Rozhovor s Pokémon Reaktor

pokemonreaktor sNěmečtí elektroničtí vtipálci Pokémon Reaktor se příští týden poprvé představí v Praze. A bude to vlastně i jejich vůbec první koncert mimo rodnou zemi – a hned s Front 242. S předákem Schmu jsme si tedy popovídali o počátcích kapely, konceptech a idolech, ale samozřejmě i pokémonech, klipech ve stylu domácího videa, BFD Dynamo, Run DMC a dalších zajímavostech.



 


SANCTUARY.CZ: AHOJ SCHMU, VAŠE PRVNÍ VYSTOUPENÍ V ČECHÁCH SE BLÍŽÍ, A TAK JE ČAS SI VÁS NEJDŘÍV POŘÁDNĚ PROKLEPNOUT. A VEZMEME TO PĚKNĚ OD POČÁTKŮ – CO BYLO PŘED POKÉMON REAKTOR?


SCHMU: Já před Pokémon Reaktor jsem působil jako zpěvák a zvukař jedné lokální nu-metalové kapely. Nechal jsem toho roku 2007 po koncertě Haujobb v Berlíně. Drill působil od konce 80. let jako DJ zaměřený na EBM a industrial. A Dænz Frænz a Käuzchen chodili akorát zamlada na flétnu a klávesy, takže neměli žádné aktivní zkušenosti s hudbou.

SANCTUARY.CZ: TO JE HEZKÉ, TAK TAKOVÉ JSOU POČÁTKY POKÉMON REAKTOR… MIMOCHODEM, BYLO DŘÍV JMÉNO A KONCEPT, NEBO SAMA HUDBA?

SCHMU: My neměli žádný zvláštní koncept. Začalo to nápadem předělat Deutsch-Amerikanische-Freundschaft (DAF) a ten unikátní zvuk syntetizátoru ARP “Odyssey” podnítil myšlenku založit kapelu s vlastními skladbami. Měl jsem dost textů z dob své původní nu-metalové kapely. A jméno “Pokémon Reaktor” se zrodilo víceméně omylem při komunikaci s jedním mým kamarádem.

SANCTUARY.CZ: JAK POKÉMONI OVLIVNILI VAŠI HUDBU… NEBO TO BYLO NAOPAK?

SCHMU: Pokemon Reaktor má obecně velký vliv na naše životy. Strávili jsme spoustu času na cestách a potkali hromadu milých a zajímavých lidí. Praha bude naším vůbec prvním koncertem mimo Německo.

SANCTUARY.CZ: CO TŘEBA JAPONSKO A POKÉMON REAKTOR? MÁTE NĚJAKÉ REAKCE Z RODIŠTĚ POKÉMONŮ?

SCHMU: Ne, zatím nic. Možná až vydáme druhé album. Ačkoliv, pozitivní reakce ze zbytku světa chodí tak nějak pořád.

 

pokemanreaktor vaute



SANCTUARY.CZ: A KTERÝ JE VÁŠ NEJOBLÍBENĚJŠÍ POKÉMON? PIKACHU?

SCHMU: Pro mne je to Glumanda (Charmander), pro Kauze Seemops (Spheal). Zbytek kapely tenhle přelom tisíciletí prošvihnul.

SANCTUARY.CZ: JAKÉ JSOU VAŠE DALŠÍ NEJVĚTŠÍ IDOLY?

SCHMU: Tommi Stumpf, Blümchen, Pouppee Fabrikk, Silbermond. A taky ta trochu punku, metalu a EBM… a samozřejmě Front 242 :).

SANCTUARY.CZ: DOBŘE, PODÍVEJME SE TEĎ VÍC NA PRÁCI KAPELY. MÁTE VENKU DEBUTOVÉ ALBUM „STRAHLSUND“, JE ZA NÍM NĚJAKÝ KONCEPT?

SCHMU: Ne. Náš koncept se jmenuje: žádné koncepty. Jméno alba vychází z jednoho vtipu z dob „východního Německa“, který má kořeny někdy kolem roku 1986 po katastrofě v Černobylu.

SANCTUARY.CZ: VY JSTE SI TEN DEBUT VYDALI SAMI, ALE PAK ZNOVU VYŠEL U BLACK RAIN RECORDS. JAK SE TO PŘIHODILO?

SCHMU: Lidem z Black Rain se prostě líbila naše hudba. Zní totiž tak čerstvě a svěže bez jakýchkoliv klišé. A taky jsme si velmi dobře vzájemně sedli lidsky. Black Rain nás podporuje v našich nápadech a pomáhá nám s jejich realizací – bez ohledu na to, jak bláznivé jsou ;).

SANCTUARY.CZ: POKÉMON REAKTOR MÁ SPECIFICKÝ DRUH KLIPŮ. JE TO TAKOVÝ TYP DOMÁCÍCH VIDEÍ. KDO JE AUTOREM NÁPADŮ TOČIT KLIP V AUTĚ, NA HŘIŠTI PRO DĚTI A PODOBNĚ?

SCHMU: Tahle myšlenka pochází od jednoho mého mladého tureckého klienta. Ten říká v jednom jakoby slangu: “Pokud chcete být slavní, dělejte domácí videa!” Tak jednoduché to bylo.

 


Pokémon Reaktor – Anal Way 2 Life
 


SANCTUARY.CZ: JAK DŮLEŽITÉ JSOU PRO KAPELU KONCERTY?

SCHMU: Koncertování je pro nás velmi důležité.  Je nám jedno, jestli někdo zpívá falešně, nebo prošvihne začátek písničky… musí to být dynamické a hýbatelné. Nepotřebujeme světelnou show nebo videa. Myslíme si, že se z nich časem stane nuda. Hudba by měla být uvolněním z každodenní životní rutiny – hlavně party! Proto nechceme na velkém plátně vidět “večerní zprávy”.  

SANCTUARY.CZ: JASNĚ, TO MÁ SMYSL. TY NAVÍC MÍVÁŠ NA KONCERTECH DOST SPECIÁLNÍ OBLEČEK – CO ZNAMENÁ TA KOMBINACE FOTBALOVÉHO KLUBU DYNAMO/RUN DMC/POKÉMON, KTEROU MÁŠ NA BATŮŽKU?

SCHMU: To jsou hadry, které nosím i v běžném životě – nemám rád uniformy. Berlínský fotbalový mančaft Dynamo je mým klubem už od dětství a jsem mu věrný, i když se propadnul až do čtvrté ligy. A Run DMC umí udělat fakt drtivý zvuk.

SANCTUARY.CZ: NA FACEBOOKU SE MLUVÍ O NOVÉM CDČKU POKÉMON REAKOR. KDY SE NA NĚJ MŮŽEME TĚŠIT?

SCHMU: Naše nové album „Vetschau“ je momentálně ve finální fázi produkce, tedy na masteringu. Vyjde letos koncem podzimu.

SANCTUARY.CZ: JAK MOC SE BUDE LIŠIT OD DEBUTU?

SCHMU: No, dostane jiné jméno … a bude mít na obalu sovu… jo vy myslíte hudbu? No, bude tam hodně  “Songs of hate and defloration” – tedy skladeb o nenávisti a defloraci.

SANCTUARY.CZ: SUPER, DĚKUJEME. TAK POSLEDNÍ OTÁZKA – CO MŮŽEME ČEKAT V BUDOUCNU OD POKÉMON REAKTOR? A CO V PRAZE?

SCHMU: No, doufáme, že nedojde ke čtvrté pražské defenestraci :). Uvidíme. Sami od budoucnosti nečekáme nic, ale jsme natěšení na to, co přijde. Já se třeba moc těším na návštěvu Prahy – hlavně na české jídlo a Tančící dům.

 

pokemonreaktor vetshaumaster

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Come on Dynamo! :-)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.