Rozhovor s Chrome (Helios Creed)

chrome sV pondělí 9. června můžeme vůbec poprvé v Praze vidět legendární Chrome. A i když je z původního tandemu na světě už jen polovina Helios Creed, koncerty Chrome prý pořád stojí za to. Proto jsme zavolali panu Creedovi a popovídali si o Chrome, zadržování za protistátní činnost, rozpadu Chrome, současných nahrávacích technologiích, crowdfundingu, že americká industriální scéna vznikla na záchodě a dalších zajímavostech.


 



CZ SANCTUARY: O CHROME SE ZAČALO VELMI BRZY MLUVIT JAKO O INDUSTRÁLNÍ KAPELA. PŘITOM SE ALE PROSLÝCHÁ, ŽE ZA TO MOHL NĚJAKÝ ČISTÍČÍ PROSTŘEDEK…

Helios Creed:
 Jasně (záchvat smíchu). Na začátku to byla vlastně nezávazná legrace. „Co vlastně hrajete?“ zeptal se nás jeden rozhlasový publicista během rozhovoru v roce 1976 nebo 1977. A my si tehdy vzpomněli na častý obrázek z bytu Damona Edge. Naše kamarádka za námi dorazila, ale většinu času proseděla na záchodě. Večer jsme ho museli vždy vyčistit nějakým prostředkem. A ten se snad dodnes jmenuje Industrial Strength Toilet Bowl Cleaner. Tak jsme milému DJi řekli, že hrajeme „Industrial Strength Toilet Bowl Cleaner music“. Jaké bylo naše překvapení, když ke konci pořadu už začal používat zkratku Industrial Strength Music jako fakt. A od té doby se to s námi táhne (smích). Takhle se píše historie. My přeci nejsme žádní industrialisté - těmi byli třeba Throbbing Gristle…

CZ SANCTUARY: TAKŽE INDUSTRIÁLNÍ SCÉNA VE SPOJENÝCH STÁTECH ZAČALA NA ZÁCHODĚ…

Helios Creed:
 Jojo (další záchvat smíchu)

CZ SANCTUARY: DALŠÍ POJEM Z HISTORIE CHROME, KTERÝ NENÍ MOC JASNÝ, JE VÁŠ ZHUSTA POUŽÍVANÝ TERMÍN „CHILL FACTOR“. CO OZNAČOVAL?

Helios Creed:
  Tím jsme označovali písničky nebo kusy skladeb, které se povedly. Když někomu při poslechu naskočila husí kůže, zahlásil, že to má „chill factor“ a myslel tím, že jsme udeřili hřebíček na hlavičku.

CZ SANCTUARY: V ROCE 1983 SE DAMON EDGE PŘESTĚHOVAL DO PAŘÍŽE A PŮVODNÍ TANDEM CHROME SE ROZPADL. NEUVAŽOVAL JSI V TÉ DOBĚ, ŽE SE TAKÉ PŘEMÍSTÍŠ DO EVROPY A BUDETE POKRAČOVAT?

Helios Creed:
 Víš, v tu dobu jsme oba měli přítelkyně, a zatímco Damonova po Evropě doslova prahla, ta moje si stěhování do Francie vůbec nedokázala představit. Kvůli tomuto rozpolcení jsem začal svou sólovou kariéru a už od začátku se mi docela dařilo, takže jsem brzy myšlenky na Evropu zapudil.

 


Chrome - New Age (1980)

 

CZ SANCTUARY: A BYL JSI S DAMONEM POŘÁD V KONTAKTU?

Helios Creed:  Ke konci jeho života víc než na začátku. Nevím, co se dělo dopodrobna s jeho manželství, jen to, že prožívali trochu složitější období. Rád bych mu tenkrát pomohl, ale na tu dálku to nebylo dost dobře možné.

CZ SANCTUARY: PÁR MĚSÍCŮ PŘED JEHO SMRTÍ JSTE ALE ZAČALI MLUVIT O VZKŘÍŠENÍ CHROME…

Helios Creed:   Jojo, to máš pravdu. Řekl jsem, že na něj čekám v LA, abychom to znovu pořádně nakopli. Překvapilo mě, že souhlasil, ale ještě než se spolupráce rozběhla, nečekaně zemřel. A tak jsem na jeho počest uspořádal pár koncertů s Chrome materiálem.

CZ SANCTUARY: JAK TĚŽKÉ BYLO PO TĚCH LETECH ZNOVU NASKOČIT DO VLAKU JMÉNEM CHROME?

Helios Creed:   Nebyla to vůbec sranda. Navíc jsem si nebyl jistej, jak budou na mé počínání koukat fanoušci kapely. Přeci jen - Damon byl zakládající člen, ne já. Ale povzbudilo mě, kolik povzbudivých reakcí jsem získal, tak jsem vyhlásil, aby mi fanoušci dali šanci předvést svojí verzi Chrome, a pomalu se celý ten blázinec dal zase do pohybu. I dnes si neustále snažím udržet před očima ideu, která nás tehdy hnala kupředu. Když hraju písničky, které složil Damon, pořád mi z nich lehce mrazí v zádech. Občas se cítím jako vědec, který se neustále snaží dospět k prapodstatě naší kapely.

CZ SANCTUARY: BĚHEM ROKU VYŠLY DVĚ DESKY CHROME. OBĚ DÍKY PODPOŘE FANOUŠKŮ NA CROWDFUNDINGOVÝCH PORTÁLECH. CO PRO VÁS TAHLE PODPORA ZNAMENALA?

Helios Creed:  Hrozně moc. Zjistil jsem, že práce pro Chrome má stále smysl. Že tahle parta ještě zajímá překvapivě velký počet fanoušků a to je i důvod, proč jsme vyrazili na tak rozsáhlé evropské turné. Mimochodem, víš o tom, že moje matka se narodila v Bratislavě?

 

helioscreed



CZ SANCTUARY: TAKŽE UMÍŠ TROCHU SLOVENSKY?

Helios Creed:   Ne. Matka opustila Československo během druhé světové války, když jí bylo sedm let a neměla šanci si ke své domovině vypěstovat silnější vazbu. Když jsem se jí na její rodnou řeč ptal, tak se přiznala, že už si z ní vůbec nic nepamatuje.

CZ SANCTUARY: PANEJO, TO JE ZAJÍMAVÉ… ALE POJĎME ZPĚT K HUDBĚ. KDE JSI VYŠTRACHAL NIKDY NEVYDANÝ MATERIÁL CHROME, KTERÝ SE OBJEVIL NA „HALF MACHINE FROM THE SUN“?

Helios Creed:  Tenkrát jsme nahráli hromadu matriálu a většinu z něho jsme dali stranou. Jak běžel čas, tak jsem úplně zapomněl, že takové pásky vůbec existují. Nedávno se mi ale ozval kamarád Joe Dupre, že skoupil dohromady řadu pásků s nikdy nevydaným materiálem Chrome. Odkoupil jsem to od něj, poslechl si to a pomyslel jsem si: „Kurňa, to je dobrej materiál, proč jsme to nikdy nevydali?“ Tak to je výběr z toho nejlepšího, co se k nám dostalo.

CZ SANCTUARY: TAKŽE JE MOŽNÉ, ŽE V BUDOUCNU JEŠTĚ NĚCO Z ARCHIVU VYDÁŠ?

Helios Creed:  Možná. Je tam ještě řada dobrýho materiálu. Já nechci nic slibovat, protože víš, jak to pak dopadne…

CZ SANCTUARY: JASNĚ. V JEDNOM STARŠÍM ROZHOVORU JSI VYSVĚTLOVAL, JAK ROZLIŠUJEŠ NAHRANÝ MATERIÁL. TEN TVRDŠÍ A PŘÍMOČAŘEJŠÍ SI SCHOVÁVÁŠ NA SÓLOVÉ DESKY, ZATÍMCO EXPERIMENTÁLNÍ „TECHNO ROCK“ SI SCHOVÁVÁŠ PRO CHROME. JE TO POŘÁD TAK? PTÁM SE, PROTO, ŽE NOVÁ DESKA „FEEL IT LIKE A SCIENTIST“ JE ŘÁDNĚ ROCKOVÁ KOLEKCE…

Helios Creed:
 To máš pravdu. Mám teď v kapele výbornou mladou rytmickou sekci, tak jsem si neodpustil to na albu dát pořadně vědět. Na druhou stranu, na nové desce najdeš řadu hodně ujetejch pasáží, které by se nehodily na má sólová alba. Do tvorby se také promítá aktuální složení Chrome, a to je teď, dokonce se dvěma kytaristy, asi nejvíc rockové.

 


Chrome - Half Machine From The Sun



CZ SANCTUARY: JAK SE ZMĚNIL ZPŮSOB SKLÁDÁNÍ PÍSNIČEK CHROME, KDYŽ SROVNÁŠ TŘEBA SLAVNÝ PŘELOM 70. A 80. LET SE SOUČASNOSTÍ?

Helios Creed:   Změnily se prostředky, které máš dnes možnost ve studiu využít. Dokonce, i když nahráváš digitálně, můžeš nechat výslednou nahrávku vyznít dost analogově. Možností, jak docílit dnes toho co chceš, je nepočítaně. Zajímavé ale je, že při nahrávání "Feel It Like A Scientist" jsem chtěl do části skladby využít několik efektů s magnetofonovými pásy, které jsme dřív s Damonem běžné používali. Nejdřív jsem se snažit stejného efektu dosáhnout digitálně, ale nebylo to ono. Tak jsem po letech sfouknul prach ze starých magnetofonů a začal kouzlit jak za starých časů. Pohrávání s basy, asi uprostřed kompozice, je přesně ten moment, který popisuju.

CZ SANCTUARY: RÁD TEDY KOMBUNUJEŠ STARÉ S NOVÝM…

Helios Creed:  Hlavně se snažím muzikou a sebe i okolí bavit. Nejhorší je taková ta sofistikovaná nuda. Dnes si můžeš vše vyrobit sám, ale to mě nebaví. Mám rád to napětí mezi spoluhráči, které může přinést do souhry i jistý nesoulad. Ale to k rocku prostě patří.

CZ SANCTUARY: JSI TEĎ PLNĚ ZAMĚSTNANÝ CHROME, NEBO PŘIPRAVUJEŠ I NĚJAKÝ SÓLOVÝ MATERIÁL?

Helios Creed:   Jasně. Hned jak se vrátím domů z turné, čeká mě pár sólových koncertů a pak se chci vrhnout na nahrávání nové desky. Bude to ale chvíli trvat, protože věci okolo Chrome se fakt výrazně rozjely.

CZ SANCTUARY: ČETL JSEM NĚKDE, ŽE JSI BYL V MINULOSTI ZAVŘENÝ ZA TERORISTICKÉ OHROŽOVÁNÍ, JE TO PRAVDA?

Helios Creed:  Ano, jednou za pár měsíců mne sebrali – jednou dokonce na pár týdnů. Abych se ti přiznal, moc si z té doby nepamatuju, protože jsem byl permanentně na kaši. Celé obvinění vyšumělo do ztracena. Dnes už víc jak dva roky nepiju, protože můj agent mě postavil před rozhodnutí - buď já nebo alkohol. Tak co mně zbývalo? (smích)

CZ SANCTUARY: CO NA KONCERTU V PRAZE USLYŠÍME?

Helios Creed:  Protože tu budeme vůbec poprvé, tak nesmíme vynechat všechny důležité milníky z minulosti, ale samozřejmě tohle turné jedem k nové desce, takže představíme i pár písniček z ní.

 

chrome2014

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.