Rozhovor s Andi Sex Gangem - část prvá

ASAť už je vám bližší starý gothic/deathrock, rozjívený horrorpunk, moderní odosobněné beaty ebm a industrialu, nebo úplně jiná forma gothic hudby, věřím, že rozhovor s mužem, jemuž vděčí gotická subkultura za svůj název, bude zajímat každého, kdo se o tuhle komunitu jenom otřel... Ano, dozvíte se i proč se vlastně začal pojem "gothic" používat v souvislosti s hudbou.






Autor: Ezechiel 

Pozn. Vzhledem k tomu, že jsme si po Drop Dead Festu povídali v šatně s Andim (a s kytaristou Adrianem Portasem) více než hodinu a vzniklo velké množství materiálu, rozhodl jsem se rozhovor rozdělit kvůli lepší přehlednosti na dvě části. Věřím, že to bude pro dobro věci. 

CZ Sanctuary: Ahoj, jak se cítíš po koncertě?

Andi Sex Gang: Fajn, děkuju, ještě se trochu uklidňuju...

CZ Sanctuary: Ale jsi spokojený? 

Andi Sex Gang: Osobně jsem absolutně spokojený, publikum bylo skvělé, což byla i první věta, kterou jsem pronesl po té, co jsme slezli z pódia. Řekl jsem - tohle publikum bylo naprosto fantastické... Nejen proto, že bylo vnímavé, ale protože dokázalo ocenit všechny kapely, které tu dnes hrály. Ti lidé tam nestáli proto, že je to v módě, ale protože tuhle hudbu dokážou doopravdy pochopit. Sám jsem tam byl mezi nimi na Ausgang, kteří mimochodem odehráli neuvěřitelně skvělý koncert, a ta atmosféra byla výtečná. Tohle prostě bylo "to pravé publikum".

CZ Sanctuary: Ale vy jste tady přece nehráli poprvé...?

Andi Sex Gang: Ne, před lety jsme tady dělali s Matthewem a Adrianem akustický set - jen zpěv a dvě kytary. Taky to bylo v Praze, ale na jiném místě. 

CZ Sanctuary: A byl jsi někdy v Čechách třeba jenom jako turista? 

Andi Sex Gang: Ne...ne jako turista, ale jako návštěvník. Já nejsem nikde turista. Ale jinak ano, párkrát jsem tu byl, protože mám přátele v Drážďanech, kam moc rád jezdím, protože to město miluju, a odtamtud je to kousek do Prahy. Poprvé jsem byl v Praze před pár lety s mou ex-manželkou a malým synem a moc se mi tu líbilo. A taky v Děčíně, což je kousek od hranic, kousek od Drážďan - tam je taky spousta věcí k vidění - kostely a tak...

CZ Sanctuary: Když už jsme zmínili Prahu, nemůžu se nezeptat, jestli je pravda, že se v Anglii přezdívá našemu hlavnímu městu "druhý Amsterdam"? 

Andi Sex Gang: To bohužel pravda je. Je to hodně smutné a vůbec na to nejsem hrdý, ale myslím, že Angličani jsou do jisté míry zodpovědní za to, jak se tvář Prahy mění horšímu. Takhle: já miluju sex, rozhodně nejsem konzervativní, ale to proč sem jezdí moji krajani mne ani v nejmenším nenaplňuje. Na druhou stranu se nedivte - pro Angličana je tady možnost opít se do mrtva za strašně málo peněz, a navíc je české pivo fakt dobré. Tihle lidi sem přijedou, nachmelí se a jdou utrácet peníze s prostitutkami, a tím celý tenhle průmysl sílí - bohužel především právě "díky" Angličanům. Tím se do tohohle překrásného města dostává i spousta morální špíny. A to fakt nepatřím mezi puritány. 

Adrian Portas:
Myslím, že z této situace dokážou lidí vytřískat spoustu peněz, a proto se i snaží, aby cizinci navštěvovali Prahu hlavně za účelem pití a souložení za peníze, což je samozřejmě špatně.
 
Andi Sex Gang: Ono to ale není jenom v Praze, když jsme sem jeli s mými přáteli z Drážďan poprvé, přejeli jsme hranice a já jsem si řekl "tohle je jedno z nejkrásnějších míst Evropy", ale pak se rozhlédnu a vidím, že po pár metrech stojí tyhle ženy a lákají zákazníky. "Co to sakra je?" ptal jsem se a mí přátele mi řekli: "je to smutné, ale tohle jsou štětky, co tady čekají na německé řidiče, kteří si s nimi jezdí za 10 Euro užít. Spousta Němců prostě přejede hranici, zasouloží si a jedou zpátky". Bylo mi z toho smutno, říkal jsem si - takhle hezká země a takhle hezké ženy...ty by přece mohly dělat daleko víc, než je TOHLE... Abych to upřesnil - pokud si někdo rozmyslí, že chce být gigolo, nebo prostitutka, je to v pořádku, pokud to může kontrolovat a je pánem svého Osudu. Ale tohle u hranic, to byla jiná sorta, co šlape kvůli drogám, nebo bůhvíčemu. A to je pak fakt smutné, když je lidská bytost ponížena na úroveň zboží, protože neexistuje žádná cena měřitelná penězi, kterou by se dala koupit lidská duše. 

CZ Sanctuary: To máme trochu smutné téma, přesuňme se radši zpátky k hudbě...

Andi Sex Gang: Ale ono to souvisí. Hudba je také o aspektech života a různých pohledech na věc... 

CZ Sanctuary: S tím souhlasím, ale přesto, vezměme to trochu popořadě. Sex Gang Children patřili mezi průkopníky britské gothic rockové scény... 

Andi Sex Gang: Ano, ano, ale tehdy ještě vůbec neexistoval pojem "gothic rock" říkalo se tomu jinak, díky novináři Richardu Northovi, který nás popsal jako "positive punk". Tohle vymyslel proto, že punková scéna té doby byla díky britským médiím vnímána velmi negativně, a on chtěl vyjádřit, že naše hudba je jiná - využívající pozitivních aspektů punku. To podstatné ale je, že v tu dobu nebyla kolem téhle hudby ABSOLUTNĚ žádná scéna. Byly jsme prostě jen partičky jednotlivců, které chtěly měnit věci a které říkaly "my to děláme takhle". Nebyla tam nějaká vůdčí síla, akorát jsme možná byli trochu ovlivnění kapelami jako Theatre of Hate, Siouxsie and The Banshees a Davidem Bowiem. Předtím, než vznikli Bauhaus a Siouxsie and The Banshees neexistovalo nic podobného, tihle lidé prostě vytvořili něco naprosto originálního, a proto neexistovala ani scéna lidí, kteří by k téhle muzice odněkud přišli. Scéna se vytvořila až daleko později a do ní potom naskočilo spoustu dalších kapel, jen aby byli přijati lidmi, což je úplně proti původní filosofii "vytvořit něco nového". 

CZ Sanctuary: V tom případě se nedá nezeptat, jaké byly ty inspirační vlivy...

Andi Sex Gang: To bylo strašně moc věcí v různém čase. Každý z nás měl a má určité okruhy věcí, které ho nějak ovlivňují a je dobré, že se část těchhle věcí, které máme třeba rádi, prolínaly. Ty pohledy nás jako jedinců v kapele, to bylo něco úžasného, hodně jsme se učili jeden od druhého. Řekl bych, že ten nejčastější inspirační faktor byl upřímnost v názoru. Pokud člověk vidí, že někdo, koho respektuje, má něco upřímně rád, začne ho to taky zajímat. Když jste upřímní ve věcech, které děláte, začnete časem i věci vidět pravdivě, bez příkras. To je přirozená, přesně takhle černobílá cesta. 

CZ Sanctuary: Takže by se dalo říct, že ranné Batcave dny byly protkány upřímností a osobitostí?

Andi Sex Gang: Já bych to s Batcave vůbec nespojoval. Batcave byl zpočátku prostě jenom klub, ve kterém se později utvořila celá ta scéna kapel, které prostě "naskočily" jen proto, aby si jich lidi všimli. A jak jsem zmínil, to jde naprosto proti smyslu toho, co jsme dělali my, kteří (dovolil bych si říci) byli jiní. Mám na mysli tyto jediné tři kapely - Virgin Prunes, Southern Death Cult a Sex Gang Children - ty se snažily o něco nového. Batcave byl místem pro setkávání lidí a kapel, chodili tam i lidi kolem Siouxsie, to je v pohodě. Ale časem se to místo stalo něčím jako "pánským klubem", a posléze díky jisté popularitě některých tamních kapel už vyloženě komerčním prostředím. A ty novátorské a originální kapely začaly bohužel díky přirozenému vývoji upravovat svou tvorbu podle komerčně úspěšnějších kolegů, a to je špatně. Musíš být silný a sebejistý a říct: "Tohle je to, co děláme, ať se vám to líbí nebo ne, ať už je to "přijatelné" nebo ne." Musíš bojovat, abys šířil své poselství, bez ohledu na to, co to stojí. Vítězství, nebo smrt, ale nikdy ne kompromis. Nikdy ne ústupky proto, aby Tě lidi brali.

Adrian Portas: Já bych se vrátil k těm hudebním inspiracím. My jsme se tak nějak všichni v kapele nezávisle na sobě zamilovali do rané tvorby Adam and The Ants. Hodně jsme poslouchali jejich první desku "Dirk Wears White Sox" z roku 1979 - to byla prostě klasa, fakt strašně dobrá deska. 

Andi Sex Gang: Já bych řekl, že z hlediska historie hudby je tohle album stejně důležité jako "Sgt. Pepper´s Lonely Heart Club" od The Beatles. Ale osobně si myslím, že "Dirk Wears White Sox" je snad i o trochu lepší. 

Andi Sex Gang: My jsme dokonce nedávno poslouchali tuhle desku ve studiu, a já jí neslyšel strašně dlouho, a tak se prostě otočím na Andiho a říkám mu "hele, to je neuvěřitelný, jak zní tahle deska skvěle". A je to pravda, tohle album zní prostě pořád hrozně čerstvě, je vzrušující a plné vibrací, a tak se není co divit, že ovlivnilo tolik kapel. 

CZ Sanctuary: To bezpochyby. Ale vrátil bych se k jiné kapele - zmínili jsme tady jméno Southern Death Cult a já myslím, že to byl jejich leader Ian Astbury, kdo vás označil za "zakladatele gotické subkultury", ne? 

Adrian Portas: Ono ani tak nešlo o popis kapely, Ian takhle prostě mluvil o Andim. Říkal mu z legrace "gothic goblin", protože byl vzrůstem malý, byl pravověrný příznivce Siouxsie a taky se tak oblékal, a navíc bydlel v Brixtonu v budové zvané "Visigoth Tower". A já myslím, že právě tahle zmínka, která vyšla v tištěné podobě, byla tou vůbec první, díky které se kapely jako my a naši fanoušci začali označovat slovem "goth". 

Pokračování příště

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Pěkny rozhovor ... :-)
Andi je prostě formát,co k tomu víc říct...ohromná čest slyšet je naživo :-)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.