Lednové strašání

Tak dlouho jsem přemýšlel, co se Strašáním udělat, aby bylo něčím nové a zajímavější, až jsem se na to vybodl a nechal vše při starém. I letos si tak budeme připomínat filmové premiéry, vydané knihy i akce, které spojuje jedno jediné - horor!

I děsivé filmy jdou s dobou. Jasným důkazem jsou obě lednové premiéry, které rezignují na tradiční strašáky a místo nich vytahují aktuální témata.  Třeba taková "M3GAN". Režisér Gerard Johnstone naznačuje, že časy Chuckyho jsou pryč a místo něj servíruje panenku, která jako by Avril Lavigne z oka vypadla. Inu s některými hračkami by si vyhráli i dospěláci...

"Panenka M3GAN je zázrak umělé inteligence, dokonale naprogramovaný stroj, který může být pro dítě tím nejlepším kamarádem, a co je možná ještě důležitější, dokonalým spojencem jeho rodičů. Jeho autorkou je Gemma (Allison Williams), brilantní technička, která panenku vyvíjí pro přední hračkářskou společnost. Když její sestra s manželem zahynou při autonehodě, vpadne do života Gemmy její osmiletá neteř Cady (Violet McGraw), která bouračku přežila jen s pár škrábanci.

Protože Gemma to s dětmi zoufale neumí a traumatizovaná Cady potřebuje nějaké povyražení a hlavně kamarády, stane se přímo ideálním testerem pro prototyp M3GAN. Tohle rozhodnutí bude mít dalekosáhlé následky. Zpočátku se vše vyvíjí přímo skvěle – dívka se ve společnosti nové „kamarádky“ rychle zotaví a pro Gemmu je vědomí, že existuje bytost, která na Gemmu dohlédne, bude jí radit a vychovávat, ideálním řešením. Bohužel, prototypy se vyznačují tím, že bývají technicky nedokonalé a leccos se u nich může zvrtnout. Zvlášť v případě M3GAN, která je v naplnění svého klíčového poslání, tedy v ochraně Cady, ochotná udělat cokoliv. Třeba jít přes mrtvoly."

 


M3GAN - trailer
 
 
"Ono" je společným dílem švédských a finských tvůrců. Režisérka Hanna Bergholm si v něm bere na mušku v současné době tolik ožehavou otázku identity a místa ve společnosti, ovládané socálními sítěmi
 
"Dvanáctiletá gymnastka Tinja se zoufale snaží zalíbit své matce, která je posedlá rodinnou image a jejíž populární blog „Krásný každodenní život“ představuje idylickou existenci jejich rodiny jako dokonalost na předměstí. Jednoho dne najde Tinja v lese zraněného ptáka, přinese si jeho podivné vejce domů, uloží ho do své postele a pečuje o něj, dokud se nevylíhne.
 
Tvor, který se z něj vyklube, se stane jejím nejbližším přítelem a živoucí noční můrou, která Tinju žijící pod dokonalou slupkou ponoří do zvrácené reality, kterou její matka odmítá vidět. Ono je fascinujícím portrétem podstaty mateřinského instinktu, kdy se Tinja snaží vyrovnat se s opravdovým citovým poutem ke své groteskní a krvežíznivé nově nalezené rodině a zároveň se potýká s rozpadajícím se vztahem se svou vlastní náročnou matkou."
 
 

Ono - trailer

Pojďme na knihy. Ani těch není nepřeberné množství, ale hned ta první rozhodně stojí za pozornost.

Svou první povídkovou sbírku vydal Ramsey Campbell v roce 1964 a od té doby se stal mezi fandy hororů uznávanou kapacitou. Jinak je tomu u nás, protože vůbec první samostatná knížka, taktéž sbírka povídek, mu vyšla právě na začátku tohoto roku. Jmenuje se "Děsivé důsledky", vyšla u Fobosu a uvidíme, zda se dočkáme dalších titulů angického klasika.

"Průřez padesáti lety literárních nočních můr, tedy povídkovým dílem jednoho z nejvýznamnějších současných autorů hororu, pro něž nejsou typické hektolitry krve, kvílení duchů ani hladová monstra.

Autorovou doménou je naopak městská i venkovská paranoia, neklid a tíseň, rozklížené vztahy, děsivost cizích míst a neznámých lidí, hrůza každodennosti, nespolehlivost smyslů. Z povídek z let 1964 až 2012, které autor sám vybral pro toto reprezentativní české vydání, dýchá mrazivost moderního života. Díky pronikavému pozorovacímu talentu a schopnosti detekovat děsivé prvky v těch nejbanálnějších situacích se Campbell stal hlasem tiché hrůzy konce dvacátého století, velmistrem žánru, laureátem snad všech hororových ocenění a britskou žánrovou ikonou, o níž však český čtenář dosud z nějakého záhadného důvodu příliš neví.

Nechte se odvést do zapadlých uliček anglických měst, do lesů i zchátralých panských sídel, kde vám hlas zkušeného a přesvědčivého vypravěče vysvětlí, co jste ve skutečnosti s úlekem zahlédli koutkem oka, když jste si mysleli, že kolem vás není živé duše."


 

 

Také další titul je povídkovou antologií a její bližší obsah prozrazuje samotný název "Polské noční můry". Že má protřelý hororový nadšenec i autor Honza Vojtíšek slabost pro polskou hororovou scénu je obecně známo a není tedy překvapením, že posbíral povídky, které ho zaujaly nejvíc, přeložil je a my si je můžeme přečíst díky nakladatelství Golden Dog.

"Antologie Polské noční můry přináší sedmnáct povídek současného polského hororu. Odhalují pestrou paletu nahlédnutí za oponu tohoto žánru. Mysteriózní příběhy, znepokojivá setkání s jevy narušujícími realitu, psychologická dramata, slovanský horor, atmosférické zápletky nořící se do té nejčernější a nejhlubší temnoty či naopak stoupající do kosmických výšin.

Zdají se vám noční můry? Polští autoři a autorky vám nějaké další přidají."

 

 

A ještě jednou Honza Vojtíšek. Krom Poláků má tento neúnavný dělník hororu v oblibě také společné psaní s dalšími autory. Nějčerstvěji se vydal spolu se slovenským kolegou Ivanem Kučerou do divočiny ve společném románu "Ďáblův hřbet", který je také k mání u Golden Dog.

"Skupina dřevorubců a vojáků se ve 13. století vydává dobýt panenskou, lidskou bytostí neobývanou divočinu na slovensko-moravském pomezí. Brzy se však ukáže, že v temných a hlubokých lesích ve skutečnosti nejsou tak úplně sami."

 


Do české povídkové tvorby se pustil i Fobos, který jinak ve většině případů upřednosňuje zahraniční autory. Jak se soubor nazvaný "V hrůze a krvi zrození" povedl, to se nechme překvapit...

"Antologie hororových povídek nadějných českých autorů a autorek. Dvacet vítězných povídek třetího ročníku české literární soutěže. Třetí ročník povídkové soutěže se zaměřil na horor. Z čeho tuhne krev v žilách vám? Stovky autorů se pokoušely vyvolat ve čtenářích děs a hrůzu a musely si k tomu vybrat alespoň jedno z následujících témat: krvavá lázeň, šestý smysl nebo kulty a rituály.

Nechte se na chvíli vtáhnout do děsivých zážitků našich hrdinů a ocitněte se s nimi zničehonic uprostřed zatuchlých kobek, ukryjte se před bouřkou do strach nahánějících opuštěných stavení v lesích a vydejte se i do netušených temných zákoutí své vlastní mysli. Snad vám při čtení bude maximálně stékat strachy čůrek potu po skráních, ale krev zůstane v žilách, slzy v slzných kanálcích a larvy chroustů v hlíně na zahradě… Dvacet hororových povídek pro všechny, kteří se rádi bojí."

 

 

Honza Vojtíšek je takový Jaromír Soukup hororové scény. Samozřejně myšleno v dobrém. Po polských povídkách Honzy Vojtíška a po románu Honzy Vojtíška si můžete pořídit ještě časopis Honzy Vojtíška. Elektronický Howard je mrtvý a zrodil se kouzelně punkový a na koleně dělaný zin Mort, který potěší milovníky starých časů a třeba nadchne i některé dnešní fandy, kteří dávají papíru přednost před lovením v mobilu. Časopis můžete mimo jiné pořídit u Golden Dog.

"První číslo horrorového fanzinu Mort je oficiálně venku. 48 stran lehce netradičního formátu. Krátká povídka Morta Castla a jeho zdravice fanzinu. Rozhovor s Romanem Bílkem a jeho povídka. Rozhovor s Alenou Čadovou a několik jejích dvouvětných horrorů (+ jedna báseň). Horrorová poesie.

Česká verze mé předmluvy pro antologii Czech Extreme, která vyšla v USA. Pohledy na Cliva Barkera od spisovatelů Johna Eversona, Marko Hautaly a spisovatelky Karoliny Kaczkovské. Série Hellraiser, barkerovské filmy a vybraná literární díla Cliva Barkera. Několik slov o Morticii Addams, kapele Mortician a herečce Dině Meyer."

 


Tak tedy tradá do nového hrůzného roku s další náloží filmů a knížek.

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.