Dark Wave - gotická rozhlasová vlná je zpět!

Oblíbený pořad se vrací do rozhlasového prostoru.

Koncem ledna roku 2018 proběhlo poslední vysílání pořadu Dark Wave a dlouhých pět let trvalo jeho znovuoživení. Dobrá věc se však podařila a my jsme proto vyzpovídali Pavla Zelinku, abychom vysondovali nějaké podrobnosti. Ožívá navíc i Facebook Radia Dark Wave a Dark Wave Online Chat, takže je nezapomeňte sledovat...

Sanctuary.cz: Ahoj Pavle. Jak se zrovna máš? Užíváš si teplé dny, nebo patříš mezi podivíny, kteří mají radši chladnější měsíce?

Pavel: Ahoj Demi. Mám se docela fajn. Se ženou jsme spíše „severský typ“ člověka, takže úporné sluníčko a teploty nad 25 stupňů nám nedělají dobře. Zatím to ale, na rozdíl od minulých let, jde.

Sanctuary.cz: Ty už ze svého založení máš ke zmrtvýchvstání kladný vztah. Ale ruku na srdce. Když Dark Wave na Radiu Wave skončil, věřil jsi, že se ještě někdy vrátí?

Pavel: Od začátku jsem o návratu našeho pořadu nepochyboval. Bylo jen otázkou, kdy a kde.

Sanctuary.cz: Pojďme trochu do historie. Zavzpomínej jak a kde a s kým vznikla myšlenka rozjet goth pořad v rádiu. Byl to složitý proces? Co na pořád říkali bafuňáři z rádia?

Pavel: Moje rozhlasová historie se s temnou muzikou váže až do roku 1995, kdy jsem jako student začal vysílat na tehdy drátovém studenském Rádiu Strahov pořad Darkness Drops Again. Inspirace byla v osobě Josefa Sedloně, především jeho pořadem Seance, který dodnes běží na Radiu 1. Tehdy měl více temnou, industriálnější podobu.

 



Spojil jsem se s Romanem Petrem, tehdy nejen tvůrcem temně elektronického projektu Gaping Chasm, ale především členem sebranky Crewzine, která vydávala vlivný fanzin a zajišťovala distribuci stylových nahrávek na Slovensku i v Česku. Postupně jsem pořad vedl i s Michalem Finsternichem (Do Shaska!) a Matoušem Godíkem (Zka4t, významný studiový pracant, spolupracovník mimo jiné Floexe). Pořad s drátovým rádiem zanikl v roce 1999, abych ho znovu oživil na Radiu Akropolis, které už bylo internetové, spolu s Vráťou Kocourkem (Katharse Affect). Když skončilo Radio Akropolis, podařilo se mi domluvit přechod podobného typu pořadu na tehdy čerstvé ještě FM Radio Wave. To už spolu s Ezechielem a za koordinace se Sanctuary.cz. Náš obnovený pořad tedy začne téměř přesně 15 let poté, co jsme začali vysílat na Radiu Wave.

Co se týče lidí rozhodujících o Českém rozhlasu, uvnitř baráku byli všichni s pořadem v míru, kdo ho svého času napadal, ostatně jako celé Radio Wave, byli členové Rady Českého rozhlasu, kteří tehdy chtěli veřejnoprávní rádio pro mladé zadupat do země. V našem případě byl nejhorlivější předseda Rady, pan Florian, který ve dvou speciálních dopisech vyzýval naší šéfredaktorku, aby tento pořad ukončila. Nejprve psal, že by kapely jako Last Days Of Jesus a podobné, už kvůli svému názvu neměli co dělat na veřejnoprávním rádiu. Reagovali jsme rozhovorem, kdy nám MaryO vysvětloval původ názvu kapely. Druhý dopis si stěžoval, že jsme vysílali skladbu „Gott Ist Ein Popstar“ od kapely Oomph!, která prý znevažuje citací několik veršů modlitby Otče náš do rockového základu, křesťanskou věrouku. Poté, co se postupně vyměnilo osazenstvo Rady, tlak na Radio Wave povolil, a s ním i tyto absurdní interní „kauzy“.

Sanctuary.cz: Vyvíjela se v průběhu času nějak struktura pořadu? Měli jste od začátku nějaké pravidelné rubriky?

Pavel: Od začátku jsme měli pravidelné rubriky. Novinky, představení nových alb, pozvánky na akce, také jeden „Zaprášený démant“ - skladbu, z gotické historie, na kterou se zapomnělo. Pokud bylo i nějaké výročí, připomněli jsme ho také. Postupně jsme během let měli i několik extra seriálů, kdy asi ten nejvýznamnější, postupně probíral jednotlivé roky gotické historie.

Sanctuary.cz: Během vysílání jste v pořadu zvládli i spoustu rozhovorů s muzikanty z temné scény. Jakých si ceníš nejvíc a s kým to bylo naopak nejsložitější?

Pavel: Před lety jsem to procházel, a těch rozhovorů jsme spáchali během let více než sto! A to s většinou domácích významnějších protagonistů, tak i hromadou zahraničních projektů a kapel, které buď vydávali nové desky, nebo přijížděli do ČR odehrát koncert. Z té záplavy rozhovorů si pamatuji na nesmírnou skromnost Stevena Severina ze Siouxie And The Banshees, naopak rozpustilost Vedemmian. Měl jsem radost, že Ezi spáchal rozhovor se Specimen, za sebe pak vzpomínám na Robina Guthrieho z Cocteau Twins, který v rozhovoru prohlásil, že vydavatelství Bella Union bývalého parťáka z kapely, Simona Raymonda, je fakeový indie label (ZDE). Když jsem se po letech na to ptal Simona v jiném rozhovoru, byl z toho téměř soudní spor. Řadu rozhovorů si lze dodnes pustit ZDE.

 

 

Sanctuary.cz: Ty sám jsi už na začátku pořadu Dark Wave měl nějaké zkušenosti s vysíláním v rádiu? Jaký máš k rádiu obecně vztah? Má ještě v roce 2023 lidem co říct?

Pavel: K informacím, které jsem už prozradil v předchozí části rozhovoru, bych dodal už jen, že mezi roky 2000 a 2008 jsem vedl studentská rádia – Radio Strahov a Radio Akropolis, a od roku 2008 jsem kontinuálně spojen s Českým rozhlasem. Nejdříve pouze s Radiem Wave, dnes více s Českým rozhlasem Vltava. Dva roky jsem také v ČRo vedl elévský program.

Sanctuary.cz: Kolem pořadu Dark Wave se vytvořila úzká komunita věrných posluchačů. Jaký je rozdíl, když člověk hraje v rádiu pro širokou veřejnost, proti tomu, když se pravidelně schází s těmi samými lidmi a může s nimi zároveň komunikovat prostřednictvím chatu?

Pavel: Z návštěvy koncertů se zdá, že počet fanoušků gotické scény je poměrně malý. Právě díky našemu pořadu jsme však věděli, že existuje mnohem početnější skupina, které tato hudba konvenuje, ale z řady důvodů (vzdálenost, rodina ad.) se nemůžou především pražských akcí účastnit. Řada z nich byla za naše vysílání vděčná jako za nějaký tok informací, o který mají zájem, a který tu, až na publikační činnost Sanctuary.cz, chyběl.

Sanctuary.cz: Závěrečný díl Dark Wave byl poměrně emotivní, protože se s vámi ve studiu sešli právě i posluchači. Můžeš na tuhle akci zavzpomínat?

Pavel: Měli jsme radost, že když už jsme skončili, měli jsme možnost od vedení Radia Wave rozlučku uspořádat tímto způsobem. Už jen tato vzpomínka mi neustále dodávala energii k návratu pořadu do českého éteru.

 

 

Sanctuary.cz: V covidové pauze jsi byl součástí PodRoušení, které běželo nějakou dobu na YouTube nebo na Twitchi. Můžeš k tomu něco říct?  A jak ti vyhovoval tento formát?

Pavel: Na PodRoušení se mi líbilo, že jsme jím zabili hned několik much jednou ranou. Za prvé, a to pro mne bylo to nejdůležitější, PodRoušení nám dalo možnost se během covidových trablů scházet spolu, jako redakce Sanctuary.cz. Protože mám za to, že dodnes fungujeme primárně proto, že jsme kamarádi, kterým je spolu dobře. No a k tomu jsme během PodRoušení mohli k této potřebě přizvat i další fanoušky, takže nakonec to byla pěkně početná spiklenecká setkávání, u kterého nám hrála námi oblíbená hudba.  

Sanctuary.cz: Mohli tě posluchači slyšet v nějakých pořadech v rádiu v době, kdy byl Dark Wave mrtvý?

Pavel: Pro Radio Wave dodnes připravuji hudební příspěvky, především recenze a rozhovory. Na Vltavě se pravidelně vyskytuji v pořadech ArtCafé a Koncert bez hranic. Pro dopolední Mozaiku tu a tam připravuji recenze do rubriky Album dne. Do všech těchto činností se tu a tam podaří propašovat gotickou muziku ;).

Sanctuary.cz: Ale teď k tomu nejdůležitějšímu. Dark Wave zase funguje. Na jiném rádiu, v trochu jiné podobě. Jak se povedlo, že zase vysíláš, kde to bude, jak to bude vypadat, jak často to bude. Prostě nám řekni všechno o nové podobě Dark Wave…

Pavel: Za vznikem stojí mé osobní kontakty ještě z dob studentského Radia Akropolis. Došlo k propojení s Mirkem Pýchou, majitelem Radia Color a Hey radia. S ním jsme si docela rychle plácli a výsledkem je vzkříšení Dark Wave v rámci programu Hey radia. Náš pořad se tak dostává v polovině Česka díky sítí FM frekvencí k posluchačům i do normálních rádií. To bude mít znovu podobu týdenní dvouhodinovky. Vysílací čas byl stanoven na pondělí od 21 hodin do 23 hodin.

 

 

Sanctuary.cz: Jak moc se rozchází tvoje ideální představa s nynější podobou? Musel jsi dělat kompromisy, nebo jsi od Rádia dostal volnou ruku?

Pavel: Nikdo nám do jeho podoby zatím nemluvil.

Sanctuary.cz: Někdejší jméno Dark Wave bylo Scéna s Pavlem Zelinkou a Tomášem Hoyerem? A já se ptám? Kde je Hoyer?

Pavel: Pan Hoyer bude součástí Darkwave. Právě připravuje novou zvukovou grafiku pořadu!

Sanctuary.cz: Na závěr nám řekni, jakou muziku momentálně nejvíc posloucháš? Co tě v poslední době nejvíc zaujalo a na čem ses nejvíc zasekl? Samozřejmě v pozitivním smyslu slova…

Pavel: Skvělé hudby vychází stále mraky. Třeba nová deska Řeků Grey Gallows je výborná. Spolu s Nephilimem sílíme slabost pro britský projekt Kill Shelter. Ten letos sice vydal pouze EP s Death Loves Veronica, ale i to je excelentní. Hodně pozitivně mě překvapila debutová deska The Bellwether Syndicate a z elektronické větve mě dostali do kolen novými singly Kite a Dead Lights. Moc se těším na jejich nové nosiče.  

Sanctuary.cz: Na závěr nám pověz, kdy si můžeme pustit nejbližší Dark Wave a proč bychom tak měli učinit… Zároveň přejeme hodně posluchačů a energie do další práce…

Pavel: První díl bychom měli vysílat v pondělí 12. června. Tak nám držte palce, aby všechno dobře dopadlo. Ještě je spousta věcí, které musíme spáchat, abychom mohli začít vysílat. 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.