Report z koncertu L'ahké Múzy, Alvaréz Peréz a Tábora Radosti

Poslední letošní akce, v níž jsme spolu s Legion W měli prsty, je za námi...a jaká byla?

Sepsali: Paesant, Ezechiel

Slova, která mi hned vyskakují na mysl, jsou přídomky typu "komplikovaná", "zase něco špatně", ale "přesto happy end" a "kapely a lidi super". Proč? To si povíme v průběhu reportu, ale začněme pěkně od začátku, tedy v době, kdy přicházíme kolem šesté hodiny večerní do Rock Café.

Zvukové zkoušky jsou klasicky zpožděny, nicméně zatím jsme v časové toleranci, a proto se vydáváme s Pezem nakoupit dárky pro Lyrel, neboť má "paní Skonu" právě dnes narozeniny. Kolem sedmé jsme zpět, zdravíme staré známé nahoře na baru a jdeme zjistit situaci. Zvukovky stále probíhají (kapely se ovšem potřebují řádně připravit), takže nakonec se dozvučí až kolem půl deváté, kdy jsou vpuštěni lidi dolů do sálu.

Je to paráda, vypadá to, že se přišla podívat více než stovka (většinou) pěkně vystylovaných návštěvníků, což vzhledem k ne zcela masové propagaci považuji za úspěch (děkujem ;) ). Ale zpět k hudbě.

Prvním vystupujícím večera byla zamaskovaná dvojice darkambientních mágů **Tábor Radosti**. Jméno, které na domácí scéně po několika letech začíná konečně budit zasloužený respekt stejně jako majestátně vyhlížející, ornamenty pokreslené masky dvou mystických postav za řečnickými pulty. Tábor Radosti je vlastně projekt dvou normálních, sympatických chlapíků z Jihlavy, kteří ze sebe po dobu hraného setu udělají pomocí masek a celé audiovizuální show bizarní mimozemskou invazi z jiného světa a jiného času. Jejich vystoupení vám sice nenabídne pokaždé něco úplně nového a překvapivého, to ale popravdě v jejich případě vůbec není třeba.

Pokud se vám jejich hutný temný ambient prošlápnutý v dobrém smyslu "utahaným" industriálním rachotem líbí, jejich show si pokaždé musíte prožít stejně silným způsobem. Jak se mi podařilo vybádat, zatímco ještě před rokem někteří o téhle formaci neměli ani potuchy, na tuto akci přicházeli s tím, že hlavní hvězdou večera jsou právě "Táborové". A myslím, že všichni jejich fanoušci i příznivci stylu, kteří je viděli v sobotu poprvé, nemohli být nespokojeni. Sál se zahustil, opozdilci se ještě honem protlačili dopředu a několik lidí v sále rituálnost jejich vystoupení rozpohybovala do neovladatelného vlnění tělem. Co se mě týče, kromě standardního lámání hlavy - jak se proboha jenom tohle má fotit? - jsem si vystoupení užil se stejným prožitkem jako před čtrnácti dny v Brně a byl jsem rád, že fanouškovská základna TR dorazila ve stejném, ne-li větším počtu i do Prahy.

Nasadit Tábor Radosti jako úvodní kapelu večera byl z režijního hlediska trochu odvážný kousek, ale bohužel to bylo ze všech úhlu pohledu jediné možné řešení. Publikum se po nějaké době probralo z transu, do kterého je dostal hlas prostupující vystoupením Táborů a mohlo se nenásilně probrat ladnými kytarovými riffy Alvarézů. Jen při představě, že by rovnou po hypnóze způsobené jihlavskými šamany spustila do lidí svůj set desetinásobně rituálnější múza Gudrun mi jde hlava kolem. Proložit tyto dvě duchovní srdcovky několika chytlavými songy v rytmu melancholického rocku bylo zkrátka asi jediné východisko.

Na **Alvaréz Peréz**, moravskou domácí stálici, jsme si v Praze museli počkat déle než rok. Naposledy je pražské publikum pozitivně uvítalo na festivalu Prague in Dark a příznivci jedné z předních, obecně vzato, "gothic rockových" skupin u nás, se již nemohli dočkat. Stejně jako na TR se někteří mohli na jejich koncert v Rock Café naladit již před čtrnácti dny na brněnské Gothic Party. A jsem rozhodně rád, že jsem byl mezi nimi.

Protože pokud zpětně nahlédnu na vystoupení předchozí a to sobotní, můžu bez dlouhého váhání konstatovat, že druhé z nich bylo řádově vydařenější. Současný playlist AP se skládá především z chytlavých skladeb a hitovek se silným základem. Možná chvílemi postrádají "skočnější" tempo nebo sem tam nějaký ten akcent navíc, ale úspěšně to dohání sympatickými melodiemi podbarvenými dvěma ženskými vokály.

A každý kdo měl tu možnost Alvarézy vidět naživo ví, že charakteristický zpěv Ellen je to, co kapelu odtrhává od stereotypu domácích darkrockových klasik. No a proto také to srovnání mezi posledními koncerty skupiny - zatímco v Brně jsme čelili nešťastnému nazvučení a přeřvání vokálů, v Praze byl vzájemný soulad mezi nástroji a vokály ideální a skladby konečně spolu se silnou vizuální stránkou kapely dostaly pořádný nádech. Co trošku zamrzelo, byl fakt, že když už se zvuk tolik povedl, neuškodilo by na pultu otočit volume čudlíkem o něco doprava, aby si ti, co přišli na kytarovou část programu, o něco více užili.

Jako poslední se dostala ke slovu dnes již legenda česko-slovenské gothic scény, **L'ahká Múza**, která se objevila v Praze po více než roce. Koncerty Gudrun (zpěv), 677 (kytara, programming) a nyní i Moon (basa) a Cory (grooves) jsou ne nadarmo označovány spíše jako "darkwave rituály" a myslím, že o pravdivosti tohoto tvrzení se Rock Café přesvědčilo dostatečně. Dublované zechované kytarové vyhrávky střídané uši trhajícím zkreslením, dobře umístěné v hypnotické rytmické hmotě, a jako šperk v koruně expresivní vokál připomínající operní pěvkyni během jakési podivné bohoslužby v katedrále - asi tak na mne působil snový set Múzy, který bezpochyby pohltil nejednoho vnímavého posluchače.

Trochu rušivým dojmem působil kameraman umístěný pár metrů před pódiem, který nekompromisně odháněl lidi, kteří si nedopatřením stoupli do jeho zorného pole, a proto se nemohli příznivci L'ahké Múzy dostat svým idolům nadosah. Vlnící se těla se tak kupila po stranách u pódia a po celé ploše sálu v Rock Café, ale nevypadalo to, že by jim to nějak vadilo. Doufejme, že se záběry z Prahy třeba časem objeví na nějakém nosiči LM jako bonus.

Procházka po snad všech dosud vydaných albech L'ahké Múzy za příjemného mrazení probíhá až do příchodu DJ Mirage, který zvěstuje novinu od produkčního klubu, že se afterparty konat nebude. Tím tedy veškeré hudební očarování mizí a za pomoci několika dalších lidí se snažíme situaci řešit. Obavy jsou bohužel potvrzeny - aniž by nám to kdokoliv řekl předtím, je nutné sál Rock Café hned po skončení koncertu opustit, neboť se musí uklidit. Důvod? Ráno přijdou zedníci (nebo kdo...) dodělávat práce na stropě v sále (nebo kde...). Nepříjemné překvapení je tedy na světě, a jeho následky se daří zmírnit jen tím, že jsou nám ponechány k disposici alespoň prostory v předsálí, zesilovač a bedýnky zabudované ve stropě. Že tyto malé reproduktory nejsou stavěny na hudbu o větší hlasitosti se ovšem ukazuje velmi záhy, takže namísto "afterparty" se dá mluvit spíše o "pokecu za poslechu trochu hlasitější hudby". Za tuto neplánovanou změnu bychom se vám jako spoluorganizátoři chtěli ještě jednou moc omluvit, ačkoliv nebyla způsobena naší vinou (a nakonec zřejmě ani vinou produkčního, jenž se prý o zednících dozvěděl půl hodiny před začátkem akce).

Nakonec ovšem "pravda a láska" opět zvítězila, a tak se celý ten podivný večírek v předsálí dá zhodnotit vlastně celkem pozitivně, protože navzdory všem nepříjemným ránám se lidi podle všeho bavili, i když se tančilo jen sporadicky. Tedy až do půl třetí, kdy jsme z klubu vykázáni a účastníci afterparty se rozcházejí z části domů a z části do ostatních přilehlých klubů. Nezbývá než doufat, že spokojení. A taky že příští rok už se nám věci typu "rozpuštění party za asistence Policie", nebo "nečekané údržby v klubu" vyhnou. Všem lidem, kteří v tom všem s námi přese všechno zůstali, děkujeme za vytrvalost, vážíme si toho! A pak že to tady s tou scénou jde z kopce... ;)

Fotky jsou opět k nalezení v naší Galerii

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

ahoj,ano natacalo sa na DVD kameru a je mozne ,ze<br />doslo k miernemu obmedzeniu zorneho uhla,ale verime<br />ze sa to nakoniec stretlo s pochopenim...atmosfera bola nabita silnou energiou a tak sme ako malu satisfankciu zahrali dva pridavky,ktore si publikum vyziadalo...ak bude zaznam pouzitelny,urcite sa objavi<br />na novom albume LAHKEJ MUZY
jo tak jak koukam je tady report...ne zcela souhlasim s pisatelem ale beru to jako jeho osobni nazor...jasni headlineri akce byla Lahka Muza...Taboriti byli jako vzdy uzasni , Alverezi standartni a Muza to je svatek...a publikum to taky vzalo za sve a muzu rict,ze takou magickou<br />atmosferu na konzerte "domaci" kapely nezezijes kazdej den...myslim,ze sme vsichni chapali ze se nataci a tak to nikoho obzvlast nerusilo...teda aspon myslim....taky se mi libilo,jak Gudrun zvladla tu malou kolizi s kabelem a vzala to originalne za sve... jo a muzu zict,ze image tehle kapely je snad porad lepsi a lepsi...nejen tvorba ale i image maji naprosto skvelou...3 zenske na podiu , jedna vetsi krasavice nez druha...tak to klobouk dolu damy !!! tak co ,jakej je vas osobni nazor na tenhle report ???
[2] Jako spoluautor reportu se nemůžu nezeptat v čem přesně nesouhlasíš...to, že někteří lidé se netajili tím, že je pro ně headline večera "Tábor Radosti" myslím potvrzují i některé komentáře z dřívějška. Ačkoliv mám osobně Tábor Radosti hodně rád, taky jsem vnímal Múzu jako "svátečnější" událost...ostatně, i proto jsme je zvali, že...
hezkej report, utvari to ve me atmosferu jako kdybych tam byl...;-).. i přesto, ze temhle kapelam moc neholduju (popravde mi prijdou jejich koncerty nudne), tak po tomhle reportu lituju, ze jsem tam nebyl..:D
Souhlasím s Fornem v tom, že reportíček mi okamžitě připomněl ty krásné chvilky na akci. Tábor radosti mě taky pěkně zhypnotizoval a zmiňovanému vlnění tělem jsem se nevyhnula :-D Akorát jsem si musela dávat pozor na korzet, aby nedošlo k nehodě... 8-O ;-) Alvaréz mě tolik nechytnuli, ale netvrdím, že nejsou dobří, každý hledáme to své. Ovšem to co přišlo potom, to byla jako vlna tsunami. Gudrun mě doslova smetla svým nádherným hlasem...uf, takhle naživo a tak zblízka...Vychutnala jsem si každou vteřinu této kapely na podiu a hrdinně jsem sýpala ať ještě přidají. ;-) A i když jsem pořadí kapel trošku zkritizovala už v předchozí diskuzi, byla to moc hezká akce s fajn lidma a kapelama. Díky organizátoři!!!!! Paní Skonu Lyrel tedy dodatečně všechno nejlepší k narozeninám...
[3]hele,jasne ze je supr,ze akce byla a prave takle...poradi myslim - moc dobry...problem je myslim v tom,ze pokud nekdo dela report,tak by mel sepsat to co se tam asi tak delo...ja plne chapu,ze jses fanousek Tabora ( ja taky ! ) a proto jsi jim venoval 3/5 reportu , cast pak Alvarezu a popisu Muzy jenom nutne radky ( ani 2 pridavky si neuvedl,ani jine veci,ale prosim...) a jeste blbosti ohledne kameramana...chce to precist si i ohlasy v casti Akce a tam<br />je prece jasne,na koho se slo ( Tabor Muza 1:1) a ohlasy jsou tam taky...jenom tolik...
Mne tedy kameraman nerušil, i když jsem stála v pomyslné první řadě. Snad bych mu ani nemusela uhýbat, stačilo mít tu kameru o pár cm výš a neměla bych šanci překážet, bo podvýška. :D Tím spíš, jestli to bylo pro dobrou věc, tzn. se záznam objeví na nějakém DVD. :-P
[6]Tábor radosti byl vrchol večera i pro mne a to rozhodně sklaní fanoušek ani skupiny a ani žánru nejsem ;-)Alvaréz peréz je na můj vkus příliš..přeslazený?A svým způsobem popový,zvuk Lahké múzy je bezesporu zajímavý,ale na můj vkus příliš stereotypní a monotónní,většina skladeb víceméně totéž.A nemyslím,že by v reportu bylo dáno Táboru radosti výrazně víc prostoru než ostatním skupinám,toliko můj názor ;-)
pro me to bylo velice zajimaci kort Tabor Radosti jinak Lahka muza mi velice prilnula k srdci a s tim koncem no budiz.
[6] Já bych asi měl uvést na pravou míru, že část o Táboru Radosti a Alvaréz Peréz psal nezávisle na mne Peasant, protože mohl srovnat jejich vystoupení v Brně a v Praze, a proto u těch kapel co do rozsahz rozdíl...dva přídavky jsem bohužel prošvihnul, neboť (jak je ostatně psáno), jsme museli řešit tu situaci kolem afterparty...<br /><br />Ale jsem rád, že podle reakcí lidí kapely zaujaly...:-)
Shadow: tuhle kritiku na Ľahkou múzu jsem slyšel též a musím uznat, že na ní něco je. Taky se mi zdá, že by se dalo více a jinak pohrát s aranžemi a samply, ale pak je otázka jestli by to ještě bylo ono a hlavně co by na to řekli ortodoxní fans...Já se bez mučení přiznám, že mě na celé kapele hlavně zajímá zpěvačka (při vší úctě k ostatním členům kapely :-)) samozřejmě s vědomím, že ostatní tvoří nezbytný "background"..
Ahoj ,tak to sa tu zivo diskutuje ! Fain ! Nechem rusit Vase odborne kruhy ale neda mi vysvetlit v skratke,preco sa javi hudba LM ako "monotonna"...postreh je to v zasade spravny a vobec nie negativny...LM vzdy robila ritualnu hudbu ( ta je nebigbitoveho chrakteru ) ktora je v podstate cyklicka a aranzovanie pracuje s vrstvenim zvukovych linii vychadzajucich z principov minimalistickych kompozicii...mnozstvo takto komponovanej hudby poznate skor z oblasti elektroniky,industrialu a etno hudby...S gitarovym obsadenim v tejto oblasti experimentuje len minimum kapiel .......Taktiez takto postavene hudobne aranzmany umoznuju vyniknut spevovym linkam,ktore by rozhodne v inak strukturovanych kompoziciach boli posadene uplne inam...Cize zhrnute v kocke , tato hudba je specificka a zaujme skor ritualne naladenych jednotlivcov...ti ostani to v stasti preziju v bare a uziju si so svojim bigbitom..a tak je to OK...Vdaka za pozornost venovanej mojej malej prednaske....
No já děkuju za TR, je to moje absolutní srdcovka a se svým zaujetím pro videoart jsem si to zase hrozně užila (dva roky hrají furt to samy, ale občas vymění animačky:-)<br /><br />Alvaréz mě moc nebavil, ale přiznávám že oproti Brnu to bylo lepší<br /><br />Lm jsem slyšela poprvé a byl to neskutečný zážitek, mám ráda meditativní hypnotickou hudbu a nepamatuju, že bych se kdy na scéně setkala s podobnou prací s vokály, i když mě to překvapilo, čekala jsem rock:-D<br /><br />Takže dík organizátorům i kapelám za pěkný večer , s Desmondem jsme se moc bavili
[12]Este sa dopnim...zabudla som Vam dat do pozornosti info,ze pre vsetkych,ktori chcu pocut kosatejsie elektronicko/industrialne aranzmany je to nas bocny performacny projekt HIEROS GAMOS s ktorym sme nahrali v roku 2006 debutovy album "Fetish REmix".Cast z neho si mozete vypocut na http://www.myspace.com/hierosgamoshg<br />Na zivo ste nas mohli vidiet s HG v Prahe uz 3 x a verim ze bude prilezitost aj v roku 2008..takze mame dve tvare - viac gitarovu s LM<br />a elktronickejsiu s HG...Pa a pekny vikend !!!
Gudrun: já si s dovolením taky nedám pokoj a pokusím se zde učinit jeden smělý návrh :-). V nedávné minulosti jste tuším koncertovali s polskými Sui Generis Umbra (viz http://www.myspace.com/suigenerisumbra), nechtěli byste si spolu dát "repete" zde v Praze ? Je možné, že obracím na tu nesprávnou osobu, ale když vidím Tvou zájem o komunikaci s fanoušky tak si říkám "kuj železo dokud je žhavé" ... :-)
[15] Sui Generis Umbra by byli v plánu, pokud by bylo jisté, že se kláveskák neufetoval... Viz PID Vol. 1 v backstage...
Silver: aha, to jsem vůbec netušil, jelikož tu kapelu znám pouze z MP3 od kamarádky. Každopádně dík za info, i když mě tedy vůbec nepotěšilo.
Je to tak ako pise Silver...ale inak by to bola vyborna kombinacia k nasmu projektu HIEROS GAMOS..mozno tym niekoho z usporiadatelov<br />inspirujeme...i
Já nějak nepochopila, jestli klávesák SGU ještě žije nebo už to zabalil...jak to s ním tedy je, nic se neví?
[19]tak jsem to proskoumal na http://www.suigenerisumbra.com<br />a posledni aktualizece je z X/2006 ! takze chapu ten Silvruv odkaz....
[20] skoda o dalsi dobrou kapelu mene :-(
Já si o něm, potažmo o SGU, pokoušela něco vygooglit..ani na polských stránkách nic nebylo. Že by se stal taky součástí Ubuntu... =-O :-]

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.