Rozhovor s The Woken Trees

thewokentrees sWave Gotik Treffen je ideální příležitost odchytnout mladé a nadějné kapely. Třeba jako dánský postpunkový objev The Woken Trees, který přímo na místě vyzpovídal Pavel Zelinka. O nahrávání v opuštěných budovách, inkarnacích kapely se stejnou sestavou, skateboardingu, dánské postpunkové scéně, vizuálech a dalších zajímavostech se dočtete přímo tady.






 

SANCTUARY.CZ: ČETL JSEM, ŽE HRAJETE MNOHEM DÉLE, NEŽ SE Z VAŠICH MATERIÁLŮ ZDÁ. NA FACEBOOKU SE DOKONCE DÁ NAJÍT FOTKA, DATOVANÁ DO ROKU 2005. JAK DLOUHO TEDY FUNGUJETE?

Kim Heyst:
Hrajeme deset let – se stejnými lidmi, ale v rozdílných kapelách. Jako The Woken Trees fungujeme čtyři roky, když se k nám přidal klávesák Mathias Riis a my zjistili, že jsme si původně dali jméno, které se dá velmi špatně vyslovit a nikdo navíc neví, co znamená.

SANCTUARY.CZ: JAK TEDY ZNĚLY KAPELY PŘED SOUČASNOU REINKARNACÍ STEJNÉ SESTAVY?

Malte Selsing:
Hrály pomaleji a – jak to připodobnit – možná volněji a přístupněji. Naše tehdejší muzika byla více instrumentální, s takovým tím tehdy populárním snivě postrockovvým feelingem.

SANCTUARY.CZ:  TAKOVÝM, JAKÝM SE PREZENTUJÍ TŘEBA GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR?

Malte Selsing:
Jo, přesně takovým. Tehdy jsme také hodně obdivovali třeba Mogwai.

SANCTUARY.CZ: DALŠÍ INDICIE Z VAŠICH ZAČÁTKŮ JE PRÝ VAŠE SPOLEČNÁ LÁSKA KE SKATEBOARDINGU. TO BYCH VE VAŠEM PŘÍPADĚ NEČEKAL…

Malte Selsing:
Skateboarding nám představil skrze svá videa spoustu skvělé muziky. Ale časem jsme se hudebně posunuli jinak a dnes už nikdo z nás na skejtu nejezdí.

 


thewokentrees band



SANCTUARY.CZ:  A ODKUD SE VE VAŠÍ HUDBĚ OBJEVILY POSTPUNKOVÉ VLIVY?

Kim Heyst:
Když jsme se přemístili do Kodaně, objevili jsme několik kapel, které nás výrazně ovlivnily. Jedněmi z nich byli rozhodně The Soft Moon a A Place To Bury Strangers. Zněly extrémně a konvenovali s našimi pocity, které jsme měli z našeho nového domova.

Magnus Westergaard: Postpunkové vlivy vyplavaly na povrch teprve po natočení našeho debutu. My jsme neplánovali vydat žánrově nějak zaměřenou desku. Nahrávali jsme a vypadlo z nás tohle.

SANCTUARY.CZ: TAKŽE FINÁLNÍ VERZE VAŠEHO DEBUTU BYLO TAK TROCHU PŘEKVAPENÍM I PRO VÁS SAMOTNÉ?

Kim Heyst:
Přesně tak.

SANCTUARY.CZ: JAK ZMĚNIL VÁŠ DEBUT, ÚHELNÝ KÁMEN KARIÉRY THE WOKEN TREES, FUNGOVÁNÍ KAPELY?

Magnus Westergaard:
Nenazýval bych to úhelným kamenem. Doufám, že ty teprve přijdou v budoucnu. Snad. (smích).

Malte Selsing: Jinak se ale po vydání NNON naše pozice výrazně proměnila. Najednou nás spousta lidí začala brát vážně. Do té doby jsme byli jednou z mnoha undergroundových kapel, ale ta deska byla naší výpovědí, zprávou o tom, jak vidíme svět okolo sebe. Naštěstí recenze naší prvotiny byly veskrze pozitivní, takže nám její existence moc pomohla.

SANCTUARY.CZ: SLYŠEL JSEM, ŽE JSTE DEBUT PŘIPRAVOVALI V NĚJAKÉ OPUŠTĚNÉ VILE. JE TO PRAVDA?

Kim Heyst:
Pocházíme z Jutského poloostrova, poměrně izolované části Dánska a přemístili jsme se do jednoho velkého opuštěného baráku na okraji Kodaně, kde byla v průběhu natáčení pěkná zima. Určitě to na desce zanechalo svůj otisk.

 

The Woken Trees – NNON



SANCTUARY.CZ: CO VLASTNĚ ZNAMENÁ NÁZEV DEBUTU, SLOŽENÝ Z PÍSMEN NNON?

Malte Selsing:
Teď už je to pouze název. Původně tato složenina měla konkrétní význam, ale teď se nám líbí ponechat posluchači volnou fantazii, aby si pod ním představili, co je napadne.

SANCTUARY.CZ: ALBUM DISPONUJE INTENZIVNÍ ATMOSFÉROU. JE TO I ZÁSLUHOU TOHO, ŽE PÍSNIČKY PROŠLY VÝVOJEM A OBRUŠOVÁNÍM NA KONCERTECH?

Magnus Westergaard:
Na pódiu se cítíme dobře. Jsme za ta léta sehraní, a tak se nám písničky před nahráváním vryly poměrně hluboko pod kůži. Naší snahou ve studiu bylo přenést jejich sílu z živého provedení v co největší míře i do jejich studiové podoby.

SANCTUARY.CZ: KDYŽ JSEM POPRVÉ SLYŠEL VÁŠ DEBUT, IHNED MNE NAPADLA PŘÍBUZNOST VAŠEHO ZVUKU SE SOUNDEM, KTERÝM SE PREZENTUJÍ THE SOFT MOON. BERETE TUHLE MOU OTÁZKU POZITIVNĚ, NEBO NEGATIVNĚ?

Magnus Westergaard:
Osobně bych byl radši, kdyby nás fandové brali jako unikátní kapelu…

Malte Selsing: Osobně to nevnímám tak fatálně. Pokud někdo slyší v našich písničkách The Soft Moon, beru to jako kompliment. Je dobré upozornit na zdroje své inspirace. Ty ale musí být doplněny o tvoje originální aspekty, které tvojí muziku posunou na jedinečné místo. To vidím jako správný postup.

 



The Woken Trees – Succubus (Official)



SANCTUARY.CZ: NA VAŠEM YOUTUBE JE SPOUSTA VIDEÍ. TO VYPADÁ, ŽE JE PRO VÁS I OBRAZOVÁ PODOBA VAŠEHO KONÁNÍ DŮLEŽITÁ...

Magnus Westergaard:
Máme kamarády s dobrým vybavením, kteří nám s videi pomáhají. Docela se nám tvorba videí zalíbila. Je to zábava.

Malte Selsing: Vedle hudební identity je dobré mít i svojí obrazovou image. Myslím, že tím dáváme veřejnosti jasně najevo, že bereme fungování The Woken Trees opravdu vážně.

SANCTUARY.CZ: PROTO MAJÍ VAŠE VIDEA JEDNOTNÉ ČERNOBÍLÉ PROVEDENÍ?

Kim Heyst:
Ano. Na druhou stranu nechceme v této pozici zůstat navždy. Stejně jako se kapela musí vyvíjet po hudební stránce, tak s ním jde ruku v ruce i vizuální progres. Připravujeme teď druhé album a s ním přijde i nové vizuální prostředí vhodně vykreslující náladu a podstatu připravované kolekce.

SANCTUARY.CZ: JAK VELKÁ JE VLASTNĚ POSTPUNKOVÁ SCÉNA V DÁNSKU? MY ZNÁME ELEKTRONIKY JAKO LEAETHER STRIP NEBO BIRMINGHAM 6, ALE Z KYTAROVÉ OBLASTI SKORO NIKOHO...

Kim Heyst:
Punková scéna u nás je velmi rozvinutá. Speciálně v Kodani je mnoho mladých spolků jako Iceage nebo Lower.

SANCTUARY.CZ: ALE TO JE SPÍŠ HARDCORE PUNK NEŽ POST PUNK, NE?

Malte Selsing:
Jo, to máš pravdu. Já vytáhnu třeba jméno Shiny Darkly, kteří nedávno vydali debutové album a podle mne nejsou svým soundem vzdálení tomu, co hrajeme my.

SANCTUARY.CZ: A JAKÉ MÁTE PLÁNY DO BUDOUCNA?

Malte Selsing:
Rádi bychom se sem vrátili, protože jsme nikdy neviděli tak velkou postpunkovou a gotickou komunitu jako na Wave Gotik Treffen. Zdá se, že v Německu obecně přijímají naší hudbu velmi dobře.

SANCTUARY.CZ: A CO NĚJAKÉ DALŠÍ KONCERTY MIMO RODNOU ZEM A NĚMECKO?

Magnus Westergaard:
V létě budeme hrát na festivalu v Belgii, včera jsme hráli v Holandsku. Teď se soustředíme především na nahrávání druhé desky. Do studia jdeme v srpnu, tak bychom pak chtěli s hotovou kolekcí vyjít ven během podzimu.

 

thewokentrees faxces

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

The Bootlegger is different from most Las Vegas restaurants.

Přidat komentář

Vzhledem ke zvýšenému množství spamu je diskuse moderována. Schválení vašeho komentáře může trvat až 48 hodin.


Zadej správnou odpověď.