Kam letos na festivaly?

festivaly_picLetní sezóna venkovních akcí je konečně tady. Následující přehled by vám mohl pomoci v rozhodování, kam během letoška v Čechách a na Slovensku vyrazit za muzikou a na kterém festivalu najdete žánrově spřízněnou kapelu.

 

 

 

 

 

 

A vezmeme to hezky popořadě:

 

metalfest_2014_logo

 

Metalfest, mladší bratříček Masters of Rock, už nějaký ten rok dlí v amfiteátru v plzeňském Lochotíně. I letos opanuje víkend na přelomu května a června. V soupisce účinkujících najdete i populární finské upíry The 69 Eyes nebo Johana Edlunda a jeden z jeho posledních koncertů se švédskou equipou Tiamat. Jedním z headlinerů potom bude velekněz shock-rocku Alice Cooper.

kdy: 30. května - 1. června
www.metalfestopenair.cz

---------------------------------------------------------

 

tolenstein_2014_plakat

 

Zřícenina hradu Tolenstein u Dalečína bude dějištěm dalšího ročníku Tolenstein Festu. Představí se Bratrstvo Luny, Misty Ways, headlinerem bude jihlavská smečka XIII. století.

kdy: 21. června
www.tolensteinfest.cz

 

--------------------------------------------------------

 

 

basinfirefest-2014

 

Dvanáctý zářez chystá Basinfirefest ve Spáleném Poříčí. Jako vždy převážně metalově laděný festival letos představí např. paganmetalovou Arkonu nebo vzpomínkovou sestavu Death, ale i české gotické matadory XIII. století.

kdy: 26. - 29. června
www.basinfirefest.cz

------------------------------------------------------------

 

rockforpeople_2014_logo

 

Jubilejní dvacátý ročník mamutího festivalu Rock For People se opět rozvalí ve festivalparku v Hradci Králové. Indie publikum radostně zajásá nad novozélandskými The Naked And Famous nebo electropunkovými belgičany School is Cool. Zaujmout vás mohou i postrockoví japončíci Tricot. Největším překvapením je ale vystupení černého mstitele Stevena Seagala se svou hudební equipou.

kdy: 3. - 5. července
www.rockforpeople.cz

------------------------------------------------------------

 

hradbysamoty_2014_logo

 

Pátý ročník putovního festivalu Hradby Samoty zaměřeného na darkambient, neofolk, industrial a noise se letos vrátí na zámek v Rosicích. Z letošního menu vybíráme švédský martial industrial In Slaughter Natives, italské Bad Sector, rakouské The Devil & The Universe nebo oldschoolovou domácí legendu Paprsky Ing. Garina.

kdy: 4. - 5. července
www.hradbysamoty.org

-------------------------------------------------------------

 

bazant-pohoda-hlavicka

 

Na letišti v Trenčíně se jako obvykle můžete setkat s festivalem Bažant Pohoda. I tentokrát v seznamu vystupujících najdeme opravdové perly: Zahrají britští melancholici Suede, triphopový matador Tricky nebo postrockoví Mogwai. Ale především tu svou 3D show představí hyperlegendární Kraftwerk!

kdy: 10. - 12. července
www.pohodafestival.sk

---------------------------------------------------------------

 

masters_of_rock_logo

 

Dvanácté pokračování vizovického metalového festivalu Masters of Rock opět opanuje areál likérky Rudolfa Jelínka. Vedle celosvětové metalové špičky si na své přijdou i punkoví fanoušci Exploited, zahraje i gothicmetalová Epica.

kdy: 10. - 13. července
www.mastersofrock.cz

---------------------------------------------------------------

 

creepyteepee 2014

 

Šesté pokračování alternativní přehlídky Creepy Teepee proběhne i tentokrát v areálu pivovaru v Kutné Hoře. Program je teprve odhalován, potvrzena je např. americká lo-fi princezna Julia Holter nebo kanadská synthpopová čtyřka Police des Moeurs.

kdy: 11. - 13. července
www.creepyteepee.org

---------------------------------------------------------------

 

mighty_sounds_2012
 
Ska-punkoví příznivci zamíří tradičně do Tábora na místní letiště Čápův Dvůr. Tentoroční festival Mighty Sounds představí např. staré známé Bloodsucking Zombies from Outer Space, zámořské psychobilly Koffin Kats a Nekromantix či švýcarské rockabilly The Peacocks.

kdy: 11. - 13. července
www.mightysounds.cz

---------------------------------------------------------------

 

castle_party_-_logo

 

V polském Bolkówě nedaleko našich hranic najdete největší středo/východoevropský goth-friendly festival Castle Party. I když letos nabídka značně přihustila množstvím metalových spolků, pořád se jedná pro našince o nejlevnější a nejlépe dostupnou možnost ochutnat různá zákoutí temné scény ověnčená hvězdnými jmény. Letos se tu potkáte např. s And One, London After Midnight či Deine Lakaien, českou scénu zastupují Phosgene Girls a LateXjesuS.

kdy: 17. - 20. července
www.castleparty.com

----------------------------------------------------------------

 

colours of ostrava logo

 

Severomoravský festival Colours of Ostrava zaloví především mezi neokoukanými jmény. Šanci zaujmout má dánská electropopová rebelka , freakrockoví psychedelici MGMT nebo britská indie rocková senzace Bastille. Domácí scéna vysílá do boje např. Maggie's Marshmallows.

kdy: 17. - 20. července
 
-----------------------------------------------------------------
 
 
benatska_noc_2014_-_logo
 
Dvaadvacáté pokračování festivalu Benátská noc už pevně zakotví v areálu Vesec u Liberce a po jedenadvaceti letech zkrátí svůj název na Benátská! Headlinerem akce jsou finští melancholici HIM, svůj jediný letošní tuzemský koncert přijede zahrát legenda české i světové hudby, Ivan Král.

kdy: 25. - 27. července
www.benatskanoc.cz
 
-----------------------------------------------------------------
 
podparou logo
 
Punkově laděný festival Pod Parou nachystá svůj dvanáctý díl opět v Moravské Třebové. Na své si přijdou příznivci britské psychobilly legendy The Meteors, britsko-irských klaunů Klingonz, německých bouráků Mad Sin i punkerů The Toy Dolls a Buzzcocks. Jedním z headlinerů bude Jaz Coleman s Killing Joke.

kdy: 31. července - 2. srpna
 
-----------------------------------------------------------------
 
 
sazavafest_2014_logo
 
 
Počtrnácté zamíří hudební fanoušci na tradiční Sázavafest, letos opět ve Světlé nad Sázavou. I tentokrát se zaměří především na tuzemskou mainstreamovou špičku, v programu najdeme ale i šumperské progresivce Dying Passion nebo electropopové Cartonnage.

kdy: 31. července - 2. srpna
 
-----------------------------------------------------------------
 
brutal_assault_2014_logo
 
 
Na devatenáctém dílu festivalu Brutal Assault se samozřejmě také pilně pracuje, fanoušci neomylně zamíří do areálu vojenské pevnosti v Jaroměři-Josefově. V plejádě metalové smetánky v čele s headlinery Slayer můžete vyhmátnout i norsko-americké divochy Combichrist, postrockové God is an Astronaut nebo doomové velikány My Dying Bride.

kdy: 6. - 9. srpna
www.brutalassault.cz
 
----------------------------------------------------------------
 
 
trutnoff_logo
 
 
Praděd českých festivalů, trutnovský Open Air se rozhodl po letech změnit své jméno, od nynějška ho hledejte pod názvem Trutnoff. Prvním ohlášeným headlinerem je americká rebelka Patti Smith, dorazí i španělští punkoví rebelové SKA-P.

kdy: 14. - 17. srpna
 
-----------------------------------------------------------------
 
Festivalů je samozřejmě i letos celá řada a určitě nám sítem proteklo nejedno zajímavé jméno. Pokud o nějakém takovém víte, podělte se v komentářích pod článkem. A užijte si léto!

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

naaah. jedinej překlep ve slově šumperský? au. :D
Ha, pardon, někdy ani dva páry očí nezachytí všechno a musí přijít další :lol: . Díky, opravujeme ;)
na nektera slova mam vetsi radar nez na jina :)) supr.
Okay, příště si tedy radši budeme dávat na některá slova větší pozor než na jiná :)))
WGT 2014 (Lipsko)
Německé festivaly jako WGT, Amphi a M'era Luna se v seznamu záměrně neobjevují :-)
Castle se do toho seznamu nehodí, zbytek fesťáků je totiž takovej, že by tam člověk našel tak 3 kapely, kvůli kterým by stálo za to fakt na ten danej fest jet...ostatně jako to je u každýho z nich naznačený ;-)
Nechapu proc neni v ankete taky Brutal ale zato to RFP, Colours, Mighty jo.
Protože anketa má omezený počet voleb. Ale máš tam na výběr položku "jiný", ne?
To jo ale to muzes vypsat festaky co jsou v kazdy druhy Lhote a BA co ma bliz k portalu na kterem anketa je nic.
Zrovna Tebou jmenované tři festy mi jako 'fesťák z každý druhý Lhoty' nepřijdou, ani svou velikostí, ani významem. A o tom, jestli má BA k Sanctuary.cz blíž nebo dál než Colours nebo Mighty Sounds bychom mohli hodně dlouze polemizovat :P

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.