Březnové strašání

Na to, že literární nabídka válcuje úroveň té filmové, jsme si už dávno zvykli. Je tomu tak i tentokrát. Na své si přijdou sběratelé luxusně vypadajících knížek, milovníci klasiky i fajnšmekři současného hororu. Navíc ani domácí scéna nespí!
 

Měli jste jako caparti oblíbeného plyšového medvěda? Alice má méďu jménem Chauncey a jak se ve filmu "Neviditelné zlo" režiséra Jeffa Wadlowa později ukáže, jde o pěknou sviňuchu. Jak je vidět, bubáci mohou vypadat všelijak.

"Žena s malou dcerkou se vrací do domu, kde vyrůstala. Jako malá tu měla svého imaginárního kamaráda, kterého si vymyslela pro dlouhou chvíli. Teď zjišťuje, že její kamarád není až tak vymyšlený a navíc je hodně naštvaný, že ho kdysi opustila."

 


Neviditelné zlo - trailer


Pak tu máme taky jednu jeptišku, která se dočká zázraku, ze kterého nejspíš nebude příliš šťastná. Jestli Michael Mohan někomu udělá radost se svým filmem "Neposkvrněná", to už je diskutabilní. Ale zázraky se dějí. I v klášteře...

"Zbožná Cecílie (Sydney Sweeney) odjíždí na malebný italský venkov, kde jí byla nabídnuta nová pracovní pozice ve zdejším proslulém klášteře. I přesto, že se jí dostává vřelého přivítání, začíná tušit, že její nový domov skrývá temná a děsivá tajemství."

 


Neposkvrněná - trailer

 

Nemůže se nedostat ani na převařování starých dobrých klasik. Tento měsíc to odnesla Godzila i King Kong ruku v ruce v popcornové divočině "Godzilla x Kong: Nové impérium". Režie se stejně jako v minulém odvaru ujal Adam Wingard. Tolik tedy k filmům.

"Epická bitva pokračuje! Filmový Monsterverse společnosti Legendary Pictures navazuje na explozivní souboj Godzilla vs. Kong zcela novým dobrodružstvím, které postaví všemocného Konga a obávanou Godzillu proti kolosální neobjevené hrozbě ukryté v našem světě, která ohrožuje jejich existenci - a také naši vlastní. Godzilla x Kong: Nové impérium se hlouběji zabývá historií těchto titánů a jejich původem, stejně jako tajemstvími Ostrova lebek a dalších míst, přičemž odhaluje mýtickou bitvu, která pomohla zformovat tyto výjimečné bytosti a navždy je spojila s lidstvem."

 


Godzilla x Kong: Nové impérium - trailer

 

Co knihy? Philipa Fracassiho k nám dopravil Gnóm a jeho povídková sbírka "Hleď, prázdnota" a novelka "Sacculina" nabízejí hrůzu nejvyšší kvality. Není tedy důvod nemít podobná očekávání i od románu "Sirotčinec v údolí". Ten je navíc druhým svazkem hororové edice Horla a má opět dvě rozdílná vydání. Paperback je černý a světlá verze je limitka pro fajnšmekry.

"Pensylvánie, rok 1905. Do odlehlého chlapeckého sirotčince, spravovaného trojicí katolických kněží, přivede jedné bouřlivé zimní noci šerif podivného muže... Philip Fracassi je bývalý hollywoodský scenárista, nyní hororový spisovatel na plný úvazek, žijící v Los Angeles. Tento román je jeho třetí hororovou knihou vydanou v češtině."

 


Richard T. Chizmar se dostal do povědomí českých čtenářů díky spolupráci se Stephenem Kingem na trilogiii o Gwendy ("Kouzelná skříňka pro Gwendy" s Kingem. "Kouzelné pírko pro Gwendy" sám a "Poslední úkol pro Gwendy" zase se Štěpánem). Nyní Fobos vydal jeho samostatný román "Hon na Bubáka"...

"V létě roku 1988 se v mírumilovném a poklidném městečku ve státě Maryland začnou ztrácet mladé a atraktivní dívky, jejichž zohavená těla se pak objevují na nečekaných místech. Vše ukazuje na to, že v kdysi klidném a vlídném místě řádí sériový vrah, kterého média označí za „Bubáka“.

Městečkem se šíří zvěsti, že tento zlosyn není tak úplně obyčejným člověkem, ale spíše monstrem s nadpřirozenými schopnostmi. Jak jinak si vysvětlit chybějící stopy a důkazní materiál či pečlivě a metodicky provedené vraždy? Ovšem policie a následně i členové FBI jsou si jistí, že se jedná o šílence z masa a kostí, který si s nimi pohrává, užívá si své pofiderní slávy a chytře uniká. Obyvatelům města připadá, že už navždy přišli o klidný domov a že tato noční můra nikdy neskončí.

Právě v této době, záhy po první vraždě, kdy se nařizuje zákaz nočního vycházení a začínají se formovat hlídky z řad dobrovolníků, se do města vrací dvaadvacetiletý Robert Chizmar, čerstvý absolvent žurnalistiky. Snaží se zahájit svou dráhu spisovatele a kromě toho se zapojuje do příprav své nadcházející svatby s láskou ze střední školy. Brzy se však sám ocitá uprostřed reálného příběhu hrůzy."

 


Laser se rozhodl, představit nám čtenářům britského autora Joshe Winninga, jemuž vydal román "Ten negativ spal", který by měl přinést strhující mix hororu a thrilleru.

"Spal ten negativ je třaskavá směs hororu a thrilleru, ve které se nechvalně proslulá „vyvražďovačka“ z devadesátých let dočkává remaku… a zároveň s filmem znovu ožívá i kletba, která ho sužovala. Hned poté, co novinářka Laura Warrenová přistane v L. A., aby napsala článek o natáčení nové hororové minisérie, stane se svědkyní sebevraždy. Přímo před jejíma očima skočí z mostu neznámý muž. Lauřinou první myšlenkou je: „A už to začíná…“ Miniseriál, o kterém má psát, je totiž adaptací hororu z devadesátých let. Hororu, ve kterém před třiceti lety hrála – a před jehož prokletím celý život utíká.

Když bylo Lauře pouhých sedm let, osm z herců a členů štábu záhadně zahynulo za okolností, které podezřele připomínaly úmrtí postav ve filmu. Z filmu se stalo v zasvěcených kruzích kultovní dílo – a také jí nenávratně zničilo život. Změnila si jméno a přízvuk, obarvila si vlasy a přestěhovala se do Anglie. Ale jsou scénáře, které nechtějí zůstat v archivu… Mrtvol rychle přibývá a Laura se záhy ocitá na útěku před zákonem. Nezbývá jí než doufat, že se jí, za pomoci své sestry a cynické věštkyně, podaří kletbu zrušit."

 

 

Nestává se to čato, ale tento měsíc vyšly jako na potvoru dvě knihy nazvané "Očistec". Což bude pro autory nejspíš tak trochu očistec. Ten první vyšel u Fobosu a jeho autorem je Lee Mountford, který navázal už třetím kouskem na svou sérii "Štvanci".

"Duše lapené v domě trpí. Po děsivém sledu událostí, které se odehrály v domě Perronových a které vyvrcholily smrtí jedné z majitelek, byl do domu povolán tým specialistů na paranormální jevy, aby nezpochybnitelně dokázal, že v domě skutečně straší. Přeživší majitelka se pokouší přesvědčit církev, aby v domě provedla exorcismus. Je to jediný způsob, jak osvobodit duše mrtvých, které jsou uvnitř jako v očistci, odsouzené k věčnému utrpení.

Církev ale nejprve vyžaduje důkazy. Výzkumný tým brzy zjistí, že nechvalně známý dům a to, čím ve skutečnosti je, přesahuje jejich schopnosti. V ohrožení nejsou jen jejich životy, ale i osud celého světa. Dokážou přežít, nebo je čeká stejný osud jako ony nebohé duše lapené v domě? Jak dopadne příběh domu Perronových? A jaké další hrůzy číhají v jeho stínu?"

 

 

Fobos nezapomíná ani na milovníky klasiky a oprašuje drahokamy z pera Edgara Allane Poe, jehož nejnovější vydání povídek dostalo všeříkající jméno "Pád domu Usherů a jiné povídky". Pokud si říkáte, že další vydání Poeových povídek nepotřebujete, potom vězte že tahle knížka bude mít mimo jiné krásnou ořízku. A že ji vlastně potřebujete...

"Za melancholického podzimního dne se jezdec na koni blíží k ponurému zámku z drolícího se kamene uprostřed černého jezírka, z něhož trčí pahýly mrtvých stromů...

Scéna jako vystřižená z anglického gotického románu – a přece se jedná o dílo jednoho ze zakladatelů americké literatury. Čtenář, který má rád příjemné mrazení hrůzy, si v povídce „Pád domu Usherů“ užije celou řadu dalších romantických rekvizit: dlouhé, pusté chodby, záhadné choroby a strašidelné noční zvuky. Vypravěč povídky se neustále snaží všechny tajuplné jevy rozumově objasnit, ale nakonec, stejně jako my, zůstává s děsem v očích stát nad nevysvětlitelným vyvrcholením příběhu…

Právě tuto a několik dalších povídek vám přinášíme v novém vydání jako nepostradatelnou součást edice Fobos."

 

 

A teď ten druhý "Očistec". Je zajímavé, že i jemu předcházely dvě knihy. Konkrétně "Ti nepohřbení" a "Děti Raumy" v nichž autorka Kristina Haidingerová sleduje osudy Violetů - bratránků upírů. Golden Dog vydává třetí knihu "Očistec" v tvrdých deskách, ale navíc jsou zde v jednom svazku přidána i předchozí díla a jde tedy o pořádný špalek. Recenzi na "Děti Raumy" najdete ZDE.

"Rodí se ze smrti. Jsou posedlí mstou. Kradou vzpomínky. Sytí se krví a opájí bolestí. Od požáru v přístavním městě v sedmnáctém století přes velrybářské a polární výpravy až po zpustošenou zemi v současnosti – tam všude spřádají své plány nepohřbení, bílé stíny opředené tajemstvím. Sestupte s nimi do temnoty. Poznejte, jaké to je být jedním z nich. Souborné vydání třídílného románu o Violetech."

 

 

Mystery Press vydal knihu Martina Paytoka "Láska, smrt a všechno zlý", kterou vyzdobil povedenými ilustracemi Lubomír Kupčík a dle prvních reakcí se zdá, že se bude na co těšit.

"Pohřby obvykle bývají smuteční záležitostí. Pro rodinu Havranových ale smrt zatrpklého patriarchy Izajáše znamená spíš úlevu – hlavně v oblasti finančních problémů. Odtažitý stařec během života nastřádal majetek, pro který by byl kdekdo ochotný zabít, a jedinou podmínkou k jeho získání je nutnost strávit noc na odlehlém sídle vysoko v Krkonoších.

Na zámek Rabenštejn se proto začnou sjíždět Izajášovi příbuzní z blízkých i dalekých koutů, a nejspíš si dovedete představit, jak hladce taková sešlost probíhá. A to ještě předtím, než padne tma a první z nich nevysvětlitelným (a nevysvětlitelně krvavým) způsobem zemře. A potom další. A další a další.

Zatímco se všichni snaží zachránit si krk, adoptivní dcera Izajášovy neteře Agáta se pokouší vypátrat, kdo za vraždami stojí. Je to někdo z přítomných a mají všechny logické vysvětlení, nebo je s Havranovými na zámku ještě někdo… anebo něco?

Deset malých černoušků optikou Guillerma del Tora. Noční můry vás budou pronásledovat ještě dlouho po dočtení!"

 

 

S dalším příběhem se přihlásil taky slovenský autor Lukáš Polák, který před třemi lety zabodoval se svým debutem "Kriaky". Jeho další horor se jmenuje "Pahltné" a znovu nás zavede do míst, kde se dějí hrůzy vymykající se našemu světu. Vydalo nakladatelství Príbeh.

"Vitaj v dedine Pahltné. V obci, kde sa obyvateľom začali meniť chute. Nejde však o drobné zmeny, ale o riadne desivé. Ľudia dostávajú chuť na domácich miláčikov, kôru stromov, zhnité ovocie, alebo dokonca na samých seba. Jediný, kto dokáže čeliť hrozivým udalostiam, je otec Karol. Zvládne sa postaviť nepochopiteľným skutočnostiam, ktoré postihli jeho dedinu?

Lukáš Polák predstavuje tajomný príbeh plný bodyhororových scén, mysterióznej atmosféry, dávky brutality, ale aj hľadania samého seba v malej dedine na Slovensku. Máš odvahu navštíviť Pahltné?"

 

 

Na své si přijdou i milovníci komiksu, protože nakladatelství Crew vydalo "Domeček plný bolesti". Na něm pracovali společně M.R. Carey, Peter Gross, Vince Locke a Cris Peter a dali dohromady pořádně temnou záležitost.

"K šestým narozeninám dostala Alice dárek, o jakém nikdy ani nesnila: krásný velký domeček na hraní z 19. století, s rodinkou starožitných panenek uvnitř. Domeček se okamžitě stává nejen její nejoblíbenější hračkou, ale i celým světem. Dívka brzy zjistí, že pomocí magického zaříkávadla může své nové přátele navštívit. Ti jsou jako vystřižení z nějakého milého příběhu pro děti – je to zkrátka hodná rodinka z malého domečku.Jenže v reálném světě je život její skutečné rodiny mnohem temnější... a hluboko v labyrintu chodeb uvnitř domečku číhá Černý pokoj, který má pro Alici nabídku.

Tenhle zvláštní dům prý totiž vládne mocí, která dokáže cokoliv napravit. Stačí jen vyslovit kouzelná slůvka... Od scenáristy M. R. Careyho (Všemi dary obdarovaná, Lucifer) přichází Domeček krve a bolesti, další kousek z knihovny bestsellerů od nakladatelství Hill House Comics. Strhující kresba Petera Grosse (The Books of Magic, Lucifer) a Vince Lockeho (A History of Violence) vás bude provázet všemi šesti sešity tohoto souborného vydání."

 

 

Zase je za co utrácet a čeho se děsit, člověk neví co dřív...

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.