Report z koncertu IAMX

Projektu IAMX se ve střední a východní Evropě evidentně zalíbilo, a tak se stal nejen jedním z headlinerů polské Castle Party, ale poněkolikáté se vrátil i do ČR. A jak jej opětovně přivítala Praha?


Autor: Ezechiel

Jedním slovem nadšeně. Nejlepším důkazem byla partička cca 15letých holek s pomalovanými obličeji, které už dobré dvě hodiny před začátkem okupovaly vchod do Lucerna Music Baru. Postupem času (proloženého warmup pivkem v nedaleké restauraci) davy citelně zhoustly, takže když jsme kolem půl deváté přišli zkontrolovat situaci, našli jsme pasáž hustě osetou hloučky dívek kolektivně dopíjející lahev "jablíčka", vášnivě se líbající chlapce se třpytkami na tvářích, a další zajímavé existence.

Po proplutí klubem, pořízení drinku a zaujmutí pozice nedaleko pódia jsme mohli zhodnotit více než slušnou návštěvnost akce. Jako celkem dobrý nápad jsme ocenili DJe, který zahříval davy nikoliv po, ale již před akcí, takže měli nedočkavci možnost vypustit přebytečnou páru. My jsme zatím pohledem přehlédli okolí, zasmáli se vlastnímu vtipu, jak je dobré chodit na koncerty, které navštěvují lidi do dvaceti, přes které je dobře vidět, a vyčkávali věcí příštích. Pódium vypadalo připraveně, po levé straně klávesy, po pravé kytary, a vzadu netradičně na bok postavená bicí souprava - to aby bylo bubeníka při hraní lépe vidět. Dnešní koncert má být navíc zaznamenán pro živé DVD IAMX, a tak se davem prodírají chlápci s velkými kamerami a zabírají tváře lidí.

Po téměř hodinové masáži DJe si už rozhodně nepřipadáme jako na koncertě projektu, který byl hostem gotického festivalu, ale jako v nefalšovaném tanečním klubu, což měla na svědomí nejen hudba z DJského gramofonu, ale i publikum. Kdo by čekal nějaké "temňase", byl by zklamán, mnohem častěji byla k vidění (kromě několika glamových zmalovanců a pár chlapců s "IAMX image") upnutá světlá trika, špičaté boty na podpatku, a vůbec "r&b a club style", který nám poskytl jiný pohled na věc. Ano, IAMX může stejně dobře hrát na gothic akci, jako na vyprodané party v Roxy. To jen potvrzuje mou soukromou škatulku IAMX "temný Jamiroquai".

Když ale něco po desáté hodině nastalo v sále ticho a tma, ze které se vyloupla projekce v "Tetsuo" stylu (ostatně, některé záběry byly asi přímo z filmu) a temné smyčcové intro (ne nepřipomínající aranže Apocalypticy), na scénu naběhl bubeník, kytarista a klávesistka a spustili hlukovou nálož, bylo jasné, že IAMX rozhodně nějaké kořeny v tvrdší electro hudbě má. Největší aplaus samozřejmě patřil frontmanovi Chrisovi Cornerovi, nastupujícímu na scénu tentokráte bez svého tradičního apartního kloboučku. Že je Corner výborný zpěvák a skvělý showman se píše snad ve všech recenzích z koncertů IAMX, ovšem, kdo to neviděl na vlastní oči, asi si hlubokou pravdivost tohoto tvrzení nemůže do detailu představit. Propracovaná hermafroditní image Chrise, Deana (kytara) a bubeníka Toma (navlečeného v něčem, co nejvíc připomínalo teplákovou soupravu s flitry) pěkně doplňovala hudbu, projekci a vzhled jediné dámy na pódiu, Janine (kombinující krátké žluté šaty, stejnobarevné vysoké boty na podpatku a líčení s černými punčochami a doplňky). Díky těmto atributům působil koncert jako zvláštní art oslava podivnosti, a občas nám přišlo až zvláštní, jak tvrdé beaty a vypjaté pasáže na první pohled klubové publikum zkouslo.

Z prvotního unešení celkovou hudební a vizuální soudržností mne však po třetí písničce probrala studená sprcha. To si Chris Corner narazil na hlavu svůj klobouček a zcela vážně napomenul dav, že "vyznačená čára na pódiu je tam z nějakého důvodu", a zeptal se lidí v prvních řadách, jestli "na něj vydrží po zbytek koncertu nesahat". V připomínce nedávných VNV Nation, kteří ve stejném prostoru běhali po pódiu a potřásali si rukama s lidmi v první linii, mne tato poznámka poněkud rozladila, a tak, i přes skvělý hudební výkon plný pohybu (od všech členů kapely), jsem trochu škodolibě pozoroval technické problémy, které se začaly objevovat. Nejprve vypadly klávesy, potom bubny, a párkrát zvukově vypadla celá kapela. Škoda.

Až na tyto nedostatky se však jednalo o velmi netradiční večer, a jsem rád, že se IAMX nedal strhnout "klubovostí" publika, a předvedl standardní set, nevyjímající tvrdší pecky z jeho alb "Kiss and Swallow" a aktuálního "Alternative". A že jsme od Chrise Cornera byli svědky "hvězdných manýrů" mu budiž, vzhledem k jeho profesionalitě a vysoce nadprůměrnému výkonu na všech frontách, odpuštěno. Prozatím.

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Lidi do dvaceti, přes které je dobře vidět? V Brně jsem půl koncertu stála za 2metrovým chlapem, před kterého se nedalo nijak dostat. Tím pádem skvělého showmanství jsem si zas tak moc neužila... To mi bylo líto... Jinak ale předpokládám, že setlist byl stejný a moc moc se mi líbil. Jakékoli případné hudební problémy jsem nezaznamenala. Co mi vadilo byla přeplněnost Flédy a nutkání všech po předkapele (nutno dodat, že absolutně nijaké) vykouřit půlku krabičky přímo vevnitř.. No.. ale jsem ráda, že jsem tam byla ! :-)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.