Then Comes Silence: Naučit se být víc trpěliví a nebrat věci tak vážně.

Je tomu už nějaký ten rok, co jsme si se švédskou partou naposled popovídali. K zjišťování novinek v jejich táboře byl nejlepší důvod díky tomu, že v Česku premiérově zahrají na Prague Gothic Treffen...
 

Sanctuary.cz: Naposledy jsme spolu mluvili v souvislosti s vydáním desky „Blood“ před čtyřmi roky. Co se od té doby v životě zásadního změnilo? První mě napadá line-up kapely….
JONAS: Ano, od doby “Blood” máme dva nové kytaristy. Seth a Jens byli bohužel příliš zaneprázdněni svými životy. Ale jsme velmi spokojeni s Hugem a a Mattiasem, jsme teď lepší než dříve!
ALEX: “Blood” otevřelo kapele nové dveře. Více koncertů, noví fanoušci a větší festivaly. Což ale znamená i více práce a závazků pro všechny členy. Proto bývalí kytaristé nezvládli s Then Comes Silence udržet krok.

Sanctuary.cz: Novou desku jste vydali u nového vydavatelství SPV/Oblivion. Co stálo za změnou?
ALEX: Hudební průmysl je dnes velmi nejistý a nepředvídatelný. Majitelé najednou prodávají své podíly a noví vlastníci mění agendu společnosti. Pokud labelu nevyděláváte peníze, zcela jistě se vás zbaví. A jako umělec chcete samozřejmě pracovat s lidmi, kteří se o skupinu opravdu zajímají, takže někdy změníte tým.

Sanctuary.cz: Nové album „Machine“ vyšlo ve stejný týden, kdy do Evropy vpadl koronavirus. To nebyl nejlepší souběh, že?
HUGO: Ne, byla to hrozná shoda náhod. Je opravdu obtížné propagovat novou desku, na které se pracovalo několik měsíců, když jste nuceni zrušit nebo odložit turné.
JONAS: Ne, to nebyl. V podstatě jsme pořádali koncert k příležitosti vydání alba ve Stockholmu den před lockdownem. Bylo těžké a nervy drásající, že jsme museli zrušit celé turné pro “Machine”. Ale teď začínáme vidět světlo na konci tunelu a vracíme se zpět!  

 


Then Comes Silence - In Your Name

 

Sanctuary.cz: Na desce hostuje ve skladbě "In Your Name" Nicklas Stenemo z Kite, kteří před dvěma roky na Prague Gothic Treffen s Kite hrál. Jak došlo k vaší spolupráci. A nepovídal vám něco o našem festivalu?
ALEX: Už jsme dlouho dobří přátelé. Jeho hlas má výjimečnou barvu, která do toho songu prostě patřila, stejně jako do několika dalších na “Machine”. Možná nám o PGT řekl... Když se potkáme, mluvíme o všem možném. Vím, že tam dříve hráli.

Sanctuary.cz: Prodělal někdo z kapely koronavirus?
HUGO: Měl jsem covid v březnu 2020. V tu dobu ještě nebylo moc informací, takže jsem si nebyl jistý, co mi vlastně je, připadalo mi to jako zvláštní chřipka. O pár měsíců později test protilátek potvrdil, že jde o covid.

Sanctuary.cz: Co vám koronavirus vzal a zase dal? Co byste vybrali za nejdůležitější body?
MATTIAS: Spoustě lidem to mnohé sebral, ale pro kapelu to byla příležitost pro turné v těsné blízkosti s vydáním “Machine”. Dalo nám to nový pohled na to, jak moc si užíváme živé koncerty a také nám to dalo příležitost vyzkoušet jiné cesty, jak zpropagovat desku. Online festivaly, streamy a větší zaměření na hudební klipy.
HUGO: Vzal mi můj způsob života. Je těžké říct, že mi něco zároveň i dal, ale minimálně nás to donutilo zastavit, naučit se být víc trpěliví a nebrat věci tak vážně.

 



Sanctuary.cz: Hráli jste streamované koncerty, účastnili online akcí jako Gothicat festival. Jak se vám tato online verze jinak face to face akcí líbila a máte za to, že je v určité formě má smysl pořádat i v budoucnu, kdy se snad situace vrátí plus mínus do normálu?
HUGO: Streamy a online koncerty byly během této současné doby skvělé. Raději hraju na živých koncertech, ale vážně mě baví sledovat z domova streamy jiných kapel. Obojí by mělo v budoucnu koexistovat.
MATTIAS: Z mého pohledu to nestálo za nic. Miluju energii, kterou vám dává vystupování před živým publikem, a když jsem právě bez skutečného publika, akorát se více soustředím na hraní songu než jeho provedení, pokud víte, co tím myslím.

Sanctuary.cz: Jaký byl pocit, stát před pár týdny znovu před festivalovým publikem na polské Castle Party?
MATTIAS: Bylo to jako comeback, jako něco, co jste dlouhou dobu postrádali a konečně to zase okusíte. Nevím, jestli mám oči osmdesátníka, nebo jestli to bylo pocitem štěstí, ale moje levé oko celé představení tak slzelo, že jsem měl po koncertu pocit, že se vysušilo.
HUGO: Byl to skvělý pocit, jako bychom byli zpět v roce 2019. Na PGT se hodně těším.

 


Then Comes Silence - When You´re Gone



Sanctuary.cz: Před pár týdny jste vydali novou skladbu "When You’re Gone". Co za jejím vznikem stálo? A znamená to příchod nového alba?
JONAS: Ta skladba byla napsán pro “Machine”, ale nakonec se na album nedostala. Pořád se nám ta píseň ale líbí a chtěli jsme ji vydat jako samostatný singl, mezi deskami. Ale na novém albu teď pracujeme.
ALEX: Ten track neseděl ke zbytku alba kvůli jeho zvuku. Cítili jsme, že ho chceme schovat na příště.

Sanctuary.cz: Před pár měsíci jste v rozhovoru pro portál https://elgarajedefrank.es/ mluvili o odložené nové desce. Co k odložení vydání nových písniček vedlo?
ALEX: Ta deska nebyla odložená, nýbrž zavrhnutá. Nikdy neuvidí světlo světa. Minulou zimu jsem poslouchal její demo a jsem si jistý, že bylo velmi dobré rozhodnutí ji vyloučit. Byla to deska s divným konceptem a obtížná na realizaci.

Sanctuary.cz: Minulý rozhovor pro Sanctuary.cz Alex končil konstatováním, že Českou republikou kapela prozatím pouze projížděla. Letos v ní konečně zahrajete. Co od víkendu v Praze na Prague Gothic Treffen očekáváte?
MATTIAS: Očekávám fantastický festival se skvělými návštěvníky a my vám všem přineseme fantastické hudební představení.
JONAS: V Praze jsme nikdy předtím nehráli a těšíme se na to! Bude to skvělé!

 

   

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.