Říjnové strašání

Huuu, tak pozor. Po chudších časech je tento měsíc symbolicky nabušený hororem, takže bez nějakého velkého vykecávání se - jdeme na to!

Nálož začínáme novinkou kultovního italského režiséra Daria Argenta "Černé brýle". Jeho poslední výtvory příliš nadšení nesklidily, ale to neznamená, že bychom je snad měli začít ignorovat.

"V téměř opuštěném letním Římě uprostřed hypnotického zatmění slunce se záhadný sériový vrah začne zaměřovat na luxusní prostitutky. Diana je jednou z nich. Při zoufalé snaze uniknout mu se stane obětí vážné autonehody, po níž oslepne. Po dlouhé rehabilitaci se Diana dozví, že jediným dalším přeživším havárie je dítě čínského původu jménem Chin, které následkem nehody osiřelo, a proto se rozhodne se o něj postarat. Oba sice pocházejí z odlišného kulturního prostředí, ale spojuje je zvláštní pouto, které je uschopňuje bránit se před touhou sériového vraha po pomstě.

Po desetileté pauze se Dario Argento vrací k režii s filmem, v němž se mísí nálada italské „giallo“ pulp fiction z jeho rané tvorby s jeho legendárním nádechem hororu, i když tentokrát s dávkou ostré ironie. Film Černé brýle je bezhlavý úprk mezi městem a venkovem, který zkoumá sociální konflikt mezi bohatými městskými částmi a takzvanou čínskou čtvrtí v Římě. Mistrův pohled proměňuje tuto noční můru v čistou geometrii a třídní boj v metafyzickou architekturu připomínající Antonioniho."

 


Černé brýle - trailer

 

Další legendární značkou filmového hororu je také "Halloween". Režisér David Gordon Green se pustil do restartu, který načal v roce 2018 stejnojmenným filmem, navázal na něj minulý rok filmem "Halloween zabíjí" a nyní vše završil kouskem "Halloween končí". Nakolik jsou jeho příspěvky přínosné je už otázkou...

"Přes čtyřicet let se Michael Myers marně snaží připravit o život Laurie Strode (Jamie Lee Curtis). Navzdory tomu, že výčet jeho obětí připomíná telefonní seznam, Laurie se vždycky podařilo vyklouznout. Z role bezbranné čekatelky na smrt se navíc během let transformovala v neohroženou bojovnici, která ví, že nejlepší obrannou je útok. Přestože na Michaela připravila celou řadu pastí a některé z nich dokonce úspěšně sklaply, vyřešit problém jednou provždy se jí nepodařilo.

Co se týče vzájemné konfrontace, mají prostě oba neskutečnou smůlu. Jenže i ta musí jednou skončit. Stejně jako Halloween. Příběh hororu Halloween končí se odehrává čtyři roky po tragických událostech, které městečko Haddonfield a rodinu Laurie Strode postihly ve filmu Halloween zabíjí. Ocitáme se v současnosti, kterou by měl příběh silně reflektovat. Kromě zabijáka s maskou tak budou městečko terorizovat i „noční můry“, které poslední dva roky všichni dobře známe."

 


Halloween končí - trailer

 

Slovenský horor v kinech je vzácnost. Podobně jako český horor v kinech. Režisérka Tereza Nvotová není žádnou novickou a její čarodějnický film "Světlonoc" právem vzbuzuje zvědavost.

"Třicátnice Šarlota se vrací do rodné vesnice hluboko ve slovenských horách. Před mnoha lety odsud za nejasných okolností utekla. Její návrat v místních vzbuzuje podezření, po celou dobu ji považovali za mrtvou. Bojí se, že svým příchodem probudí čarodějnici, která podle legend straší v okolních lesích."

 


Světlonoc - trailer

 

Německý režisér Daniel Stamm už má s hororem své zkušenosti a ve filmu "Poslední vymítání ďábla" si zkusil také exorcismus, který je ústředním motivem i v jeho novém kousku "Ďáblova kořist".

"Sestra Ann je pětadvacetiletá dívka, která oddaně věří, že provádění exorcismu je jejím posláním. Je však v rozporu s tradicemi instituce: jeptišky nesmějí provádět exorcismy, pouze kněží. S podporou mentora, profesora, který vycítí její zvláštní dar, jí je dovoleno sledovat skutečná školení.

Její touha dokázat, že je sama sebou, nabere osobní rozměr, když se setká s jedním z nejvíce narušených pacientů školy. Během jejich trýznivých setkání se sestra Ann ocitá tváří v tvář démonické síle, která zamořuje školu a má záhadné vazby na její vlastní minulost. Tehdy si plně uvědomí sílu zla i své vlastní překvapivé schopnosti."

 


Ďáblova kořist - trailer

 

A aby toho nebylo málo, můžete si zajít taky na francouzskou zombie komedii "Poslední střih". Ta je dílem režiséra Michela Hazanaviciuse a dle hodnocení by nemuselo jít o průšvih.

"V opuštěné budově se rozpadá natáčení nízkorozpočtového zombie hororu. Protivný režisér svým nepříjemným chováním tlačí herce a štáb na pokraj sil, když odhalí svůj plán, jak vnést do projektu energii a vzrušení: oživit skutečnou, prastarou zombie kletbu. Ve zběsilém jednorázovém záběru, kde létají části těl a tekutiny, bojují herci s nemrtvými a se svým režisérem o život, až film dospěje k šokujícímu závěru a začnou běžet titulky... je to ale celý příběh? Oscarový scenárista a režisér Michel Hazanavicius předkládá jeden z nejinovativnějších, nejradostnějších a nejzábavnějších milostných dopisů filmu a filmařině, jaký kdy uvidíte."

 


Poslední střih - trailer

 

22. října si navíc můžete zajet do Prahy na sedmý ročník HorrorConu, který se z klubu Cross přemístí do svérázných prostor klubu Kotelna a po většinu dne vás bude bavit bohatým programem. Klasicky dojde na spoustu křtů, přednášek a dalších zajímavostí, ale hlavně zde budete moci nakoupit spoustu hororových propriet a potkat stejně postižené jedince.

Hlavní hvězdou večera bude dozajista finský autor Marko Hautala, ale svůj prostor si uzmou také Ludmila Svozilová, Jirka Sivok, Lucie Lukačovičová, Mircea Dan Duta, Ivo Fencl, Pavel Skořepa, Honza Vojtíšek, Kristina Haidingerová, umělecká skupina Infernalismus, křtu a besedy s autory se dočka antologie českých bizarro povídek "Bizarropolis" a v neposlední řadě je dobré zmínit, že v rámci večera můžete vidět také koncert slovenských klasiků Hieros Gamos. Bližší podrobnosti k akci hledejte ZDE.

 

 

Pokud nenakoupíte haldy knížek na HorrorConu, potom si budete moci doplnit třeba sbírku děl Stephena Kinga. V novém vydání u Dobrovského čerstvě vychází povídková sbírka "Všechno je definitivní". V pevné vazbě a s novou obálkou.

"Napětí, okamžitá podmanivost a schopnost probouzet v nás strach jsou jen některými z atributů úžasně plodné představivosti možná nejlepšího vypravěče naší doby. Ať už píše o setkání s mrtvými či téměř mrtvými nebo o hrůzách, které na nás číhají v běžném životě, od odvykání cigaretám až po zahradní výprodeje, představuje se nám Stephen King ve všech čtrnácti temných povídkách této sbírky ve vrcholné formě."

 

 

Na prohlídku dalšího strašidelného domu vás v případě zájmu vezme populární Darcy Coates. Již osmý svazek této série vydává ve stejné grafické úpravě opět Fobos a jeho jméno zní "Dům tajemných stínů".

"Sophiina rodina zbankrotuje a jí se zhroutí svět. Ještě se ani nevzpamatovala, a už se jí nabízí nečekané řešení – o ruku ji požádá bohatý cizinec pan Argenton. Sňatek s ním zachrání její rodinu, ale Sophii odsoudí k životu v Northwoodu, rozlehlém a nepřirozeně temném sídle vzdáleném hodiny cesty od civilizace.

Sophie se snaží přizpůsobit svému novému postavení paní skličujícího domu. Příbuzní Josepha Argentona se chovají chladně a sídlo je něčím víc, než čím se být zdá. Den po dni se Sophie neodvratně blíží k děsivému poznání. Ve starobylých prostorách Northwoodu straší a muž, kterého si vzala – a kterého začíná milovat –, skrývá neodpustitelnou pravdu o sídle svých předků… a přízracích, které nyní pronásledují je oba."

 

 

Venku je také už druhá antologie vánočních hororů. Po loňském souboru "Šťastné a hrůzostrašné" přispěchalo nakladatelství Malvern s následovníkem "Šťastné a hrůzostrašnější". Je to tak. Vánoce se nenápadně blíží!

"Druhá antologie štědrovečerních hororů přináší sedm hrůzostrašných, v českém překladu povětšinou dosud nevydaných vánočních příběhů anglosaských autorů druhé poloviny 19. a počátku 20. století. Opět nechybí mistr duchařské povídky Algernon Blackwood, jehož zdatně doplňují Edward Frederic Benson, Edith Nesbitová či tuzemským čtenářům zatím pohříchu neznámý Grant Allen. Nebude nouze o stará panská sídla, tmavá zákoutí či vítr bezútěšně dující za okny. Vedle starých dobrých strašidel se však ke slovu dostanou i bytosti mnohem zlověstnější. Pakliže si troufáte, račte vstoupit. Duchové už čekají!"

 

 

U povídek zůstaneme, ale přesuneme se do domácích luhů a hájů. Na zmíněném HorrorConu si můžete užít křest a povídání s autory antologie "Bizarropolis", kterou vydává Carcosa ve spolupráci s pořadateli conu. Že se ke knize přihlásil Milan Žáček, šéf Carcosy, není náhoda, protože právě on je průkopníkem bizarro subžánru u nás.

"Antologie nespoutané fantastiky - česká odpověď na bizarro fiction, americký undergroundový fenomén posledních let . Přijměte pozvání do podivuhodného města, které tepe neotřelými nápady a výstředními vizemi, kde se snoubí vysoké s nízkým, hrůznost s humorem.

Třináct dosud nepublikovaných povídek českých autorů a jako bonus Lízománie, sladká tečka z pera duchovního otce bizarra. Autoři: Petr Boček, Michaela Kubíčková, Jiří Sivok, Karel Doležal, e. corché, Martin Novák, Vilém Koubek, Ivan Adamovič, Tomáš Marton, Xerodoth Sigmius, Ondřej Doležal, Petr Stančík, Roman Bílek a jako bonus Carlton Mellick III."

 

 

Dle prvních reakcí slibuje velkou parádu také novinka z pera Ludmily Svozilové "Zemři, Kaine: Svatyně". Tohle ambiciózní dílo je rozděleno na dvě části a díky nakladatelství Golden Dog se tak ještě máme nač těšit.

"Pětadvacetiletá Matylda Eliášková před nedávnem nastoupila do firmy Wersent. Fotografovala luxusní zboží a připravovala katalogy - nic zvláštního. Až na přemrštěný plat a sem tam divné ponouknutí: "Soustřeďte se, Matyldo, zkuste nám říct, na co modelka zrovna myslí." Věděli snad, že umí číst myšlenky? Ale jak by mohli? Plíživé Matyldino podezření, nad nímž neuváženě přivírá oči, se záhy ukáže opodstatněným, jakmile jí místo orientálních čajů předloží první mrtvolu zavražděné holčičky.

A záhadných obětí přibývá. Co jsou ty děti zač? Proč policie všechno ignoruje? Matyldu pálí nenechavé otázky, jenomže ti, kteří o tom něco vědí, zarytě mlčí. Brzy nato začnou sledovat i Matyldu samotnou a nezadržitelné události v ní probudí hluboko pohřbené vzpomínky. Zdá se, že je mnohem víc než krásná fotografka. Přežila vlastní smrt. Je Mayan."

 

 

Není to tak dlouho, co jsme si v recenzi posvítili na dílo Ladislava Klímy "Slavná Nemesis" (recenzi najdete ZDE). Pokud vás tento svéráz zajímá hlouběji, můžete se mrknout také na knihu "Sebrané spisy V. - "Bel"letrie", kterou dala dohromady Erika Abrams a v monstrózní podobě s více než tisícovkou stran ji vydalo nakladatelství Torst.

"V šestisvazkových Sebraných spisech Ladislava Klímy vyšly dosud čtyři svazky: I. Mea (texty o sobě samém), II. Hominibus (korespondence), III. Svět atd. (filosofické knihy a publicistika) a IV. Velký roman (nejrozsáhlejší Klímovo beletristické dílo). Editorkou Klímových Sebraných spisů je francouzská editorka a překladatelka Erika Abrams, nositelka čestného doktorátu Univerzity Karlovy. Svazek V. ("Bel"letrie) je nejrozsáhlejším svazkem Klímových Sebraných spisů. Obsahuje všechny Klímovy prozaické práce s výjimkou Velkého románu.

Editorka důsledně pracuje se všemi dochovanými Klímovými rukopisy a přináší čtenářům textově dokonalou diplomatickou edici, doprovozenou zevrubnou ediční poznámkou a nezbytnými vysvětlujícími komentáři - jako u všech čtyř předchozích svazků Klímových Sebraných spisů. Ladislav Klíma byl jeden z nejoriginálnějších českých filosofů a beletristů, jeho dílo ovlivnilo řadu oborů české umělecké tvorby (literaturu, film, divadlo, hudbu) a je dodnes velmi živé a podnětné. Přitom jsou to teprve Klímovy Sebrané spisy v edici Eriky Abrams, které poprvé přinášejí Klímovo dílo v úplnosti, textově spolehlivě a v řazení, jež odpovídá logice a šíři Klímovy tvorby."

 

 

O slovo se hlásí také Ilona Pospíšilová se svojí novinkou "Když duše bloudí". Zdá se, že se pustila do psychologické hry plné osamění a podivných událostí v životě páru, který se přistěhoval do nového domu. Nakolik se jí zadařilo si můžete ověřit v knize od nakladatelství Naše vojsko.

"Mladý pár Monika a Jiří si splní sen o vlastním domě a koupí starou vilku na okraji malebné vesničky. Po počátečním nadšení však přicházejí problémy. Jiří je přes týden v práci, domů jezdí pouze na víkendy a mladá maminka se cítí osaměle. Vesničané se k ní chovají přezíravě, nemá se s kým podělit o radost z malé Adélky, ale ani promluvit o narůstajících obavách o své psychické zdraví. Jiří si změny v chování své ženy také všimne. Nerozumí jejím náladám.

Když jednoho dne najde miminko bez dozoru, zatímco jeho žena tvrdě spí, začne se obávat i o dcerčino bezpečí. Proč si Monika povídá sama se sebou? Proč je zmatená? Jirkovy obavy o její zdravý rozum ještě vzrostou, když se Monika začne přátelit s podivným děvčátkem, které se potuluje v okolí jejich vilky. Je možné, že těžko vysvětlitelné záhady souvisejí se zemřelou Juditou, která před lety ve vile bydlela?"

 

 

Baví vás kratší texty a máte krom příběhů plných násilí rádi také neotesaný humor? Potom zkuste novinku Pavla Skořepy "Jedno sto skořápek". Sbírku jeho drabblů vydalo nakladatelství Canc.

"Mít v lednici kousek z každého hosta včerejší hostiny... Nebo přemýšlet, jaký převlek na halloweenské koledování zvolit, když jste vlastně zombie... Nebo se dohadovat s šéfem, zda si vzít dovolenou, a následně zjistit, že jste vlastně vy ten šéf... Normálka!

V drabblích, neboli povídkách o max. sto slovech, se může stát naprosto cokoliv. Maličká knížka z pera Pavla Skořepy je doprovázena úžasnými ilustracemi Danici Pružincové a přinese vám mnoho zábavy, napětí, překvapení a možná i znechucení."

 

 

Skvělou zprávou je také to, že se druhého čísla dočkal slovenský internetový časopis Charon, který nabízí další porci hororových povídek, rozhovor s autory i tematické články. Stahovat zdarma si je můžete ZDE. Jako uznejte, že se vskutku nemáme šanci nudit.

a Teď hrrr na HorrorCon!

 

 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.