The Nosfëratü: Přijet do Prahy je něco, co jsem chtěl udělat hodně dlouho.

V sobotu se po boku XIII. století představí českému publiku vůbec poprvé britská gothrocková kapela The Nosfëratü. Nejen o minulosti, image, trablech se jménem a identitou kapely i českých kořenech jsme si popovídali se zakládajícím členem kapely Vladem Janickem.
 

Sanctuary.cz: Ahoj Vlade. The Nosfëratü se dají označit jako tradiční gothic rocková kapela. Označil by ses jako tradicionalistu i v osobním životě?

Vlad Janicek: Mohu odpovědět pouze za sebe, myslím, že ostatní by mohli nesouhlasit. Ano, mám ve svém domově některé tradiční prvky z hlediska stylu a různých dekorací. Miluju technologie, ale mám rád staré prvky, a proto bydlím v domě postaveném na počátku 20. století.

Sanctuary.cz: Jaké byly vaše prvotní vlivy? Krom hudby to jistě budou některé klasické hororové příběhy. Vzpomeňte nejzásadnější díla i kapely, které vás formovaly v začátcích.

Vlad Janicek: Hudebně se vlivy pohybují od tradičních prvních gothic rockových kapel jako Bauhaus, The Cure, The Cult, Siouxsie & The Banshees, Sisters Of Mercy, The Mission až po méně zjevné kapely jako Black Sabbath, WASP, Led Zeppelin a filmové skladatele jako např. John Williams, Bernard Herrmann, John Carpenter, Hans Zimmer a Christoper Young, stejně jako zjevné skladatele jako Bach, Wagner a samozřejmě Beethoven.

Mezi thrillery/horory, které ovlivnily mé psaní, bylo mnoho hammeráckých filmů, The Omen, The Exorcist, Salem´s Lot, Hellraiser a Dracula od Francise Forda Coppoly.

Sanctuary.cz: Doporučíte nám naopak nějaké současné hororové filmy či knížky, které by třeba mohly inspirovat další songy The Nosfëratü?

Vlad Janicek: Novější filmy jako The Conjuring, Sinister, The Ring, Drag Me To Hell a Insidious mají skvělé soundtracky.

 

 

Sanctuary.cz: Vlade ty jsi v jednu chvíli z kapely zmizel, proč jsi vlastně tehdy odešel?

Vlad Janicek: Nejprve mi dovolte, abych vás opravil, ve skutečnosti jsem nikdy neopustil Nosferatu! Jméno kapely mi v podstatě bylo ukradeno a právní problémy mi zabránily pachatele zastavit. Zklamaný hudebním byznysem jsem se rozhodl odejít a přijmout věci, které jsem nemohl změnit.

Byl jsem zakládajícím členem Nosferatu v roce 1987 spolu se Sapphire Aurora. Napsal jsem většinu písní na prvních třech albech "Legend", "Rise" a "The Prophecy". Kapela, která nadále používala jméno Nosferatu, byla neoprávněným počinem, který ukradl většinu odkazu naší kapely.

Uplynulé roky daly legitimitu tomu, co bylo a je pouze bledou imitací. To byl důvod, proč jsem před dvěma lety oslovil Louise De Wraye, abychom tuto situaci napravili, a založili jsme The Nosfëratü, abychom se odlišili, i když jsem 50% vlastníkem původního názvu kapely.

Sanctuary.cz: Co jsi vlastně dělal v době, kdy jsi nehrál v Nosferatu? Věnoval ses muzice nějakým jiným způsobem? Vím, že jsi měl i nějaké projekty... Jaký byl život bez Nosferatu? Máš nějaké další koničky nebo veškerý čas spolkne hudba?

Vlad Janicek: Nejprve jsem po Nosferatu dva roky vystupoval s novým projektem nazvaným The Shadowmaker a také jsem vydal několik skladeb sólově. Na konci roku 2021 jsem vydal svůj Vampyrean projekt jakožto 11 trackové album s hosty včetně Chrise Pohla, Svena Friedricha a Aarona Stainthorpa.

Mezi těmito dvěma projekty jsem vedl vlastní designovou společnost, vychoval dvě děti (nyní obě dospělé, fňuk) a hrál hudbu pro zábavu a taky jsem se učil klasické orchestraci.

Sanctuary.cz: Jaký byl impulz k obnovení kapely pod upraveným jménem The Nosfëratü a jaké byly reakce okolí na vaše zmrtvýchvstání?

Vlad Janicek: Když jsem sledoval, jak se "legitimní" kapela mění v parodii, a cítil jsem, že v podstatě uráží a poškozuje náš odkaz - přimělo mě to kontaktovat Louise, kterému jsem nedoporučoval, aby s nimi měl cokoliv společného (později pochopil proč). Reakce byla úžasná a mnoho fanoušků vědělo o rozdílu a o tom, že jsem byl hnacím motorem našich písní. Nedávno jsme hráli pro více jak 700 absolutně zarytých fanoušků v Mexiku a reakce nejen na hudbu, ale i na mě osobně mě nenechaly na pochybách, komu dávají přednost.

Postupně se stáváme tou definitivní a nejlepší verzí této kapely a sestava, kterou nyní máme, je podle mého názoru vůbec nejlepší jakou jsme kdy měli.

Sanctuary.cz: Důležitou součástí vaší živé prezentace je i výrazná image. Jak moc důležitý je pro vás v hudbě vizuál? Na co se mohou těšit fans, kteří vás ještě neviděli?

Vlad Janicek: Všichni jsme trochu starší, takže to možná není tak intenzivní jako v dřívějších letech, i když z mé strany jsem doháněl a vždy budu věci dohánět do extrému. Ale vizuální prezentace jak v dílech, tak v merchendise kapely a kulisách jsou a vždycky budou důležité. Škoda, že nemohu přimět ostatní, aby nosili moje oblečení!

 

 

Sanctuary.cz: Pracujete i na nějaké nové muzice? Dočkáme se nové studiové nahrávky The Nosfëratü?

Vlad Janicek: Nemůžu nic slíbit, kdy a jestli vůbec, protože to není jen na mně, ale bylo napsáno a nahráno 6 písní, které ještě teda vyžadují doplnit texty/zpěv a mix/mastering.

Sanctuary.cz: Znáte XIII. století, s nímž budete hrát v Praze? V České republice je tahle kapela kultovní, dá se tedy říct, že spolu s vámi fans uvidí živoucí dějiny gothic rocku.

Vlad Janicek: Samozřejmě, že známe XIII. století! Jsou to české legendy scény a pravděpodobně jsou tu déle než my!

Sanctuary.cz: Nemůžu se na závěr nezeptat. Janíček je ryze české příjmení, máš Vlade nějaké předky v naší zemi?

Vlad Janicek: Dobře, můj dědeček byl Čech. V podstatě tohle je moje pravé příjmení, když zemřel (nikdy jsem ho nepoznal), tak se moje babička znovu provdala a vzala si  manželovo anglické příjmení. Přijet do Prahy je něco, co jsem chtěl udělat hodně dlouho.
Skoro nejsem Angličan, protože moje matka byla Italka. I když vlastně moje znalost obou jazyků (italštiny a češtiny) téměř neexistuje.

Sanctuary.cz: Díky za tvůj čas a těšíme se na vás v Praze!

Vlad Janicek: Opravdu se těšíme, že zkusíme pravé české pivo a získáme si české fanoušky!

XIII. století / The Nosfëratü
04. 03. 2023
Palác Akropolis, Kubelíkova 1548/27, Praha
Vstup: 390 Kč (+ poplatky) / 490 Kč

 


 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.