Rozhovor s The Woken Trees

thewokentrees sWave Gotik Treffen je ideální příležitost odchytnout mladé a nadějné kapely. Třeba jako dánský postpunkový objev The Woken Trees, který přímo na místě vyzpovídal Pavel Zelinka. O nahrávání v opuštěných budovách, inkarnacích kapely se stejnou sestavou, skateboardingu, dánské postpunkové scéně, vizuálech a dalších zajímavostech se dočtete přímo tady.






 

SANCTUARY.CZ: ČETL JSEM, ŽE HRAJETE MNOHEM DÉLE, NEŽ SE Z VAŠICH MATERIÁLŮ ZDÁ. NA FACEBOOKU SE DOKONCE DÁ NAJÍT FOTKA, DATOVANÁ DO ROKU 2005. JAK DLOUHO TEDY FUNGUJETE?

Kim Heyst:
Hrajeme deset let – se stejnými lidmi, ale v rozdílných kapelách. Jako The Woken Trees fungujeme čtyři roky, když se k nám přidal klávesák Mathias Riis a my zjistili, že jsme si původně dali jméno, které se dá velmi špatně vyslovit a nikdo navíc neví, co znamená.

SANCTUARY.CZ: JAK TEDY ZNĚLY KAPELY PŘED SOUČASNOU REINKARNACÍ STEJNÉ SESTAVY?

Malte Selsing:
Hrály pomaleji a – jak to připodobnit – možná volněji a přístupněji. Naše tehdejší muzika byla více instrumentální, s takovým tím tehdy populárním snivě postrockovvým feelingem.

SANCTUARY.CZ:  TAKOVÝM, JAKÝM SE PREZENTUJÍ TŘEBA GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR?

Malte Selsing:
Jo, přesně takovým. Tehdy jsme také hodně obdivovali třeba Mogwai.

SANCTUARY.CZ: DALŠÍ INDICIE Z VAŠICH ZAČÁTKŮ JE PRÝ VAŠE SPOLEČNÁ LÁSKA KE SKATEBOARDINGU. TO BYCH VE VAŠEM PŘÍPADĚ NEČEKAL…

Malte Selsing:
Skateboarding nám představil skrze svá videa spoustu skvělé muziky. Ale časem jsme se hudebně posunuli jinak a dnes už nikdo z nás na skejtu nejezdí.

 


thewokentrees band



SANCTUARY.CZ:  A ODKUD SE VE VAŠÍ HUDBĚ OBJEVILY POSTPUNKOVÉ VLIVY?

Kim Heyst:
Když jsme se přemístili do Kodaně, objevili jsme několik kapel, které nás výrazně ovlivnily. Jedněmi z nich byli rozhodně The Soft Moon a A Place To Bury Strangers. Zněly extrémně a konvenovali s našimi pocity, které jsme měli z našeho nového domova.

Magnus Westergaard: Postpunkové vlivy vyplavaly na povrch teprve po natočení našeho debutu. My jsme neplánovali vydat žánrově nějak zaměřenou desku. Nahrávali jsme a vypadlo z nás tohle.

SANCTUARY.CZ: TAKŽE FINÁLNÍ VERZE VAŠEHO DEBUTU BYLO TAK TROCHU PŘEKVAPENÍM I PRO VÁS SAMOTNÉ?

Kim Heyst:
Přesně tak.

SANCTUARY.CZ: JAK ZMĚNIL VÁŠ DEBUT, ÚHELNÝ KÁMEN KARIÉRY THE WOKEN TREES, FUNGOVÁNÍ KAPELY?

Magnus Westergaard:
Nenazýval bych to úhelným kamenem. Doufám, že ty teprve přijdou v budoucnu. Snad. (smích).

Malte Selsing: Jinak se ale po vydání NNON naše pozice výrazně proměnila. Najednou nás spousta lidí začala brát vážně. Do té doby jsme byli jednou z mnoha undergroundových kapel, ale ta deska byla naší výpovědí, zprávou o tom, jak vidíme svět okolo sebe. Naštěstí recenze naší prvotiny byly veskrze pozitivní, takže nám její existence moc pomohla.

SANCTUARY.CZ: SLYŠEL JSEM, ŽE JSTE DEBUT PŘIPRAVOVALI V NĚJAKÉ OPUŠTĚNÉ VILE. JE TO PRAVDA?

Kim Heyst:
Pocházíme z Jutského poloostrova, poměrně izolované části Dánska a přemístili jsme se do jednoho velkého opuštěného baráku na okraji Kodaně, kde byla v průběhu natáčení pěkná zima. Určitě to na desce zanechalo svůj otisk.

 

The Woken Trees – NNON



SANCTUARY.CZ: CO VLASTNĚ ZNAMENÁ NÁZEV DEBUTU, SLOŽENÝ Z PÍSMEN NNON?

Malte Selsing:
Teď už je to pouze název. Původně tato složenina měla konkrétní význam, ale teď se nám líbí ponechat posluchači volnou fantazii, aby si pod ním představili, co je napadne.

SANCTUARY.CZ: ALBUM DISPONUJE INTENZIVNÍ ATMOSFÉROU. JE TO I ZÁSLUHOU TOHO, ŽE PÍSNIČKY PROŠLY VÝVOJEM A OBRUŠOVÁNÍM NA KONCERTECH?

Magnus Westergaard:
Na pódiu se cítíme dobře. Jsme za ta léta sehraní, a tak se nám písničky před nahráváním vryly poměrně hluboko pod kůži. Naší snahou ve studiu bylo přenést jejich sílu z živého provedení v co největší míře i do jejich studiové podoby.

SANCTUARY.CZ: KDYŽ JSEM POPRVÉ SLYŠEL VÁŠ DEBUT, IHNED MNE NAPADLA PŘÍBUZNOST VAŠEHO ZVUKU SE SOUNDEM, KTERÝM SE PREZENTUJÍ THE SOFT MOON. BERETE TUHLE MOU OTÁZKU POZITIVNĚ, NEBO NEGATIVNĚ?

Magnus Westergaard:
Osobně bych byl radši, kdyby nás fandové brali jako unikátní kapelu…

Malte Selsing: Osobně to nevnímám tak fatálně. Pokud někdo slyší v našich písničkách The Soft Moon, beru to jako kompliment. Je dobré upozornit na zdroje své inspirace. Ty ale musí být doplněny o tvoje originální aspekty, které tvojí muziku posunou na jedinečné místo. To vidím jako správný postup.

 



The Woken Trees – Succubus (Official)



SANCTUARY.CZ: NA VAŠEM YOUTUBE JE SPOUSTA VIDEÍ. TO VYPADÁ, ŽE JE PRO VÁS I OBRAZOVÁ PODOBA VAŠEHO KONÁNÍ DŮLEŽITÁ...

Magnus Westergaard:
Máme kamarády s dobrým vybavením, kteří nám s videi pomáhají. Docela se nám tvorba videí zalíbila. Je to zábava.

Malte Selsing: Vedle hudební identity je dobré mít i svojí obrazovou image. Myslím, že tím dáváme veřejnosti jasně najevo, že bereme fungování The Woken Trees opravdu vážně.

SANCTUARY.CZ: PROTO MAJÍ VAŠE VIDEA JEDNOTNÉ ČERNOBÍLÉ PROVEDENÍ?

Kim Heyst:
Ano. Na druhou stranu nechceme v této pozici zůstat navždy. Stejně jako se kapela musí vyvíjet po hudební stránce, tak s ním jde ruku v ruce i vizuální progres. Připravujeme teď druhé album a s ním přijde i nové vizuální prostředí vhodně vykreslující náladu a podstatu připravované kolekce.

SANCTUARY.CZ: JAK VELKÁ JE VLASTNĚ POSTPUNKOVÁ SCÉNA V DÁNSKU? MY ZNÁME ELEKTRONIKY JAKO LEAETHER STRIP NEBO BIRMINGHAM 6, ALE Z KYTAROVÉ OBLASTI SKORO NIKOHO...

Kim Heyst:
Punková scéna u nás je velmi rozvinutá. Speciálně v Kodani je mnoho mladých spolků jako Iceage nebo Lower.

SANCTUARY.CZ: ALE TO JE SPÍŠ HARDCORE PUNK NEŽ POST PUNK, NE?

Malte Selsing:
Jo, to máš pravdu. Já vytáhnu třeba jméno Shiny Darkly, kteří nedávno vydali debutové album a podle mne nejsou svým soundem vzdálení tomu, co hrajeme my.

SANCTUARY.CZ: A JAKÉ MÁTE PLÁNY DO BUDOUCNA?

Malte Selsing:
Rádi bychom se sem vrátili, protože jsme nikdy neviděli tak velkou postpunkovou a gotickou komunitu jako na Wave Gotik Treffen. Zdá se, že v Německu obecně přijímají naší hudbu velmi dobře.

SANCTUARY.CZ: A CO NĚJAKÉ DALŠÍ KONCERTY MIMO RODNOU ZEM A NĚMECKO?

Magnus Westergaard:
V létě budeme hrát na festivalu v Belgii, včera jsme hráli v Holandsku. Teď se soustředíme především na nahrávání druhé desky. Do studia jdeme v srpnu, tak bychom pak chtěli s hotovou kolekcí vyjít ven během podzimu.

 

thewokentrees faxces

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

The Bootlegger is different from most Las Vegas restaurants.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.