Rozhovor s Empathy Test: "Na fanoušky s našimi triky Real Gothic Are Disgusted jsem hrdý."

Koncert britských Empathy Test je za dveřmi. Už v pátek rozezvučí prostory pražského Futurum Music Baru. Je nejvyšší čas si popovídat, co se děje v kapele nového. Jak se vydařilo severoamerické turné, jak se žije Isaakovi v Rakousku a jak to vypadá s novým materiálem? Isaac odpověděl na všechny otázky, i ty nepříjemné, takto: 

 

AHOJ ISAACU, JAK SE DNES MÁŠ? ZAČÍNÁ ROK 2024, JAK BYS TEDY ZHODNOTIL TEN LOŇSKÝ?

Rok 2023 byl pro Empathy Test dalším neuvěřitelným rokem. Myslím, že se věci po pandemii konečně začaly vracet k normálu. Došlo k mnoha změnám. Turné je mnohem obtížnější. Letenky jsou mnohem dražší. Svým způsobem to vypadá, jako bychom udělali krok zpět, když chceme za vystoupení stejný honorář a přitom náklady okolo se zvýšily. Přesto jsme na koncertování nezanevřeli.  Odehráli jsme celkem 61 vystoupení, což není tolik jako v době před pandemií. V roce 2019 jsme zvládli přes 100 představení za rok. Ale podařilo se nám uspořádat naše vůbec první turné po Severní Americe, kde jsme vystupovali v pozici hlavní hvězdy. A to se opravdu vydařilo.

 

Empathy Test - Demons (live at Black Lower Castle Festival 15.7.2023 - Niederburg Kranichfeld)

 

SEVEROAMERICKÉ TURNÉ BYLO PRVNÍ PO ČTYŘECH LETECH. JAKÉ TO BYLO BÝT NA TURNÉ V POZICI HEADLINERA?

Když jste doprovodný umělec, hlavní umělec se stará o většinu organizace a vy jen hrajete koncerty. Takže když jsme v roce 2019 cestovali do Států s Aesthetic Perfection, museli jsme prostě sednout do letadla, abychom se tam dostali. Mezi koncerty jsme se přemisťovali nightlinerem, takže šlo jen o to, dobelhat se do autobusu před jeho odjezdem. Při vlastním loňském turné všechny povinnosti připadly na nás. Museli jsme se postarat o vlastní cestování a hotely. Celé turné jsme absolvovali v dodávce, ne v autobusu. Což znamenalo vstát brzy a ujistit se, že se můžeme dostat na další místo včas, abychom zvládli zvukovou zkoušku a následně vystoupit. Po koncertu pak znovu naložit kapelu, dojet do místa spaní, vyložit vybavení do hotelu, protože nechávat nástroje v dodávce bez dozoru není dobrý nápad, atd. Podařilo se nám turné absolvovat, aniž by nám ukradli nějaké vybavení, což byl další bonus turné. A jaké koncerty se nejvíce podařily? Seattle byl skvělý a v LA jsme odehráli pravděpodobně největší show turné.

JAKÉ TO JE PLÁNOVAT TURNÉ, STARAT SE O JEHO LOGISTIKU, PROPAGACI A FINANČNÍ STRÁNKU A JEŠTĚ K TOMU VYSTUPOVAT? DOKÁZAL SIS UŽÍT VYSTOUPENÍ UPROSTŘED TOHO KOLOTOČE?

Severoamerické turné bylo docela těžké a stresující. Byl jsem opravdu pod velkým tlakem, protože kromě booking agenta a nějaké pomoci od členů kapely jsem se musel starat o logistiku, propagaci a rozpočet. Je to hodně práce, ale vystoupení mě vždycky nazpět nabilo energií. Vystupování je jedna z mých největších lásek, takže když jsem šel na pódium, na všechno jsem zapomněl a všechen stres zmizel.

 

Empathy Test - teaser na severoamerické turné 2023

ČETL JSEM JEDEN Z TVÝCH STARŠÍCH ROZHOVORŮ, KDE JSI BYL PŘEKVAPEN, S JAK OTEVŘENOU NÁRUČÍ PŘIJALI EMPATHY TEST FANOUŠCI GOTICKÉ SUBKULTURY. SÁM SE ZA GOTIKA NEPOVAŽUJEŠ. CO SI MYSLÍŠ, ŽE ZPŮSOBILO TOTO ÚZKÉ PROPOJENÍ?

To spojení je opravdu těsné. Přitom mám za to, že hudebně cílíme na mnohem širší publikum. Když pořádáme vlastní koncerty, lidé, kteří přicházejí na show, nejsou pouze gotiky. Jsou to prostě lidé, kteří mají rádi alternativní hudbu. Myslím, že Empathy Test je ve skutečnosti popová skupina s inteligentními texty a hudbou. V podstatě píšeme popové písně, které mohou být často o smrti. Myslím, že je to pravděpodobně druh emocionální hloubky textů a hudby, který oslovuje gotickou scénu. Nemáme problém být součástí gotické scény. Vítáme každého, kdo má rád dobrou hudbu, aby si poslechl naši tvorbu. Zdá se, že díky spojení s gotikou se nám podařilo vybudovat si pevnější místo na hudební scéně, zaručit si vyšší dlouhověkost. To se kapelám vystupujícím na indie scéně nestává. Tedy pokud se nestanou opravdu velkým jménem. Na gotické scéně se i starší kapely mohou úspěšně vrátit na scénu. Třeba fanoušci kapel jako VNV Nation nebo Covenant chodí na tyto kapely roky a scéna je stále přijímá. Fanoušci jsou také velmi loajální a nakupují spoustu merche, což kapelám a projektům také pomáhá k tomu, aby se plně udrželi na hudební scéně. Já jsem se začal plně věnovat Empathy Test na plný úvazek v roce 2018. Myslím, že by to pro mne bylo mnohem obtížnější, kdybych se na stejnou cestu vydal jako součást hlavního proudu hudebního průmyslu. Pravděpodobně bych přišel o nahrávací smlouvu. Vždyť jsem s kapelou nevydal nový materiál už tři roky!

PRODÁVÁŠ TRIKA S NÁPISEM „REAL GOTHICS ARE DISGUSTED“. MOHL BYS VYSVĚTLIT PŮVOD TOHOTO MERCHE?

Je za tím legrační příběh. Dostal jsem na Facebooku zprávu od šíleného chlapíka z Německa, který na mne během kovidu vychrlil zprávu celou napsanou capslockem. Byl naštvaný, že si účtujeme peníze za lístky, které jsme prodávali na streamovaný koncert. Ten jsme udělali jeden jediný a museli jsme za jeho uspořádání a odbavení zaplatit nemalý obnos. Bylo logické, že chceme prodejem vstupenek pokrýt  veškeré vzniklé náklady. Opravdu nevidím problém s účtováním peněz za live stream nebo za prodej merche, který mi dotyčný také vyčítal a jehož výroba stojí peníze. Přitom prodej doprovodného zboží je pro kapely často jediný způsob, jak se dostat na turné do černých čísel. Například nebýt merche, tak bychom po americkém turné skončili 5000 dolarů v mínusu. Očekávat, že kapely budou rozdávat merchandise a vstupenky zdarma, je prostě bláhová představa. Ukázal jsem tuto zprávu jednomu člověku, který se živí prodejem merche, a toho ihned napadlo, že bychom měli tyto myšlenky vytisknout na tričko. Nakonec jsme z dlouhého textu vzali poslední větu, která hlásala „skuteční gotici jsou znechucení“. Grafický návrh jsme zveřejnili na Facebooku a dost fanoušků zareagovalo, že by si rádi takové triko koupili. A měli pravdu, prodává se opravdu dobře! Navíc se mi líbí nápad umístit název kapely na záda, takže když proti vám takový fanoušek jde, netušíte, odkud toto triko má. Jsem na takové fandy kapely hrdý.

 

 

TY A ADAM, SPOLUZAKLADATEL EMPATHY TEST, JSTE VELCÍ FILMOVÍ FANOUŠCI. KTERÉ FILMY TĚ LONI ZAUJALY A NA KTERÉ SE TĚŠÍŠ LETOS?

Je pravda, že s Adamem jsme velcí milovníci filmů. Minulý rok mě uhranul film Infinity Pool od Brandona Cronenberga, který je synem Davida Cronenberga. Očividně jde ve stopách svého otce, který natočil hned několik výborných, pořádně temných sci-fi hororů. Na druhé straně žánrového spektra jsem se hodně nasmál u filmu Asteroid City od Wese Andersona. Jedná se o opravdu chytré a svérázné dílo. Letos chci vidět loňský film Poor Things, který do evropských kin vstupuje až začátkem letošního roku. Natočil ho režisér (Jorgos Lanthimos - pozn. autora) některých opravdu fantasmagorických filmů jako Humr nebo Zabití posvátného jelena. V roce 2024 se ještě těším na Furiosu, nový film ze série Mad Max. Taky se těším na všechny ty hardcore fandy, kteří budou naštvaní brečet, protože to není o Mad Maxovi.

EMPATHY TEST SLAVÍ DESET LET NA SCÉNĚ. CO TĚ NAPADNE, KDYŽ SE V RYCHLOSTI OHLÉDNEŠ?

Ani mi nepřijde, že už utekla dekáda. Seběhlo se to vše opravdu rychle. A událo se navíc tolik věcí! Vydali jsme tři alba, odehráli stovky koncertů a stali se součástí programu mnoha festivalů. Cítím se opravdu šťastný, že jsme napsali píseň Losing Touch, která má dnes více než šest milionů streamů na Spotify a objevila se v televizních pořadech a virálních videích. Jsem opravdu vděčný za to, že jsme dostali příležitost rozvinout příběh Empathy Test, který stále pokračuje. Vše okolo kapely vyrostlo v něco mnohem většího, než si kdokoli z nás kdy představoval. Myslím tím, že v loňském roce jsme byli schopni uspořádat 31denní headline turné po Severní Americe, což beru za jeden z vrcholů našeho snažení. Existuje totiž spousta legendárních britských kapel, které nikdy neměly šanci zde odehrát jediný koncert, natož aby absolvovaly úspěšné turné, na kterém byli hlavní hvězdou. Tohle je jeden z těch okamžiků, kdy musíte udělat úkrok nazpět a prostě říct „wow, tady jsme opravdu dosáhli něčeho úžasného“. Doufám, že budeme pokračovat ve vydávání alb a budeme i nadále vyrážet na koncertní turné. Hrát v místech, kam se nám zatím nepodařilo dostat, jako je třeba Jižní Amerika nebo Mexiko. To jsou další cíle na mém seznamu přáni, která bych si chtěl odškrtnout. Rádi bychom více hráli v Polsku nebo Itálii. V Polsku jsme hráli pouze párkrát, v Itálii ještě nikdy.

 

Empathy Test - Losing Touch

 

CO POVAŽUJEŠ ZA NEJVĚTŠÍ NEÚSPĚCH PRVNÍ ETAPY FUNGOVÁNÍ EMPATHY TEST?

Největší minelu? Opravdu nevím. Víš, každý úspěch je relativní a možná, že kdybychom se rozhodli spojit svou činnost s nějakou nahrávací společností, mohli bychom vyrůst ve větší kapelu, než jsme teď. Ale jak říkám, jsme prostě vděční za úspěch, který jsme dosáhli. A těšíme se, co nám přichystá dění budoucí.

V SOUČASNÉ DOBĚ JIŽ DELŠÍ DOBU ŽIJEŠ V RAKOUSKU. MÁŠ POCIT, ŽE UŽ TĚ TATO ZEMĚ STAČILA NĚJAKÝM ZPŮSOBEM OVLIVNIT? TŘEBA I PO HUDEBNÍ STRÁNCE?

V Rakousku žiju minimálně dva roky, možná už tři. Nemůžu říct, že moje němčina je fantastická. Na Duolingu se jí snažím učit, ale většina mladých lidí zde mluví anglicky, a tak je mnohem jednodušší konverzovat v angličtině. Dění a prostředí na mne určitě nějak působí, ale ještě ne tak, abych vyšiloval s akordeonem a kravským zvoncem a nahrával alpské šlágry. (smích)

Jsem opravdu rád, že jsem se přemístil na evropský kontinent. Anglie je doteď zaměstnaná sama sebou, svým vztahem ke zbytku Evropy, a mám za to, že její rozhodnutí odejít z Evropské Unie bylo krátkozraké. Užívám si  ten stav, kdy cestuji po Evropě a nikde nemusím ukazovat svůj pas a řešit hraniční kontroly. Myslím, že se díky tomu cítím mnohem svobodněji. Můžu sednout do letadla a letět kamkoliv potřebuji. Nemusím se stresovat obavami, co si sebou můžu nebo naopak nemůžu vzít do letadla a tak podobně.

JAKÉ JSOU PLÁNY KAPELY DO BUDOUCNA? POSLEDNÍ ŘADOVÉ ALBUM JE JIŽ VÍCE NEŽ TŘI ROKY STARÉ….

Poslední album je už tři roky staré. Vím. Problém je v tom, že Adam je momentálně neuvěřitelně zaneprázdněn jinými věcmi a projekty, které se nemusí dokonce ani točit okolo hudby. Napsal jsem pro nové album kupu materiálu, ale Adam v současné době nemá čas ani prostor na něm pracovat. Zkrátka bojujeme s tím, že on žije stále v Londýně, zatímco já v Rakousku, abychom se tak nějak kreativně ocitli na stejné vlně. To je něco, co se v kariéře kapel vždy dříve nebo později stane. Časové prodlevy mezi alby se prodlouží, protože všichni jsou zaneprázdněni a život jim do hudebních plánů hází klacky pod nohy.

 

Empathy Test - Monsters

 

TAKÉ JSEM NĚCO SLYŠEL O TVÉM SÓLOVÉM ALBU. JE NA TOM NĚCO PRAVDA?

Písně, které měly být na dalším albu Empathy Test, se staly základem mého připravovaného sólového alba. Už 16. února vydám první singl pod svým občanským jménem. Bude se jmenovat House of Cards a myslím, že fanoušky Empathy Test potěší. Doufám, že budou příjemně překvapeni, protože to, co chci dělat na sólové desce, není od Empathy Test vzdáleno milion mil. Chci zaplnit některé z mezer, které mi fungování v rámci kapely nevyplnilo. Mám moc rád hudbu, na kterou se dá tančit. Hudbu s groovem a mám rád super chytlavé písničky. To je to, na čem pracuji jako Isaac Howlett. Ale jak říkám, myslím, že fanouškům Empathy Test se připravovaná sólová tvorba bude také líbit.

KAPELU ČEKÁ VÝROČNÍ TURNÉ, KTERÉ ODSTARTUJETE V PRAZE. PAMATUJEŠ SI NĚCO Z VAŠEHO KONCERTU NA PRAGUE GOTHIC TREFFEN V ROCE 2021?

Jak jsem už řekl, není lepší způsob, jak oslavit 10. výročí existence Empathy Test, než uspořádat masivní turné. Po Praze máme na řadě Lipsko, což je koncert, na který se prodalo 450 vstupenek. Z toho jsem nadšený. Hlavní turné pak odstartujeme v březnu dvěma termíny ve Skandinávii, na které naváže něco okolo 10 nebo 11 termínů v Německu. Vstupenky na tato představení se prodávají opravdu dobře. Pokud uvažujete o tom, navštívit jedno z představení v Německu, doporučil bych vám neotálet. V dubnu se přesouváme do Spojeného království, kde máme rezervováno osm termínů, stejně jako v Německu, zas o něco víc než minule.

Na koncert v Praze se těším. Nikdy jsme tu nehráli jako hlavní hvězda. Jediné vystoupení v Praze jsme odehráli v rámci festivalu Prague Gothic Treffen v roce 2021, což bylo podivné období uprostřed kovidové pandemie. Byla to opravdu zábavná show. Moc jsme si jí užili. Musím říct, že jsme byli trochu roztřesení, protože jsme v tu dobu neměli možnost naživo moc vystupovat. Ale myslím, že koncert se povedl, a během večera zahráli další skvělí umělci. Například Bragolin, kteří od té doby šli opravdu nahoru, a samozřejmě Rein, která byla také skvělá. Byla to velmi pozitivní zkušenost, a tak se opravdu těším, až se 12. ledna do Prahy vrátíme.

V ČEM BUDE NADCHÁZEJÍCÍ KONCERT JINÝ?

Těšíme se, že odehrajeme delší set než obvykle. Máme v plánu odehrát dvouhodinový set, během kterého zahrajeme spoustu starších skladeb, které jsme pár let zanedbávali. Pokud rozhovor právě teď posloucháte a máte nějaký požadavek na skladby, které byste rádi slyšeli, napište nám e-mail nebo zprávu na některý z našich účtů na sociálních sítích, a my zjistíme, zda se nám vaše návrhy vejdou do připravovaných setlistů.

Takže pokud jste nás viděli na Prague Gothic Treffen a chcete vidět delší koncert Empathy Test, pak je tu vaše šance. Pokud jste nás teprve začali poslouchat, zkuste dostat naše písničky pod kůži a určitě dorazte také.

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.