Průvodce programem Castle Party 2014

cppruvodce sMáte strach, že vám unikne nějaké zajímavé jméno na blížící se Castle Party? Oficiální stránky festivalu nejsou, co se odkazů na jednotlivé kapely týče, zrovna vstřícné. Pojďme si tedy projít v obrazech a tónech, na co se můžete těšit a co si můžete v klidu odpustit...






 

 Začínáme jak jinak než ve čtvrtek 17. července. Ten den se bude koncertovat pouze ve Former Evangelical Church. Program v kostele začíná v 17:35. A kdo bude mít čest to celé odpálit?

V roce 2010 se debutovým albem "Sounds of the Moments" představila polská dvojice Lily of the Valley. Jejich mix dark wave a elektra s ženským vokálem následně zněl ještě o rok později na singlu "Recognise". Uvidíme jak se duu z Kielce bude dařit na startu CP. Jejich výtvory si můžete zdarma stáhnout ZDE

 

Lily of the Valley - Minority

 

Pokud vás tohle jméno neláká ke spěchu, to další by se mělo podpořit už z principu. Druzí v pořádí jsou totiž naši Phosgene Girls. Kvarteto našinců svoji tvorbu definuje jako dark wave / toxic disco. Jejich zvuk je však natolik specifický, že je lepší si udělat vlastní obrázek. Dejte si tedy aspoň jeden kus z dosud jediné dlouhohrající desky "Sunlight Hero". Ta vyšla v roce 2012.

 

Phosgene Girls - Morning Star

 

Pokud někoho mrzelo, že minulý rok nestihl varšavskou kapelu Splendor, může vše napravit letos. Parta kolem Michaela Provocateura klade stejný důraz jak na hudbu, tak na vizuál, bude se tedy i na co koukat. Docela solidní představu si můžete udělat z dva roky starého klipu "Reality Check".

 

Splendor - Reality Check

 

Další polská grupa je z Klodzka. Začínala někdy kolem roku 1996 a tehdy koketovala s doom metalem. Dnes však jejich tvorba těží z elektronického základu a nějakých těch kytar na zhuštění. Nyné mají Gorthaur na kontě dvě řadovky a o trochu níž se můžete podívat na video z desky "Seasons", která vyšla v roce 2011. 

  

 

Gorthaur - When the Night is Over

 

Krakovská pětice Lacrima potěší s materiálem ze svého debutu "Old Man's Hands" fanoušky doom metalu (ukázku si můžete poslechnout ZDE). Ve stejný čas bude hrát v Sorentu sanctuarácký kolega - DJ Samgarr, takže pokud si raději hodíte bočkem, spěchejte na set plný death rocku, gothic rocku a post punku, který začne ve 21:00.

Hlavní hrací čas čtvrtka potom připadne ostřílené německé gothic rockové partě Golden Apes. Ti se letos mimo jiné představili na festivalu Wave Gotik Treffen a jejich dosud poslední sedmé album "Riot" (2012) je natolik povedené, že dozajista zaslouží pozornost. Z něj je také skladba "Torment".

 

Golden Apes - Torment  

 

Nespavci si ještě můžou zaskotačit při setu českošpanělského DJ Mirage, jenž startuje v pártyové 4 hodiny ranní. A to jsme vlastně už v pátku.

18. července se rozjede Castle Party v plné parádě. A kdo bude mít tu čest začít na hradě? Svoje minimalistické elektro zde představí zespol z Lodže, dvojice která si říká Alles. Ta letos vydala svoje debutové album "Post" a na videoklip, který k němu vznikl, se podívejte sami.

 

Alles - My

 

Pokračovat se bude v poněkud odlišném duchu. Ruská kapela Theodor Bastard má za sebou povedené vystoupení na WGT a o jejich formu nepřijdou ani návštěvníci festivalu v Polsku. Tato parta ve svojí hudbě má plno ethno a tribal prvků. Nebojí se stylově kmitat od dark wave k trip hopu, mají výbornou zpěvačku a bude tedy co poslouchat. 

 

Theodor Bastard - Oikoumene

 

Londýnští frajeři Ulterior by měli mít velkou motivaci ukázat se. Jejich set na WGT skončil kolapsem zpěváka. Honey následkem přehřátí a dehydratace odpadl a tak si to snad kapela i fanoušci jejich nášlehu vynahradí právě v Bolkowě. I když se jedná spíš o muziku do pořádně začouzeného klubu, bude jistě zajímavé sledovat, jak se jim bude dařit za denního světla pod otevřeným nebem.

 

Ulterior - The Locus of Control

 

V tomhle bloku moc času na odpočinek nebude, protože dalšími v pořadí budou She Past Away. Pro mne jeden z největších gothic rockových objevů poslední doby. Ti dorazí z exotického Turecka a doufejme, že budou držet vlajku temných kytar zatraceně vysoko a napodobí svoji formu ze studiových nahrávek a snad nám zahrají i nějakou novinku z chystané druhé desky.

 

She Past Away - Asimilasyon 

 

Elektronický dvojblok odstartují holandští hitmakeři Grendel. Jejich tvorba je moderní a chytlavá. Můžeme být tedy právem zvědaví, jestli si zachovají onu atraktivitu a energii i na pódiu. Vzhledem k jejich zkušenostem by to neměl být problém. Bude rozumné si nachystat střevíce na prošoupání.

 

Grendel - Wheels in Motion

 

Pokud jsem mluvil v předchozích řádcích o zkušenosti, pak se v těch dalších dostaneme až k legendě old schoolového EBM. V elektronickém tepání totiž budou pokračovat belgičtí klasici The Klinik, kteří vydali svou první desku v roce 1985. Před časem se ofačovaná klasika představila ve výtečné formě i v Praze. Pokud jste tento koncert prošvihli, je tu možnost nápravy.

 

The Klinik - Mindswitch 

 

Koho nebaví syntezátorové dusání , může si v Sorentu od jedné hodiny po půlnoci zaskotačit na kytarové hitovky, které bude hrát další sanctuarácký kolega DJ Nephilim.

Pak už zbývá hlavní hvězda noci, kterou bude na hradě portugalský Moonspell. Ten si prošel za svou kariéru hned několika fázemi, ale ať už někomu jejich atmosferický metal voní nebo ne, jeho nejdůležitějším přídomkem budiž slovo "kvalitní". V daném prostředí se určitě bude jednat o silný zážitek.

 

Moonspell - Scorpion Flower 

 

Během dne bude probíhat samozřejmě i program v kostele. Pátek bude patřit paradoxně vlastně jen a pouze domácím metalovým kapelám. Zahraje si zde tvrdě drhnoucí Scylla ze Štětína, která disponuje death metalovým chrchlem stejně jako čistým vokálem i elektronickými pomůckami (video ZDE), moderně death metalový Vedonist z Varšavy (video ZDE), progresivně metalová parta Tenebris z Lodže (video ZDE), ze stejného města pocházející postarší temně metalové Pandemonium (nová skladba ZDE), taktéž postarší death metalisté Hazael (song z roku 1994 ZDE) a konečně místní temně metalová legenda Christ Agony (k slyšení ZDE).  

 

Je tedy z čeho vybírat a to nás čekají další dva dny, které si doprobereme v pokračování tohoto výčtu atrakcí Castle Party 2014!

 

cp 2014 poster

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.