poté, a fakt si rychle našel svoje publikum. Je to skladba, která mluví o nezávislosti a síle, track s bojovným a pozitivním duchem. Je to trochu jako hymna, která nás spojuje s publikem a všechny nás provází. Je vždycky skvělé hrát ji naživo. Cítíme se šťastní a vděční.

SANCTUARY.CZ: ONO OBECNĚ MÁM POCIT, ŽE SE VÁM PODAŘILO ZA POUHÉ DVA ROKY NA SCÉNĚ VELMI DOBŘE ETABLOVAT, COŽ JE SKVĚLÉ. ČÍM SI MYSLÍTE, ŽE TO JE? NA SCÉNĚ JE SPOUSTA PROJEKTŮ, KTERÉ HRAJÍ NÁSOBNĚ DÉLE, ALE ZATÍM SE JIM NEPODAŘILO ÚPLNĚ PRORAZIT. JAKÝ JE VÁŠ TRIK?
 
Ultra Sunn: Jediné, co můžeme říct (pokud se naše rady vůbec počítají), je, že neexistuje žádný kouzelný recept. To, co funguje u jedné kapely, pravděpodobně nebude fungovat u jiné. Musíte být sami sebou a dělat hudbu, kterou chcete sami slyšet. Zbytek už je pravděpodobně o štěstí.

SANCTUARY.CZ: JO, BEZ ŠTĚSTÍ BY TO ASI NEŠLO… ALE POJĎME SE TEĎ OD PRVNÍHO SINGLU POSUNOUT K TOMU ZATÍM POSLEDNÍMU. VE ZKRATCE – „CAN YOU BELIEVE IT“ JE SLUŠNEJ VÁLEC. NAZNAČUJE PŘÍKLON K JEŠTĚ TVRDŠÍMU A DRAVĚJŠÍMU ZVUKU KAPELY V BUDOUCNU? KDY VLASTNĚ VYJDE TA ZMIŇOVANÁ NOVÁ PORCE MUZIKY?

Ultra Sunn: Jo, i tahle skladba se zatím velmi dobře osvědčila v klubech a DJ setech všude na světě a je radost ji hrát naživo! Ale abychom odpověděli na otázku – právě dokončujeme naše třetí EP, které pro nás znamená důležitý zlom jak po hudební stránce, tak ve způsobu práce. „Can You Believe It“ je ochutnávkou této nové éry.

Ultra Sunn – Can You Believe It


SANCTUARY.CZ: TAK TO SE TĚŠÍME! JEŠTĚ NÁS TEĎ NAPADÁ JEDNA OTÁZKA, KTERÁ SOUVISÍ S TOU PŘEDCHOZÍ – JAKÉ DALŠÍ SOUČASNÉ KAPELY ZE SCÉNY SI PODLE VÁS ZASLUHUJÍ POZORNOST (A TŘEBA JI ANI NEMAJÍ)?

Ultra Sunn: Obávám se, že hudbu, kterou teď posloucháme, není třeba nijak extra představovat. Ale vždy je dobré si připomenout Curses, Zanias, Die Selektion, Reka, Kris Baha a také Neu Romancer, kteří právě vydali překrásné EP.

SANCTUARY.CZ: A CO VELVET VEGA? UŽ JSTE SE POTKALI, NEBO TO BUDE V PRAZE VAŠE POPRVÉ?

Ultra Sunn: Poprvé, ale bude samozřejmě radost se s nimi potkat.

SANCTUARY.CZ: I MY SE TĚŠÍME, ŽE ZAVÍTÁTE DO PRAHY. MÁTE S TÍMHLE MĚSTEM NĚJAKÝ VZTAH? TŘEBA JESTLI JSTE TU NĚKDY BYLI, ČTETE KAFKU NEBO TAK NĚCO… 😊

Ultra Sunn: Jsme moc rádi, že můžeme přijet a zahrát v Praze. Cítíme jako požehnání, že nás naše hudba zavede až do tak krásného města. Nemůžeme se dočkat, až budeme obdivovat zdejší architekturu a samozřejmě se setkáme s publikem. O vašich lidech je známo, že mají k hudbě silný vztah, takže se těšíme, až si s vámi všemi zazpíváme a zatančíme.

SANCTUARY.CZ: TO SI PIŠTE. DÍKY MOC ZA ODPOVĚDI A POKUD JE COKOLIV, CO BYSTE TEĎ CHTĚLI ŘÍCT SVÝM ČESKÝM FANOUŠKŮM, TEĎ JE VÁŠ PROSTOR…

Ultra Sunn: Moc děkujeme za rozhovor :). Naše třetí EP „Kill Your Idols“ vyjde brzy na Fleisch a my se nemůžeme dočkat, až se s vámi všemi podělíme o nové skladby. Uvidíme se 21. ledna, a rozhoblujeme Chapeau Rouge, folks!

Ultra SUnn

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.