Dokončení průvodce programem Castle Party 2014

castleparty14 sOficiální stránky festivalu Castle Party neposkytují zrovna přebytek informací k jednotlivým kapelám, které se na něm představí. Proto si alespoň bleskově projděme zbývající dva dny, co nás v nich čeká a co by případně byla škoda minout... A k tomu pár organizačních drobností.





 

Sobota 19. července bude jistě po prvním plnohodnotně nadupaném dni náročná, ale ve tři hodiny odpolední už bychom snad mohli stát na nohách.

V tuto hodinu se na hlavní scéně představí domácí kvartet This Cold. Gothic rock mixnutý postpunkem bude příjemným probuzením a nechme se překvapit, jak to šéfce Agathexe u mikrofonu a jejím kolegům (zatím mají na kontě pouze EP "A Deeper Grey") půjde.

 


This Cold - Torn Apart

 

Temné ambientně industriální těleso Sui Genuis Umbra je další ukázkou domácí provenience a shodou okolností se před pár dny představilo na festivalu Hradby Samoty, kde se podle referencí ukázalo ve velmi dobré formě. Otázkou je, co s jejich rituálním představením udělá denní světlo. Rozhodně to bude zajímavá výzva.

 

Sui Generis Umbra - Heta Rae 

 

I další kapela je polská a má u mikrofonu ženštinu. Stylově jsme však zase úplně jinde. Původně metalová Desdemona se za roky svého působení posunula k daleko elektroničtějšímu zvuku (přičemž se ani ten metalový tak úplně nevytratil) a i ona se v českých luzích a hájích již představila osobně.

 

Desdemona - Bring It On

 

Z metalového podhoubí vyrašilo také další jméno v pořadí. Francouzský Alcest je však natolik osobitý, že by svou křehkou tvorbou neměl urazit nikoho. Shoegazeové kytarové postupy, netradičně vystavěné vokální linky a hlavně silné melodie a emoce, které z hudby tryskají. Balzám pro duši.

 

 

Alcest - Opale

 

Představovat helsinské upíry The 69 Eyes na našich stránkách by bylo nošením netopýrů do záchranného centra Nyctalus. Příznivci kůže, póz a rock´n´rollového dovádění si přijdou na své, stejně jako fanynky obstarožních, ale stále energií sršících muzikantů. Samozřejmě se dočkáme slušné hromady jejich hitů.

 

The 69 Eyes - Red

 

Co se nahrávek týče, nejsou američtí London after Midnight zrovna ukázkou akčnosti a pracovitosti. I tak si za dobu svojí existence vybodovali jistý kultovní status. Dosud poslední řadovka "Violent Acts of Beauty" vyšla před sedmi lety, což nic neubírá na jejich kvalitách. Sean Brennan a spol vyráží na turné a staví se i v Bolkowě. Uvidíme v jaké formě. 

 

London after Midnight - The Beginning of the End

 

Dobrou noc hradu dá Alexander Veljanov a jeho komplic Ernst Horn, tedy německé duo Deine Lakaien. Ti svou elegantní tvorbou těší fanoušky bezmála třicet let a hlas charismatického frontmana zazní i v Polsku. Brzy vyjde nové album "Crystal Palace", takže se jistě dostane krom osvědčených hitů i na nějakou ochutnávku.

 

Deine Lakaien - Farewell

 

V kostele se během dne bude opět hrát jen a pouze v polském dresu. Celé to rozvážně načnou alternativní rockeři Topielica (ZDE), naváže svérázná wroclawská industriálem lízlá parta IdiotHead (videoklip ZDE), s elektronikou (v notně decentním, rockem zaobaleném kabátku) koketující Red Emprez (poslouchejte ZDE), přitvrdí industriálně metaloví Thy Disease (klip ZDE) a celou tuhle celodenní mši zakončí z doom metalových mantinelů vybočivší, šikovný alternativní kvartet Blindead, který potěší přemýšlivé duše. 

 


Blindead - s1

 

A jsme ve finále. Neděle, 20. července ukončí celou bolkowskou taškařici. Na hradě se startuje opět v 15:00.

 

Začátek obstará duo, které si střihne jeden set už ve čtvrtek v kostele. Michael Provocateur a hlavně Bart Cathedral, který dal projektu jméno, se tam představí v řadách Splendor. Tentokrát na hlavní scéně se tedy opět můžete těšit na vizuálně bohatou podívanou o něco elektroničtějšího projektu těchto exhibicionistů.

 


Bart Cathedral - Inject Me

 

Dalším jménem, které bude držet zástavu domácí elektroniky, bude industriální parta Controlled Collapse. Ta publiku zahraje průřez svými třemi studiovkami a můžete se těšit na značně živelný set třech divochů z Lodže, odbouchaný bubenicí Paulinou.

 

Controlled Collapse - Cube

 

Ještě explozivnější a nervy drásající nálož přijde s varšavskými Obscure Sphinx. Inteligentní a osobitý sludge doom metal v moderním hávu je v jejich pojetí natolik svérázný, že se kapela od veškerých škatulek distancuje a bez skrupulí servíruje svou tvorbu, jež potěší milovníky tvrdých kytar a oduševnělé temnoty.

 


Obscure Sphinx - Lunar Caustic

 

O nic klidnější a mírnější set nás nečeká ani od C-Lekktor i když se jedná o naprosto jiný hudební styl. Mexiko nemá jen aggrotechové divočáky Hocico. I jejich krajané přijedou k našim sousedům ukázat, že to umí na pódiu pořádně rozbalit a pokusí se návštěvníky festivalu umlátit svým nekompromisním tanečním setem.

 


C-Lekktor - Sick of You

 

Na řadě je blok polské taneční elektroniky, kterou nastartují Super Girl & Romantic Boys. Kapela z hlavního města Polska baví posluchače osmdesátkami silně ovlivněnou muzikou od roku 1989 a že jim na nasazení nic neubral ani čas, se pokusí ukázat i na Castle Party. Těšte se na pořádný kus chytlavého retra.

 


Super Girl & Romantic Boys - Spokój

 

Pokračovat bude spolek srocený kolem šéfa Bogdana Gajkowského, tedy Kapitan Nemo. Tady se první aktivity datují dokonce k roku 1984 a opět si užijí milovnící osmdesátkového zvuku, který ještě zpestří polská lyrika. V poněkud umírněnější podobně než předchozí parta ztřeštěnců, přesto snad v plném nasazení.

 


Kapitan Nemo - Twoja Lorelei

 

Posledním jménem, které se pokusí roztančit publikum na hradě, bude hvězdná berlínská elektroparta And One. Ta vydala od roku 1991 kupu studiových alb, épéček a dalších nosičů a bude tedy důstojným souborem, povolaným k uzavření celého festivalu.

 


And One - Killing the Mercy

 

Samozřejmě i v neděli budou probíhat koncerty v kostele. Pokud vás nezaujalo startovní menu na hradě, potom určitě zaskočte podpořit brněnské LateXjesuS, kteří svou show rozjedou v 15:35. Bude co poslouchat i na co se koukat, tak ať se našinci v Polsku cítí jako doma.  

 


LateXjesuS - Plastic Queen

 

V umírněnější synth podobě naváže i domácí duo Lee a Mito, tedy Fuka Lata. Poklidná elektronika s ženským hlasem donutí k vlnění a pokusí se přenést posluchače mimo Bolkow, možná až někam na Saturn...

 


Fuka Lata - Velvet Daze

 

Náladu podstatně přibrousí řízná elektrocháska z Francie A7ie. Žádné snění, tentokrát jen a pouze nekompromisní tanec. Tedy to "jen a pouze" v uvozovkách. Kdo není zvědavý na metalové riffy, které se tou dobou budou rozléhat na hradě, ten si v kostele zatancuje do sytosti.

 

 


A7ie - The Blaze

 

V ještě temnějším duchu bude pokračovat dark electro parta Dolls of Pain. Tahle pětice frantíků, co do říznosti nezaostává za svými krajany, ale navíc přidává hororový punc, který bude v prostorách kostela jistě notně působivý. 

 

 
Dolls of Pain - Emprise

 

Stejně jako dění na hlavní scéně, tak i dovádění v kostele ukončí elektroničtí klasikové z Berlína. Tihle se jmenují Patenbrigade: Wolf a nemají za sebou o nic míň bohatou kariéru jako jejich kolegové, kteří budou hlavní hvězdou na hradě. Zvolíte polské retro, které bude probíhat ve stejný čas, nebo tyhle klasiky?

 


Patenbrigade: Wolf - Baustopp

 

Máme se tedy nač těšit. A to jsem nejmenoval další párty, DJské sety a jiné místní zábavy, jako je třeba Soplica! Už jen pár dní...!

A na závěr pár organizačních budů

ODJEZD NA CASTLE PARTY

Odjíždí se ve čtvrtek 17. července, sraz je na Hlavním nádraží v Praze v 9:30 pod spodní informační cediuí s odjezdy vlaků. Pak se koupí hromadná jízdenka a odjíždí se v 10:11 vlakem do Trutnova (spoj s rozkošným názvem R 925 Rozkoš). Hromadný lístek vyjde zhruba na 200 Kč. Z Trutnova budeme vyrážet ve 13:30 soukromým busem do Bolkowa. Ten vyjde (podle počtu lidí) zhruba na 500 Kč za cestu tam i zpět (tzn. že kdo zaplatil zálohu 250 Kč, doplatí už na cestě do Bolkówa cca 250 Kč). Přesnou částku vám řekneme přímo v autobuse podle počtu cestujících. A pozor, peníze za celou dopravu busem (tedy tam i zpět) budeme vybírat už po cestě do Bolkowa (bude totiž třeba autobus zaplatit rovnou).

ODJEZD Z CASTLE PARTY

Zpět vyrazíme v pondělí 21. července v 09:00 hodin od kempu autobusem do Trutnova. Pokračovat budeme vlakem R 928 Sněžka v 10:40 hodin do Prahy.


CASTLE PARTY 2014
17. - 20. července 2014
Polsko, Bolkow (hrad i kluby)

 

Castle Party

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.