GoLeave: Synthpop je odjakživa moje krev

O minulosti, Jeseníkách, covidové době, koncertování s Alphaville i dalších hudebních zkušenostech jsme si popovídali s Patrikem Vojuchem, ústřední postavou projektu GoLeave. Ten se již za dva týdny představí jako jeden z hostů na pražském koncertu And One.

 

AHOJ PATRIKU. JAK SE MÁŠ A JAK SI UŽÍVÁŠ POSTUPNÉ ODCHÁZENÍ ZIMY? :)

V pohodě, jinak zima byla celkem špatná, moc jsem si nezalyžoval a tmu mám rád, tak mohla být delší  :-))

POJĎME SI POVĚDĚT NĚCO O TVÉM PROJEKTU GOLEAVE. CO TĚ VEDLO K JEHO ZALOŽENÍ, JAKÁ MÁŠ OD NĚJ OČEKÁVÁNÍ? HODLÁŠ NA NĚM DĚLAT JEN TY SÁM, NEBO SE NEBRÁNÍŠ PŘIBRAT NA PALUBU NĚKOHO DALŠÍHO? POKUD VÍM, NA KONCERT S AND ONE SÁM NEBUDEŠ...

Tak, já sám dělám muziku snad od narození. První nějakou kompilaci svých skladeb jsem dal dohromady v roce 1999, ještě pod názvem L-ectroland. Očekávání….samozřejmě chci úspěch, ale uvidíme, co přijde, snad jen to nejlepší :-)  Ano, sám na pódiu nebudu. I když to je sólový projekt, tak jsem přizval další muzikanty. V gotických vodách jsem nikoho neulovil, ale v metalových ano :-) Takže mě bude na pódiu doprovázet na kytaru kamarád Matěj Zeus Volný a hlavně na bicí můj dlouholetý kámoš Mejla, který je mimochodem i bubeník velice úspěšné kapely O5 a Radeček. A máme v plánu i něco v této sestavě společně složit, jestli nám to půjde, to se uvidí…..přeci jenom, metalisti budou v přesile :-))
 
JAK JSI PŘIŠEL PRÁVĚ NA JMÉNO GOLEAVE?

Je to z textu sklady od mé velice oblíbené kapely Mesh - Little Missile.

TY NA SCÉNĚ ROZHODNĚ NEJSI ŽÁDNÝ NOVÁČEK. NEJVÝRAZNĚJŠÍ STOPU JSI DOSUD ZANECHAL DÍKY PROJEKTU PROJECT, NA KTERÉM JSI PRACOVAL SPOLU S RICHARDEM PACHMANEM. ZAHRÁLI JSTE SI SPOLU S ALPHAVILLE, V ROCE 2006 JSTE SE OCTLI V PRESTIŽNÍM NĚMECKÉM MAGAZÍNU SONIC SEDUCER. JAK NA TUHLE ÉRU VZPOMÍNÁŠ?

Bylo to super, hodně skvělých zážitků. Mimochodem, jako kapela jsme se nerozpadli, stále máme v plánu druhé album, ale toho času je bohužel málo. Mohu prozradit, že máme 6 skoro hotových nových skladeb, tak uvidíme, jestli se nám to druhé album nakonec někdy povede dokončit ;-)

PRoject

ODKUD VLASTNĚ POCHÁZÍŠ, VŠIML JSEM SI, ŽE JEDEN Z PRVNÍCH KONCERTŮ PROJECT PROBĚHL V ŠUMPERSKÉM KLUBU MUSIC MACHINE. AUTOR OTÁZEK JE Z LOUČNÉ NAD DESNOU, TAK SE ZAJÍMÁ. :) MOHL BYS PŘI TÉ PŘÍLEŽITOSTI ZAVZPOMÍNAT NA SVOJE ÚPLNĚ PRVNÍ MUZIKANTSKÉ KRŮČKY?

Tak to je velmi blízko, Loučná nad Desnou :-) Jsem z brány Jeseníků, tedy z města Šumperka. Moje první muzikantské krůčky by asi nechtěl slyšet nikdo :-))))) Byla to brutální avantgarda :-)

DOKÁZAL BYS VYPÍCHNOUT NĚJAKÝ MOMENT, NA KTERÝ Z ÉRY PROJECT VZPOMÍNÁŠ NEJRADĚJI? NAJDE SE I NĚJAKÝ, KTERÝ BYS NEJRADŠI VYMAZAL?

Nejraději vzpomínám na koncert s Alphaville. Vyprodaný zimní stadión, kde bylo skoro 5 tisíc lidí, to bylo super. A naprosto bych vymazal Depeche Mode party, kde jsme hráli, která byla v roce 2007 v klubu Favál v Brně.

POZDĚJI JSI PRACOVAL JEŠTĚ NA PROJEKTECH FATE IN A SUN DEL SIDE. PRVNÍ BYL TANEČNÍ TRANCE NÁŠUP A DRUHÝ SPÍŠ HUDBA PLNÁ ATMOSFÉRY A NÁLAD. MŮŽEŠ NÁM K NIM POVĚDĚT NĚCO VÍC?

Oba projekty stále jsou. Fate In je čistě taneční projekt (trance, house) a Sun del Side je chillout projekt. Oba jsou mé sólové projekty s hosty (houslista, operní diva atd.), kde podle nálady vkládám nové skladby.

Sun Del Side - 2.20AM
 

JSOU OBA ULOŽENY K LEDU, NEBO NA NICH PRŮBĚŽNĚ JEŠTĚ HODLÁŠ PRACOVAT?

Určité stále žijí a budou. Letos chystám i nové skladby do obou projektů.

JESTLI SE NEPLETU, OBA TYHLE PROJEKTY SE OBEŠLY BEZ VOKÁLŮ. PRO GOLEAVE UŽ JICH BYLO TŘEBA. CHOPIL SES MIKROFONU BEZ PŘEMÝŠLENÍ, NEBO JSI PŘEMÝŠLEL NAD HLEDÁNÍM ZPĚVÁKA?

Ne, zpěváka jsem nikdy nehledal.

DÁ SE ŘÍCT, ŽE SE S GOLEAVE VRACÍŠ OBLOUKEM ZPÁTKY K SYNTHPOPOVÝM KOŘENŮM?

Tak tohle je odjakživa moje krev.

S TRACKEM "ALONE" SES DOSTAL NA KOMPILACE "DARK TUNES FROM CZECH AND SLOVAK CAVES II". CO VLASTNĚ ŘÍKÁŠ NA SOUČASNÝ STAV TEMNÉ SCÉNY U NÁS? ZAUJALY TĚ NĚJAKÉ KAPELY ČI PROJEKTY NA TĚCHTO VÝBĚRECH?

Samozřejmě, že bych byl velmi rád, kdyby se naše scéna více všude prosazovala, ale není to jednoduché, protože světem vládne komerce. Ale super je, že u nás fungujete vy, Sanctuary a řekl bych velice úspěšně. Takže díky vám za to a jen tak dál! Ano, některé jsem již znal, dokonce jsme s některými hráli s PRojectem na koncertech a rád jsem poznal i nové hudební projekty.

SKLADBA "ALONE" JE ZÁROVEŇ SNAD TÍM NEJTEMNĚJŠÍM, CO JSME OD TEBE SLYŠEL. HODLÁŠ SE NADÁLE UBÍRAT TÍMHLE SMĚREM?

100%, další skladby v tomto stylu budou následovat, ale i v trochu jiném, podobném.

GoLeave - Alone
 

V KLIPU K SONGU JSI SE PROCHÁZEL S ROUŠKOU VYLIDNĚNOU PRAHOU A MÁŠ TAK ZÁROVEŇ VZPOMÍNKU NA "DOBU COVIDOVOU". JAK JSI JI PŘEŽIL A JAK JSI S KLIPEM ZPĚTNĚ SPOKOJENÝ? ZDÁ SE, ŽE SE TI TO VYLIDNĚNÉ MĚSTO ZROVNA HODILO, PROTOŽE DNES UŽ BY NĚCO TAKOVÉHO ČLOVĚK NENATOČIL...

Doba covidová, byla jak špatný sci-fi film, který byl bohužel šílenou realitou…..naštěstí jsem ji přežil velmi dobře. S klipem jsem moc spokojený, povedl se. Dodatečně ještě jednou děkuji té, co stála za objektivem, a to Šárce Janderové. Natočili jsem ho bez velkých příprav a ano, teď bych ho už nenatočil. Leda zaplatit za uzavření Karlova mostu a centra, jako filmové štáby :-))) Mimochodem, točili jsme ho dopoledne po půl jedenácté, protože jsem jako vždy nebyl schopen vstát dříve :-) Takže teď opravdu nemyslitelné.

JAK SE TĚŠÍŠ NA KONCERT PO BOKU AND ONE A LAKESIDE X? CO ŘÍKÁŠ NA OBĚ KAPELY A NA CO SE MŮŽOU NÁVŠTĚVNÍCI KONCERTU TĚŠIT OD GOLEAVE?

Velmi. Lakeside X dělají již několik let velmi kvalitní muziku a And One jsou stálice, co více dodat. Od GoLeave se můžete těšit na 5 skladeb, které budou velice různorodé.

PRACUJEŠ NA NĚJAKÉM NOVÉM MATERIÁLU? POVĚZ NÁM O AKTUALITÁCH Z TÁBORA GOLEAVE...

Ano, stále ;-)  Nyní pracuji na videoklipu k novému singlu "Living with your Nightmare" a dodělal jsem úplně novou skladbu, která na koncertě zazní.  

DÍKY ZA TVŮJ ČAS, UVIDÍME SE NA KONCERTĚ!


mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.